Дистанційне навчання "Охорона навколишнього середовища під час туристичного походу. Надання першої медичної допомоги."

Про матеріал
Основними факторами впливу навколишнього середовища є висока або низька температура повітря, вологість і рухомість повітряних мас, опади, перепади тиску, недостатність кисню та ін.
Перегляд файлу

                                                        Самостійна робота №7

 

Тема роботи: Охорона навколишнього середовища під час туристичного походу. Надання першої медичної допомоги.

Основними факторами впливу навколишнього середовища є висока або низька температура повітря, вологість і рухомість повітряних мас, опади, перепади тиску, недостатність кисню та ін.

При проектуванні туру необхідно брати до уваги вибір сприятливої пори року, вечірнього чи денного часу, раціонально обрати трасу туристичного маршруту, врахувати погодні умови, забезпечення відповідної екіпіровки, засобів індивідуального захисту, повне і своєчасне інформування туристів про можливу небезпеку та ін.

Важливим фактором, що згубно впливає на здоров'я туристів, є ультрафіолетове випромінювання, підвищений рівень радіоактивності. Можуть мати місце також хімічні фактори, які впливають на організм людини.

Існує також велика загроза інфекційних захворювань, харчових отруєнь та інших біологічних факторів.

В багатьох випадках туристи самі порушують регламентовані правила поведінки і потрапляють в складні ситуації, відстають через неуважність від груп на екскурсіях, відправляються в райони, не рекомендовані для відвідування туристів, беруть участь у ризикових заходах, купаються у заборонених місцях, відвідують сумнівні розважальні заклади та ін.

З метою здійснення практичної роботи по забезпеченню безпеки туристів, наданню їм допомоги і захисту в екстремальних ситуаціях, туристичні підприємства, що спеціалізуються на організації туристичних подорожей з використанням активних форм пересування туристів, створюють пошуково-рятувальні служби або укладають угоди на обслуговування з відповідними службами.

Пошуково-рятувальна служба повинна мати повну взаємодію з органами охорони здоров'я, зв'язку, внутрішніх справ, цивільної авіації, лісового та водного господарства, гідрометеорологічної служби.

Перша допомога при термічних опіках. Під час опіку полум'ям перш за все необхідно загасити на потерпілому палаючий одяг (завернути у щільну тканину, занурити у воду, закидати снігом) і швидко зняти його. Якщо турист опікся окропом або гарячою їжею, також потрібно швидко звільнити його від одягу, намоченого гарячою рідиною. При невеликому опіку рекомендується протерти його тампоном, змоченим спиртом, відтак накласти пов'язку зі стерильного бинта. Лікування локальних опіків І-П ступеня у похідних умовах полягає у змащенні обпечених ділянок шкіри синтоміциновою маззю Вишневського. Вийшовши до населених пунктів, туристам слід звернутись до лікаря.

Перша допомога при пораненнях. Якщо поріз або садно невеликі, необхідно прибрати бруд із рани за допомогою тампона, змочивши його йодом або розчином діамантового зеленого, припудрити рану порошком стрептоциду і накласти антисептичну пов'язку. Подряпини можна заклеїти клеєм БФ або заліпити бактерицидним пластиром. Якщо немає ліків, шкіру можна промити бензином, водою з милом.

Перша допомога при отруєнні. Насамперед слід промити шлунок, випивши кілька склянок теплої води із содою до появи блювання. Повторити промивання шлунка декілька разів, відтак випити півсклянки блідо-рожевого розчину перманганату калію і протягом трьох днів уживати по 1 пігулці ентеросептолу або інтестопану 4 рази на день. Надалі необхідно дотримуватись суворої дієти, пити міцний чай. Залежно від стану хворого його слід доставити на огляд лікаря. При болю рекомендуються серцеві і болезаспокійливі засоби.

Профілактика травматизму кісток, зв'язок і струсу мозку. Цей травматизм зумовлений неорганізованістю і відсутністю дисципліни, передбачає розгляд усіх питань, пов'язаних із підготовкою і проведенням подорожі: об'єднання колективу туристської групи, виховання відповідальності перед товаришами, вимогливість до себе і недопущення будь-якого порушення правил безпеки. Ці завдання мають бути поставлені до виходу на маршрут, коли відбуваються комплектування туристської групи, розподіл обов'язків, проведення фізичної і технічної підготовки учасників походу. Запобіжними заходами на маршруті є: контролювання групою неорганізованого учасника; винесення недисциплі-нованому учаснику походу догани; відрахування порушника з групи і зняття його з маршруту. Винятковим заходом, що уможливлює встановлення дисципліни і порядку в групі, є відмова від подальшого проведення мандрівки.

Перша допомога при вивихах. Передбачає накладання шини і застосування знеболювальних засобів. Самостійне вправляння суглобів не рекомендоване, оскільки вивихи (особливо гомілковостопного, колінного, проме-незап'ясткового і ліктьового суглобів) часто супроводжуються переломами відростків кісток. Обов'язково слід транспортувати постраждалого до медпункту.

Перша допомога при втраті свідомості. У непритомному стані (різка блідість, холодний піт на лобі, поверхневе дихання, потемніння в очах, шум у вухах, відсутність свідомості) потерпілого необхідно вкласти так, щоб його голова була нижче ніг, розстібнути одяг, зволожити груди і обличчя холодною водою, дати понюхати тампон із нашатирним спиртом. Опритомнівши, потерпілий має пити міцний чай, каву, серцеві препарати. Якщо втрата свідомості тривала, слід ввести розчин камфорної олії.

 

ЗАВДАННЯ: Лежачи на животі, руки за головою, піднімання і опускання тулуба,

прогинаючи спину. Лежачи на спині ,згинання та розгинання ніг і тулуба із захватом руками

гомілок. Конспект.

 


Зворотній зв'язок з викладачем   kotovae@ukr.net

ВИКЛАДАЧ: Котова Катерина Юріївна.

 

docx
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
505
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку