Диктант для 9-го класу який можно використовувати для контрольних та самостійних робіт. Диктанти середньої важкості. Деякі дуже легкі але треба особливу увагу приділять орфографії

Про матеріал

Диктант для 9-го класу який можно використовувати для контрольних та самостійних робіт. Диктанти середньої важкості. Деякі дуже легкі але треба особливу увагу приділять орфографії

Перегляд файлу

Великий син України

Історія України, правдиве її відображення стали справою всього життя видатного вітчизняного науковця Михайла Сергійовича Грушевського. Він народився в родині педагога в місті Холмі, що нині на території Польщі. Гімназію закінчив у Тифлісі, куди переїхали його батьки, а вищу освіту здобув у Київському університеті. У 31 рік майбутній вчений очолює перший уряд незалежної України – Центральну раду. Але не громадянсько-політична діяльність, а копітка праця історика-аналітика принесла йому справжню славу.

Уже в студентські роки Михайло Грушевський пише працю з історії, де всупереч офіційній історіографії стверджує, що Київська Русь належить тільки історії України і не є колискою трьох слов’янських народів: російського, українського та білоруського. У своїй багатотомній праці «Історія України-Руси» вчений заперечував керівну роль пролетаріату в суспільно-політичному житті, ставив інтереси нації вище класових. З цих позицій він засуджував політику Богдана Хмельницького щодо приєднання до Росії, уважав справжніми патріотами Івана Виговського та Івана Мазепу, які відстоювали ідею самостійності України.

Після того, як влада в Україні перейшла до більшовиків, Михайло Грушевський емігрував до Австрії. На батьківщину він повернувся 1924 року й цілковито присвятив себе науковій роботі, сприяв розвитку та популяризації історії.

З «Історичного календаря» (175 слів)

 

docx
Додано
18 липня 2018
Переглядів
544
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку