До Дня українського добровольця

Про матеріал

14 березня - День українського добровольця. Ця дата вибрана невипадково, адже саме 14 березня 2014 року прямо з Майдану перші добровольці відправилися на тренувальну базу в Нових Петрівцях, що під Києвом.Внесок першої хвилі добровольців важко переоцінити, адже на початковому етапі війни Україна зіткнулася з тим, що далеко не всі професійні військові були готові захищати державу. Добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію і підготувати професійну заміну добробатам. З 24.02.22 добровольчий рух набув великого значення, бо добровольцями стали тисячі українців, що виборюють волю і свободу прямо зараз.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Про історію добровольчого руху в УкраїніЩороку 14 березня в Україні відзначається День українського добровольця. Пам'ятна дата встановлена Верховною Радою України у 2017 році, щоб вшанувати мужність та героїзм захисників незалежності, суверенітету й територіальної цілісності нашої держави.

Номер слайду 2

14 березня 2014 р. Дата 14 березня була обрана не випадково. В цей день у 2014 р. на тренувальну базу в Нових Петрівцях з Майдану Незалежності вирушили перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану для формування першого добровольчого батальйону. Вони самоорганізувалися та вирушили на схід України – на захист нашої держави та її суверенітету.

Номер слайду 3

Історія створення добробатів. На початку березня 2014 було створено Перший добровольчий батальйон, який згодом отримав ім'я свого першого командира генерала Сергія Кульчицького. Після завершення формування першого батальйону почалось формування другого резервного добровольчого батальйону оперативного призначення на базі військової частини А3027 у Нових Петрівцях. Потім на Дніпровщині з'явився добровольчий батальйон Дніпро-1. В лавах ЗСУ був сформований в основному з мешканців Луганської області добровольчий батальйон «Айдар». Потім сформувався батальйон «Азов».

Номер слайду 4

Формування добровольчих батальйонів. Одна з головних причин формування добровольчих батальйонів учасниками Майдану,   – бажання захищати Україну від гібридної агресії рф, залишаючись разом із побратимами, з людьми, що стояли пліч-о-пліч на барикадах або були товаришами з патріотичних рухів.

Номер слайду 5

Перший добровольчий батальйон. Я добре пам'ятаю той сонячний ранок, коли сотні Самооборони зі своїми бойовими прапорами вишикувалися перед сценою. Вони не поїхали додому після закінчення Майдану, до своїх рідних і близьких. Вони знали – попереду нові барикади. Просто з барикад на Грушевського і Інститутській хлопці поїхали на барикади на Схід України(Андрій Парубій)

Номер слайду 6

Добровольці стали на захист України на початку російської агресіїНавесні 2014 року при облдержадміністраціях було розпочато набір до батальйонів територіальної оборони, що формувалися з мешканців-добровольців областей під керівництвом Міністерства оборони України. Одночасно створювалися добровольчі формування Національної гвардії України і патрульної служби поліції особливого призначення під керівництвом Міністерства внутрішніх справ. Окремо добровольці формували незалежні від державних силових структур добровольчі батальйони, які стали щитом на захисті України на початку російської збройної агресії.

Номер слайду 7

Вони врятували Україну в 2014р. Під час збройної агресії РФ на сході України добровольчі формування  брали участь як в оборонних так і в наступальних операціях. Наприклад, в обороні Донецького аеропорту поряд із спецпризначенцями 3-го окремого полку, бійцями 79-ї, 80-ї, 81-ї, 95-ї окремих аеромобільних, 93-ї та 72-ї окремих механізованих бригад, 1-ї окремої танкової бригади, 57-ї окремої мотопіхотної бригади, 91-го окремого полку, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійцями полку Дніпро-1, брали участь і бійці Добровольчого українського корпусу (ДУК), батальйону ОУН та інші. 

Номер слайду 8

Історія руху вимірюється століттямиІсторія українського добровольчого руху вимірюється століттями.  Саме добровольці були рушійною силою захисту України: воєнізована структура Запорізької Січі, легіон Українських Січових Стрільців,  Українська Повстанська Армія. На початку воєнних дій на сході нашої держави тисячі українських громадян, кинувши власні справи, зі зброєю в руках першими протистояли озброєному та підступному російському ворогу. Завдяки їхній рішучості, мужності та стійкості Збройні сили України мали час, щоб оперативно наростити бойові спроможності.

Номер слайду 9

Історія добровольців УССВ 1914 р. у львівській газеті «Діло» з'явилося оголошення Головної Української Ради «до всього українського народу», в якому закликали добровольців записуватися Українські Січові стрільці (УСС). Набір до легіону відбувався виключно на добровольчих засадах. Більшість рекрутів були вихідцями з українських патріотичних організацій: "Сокілу", "Січі" та учнівсько-шкільної — "Пласт". До міста Стрия на Львівщині, де відбувався набір, прибуло більш як 10 тис. добровольців. Попри це австрійське командування бажало розподілити українських новобранців по різним частинам армії. Тому до лав УСС змогло записатися тільки 2500 осіб. Військову присягу приймали двічі: вперше — для австрійського війська, а вдруге — "свою", національно-патріотичну, на вірність Україні.

Номер слайду 10

УПА була створена для боротьби за відновлення державності України. З метою відновити українську державність та продовжити визвольний рух, у жовтні 1942 року керівники Організації Українських Націоналістів взялися до розбудови партизанських загонів. Згодом вони дістали назву Українська повстанська армія. У 40-х роках УПА боролася і проти нацистів, і проти комуністів. Бо ж відстоювали створення самостійної соборної української держави, яка мала охоплювати всі етнічні українські землі..

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Загалом у боях 2014–2015 років російсько-української війни на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур. З початку повномаштабної збройної агресії росії проти України 24.02.2022 добровольчий рух набув ще більше актуальності.

Номер слайду 13

Бойовий шлях полку «АЗОВ»Після створення батальйон «Азов» проводив тренування в Запорізькій області поблизу м. Бердянська, а також патрулював територію навколо м. Маріуполя. За словами колишнього заступника командира батальйону Ярослава Гончара, свою діяльність підрозділ розпочав ще у квітні, коли відбувалося його залучення до різного роду розвідувальних операцій. Однак безпосередню участь у бойових діях батальйон розпочав тільки на початку травня 2014 року, провівши декілька боїв і звільнивши м. Маріуполь та Широкине.24 лютого 2022 вже полк «Азов» під командуванням Дениса Прокопенка зайняв оборону Маріуполя і прилеглих сіл. На 86-й день оборони Маріуполя, залишки гарнізону, згідно з наказом керівництва, вийшли з «Азовсталі».

Номер слайду 14

Справжні патріоти. Успіх добровольчих підрозділів безпосередньо залежить від рішучості тих людей, які стали до їх лав. Ці люди були та залишаються справжніми патріотами. Вони – істинні воїни. І нині ми не маємо права забувати про подвиг добровольців та не можемо дозволити применшити їхню роль у цій війні. Ми маємо перемогти і присвятити цю перемогу насамперед усім тим, кого вже немає поруч.

Номер слайду 15

Багато добровольців не були військовими. У травні 2015 року Василь Сліпак, соліст Паризької опери, став воїном-добровольцем у складі Добровольчого українського корпусу (ДУК) та поїхав на Донбас. Раніше, під час Революції гідності він, як волонтер, допомагав майданівцям, а з початком війни збирав допомогу для українських воїнів. Ще у перші дні 2015 року Василь Сліпак написав Валерії Бурлаковій, волонтерці, воїну добровольчого батальйону «Карпатська Січ» 93-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України: «Хотів з Вами товаришувати. Тяжко сидіти в тому Парижі. Душа рветься до вас».

Номер слайду 16

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномаштабне збройне вторгнення на територію України. Країна-агресор із перших днів завдає ударів по цивільному населенню та інфраструктурі. Відповіддю на вторгнення став, зокрема, масштабний добровольчий рух. З перших годин вторгнення сотні тисяч українців добровільно стали на захист Батьківщини, вступаючи до лав Збройних Сил України та територіальної оборони. Десятки тисяч для цього повернулися з-за кордону. Серед тих, хто добровільно взяв у руки зброю, – відомі спортсмени, зірки, люди різних професій.

Номер слайду 17

З перших годин вторгнення сотні тисяч українців добровільно стали на захист Батьківщини, вступаючи до лав Збройних Сил України та територіальної оборони

Номер слайду 18

ДОБРОВОЛЬЦІ – хоробрі і мужні воїни!однією з найголовніших рис, притаманних добровольцям, була вмотивованість. Ці бійці прагнули захищати свою землю, прагнули вчитися справі та блискуче виконували бойові завдання. І хоч у переважної частини з них не було навіть військової форми, однак вони мали найголовніше – бажання боронити Україну.

Номер слайду 19

ПОВАГА ТА ЧЕСТЬ СПРАВЖНІМ ГЕРОЯМ!Своїми героїчними вчинками та самовідданою службою добровольці постійно доводять, що неможливо перемогти тих, хто готовий за Україну та її народ віддати найдорожче – своє життя. Українські добровольці – символ нескореності й самобутності справжньої свободної демократичної нації

Номер слайду 20

В Україні триває найбільше випробування у своїй новітній історії – повномасштабну збройну боротьбу з російським агресором за власну незалежність і територіальну цілісність. Завжди знаходилися відважні, які добровільно брали зброю до рук і ставали на захист своєї Батьківщини воїни. Вони мужньо здобувають героїчні перемоги й захищають українську землю. Нині добровольцем став увесь Український народ: ті, хто прийшов до центрів комплектування та поповнив ряди Збройних Сил України; ті, хто став до лав територіальної оборони; ті, хто всіляко допомагає захисникам і готовий стати до їхніх лав завтра. Наша готовність добровільно стати на захист України є вирішальною запорукою нашої Перемоги.

Номер слайду 21

Герої добровольці серед нас. Пропонуємо долучитись до написання історії сьогодення, свідками якої ми є, написавши розповідь про добровольця. До участі запрошуються всі здобувачі освіти

pptx
Додано
12 березня 2023
Переглядів
1148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку