Презентація: "Дитина в автономній ситуації. Безпека в побуті. Телефонного та телевізійного шахрайства, проникнення в оселю зловмисників."

Про матеріал

Дана презентація широко розкриває тему уроку: "Дитина в автономній ситуації. Безпека в побуті. Ризики побутового травмування, телефонного та телевізійного шахрайства, проникнення в оселю зловмисників." Розрахована на урок. Її можна використовувати і як виховний захід на тему: "Дитина в автономній ситуації. Безпека в побуті. Телефонного та телевізійного шахрайства, проникнення в оселю зловмисників.". Слайди розміщенні для зручного використання презентації під час онлайн уроків в ZOOM.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дитина в автономній ситуації. Безпека в побуті. Ризики побутового травмування, телефонного та телевізійного шахрайства, проникнення в оселю зловмисників.5 клас. Остапенко Людмили Юріївни

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання — Назвіть правила поведінки при пожежі.— Що треба робити, коли ви побачили людину, на якій горить одяг? (Треба повалити людину на землю та швидка накинути на неї будь-яку ковдру чи покривало (бажано зволожене)і щільно притиснути до тіла). — Якщо загорівся на вас одяг, як треба діяти? (Треба впасти на землю і перевертатися, щаб збити полум'я. Бігти не можна, це ще більше роздує вогонь).

Номер слайду 3

СитуаціїСитуація 1. Якщо під час цікавої телепередачі ти побачив, що з телевізора пішов дим, як потрібно вчинити? (Вимкнути телевізор, зателефонувати в пожежну охорону, приступити до гасіння). Ситуація 2. На кухні ви готували вечерю. Загорівся рушник, який лежав близько коло плити. Ваші дії? (Вимкну газ, полию рушник водою). Ситуація 3. Уяви, що ти залишився сам удома і вирішив попрасувати білизну. Раптом шнур праски спалахнув і заіскрився. Твої дії?

Номер слайду 4

Автономна ситуація. Ти вже знаєш, як безпечно поводитися в різних життєвих ситуаціях, до кого можна звернутися по допомогу. А от якщо поблизу нікого немає-людина залишається наодинці, тобто потрапляє в автономну ситуацію. Автономія ( від грецького слова, що означає « незалежність»)- здатність самостійно вирішувати певні завдання. В автономній ситуації можна опинитися і в природі, і в населеному пункті.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Які відчуття виникають, коли людина заблукала і лісі чи в горах, у підземних печерах, застрягла в ліфті? Більшість людей охоплює страх, зневіра, безпорадність. Віру й надію не треба втрачати. Дати собі раду і подолати страх можна. Потрібно скористатися формулою безпеки. Отже, діяти треба так: 

Номер слайду 7

Під завалом. У містах і селах можливі вибухи газу у квартирах, аварії на виробництвах, зсуви ґрунтів. Через руйнування будівель людина може опинитись під завалом. У таких ситуаціях треба діяти так:* Створити навколо вільний простір, відсунути подалі гострі та тверді предмети, чимось укритися, влаштуватися якомога зручніше.* Постійно подавати сигнали – стукати твердим предметом по металевих трубах, батареях. Це допоможе знайти потерпілого.* Не впадати у відчай. Людей рятували навіть на 10-ту добу.

Номер слайду 8

У ліфтіІнколи ліфт несподівано виходить із ладу. Якщо ліфт зупинився між поверхами, діяти треба так:* У жодному разі не намагатися вийти з нього самотужки.* Зв’язатися з диспетчером по переговорному пристаю. Наполегливо просити допомоги.* Якщо переговорний пристрій відсутній або не працює, стукати і кликати на допомогу мешканців будинку. Вони зателефонують у ремонтну службу ліфтів та повідомлять твоїх батьків.

Номер слайду 9

У ліфтіЛіфт – не місце для розваг. Не забувай, що ліфт – це технічний пристрій!Користуйся ним тільки за потреби. Дотримуйтесь правил користування ліфтом.* Не пустуй у ліфті із запальничками і сірниками. Пожежа в ньому вкрай небезпечна. Під час горіння пластмасові панелі виділяють отруйні речовини. Вентиляція у шахті ліфта призводить до поширення вогню. Шансів для порятунку дуже мало.

Номер слайду 10

У катакомбах, підземних комунікаціях, печерах. У містах існують підземні комунікації, в яких прокладають телефоні кабелі, труби водогону та каналізаційної системи. Це ніби підземні лабіринти. Тільки спеціалісти орієнтуються в них. Вхід і вихід зазвичай зачинені. Адже той, хто випадково потрапить туди, наразиться на небезпеку.Існують ще підземні катакомби і печери. Вони вражають красою і розмірами. Хоча природні печери та створені людиною катакомби захоплюють величчю, не варто ризикувати життям заради цікавості. Відвідувати катакомби і печери можна лише під час екскурсій.

Номер слайду 11

У катакомбах, підземних комунікаціях, печерах. Не заходь до катакомб, печер та підземних комунікацій!Це небезпечно для життя і здоров’я!Розваги, ігри у катакомбах, підземних комунікаціях, печерах – небезпечні.

Номер слайду 12

У горах, у лісіЯкщо ненароком заблукав у горах чи в лісі, насамперед слід зорієнтуватися, щоб якнайшвидше дістатися до людей. Орієнтирами можуть бути лінія електромереж, просіка, річка, стежка. Проте стежки прокладають не тільки люди, а й тварини. Якщо кущі змикають верхів’я над стежкою на рівні пояса дорослої людини, -  цю стежку протоптали лісові мешканці. Навряд чи вона приведе тебе до людської оселі, у кращому випадку – до водопою. У безлюдних місцях варто прислухатися. Можна почути церковні дзвони, шум моторів автомобілів, звуки електропоїздів. Якщо вже сутеніє, варто подбати про ночівлю, тепло та воду. Можна примоститись у ямі від вивернутого з корінням дерева або на сухому моху під деревом. Утеплитись можна будь-чим: газетою, аркушами паперу, сухим листям. Прокладати їх шарами під одягом. Якщо є сірники, можна зігрітися біля вогнища. Пригадай, як влаштувати вогнище в лісі. Крім того, вогонь може стати сигналом для рятівників.

Номер слайду 13

У горах, у лісіБез їжі людина може протриматися близько двох тижнів. Міські жителі погано орієнтуються в їстівних диких рослинах. Тому краще не ризикувати, бо можна наїстися отруйних ягід і трав. Найважче долати спрагу. Без води людина може прожити до двох діб. Але краще довго не терпіти і використати росу на рослинах, воду із джерела. Якщо на зелену гілку натягнути поліетиленовий пакет і зав’язати його, у ньому з являться краплі води. Цю воду можна пити. У крайньому разі, можна брати воду з озер, річок, ставків. Але її треба очищати. Щоб позбутися твердих домішок, слід процідити воду через тканину або через тканину із шаром піску. А ще – прокип’ятити 2-3 хвилини. Якщо вода застоялась і має неприємний запах, до неї додають попелу від вогнища, ретельно перемішують і проціджують. За будь-яких умов не можна втрачати надію на порятунок!

Номер слайду 14

У відкритому моріБуває, що човен, пліт, катер заносить у відкрите море. Іноді взимку крижина з рибалками відривається від берега. Люди потрапляють в автономну ситуацію. Їм загороджує спека чи переохолодження, спрага, голод. У літку необхідно захищатися від сонячних променів – охолоджувати голову мокрою тканиною. За холодної погоди – спробувати зігрітися. Аварійний запас їжі та питної води слід витрачати економно. Морська вода – солона, тому непридатна для пиття. Якщо вистелити поліетиленовою плівкою днище човна, - можна зібрати росу. Нею втамовують спрагу.

Номер слайду 15

Як захиститися від зловмисників? Ти подорослішав і більше часу буваєш сам. Якщо поводитися необережно, можна наразитися на небезпеку майже всюди: у твоїй оселі, надворі, в школі, у місцях великого скупчення людей — на мітингах, стадіонах і вокзалах. Небезпечними є й люди, які вживають алкоголь і наркотики, а також ті, хто порушує закони — краде, займається шахрайством та іншими видами нечесного заробітку.

Номер слайду 16

Як захиститися від зловмисників? Кожен сподівається, що стіни рідного дому надійно захистять його спокій і майно. Але для цього слід подбати про заходи безпеки. Найбільш уразливими місцями є вікна, двері, балкони. Двері твого дому мають бути міцними, обладнаними ланцюжком та вічком, мати надійний замок. Про це потурбуються твої батьки. Та навіть найміцніші двері не допоможуть, якщо господарі необачні. 

Номер слайду 17

Запам ’ятай! 1. Завжди тримай двері замкненими. 2. Не відчиняй дверей, поки не впевнишся, що це безпечно. 3. Не вихваляйся дорогими речами перед друзями, а тим паче перед сторонніми людьми. 4. Не залишай ключі від квартири під килимком, в інших легкодоступних місцях. 

Номер слайду 18

Безпека в побуті. Ви, напевне, всі бачили фільм «Сам удома». Це смішна комедіяпро неуважних батьків, невмілих грабіжників і кмітливого хлопчика. Однак реальність життя і кіно — це різні речі. У побуті часто трапляються різні непередбачені ситуації, які можуть призвести до травм. Це й опіки гарячими рідинами, порізи, ураження електричним струмом, забиття, отруєння газом, відчинені вікна, лікарські засоби та побутова хімія тощо. Розглянемо деякі з небезпек.

Номер слайду 19

Небезпеки вдома. Небезпека перша. Гострі, колючі та ріжучі предмети. Правило 1. Усі гострі, колючі та ріжучі предмети обов'язково треба класти на свої місця. Порядок в будинку не тільки для краси, а й для безпеки. Небезпека друга. Електричні прилади. Вони можуть вдарити струмом або стати причиною пожежі. Правило 1. Идучи з дому і навіть з кімнати, обов'язково вимикай телевізор, магнітофон, праску та інші електроприлади. Правило 2. Ніколи не тягни за електричний провід руками. Правило 3. В жодному разі не підходь до оголених проводів і не торкайся їх.

Номер слайду 20

Небезпеки вдома. Небезпека третя. Ліки і побутова хімія. Правило 1. В жодному разі не пробуйте ліків. По-перше, це несмач-но, а по-друге, неправильно спожиті ліки можуть лише зашкодити. Правило 2. Що таке побутова хімія? Це пральні порошки, засоби для миття посуду, засоби проти тарганів та багато іншого. Діти, звичайно, не таргани, але отрута проти тарганів діє і на людей. Тому не можна відкривати жодних упаковок з побутовою хімією.

Номер слайду 21

Небезпеки вдома. Небезпека четверта (невидима і нечутна). Велику небезпеку становить газ. По-перше, скупчившись на кухні, він може вибухнути. По-друге, ним можна отруїтися. Тому, відчувши запах газу, дотримуйся таких правил: Правило 1. Терміново скажи про це дорослим. Правило 2. Треба відразу ж відчинити вікна і провітрити квартиру. Правило 3. Перевір, чи закриті крани на плиті. Правило 4. Негайно зателефонуй за номером «104». Правило 5. В жодному разі не вмикай світло і не запалюй сірників.

Номер слайду 22

Телефонне, телевізійне та Інтернет-шахрайство. Статистика свідчить, що з 96% дітей-користувачів Інтернету віком від 10 до 17 років 51% не знає про небезпеки в мережі. Тож сьогодні поговоримо і про такий вид шахрайства. 52% д1тей виходять в Інтернет передусім для спілкування у соціальних мережах, де залишають свій номер мобільного телефону, домашню адресу, особисті фото. — Хто з вас спілкується в «Інстаграм»? Чи є там ваш номер телефону, ваші фото? — Як ви думаєте, чи безпечно це? Свої дані потрібно тримати у таємниці. 

Номер слайду 23

Телефонне, телевізійне та Інтернет-шахрайство. Ось кілька простих правил, яких слід дотримуватися: — при спілкуванні треба використовувати тільки ім'я або псевдонім (нік); — номер телефону, свою адресу, місце навчання не можна нікому повідомляти; — без контролю дорослих не можна зустрічатися з людьми, знайомство з якими зав'язалося в Мережі.

Номер слайду 24

Також почастішали випадки телефонного та телевізійного шахрайства. Наприклад, вам може прийти таке смс-повідомлення: «Надіішли SMS та отримай додаткові бонуси для гри!», «Лише одне  SMS — і ти зможеш виграти крутий подарунок!», «Придбай програму читання чужих SMS -повідомлень.'», «Не можу тобі додзвонитися, немає грошей, надішли 5 грн», «Перекажіть кошти на рахунок та отримайте вдвічі більше.», «Щоб завантажити цей фільм, наді шли SMS для отримання коду» та інші. Телефонне, телевізійне та Інтернет-шахрайство.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Домашнє завдання: §23, стор.133-140. §24, стор.140-144. Правила для дітей про те, як не стати жертвою телевізійних і телефонних шахраїв.

Номер слайду 27

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ніколаєва Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 квітня 2021
Переглядів
4789
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку