Дидактичний супровід уроку. Презентація.

Про матеріал
Матеріал створено до уроку на тему: "Лексикографія. Особливості розділу лінгвістичної науки про слово.". Презентація містить елементи повторення (розділи мовознавства, абетка, тощо), а також опрацювання нового матеріалу, який закріплюється практичними вправами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДНЗ «Федорівський центр професійної освіти»Урок 1. Тема: Лексикографія. Особливості розділу лінгвістичної науки про слово. Презентацію підготувала: викладачка Мовчан Олена Миколаївна

Номер слайду 2

Прочитайте та прокоментуйте!Мета наших занять – зануритись у світ словників і вміти грамотно користуватися ними.

Номер слайду 3

Пригадайте!Яким словниками ви вже користувалися? Які словники та довідники маєте вдома? Ви звернули увагу, як побудовані словники? Як здійснюють пошук у словниках? Як ви відшукуєте значення незрозумілого слова?

Номер слайду 4

https://youtu.be/b_sv. Qytv1j. U?si=7j2icf. OI1znf3 M7x. Якщо виникли труднощі – дивіться підказку!Це просто! Згадуємо алфавіт!

Номер слайду 5

Тренуймося!Усі слова розташовані за алфавітом у рядку. А  почути, почухрати, пощедрувати, пошепки. Б  зичити, зійти, з’їхати, зйомка. В  підґрунтя, підготувати, підданий, підеш. Г  націлити, начинити, нащадок, нашитиІнтеративна вправа. Ставимо слова в алфавітному порядку https://learning.ua/mova/doshkilniata/stavymo-slova-v-alfavitnomu-poriadku

Номер слайду 6

Пригадайте основні розділи мовознавства!Знайдіть відповідність{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Фонетика1. система правил, що визначає способи написання слів2. Лексикологія2. вивчає способи творення слів3. Словотвір3. вивчає звуки як одиницю мови, а також звуковий склад мови4. Морфологія4. система правил, що визначають способи вживання розділових знаків5. Орфоепія5. вивчає будову і значення словосполучень і речень, а також види зв'язків, за допомогою яких слова поєднуються у словосполучення і речення6. Орфографія6. сукупність норм української літературної вимови7. Пунктуація 7. вивчає слово як одиницю мови і словниковий склад мови як систему8. Синтаксис8. вивчає слова як частини мови

Номер слайду 7

Ще про один розділ мовознавства…Лексикографія (з грецьк. lexicos — словник і grapho — пишу) — розділ мовознавства, пов’язаний із створенням словників. Словник — довідкове зібрання слів у формі книги (нині й у комп’ютерному варіанті) з різнорівневою інформа­цією про них. Лексикографія — словникарство Лексикограф — словникар. Енциклопе́дія - збірка наукових відомостей і довідок на різні теми, призначена для широкого кола читачів. Довідник — упорядкований предметний матеріал, книга, що містить узагальнені, стислі впорядковані відомості з певних галузей науки, професій, тощо (наприклад, Довідник з фізики, Довідник мисливця).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

З історії словникарства

Номер слайду 10

Найперший слов'яно-український словник 1596 р. Лаврентія Зизанія Тустановського. Ліворуч - книжні церковнослов'янські слова, праворуч - живі руські (українські).

Номер слайду 11

http://sum.in.ua

Номер слайду 12

Практикуймося!Виписати словникові статті до слів: – група кухарів - локшина, маслина, аніс;– група водіїв - механізм, електроліт, буксир. http://sum.in.ua

Номер слайду 13

Підсумовуємо! Що нового я дізнав(ла)ся на уроці? Що таке лексикографія?Яку роль у нашому житті відіграють словники?

Номер слайду 14

Тренуймося вдома Складіть асоціативний кущ ознак до слова «МОВА» (Хмару слів за посиланням https://wordart.com/my-word-art )

pptx
Додано
20 вересня
Переглядів
58
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку