Дивовижні мешканці тропічних морів

Про матеріал

Дивовижні мешканці тропічних морів

У теплих прозорих водах тропічних морів, де температура не опускається нижче 200 С, живуть дивовижні істоти із зовнішнім вапняним скелетом – коралові поліпи. Колонії цих крихітних тварин утворюють гігантські рифи, що піднімаються з дна моря і становлять небезпеку для мореплавців.

Перегляд файлу

Дивовижні мешканці тропічних морів

У теплих прозорих водах тропічних морів, де температура не опускається нижче 200 С, живуть дивовижні істоти із зовнішнім вапняним скелетом – коралові поліпи. Колонії цих крихітних тварин утворюють гігантські рифи, що піднімаються з дна моря і становлять небезпеку для мореплавців.

Життя поліпів.

Поліпи мають рот, оточений пучком щупалець, за допомогою яких хапають здобич. Основою поліпи кріпляться до спільного вапнякового скелета. Нові поліпи колонії утворюються шляхом брунькування. В тілі поліпів живуть мікроскопічні водорості, які синтезують поживні органічні  речовини. Саме тому коралові поліпи не можуть існувати на великій глибині, куди не проникає сонячне світло. Раз на рік корали випускають у воду мільярди чоловічих та жіночих статевих клітин. Унаслідок запліднення утворюються яйця. З них пізніше з’являються личинки, які спершу плавають, потім осідають на грунт і зразу ж починають рости і брунькуватися, формуючи нову колонію.

G:\033.jpg              G:\0181.jpg

Різноманітність кольорів коралів залежить від органічного складу поліпа, можна зустріти навіть чорні корали. Колір мають тільки живі корали, «мертві» завжди білі. Якби ви зазирнули всередину корала, то побачили б щорічні кільця дуже схожі на деревні. Деяким кораловим гілкам сотні років. Це означає, що вони росли, коли Христофор Колумб виявив Америку або ще раніше. Тривалість життя може досягати 100 років. Однак навіть незначна зміна природних умов і корали загинуть. Кожен поліп сам створює вапняковий скелет. З мільйонів цих скелетів, з’єднаних між собою, утворюється згодом кораловий риф. Разом з тим існують і м’які корали, які не мають зовнішнього скелета, і рогові корали, що мають скелет з особливої рогової речовини, що надає колонії вигляду сплющених ажурних кущів.  У них існує справжнє розмаїття гротів, щілин і печерок. Це ідеальний прихисток для дивовижних численних морських тварин.

G:\0121.jpg              G:\031.jpg

Оазис

Найбільш значні коралові утворення називаються рифами, бар'єрними рифами і атолами. Ці  рифи являють собою підводні коралові майданчики. Бар'єрні рифи не пов'язані з материком, а виростають в океані на якійсь відстані від берега. А атоли — це коралові острови у формі кільця. Кораловий риф можна порівняти з оазисом у центрі пустелі. Він дає багату поживу усім видам тварин, що водяться там. Він приваблює до себе маленьких тварин великою кількістю планктону. Маленьких тваринок поїдають більші, а тих – ще більші.

G:\marowi.jpg       Большой Барьерный риф. Австралия. Красивые фото

Вороги коралів

Деякі риби, наприклад риби-папуги, обгризають корали. Хижі морські зірки об’їдають поліпів на вершинах колоній. Багато  небезпек створює сама природа. До таких відноситься так зване вицвітання, яке дуже швидко призводить до загибелі коралів , причому у величезних кількостях. Дане явище обумовлене глобальним потеплінням , що впливає на температуру води. Ще один недруг тендітної рівноваги коралових рифів - тропічні урагани. Але статус головного ворога носить морська зірка « терновий вінець» , розміри якої можуть досягати до 50 см. Харчуються ці голкошкірі хижаки виключно кораловими поліпами. Найбільш руйнівний період спустошення внаслідок життєдіяльності цих шкідників припав на 80 -ті роки минулого століття. А все ж таки найголовнішим ворогом залишається  людина.

 

G:\1428755002-8228-korral-sanatabiz.jpg      Большой Барьерный риф. Австралия. Красивые подводные фото

Якими магічними властивостями володіють корали? Як впливають корали на людину?

Найціннішими вважають червоні і чорні корали. Корали використовували стародавні індуси, греки та римляни. Вони дуже цінували особливий різновид - блакитний корал, який є дуже рідкісним.

З коралами пов'язано безліч різних легенд, багато народів вважали їх магічними. У Давній Греції люди були впевнені, що корали здатні подарувати своєму власнику довге життя. Мексиканські індіанці і в теперішній час вважають, що носіння коралових бус відганяє від їх господарів злих духів, що наганяють лихоманку. Також вони вважали, що рожевий корал був символом безсмертя. До сьогоднішнього дня вважають, що корали роблять благотворний вплив на людину та її психіку, люди, які носять коралові прикраси відрізняються розвиненою інтуїцією. Грецькі повір'я говорять, що корали часто знаходили в мозку драконів. Цілком можливо, що саме тому на Русі корали називали драконітами і вважали, що за допомогою них можна передбачати долю. У Європі корали символізували скромність. Лікарі-літотерапевти кажуть, що корали покращують пам'ять, відзначають їх благотворний вплив на серцево-судинну систему людини і кровообіг. З давніх часів корали використовували для лікування наривів і виразок, як зовнішніх, так і тих, що розташовані всередині організму. Вважається також, що корали очищають кров, а примірявши коралове намисто можна вберегтися від ангіни.

Аюверда говорить про те, що червоні корали - це з'єднання енергії вогню, води і землі. З допомогою цього мінералу концентрується енергія, яка має позитивну дію на обмін речовин, шкіру, покращує травлення. Крім того корали корисні при астматичних симптомах і захворюваннях щитовидної залози.

Великий бар'єрний риф

Уздовж тропічного узбережжя Австралії на більш ніж 2900 км простягнулося найбільше творіння природи - Великий Бар'єрний риф . Найбільша в світі коралова система за сумісництвом являє собою найбільшу живу структуру на планеті. Вона включає майже 3000 різних рифів і більше 900 островів. Площа, що охоплюється кам'яним морським гігантом , становить 344 400 квадратних кілометрів. Розташоване природне диво в Кораловому морі , практично паралельно узбережжю Квінсленда.

 Большой Барьерный риф. Австралия. Красивые фото  G:\1483050756_koraly1.jpg

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Виноградова Людмила Анатоліївна
    Дякую за матеріал. Можна використати у презентації.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
25 березня 2018
Переглядів
1508
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку