Дніпровський історичний музей ім. Дмитра Яворницького

Про матеріал
Опис історії заснування музею, скіфські баби в музеї, часи Козаччини, зала присвяченв Голодомору. Зала, присвячена Другій світовій війні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель історії Заречна Ганна Василівна. Дніпровський історичний музей ім. Д.І. Яворницького

Номер слайду 2

Історія заснування музею В лютому 1849 р. в Катеринославі був створений „Общественный музеум Екатеринославской губернии” , що розташовувався в Потьомкінському палаці. Під час Кримської війни, коли в Потьомкінському палаці розмістили шпиталь для поранених, музей знаходився в приміщенні Катеринославської класичної чоловічої гімназії (нині корпус Медакадемії на Соборній площі). У 1860-ті — 1900-ті роки без фінансової підтримки влади музей почав занепадати.

Номер слайду 3

Музей ім. Дмитра Яворницького

Номер слайду 4

Скіфські баби в музеї Гордістю музею є найбільша в Україні колекція кам’яних баб. 102 статуї, серед яких експонати, аналогів яким немає в жодному європейському музеї. Зокрема, Керносівський ідол (3 тисячоліття до н.е.), оригінальні скіфські статуї VI-IV ст. до н.е. та половецькі статуї «кам’яні баби» (ХІІ-ХІІІ ст.). Науковці до цього часу сперечаються, кому присвячені ці скульптури: людям чи богам.

Номер слайду 5

Скіфські баби

Номер слайду 6

Козацькі речі в музеїІнша екпозиція присвячена славній епосі історії України – добі Козаччини. У цій залі є безліч цікавих речей, які мають стосунок до запорожців: макет чайки (козацького човна), зброя, чумацький віз, надгробні козацькі хрести.

Номер слайду 7

Козацький інвентар

Номер слайду 8

Карета Катерини II в музеїУ третій залі – експозиція «Освоєння степу та заснування Катеринослава». Унікальний експонат – карета придворного Катерини Другої, на якій він супроводжував імператрицю під час поїздки до Криму.

Номер слайду 9

Карета Катерини II

Номер слайду 10

Зала присвячена Голодомору. Цей розділ експозиції присвячений суперечливим політичним, соціально-економічним, культурним перетворенням, які здійснювалися в країні і краї в перші 20 років радянської влади. Матеріали, представлені в даному розділі експозиції (численні документи, фото, листівки, плакати, прапори, знаки, нагороди, знаряддя праці, грошові знаки), дають можливість відвідувачам побачити як офіційну — парадну, так і приховану — фактичну, сторони життя «радянських» людей в 1920-1930-і роки.

Номер слайду 11

Обідній стіл селянина під час голодомору

Номер слайду 12

Зала присвячена II світовій війні Остання зала – присвячена тим, хто віддав своє життя в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками. В залі представлені фотографії, документи, зброя, особисті речі наших земляків, що героїчно захищали кордони країни в перші години і дні війни, що брали участь в обороні Одеси, Севастополя, Києва, воювали на різних фронтах в роки війни.

Номер слайду 13

Зала присвячена 2 світовій війні

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!Інформацію взято з:http://tourism.dp.gov.ua/objects/dnipropetrovskyy-nacionalnyy-istorychnyy-muzey-im-di-yavornyckogo/http://www.museum.dp.ua/hall06.htmlhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B0

pptx
Додано
12 травня 2023
Переглядів
436
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку