Дистаційне навчання. Презентація "Добування кисню. Доведення його наявності. Реакція розкладу".

Про матеріал
Матеріал даної презентації можна використати під час дистанційного навчання, а також на уроці хімії при вивченні теми "Добування кисню". Вона містить відео досліди, коротенькі відео,які ілюструють відкриття та добування кисню, ідивідуальні інтерактивні вправи на закріплення матеріалу з онлайн-середовища LearningApps.org.,ситуативні завдання тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДОБУВАННЯ КИСНЮ. РЕАКЦІЯ РОЗКЛАДУ. ПРАКТИЧНА РОБОТА №4. ДОБУВАННЯ КИСНЮ З ГІДРОГЕН ПЕРОКСИДУ ЗВИКОРИСТАННЯМ БІОЛОГІЧНИХ КАТАЛІЗАТОРІВ, ДОВЕДЕННЯ ЙОГО НАЯВНОСТІПІДГОТУВАЛА: вчителька хімії Радивилівського НВК «Школа №1- гімнзія» Радивилівського району Рівненської області Савчук Ірина Петрівна

Номер слайду 2

ЦІЛІ: наводити приклади реакцій розкладу і пояснювати їхню суть; складати рівняння реакції добування кисню з гідроген пероксиду та інших речовин; визначати та добувати кисень дослідним шляхом; оцінювати значення каталізаторів.

Номер слайду 3

ПРОБЛЕМНЕ ПИТАННЯ Під час промивання ран ми використовуємо гідроген пероксид як антисептик, при цьому він шипить. Чому? Думаю відповідь, на поставлене запитання, ви отримаєте опрацювавши матеріал даної теми.

Номер слайду 4

УТВОРЕННЯ КИСНЮ В ПРИРОДІЧОМУ КИСНЮ НЕ СТАЄ МЕНШЕ НА ЗЕМЛІ? Який процес зображено на схемі? Складіть за даним малюнком рівняння хімічної реакції.

Номер слайду 5

Джозеф Прістлі. Відкриття фотосинтезу Адреса відео у You. Tube:https://www.youtube.com/watch?v=YBIen. YLrab0 Підручник: П. П. Попель, Л. С. Криля. Хімія. 7 клас (опрацювати матеріал §24, пункт1. с. 141-142)

Номер слайду 6

Добування кисню з гідроген пероксиду. Демонстрація "Добування кисню з гідроген пероксиду" - You. Tube. Адреса відео :https://www.youtube.com/watch?v=Km. Yq5bevk9 Yhttps://www.youtube.com/watch?v=Ys4 ARLu. Vmp4

Номер слайду 7

Дайте відповіді на запитання після перегляду відео: З якої речовини добували кисень? Які умови необхідні для протікання реакції? Каталізатори – це речовини, які………….. Яким способом зібрали кисень у пробірку? На яких фізичних властивостях кисню він ґрунтується? Як можна виявити кисень?

Номер слайду 8

Добування кисню реакцією розкладу. Робота з схемою 5 (підручник с.122)Поясніть дослід Прістлі. Прістлі один із перших добув кисень провівши дослід. Через збільшувальне скло нагрів помаранчевий порошок Нg. O. Побачив якийсь газ і блискучі сріблясті кульки. Миша, яка дихала добутим газом почувала себе добре, а інша почала задихатися.  

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Домашня дослідницька лабораторія. Активність різних видів каталізаторів під час розкладу гідроген пероксиду. Домашній експеримент «Дія гідроген пероксиду на сирі та відварені овочі, м’ясо»Інструктивна картка. Перед виконанням експерименту треба приготувати собі на кухні робоче місце, заслати стіл клейонкою. Після закінчення роботи все прибрати та помити руки. До одноразових стаканчиків із невеличкими шматочками сирих і відварених овочів, м᾿яса або печінки,шматочок будь-якої кімнатної рослини додати по 5–10 мл гідроген пероксиду. Записати спостереження.

Номер слайду 11

Завдання. Адрес в інтернеті https://learningapps.org/3053492або скористайтесь QR-кодом. В наслідок процесу фотосинтезу поглинається вуглекислий газ, а виділяється ____. Хімічний елемент _____входить до складу молекули води. ______ – проста речовина, утворена двома атомами_______ . Добувають ________ розкладом деяких складних оксигеновмісних сполук. _______входить до складу двох простих речовин:______ та _____. Молекула ______ складається з двох атомів _____. _______ є малорозчинним у воді. _______є найпоширенішим хімічним елементом на Землі. Назву елементу ______було дано А. Лавуазьє, хоча речовину _______, утворену цим елементом, було відкритодекількома роками раніше._______має більш складну будову, ніж _____._______- окиснює всі метали, за винятком золота, платини та її підгрупи.

Номер слайду 12

Домашній експеримент «Досліди зі свічками»Інструктивна картка. Перед виконанням експерименту треба приготувати собі на кухні робоче місце, заслати стіл клейонкою. Після закінчення роботи все прибрати та помити руки. Дослід 1 Візьміть дві однакові свічки, поставте їх на металічну тацю, підпаліть їх і накрийте одну півлітровою банкою, другу — літровою банкою. Опишіть ваші спостереження й поясніть їх. Дослід 2 У глибоку стару тарілку налийте води, поставте у воду дві свічки, підпаліть їх і накрийте банками, що ви використовували в досліді № 1. Опишіть ваші спостереження й поясніть їх. Поясніть, чому саме на таку висоту піднялася вода в банках?

Номер слайду 13

Проаналізуйте результати, досягнуті під час виконання роботи. Порівняйте їх з поставленою метою. Які з набутих знань і умінь ви вважаєте для себе найважливішими?

Номер слайду 14

Домашнє завдання (за бажанням)1. Середній рівень. З якої причини міг статися вибух цистерни? 2. Достатній рівень. Чи варто турбуватися про нанесення природі істотної шкоди на місці аварії? 3. Високий рівень. Обчислити масу другої речовини, якщо маса рідини, яка утворилася, дорівнює 36000 кг. Ситуація. Токіо, 30 жовтня 1999 року. Кореспондент «Новин» Андрій Ілляшенко повідомляє: «Автоцистерна, що перевозила гідроген пероксид, вибухнула минулого вечора в центрі столиці Японії. Вибуховою хвилею були вибиті шибки в будівлях, яке опинилося в радіусі 100 метрів від місця вибуху. Близько 68000 кілограм гідроген пероксиду розлилося на місці аварії»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Смаковська Лілія Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сергей Примаченко
    Якісна, структурована презентація! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Розробки уроків
Додано
16 лютого 2020
Переглядів
1930
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку