Світогляд, наукові знаннята художня культура впродовж історії.

Про матеріал
Презентація створена для уроку "Вступ до історії України та громадянська освіта" 5 клас. В презентації пояснюється поняття "світогляд", "релігія". Розповідається про науковий та мистецькій світогляд.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світогляд, наукові знаннята художня культуравпродовж історії

Номер слайду 2

Мета: визначити чинники, які впливають на формування світогляду, роль освіти та науки у відображенні світогляду людини; з’ясувати що таке художня культура, мистецтво; як людина вивчає історію за пам’ятками культури; дати уявлення про діячів української культури, які залишили свій слід в історії.

Номер слайду 3

План: Світогляд давніх людей. Релігія. Науковий та мистецькій світогляд.

Номер слайду 4

 Світогляд давніх людей Те, як у давнину люди уявляли світ, досить сильно відрізнялося від його сучасного розуміння. Для первісної людини майже ніщо у світі не існувало просто так, але пояснювала вона це діями надприродних сил. Також люди вірили у свою здатність впливати на ці сили за допомогою обрядів та магічних предметів. Світогляд- уявлення людини про світ і її місце в ньому.

Номер слайду 5

Історично сформувалося кілька типів світогляду. Найдавнішим уважають міфологічний світогляд. Його втіленням є міфи. У міфах багатьох народів розповідається як було створено Всесвіт. Міф (від грец. — розповідь) — це розповідь, що передає уявлення наших далеких предків про створення світу, його будову, про богів і різних фантастичних істот.

Номер слайду 6

Релігія Давня людина прагнула захиститися від небезпек, причини яких не розуміла, таких як хвороби та природні лиха, відсутність їжі. Також вона прагнула зрозуміти світ навколо: причини природних явищ, походження людини та її смертність. Спроби пояснити світ та вплинути на нього втілилися у зародженні релігії. Віру в багатьох богів називають багатобожжям, або язичництвом. Язичниками були і давні слов’яни. Релігія пояснювала світ: як його було створено, чому він саме такий, а не інакший, так з’явилися релігії які ґрунтувалися на вірі в єдиного бога – творця світу і людини. Релігія — віра людини в надприродні сили та існування богів. У сучасному світі існують сотні релігій, серед них виокремлюють ті, що мають найбільшу кількість послідовників у різних куточках світу. Такі релігії називають світовими. До них зараховують буддизм, християнство та іслам.

Номер слайду 7

У сучасному світі існують сотні релігій, серед них виокремлюють ті, що мають найбільшу кількість послідовників у різних куточках світу. Такі релігії називають світовими. До них зараховують буддизм, християнство та іслам.буддизмісламхристиянство

Номер слайду 8

Науковий та мистецькій світогляд В основі наукового світогляду – закономірні зв’язки між явищами, які можна підтвердити експериментами, обґрунтувати законами. Зародження і розвиток науки сягає давніх часів. Наприклад, багато законів математики і фізики відкрили давні греки. Зародження історії теж пов’язують з Давньою Грецією. Закон Архімедатіарема Піфагора. Геродот батько історії

Номер слайду 9

Мистецький світогляд спирається на художні образи. Про особливості сприйняття й осмислення світу в художніх образах свідчать, наприклад, твори живопису або літературні твори. Різні типи світогляду формувалися в різні історичні періоди, усі вони існують і досі, маючи, утім, різну вагу в загальній картині уявлень про світ.

Номер слайду 10

Поширенню наукового світогляду сприяє освіта. Велику роль у цьому відіграють школи та університети. Один з найстаріших вищих навчальних закладів України – Львівський національний університет імені Івана Франка. Його історія починається 1661р. Першу кафедру історії України, відкрито в 1894р.

Номер слайду 11

Перший університет було засновано в 1805 р. у Харкові – зусиллями просвітника, ученого, винахідника Василя Каразіна та інших громадських діячів. Нині Харківський університет носить ім’я свого засновника.

Номер слайду 12

У 1834 р. було засновано Київський університет імені святого Володимира ( зараз – Київський національний університет імені Тараса Шевченка). Університети були не тільки осередками розвитку освіти й науки, а й острівцями вільнодумства й свободолюбства.

Номер слайду 13

ВИСНОВКИ• Уявлення людей про те, як влаштований світ та які сили діють у ньому, змінювалися протягом історії людства.• До часу формування сучасної науки і накопичення наукових знань людством на людську свідомість визначальний вплив мала релігія.• У другій половині XVIII ст. зародилася наука в сучасному розумінні. Її розвиток сформував той світ, який ми знаємо зараз.

pptx
Додано
13 травня 2023
Переглядів
1519
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку