Дистанційна виховна година.

Про матеріал
Дистанційна виховна година. Презентація "Традиції мого народу. Українська писанка "
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дистанційна виховна година «Традиції мого народу. Українська писанка»

Номер слайду 2

Вели́кдень, Воскресі́ння Христо́ве _ найдавніше християнське свято, головне свято богослужебного року, що встановлено на честь Воскресіння Ісуса Христа. Великдень, у своїй першооснові — це святкування приходу весни, свято воскресіння землі та природи в цілому до нового життя. Великодні свята українців славні й своїми обрядами, що, без сумніву, є дохристиянськими». У святкуванні Великодня вбачають язичницьке коріння, котре сягає ще часів до зародження християнства..

Номер слайду 3

Для українців Великдень – це не тільки різнокольорові писанки і смачна паска. Це особливе свято, коли слідують традиціям і вірять у диво. свято символізує також загальне відродження та оновлення світу. Збереглося багато звичаїв та обрядів, котрі здійснюються й досі, проте не мають прямого зв'язку з християнством.

Номер слайду 4

Ніч перед Великоднем – найбільш урочиста й святкова. Дехто в цю ніч навіть не лягає спати, аби мати щастя й злагоду на наступний рік. У храмах служать всеношні літургії, а на ранок віряни розговляються й вітають одне одного традиційним «Христос Воскрес!» – «Воістину Воскрес!»

Номер слайду 5

Безсумнівно, на Великдень прийнято накривати багаті столи, тож кулінарних святкових традицій також існує чимало. Самі паски прийнято пекти у четвер або суботу. Цей процес має неодмінно супроводжуватися повною тишею і спокоєм в оселі. Серед тих, хто не має сімейних звичаїв випікання великодніх калачів, наразі неабиякою популярністю користуються паски, якими заставлені полиці магазинів. Кондитери демонструють неперевершену вправність в оздобленні пасок. Тут вам і цукати, і родзинки, й мигдаль та глазур, й шоколад, та інші святкові смаколики.

Номер слайду 6

Проте, чи не найбільше диво -великодня писанка. Орнаменти, що їх використовують у писанкарстві, мають дуже глибоке коріння. Деякі з них виникли ще в степах Причорномор’я й тісно пов’язані із сюжетами гаївок. Писанка також вважалася великоднім символом любові – найкращі з-поміж них дівчата дарували хлопцям, таким чином зізнаючись у власних почуттях. Також з писанками була пов’язана велика кількість дитячих забав. Мудрі люди кажуть: "У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки". Кожна писанка - це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і трибанні церкви - усе це вималюване у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу у нашому світі.

Номер слайду 7

Даруючи великоднє яйце, можна без слів побажати здоров’я, довголіття і навіть у коханні зізнатися. Це для етнографів яйце — предмет наукових досліджень та суперечок, а для нас із Тобою — цінний сувенір, традиційний подарунок на Пасху. Писанкарство — давній традиційний звичай, що налічує більше 8 тисяч років історії. За легендою, першими писанками були крапанки. “Коли Божа Матір оплакувала Ісуса Христа, сльози капали на яєчко і ставали різнокольоровими, — розповідає Лариса Головня, майстриня народного мистецтва з писанкарства. — Великі краплі — це сльози, дрібні — зернятка, що мають прорости”. Здавна вірили, що з яйця починається життя, — саме тому воно стало великоднім символом.

Номер слайду 8

символіка писанок має однакове значення для всіх регіонів україни. можуть бути різні кольори, різне заповнення, але символи одні й ті ж. Сонце — всюди сонце, це символ вогню, один з давніх солярних знаків. Зірка також поширена по всій Україні. В західній традиції часто зустрічаються коники та олені як символи достатку, баранчики — як захист від зла і символ чоловічої енергії. Решіточки, які відділяють добро від зла

Номер слайду 9

До вашої уваги відео-презентація «Великодні українські писанки». Натискайте на екран вгорі. Приємного перегляду!

Номер слайду 10

Перший пам’ятник українській писанці «Missis pysanka» було споруджено у канадському місті Веґревіль в 1975 році торговою палатою міста на честь сторіччя Канадської королівської кінної поліції. Висота монумента — понад 20 м! Автор проекту — Павло Цимбалюк, син емігрантів з Буковини.

Номер слайду 11

Складовими дизайну писанки стали 5 різних символів. Золоті зірки на полюсах символізують життя і добробут; трикутні зірки — Трійцю та відданість вірі предків; дві сріблясті смуги — символ вічності. Пам’ятник дуже цiкавий. 9-метрове яйце обертається на штоку, вказуючи напрямок вiтру. Розписана писанка з математичною точнiстю. Двовимiрнi прямолiнiйнi трикутники, шестикутники та ромби допомiг iдеально розташувати на тривимiрному й округлому яйцi професор інформатики Університеті штату Юта Рон Реш. Адже декілька місцевих архітекторів відмовилися від пропозицій розроблення проектної документації через головну причину — форма яйця не піддається математичним розрахункам!

Номер слайду 12

Великодні яйця — не лише їжа, але й основа для створення справжніх мистецьких витворів.  Це вам доведуть у  єдиному музеї писанкового розпису в світі, який знаходиться у м. Коломия на Івано-франківщині . Колекція музею налічує 12 тисяч писанок. Тут є великодні яйця не лише з України, але й з Пакистану, Індії, Франції, США, Шрі-Ланки, Чехії, Польщі… Також серед експонатів музею є писанки з підписами відомих політичних діячів України.

Номер слайду 13

У центрі села Братківці, що на Львівщині, стоїть величезна писанка з Богородицею всередині. Пам’ятник заввишки 6,5 м. Діаметр писанки — 4 м.

Номер слайду 14

Щороку перед Великоднем у маленькому німецькому містечку Заальфельд «розцвітає» незвичайне дерево. Прикрашене тисячами барвистих писанок, горить воно яскравим вогником, приваблюючи до себе юрби туристів.

Номер слайду 15

Це цікаво!Королівський монетний двір Канади випустив монету, що має вигляд української великодньої писанки. Монета стала вже третьою “писанкою” в колекції канадського монетного двору, але першою позолоченою. Монета, що має форму яйця в перетині, викарбувана із 31,82 гр чистого срібла із позолотою та має номінал 20 канадських доларів. Загальний наклад – 5 тисяч штук. На реверсі монети нанесені кольорові візерунки, характерні для традиційної української писанки.“Окрім прекрасного вигляду й весняної теми, ця монета-писанка є мистецьким вшануванням 1,2 млн. канадців українського походження, чиї традиції є багатою складовою мультикультурної спадщини Канади”, — йдеться в описі на сайті монетного двору.

Номер слайду 16

Сучасні майстрині писанки малюють, створюють у техніці «декупаж», вишивають, в’яжуть, оздоблюють блискітками, глітером, мереживом та навіть пір’ям.

Номер слайду 17

Любі діти, до Великодня лишилось зовсім мало часу. Знайте і бережіть традиції свого народу! Обов’язково намалюйте й ви свою великодню писанку! Підготувала: Стельмащук Н. Л. Українська писанка –як дитяча пісенька,як бабусина казка,як матусина ласка. Сяду собі скраєчку,розмалюю яєчко: Хрестик, зоря, віконце –стане воно, мов сонце. А. Камінчук

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Інкл
Додано
11 квітня 2020
Переглядів
1087
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку