До уроків українозавства

Про матеріал
коротко про Україну: походження назви, її роташування, столицю, символи - державні та народні
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Підготувала вчитель українознавства

Серко Ірина Степанівна

2019р

Україна – незалежна держава

     Україна – це Батьківщина для всіх людей, які живуть на її території. Що таке Батьківщина? Батьківщина – це найкраще і найдорожче місце у світі. Усі ми любимо українську співучу мову, прекрасних наших людей, чарівну природу, щедру землю.  Усе це – наша Батьківщина.

Вірш М.Познанської

Про нашу Україну

Ми дуже любим весь наш край,

І любим Україну.

ЇЇ лани, зелений гай,

В саду рясну калину.

 

Там соловейко навесні

Співає між гілками

Та й ми співаємо пісні,-

Змагається він з нами!

 

Походження  назви

Назва «Україна» народилася дуже давно. Одні вчені вважають, що слово походить від «країна», тобто «рідний край», «рідна земля». Інші стверджують, що назва утворилася від дієслова «украяти» (відрізати), тобто Україна – «земля, украяна від цілого, яка згодом сама стала цілою (окремою) країною». Але все це лише припущення.

Достеменно відомо лише те, що вперше назва Україна зустрічається в Київському літописі під 1187 роком. Тоді вона окреслювала певні землі Київщини, Чернігівщини, Переяславщини. А в XVI ст. зустрічається в офіційних документах уже на  позначення державного утворення. В той період Україною називалися запорозькі та наддніпрянські землі, а згодом і східноукраїнські території.

Західна Україна тривалий час називалася Руссю (Руська земля), а мешканці того краю іменували себе русинами.

Картинки по запросу лист запорожців султану

     Запорожці в листі від 3 січня 1654 року підписувалися «Зо всім військом і Україною, отчизною нашою» А Богдан Хмельницький у листах не раз вживав назву Україна.

    Україна – держава у Східній Європі. ЇЇ площа складає 603,7 тис. км2 , що робить її другою за величиною країною на європейському континенті після Росії. На її території проживає 42 млн. людей.

    Україна - унітарна держава. Вона складається з 24 областей, Автономної Республіки Крим і двох міст зі спеціальним статусом: Київ — столиця та найбільше місто, і Севастополь. Україна є парламентсько-президентською республікою. Найвищим органом державної влади є Верховна Рада України, а главою держави  Президент України.             

      Межує з  Білоруссю  на півночі,  Польщею,  Словаччиною  та Угорщиною    на заході,  Румунією  та  Молдовою  — на південному заході, Росією на сході і північному сході. На півдні і південному сході омивається  Чорним  і  Азовським морями.

Сусіди України

Україна на карті Європи

http://www.archives.gov.ua/Sections/Arhivy-Ukrainy/Images/1.jpg

Області України

Київ – столиця України

      Київ - одне з найзеленіших міст нашої країни.

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Украинские картинки\91.jpg  C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Украинские картинки\68.jpg

Головна площа Києва                                         р.Дніпро

Київ - столиця України. Це одне з найстаріших міст Європи. У Києві багато цікавих історичних міст. Серед яких - Києво-Печерська лавра, Золоті ворота, Софіївський собор та інші.

***

  Київ розташований на живописних берегах ріки Дніпро. Половина території Києва зайнята парками й садами. Також, це - великий політичний, промисловий і культурний центр.

***

    Театри Києва відомі не тільки в нашій країні. Знаменитий Національний театр опери і балету, театр російської драми імені Лесі Українки й інші дуже цінуються киянами  и гостями міста.

***

     Київ знаменитий своїми пам’ятниками. Пам’ятник князю Володимиру в живописному парку на пагорбах Дніпра став символом стародавнього міста.

***

    Центральна вулиця столиці - Хрещатик. На Хрещатику багато прекрасних будівель. Вони формують унікальний архітектурний ансамбль.

***

Місто особливо красиве навесні, коли цвітуть знамениті київські каштани.

***

   Київ - це стародавнє і завжди молоде місто, це гордість і слава українських людей.

Розповідь про Київ

Київ – одне з найдревніших міст України. Це столиця нашої батьківщини. Точна дата його заснування невідома, проте на думку археологів, воно з’явилося  ще у V - VII столітті нашої ери. За старовинною легендою його заснували три брати -  Кий, Щек та Хорив, а також їхня сестра Либідь. Київ став колискою, з якої постала  могутня держава Київська Русь.

У давні часи тут правили величні князі, діяння яких і досі впливають на наше життя. Це і Володимир Великий, що охрестив Русь, і Ярослав Мудрий, який об’єднав та зміцнив державу, і Володимир Мономах, відомий своєю мудрістю та далекоглядністю. Київ розквітав та ширився, зайняв почесне місце на карті середньовічної Європи. Розвивалась освіта та книгописання, музика і театр. Багато відомих українських діячів культури та літератури жили та працювали в цьому місті.

Проте траплялися і лихоліття. Неодноразово Київ було спалено та розграбовано. Багато війн та смут перенесли його міцні стіни. Були знищені безцінні святині та пам’ятки минулого. Та Київ не втратив за довгі століття своєї краси. Скільки пам’яток культури й історії збереглося до наших днів. Древнє місто і досі радує нас виблискуючими на сонці куполами храмів та монастирів, різноманіттям пишних палаців та маєтків. Прогулянка старовинними вуличками нагадує про минулі часи та історичні події.

Київ і досі розвивається, розквітає новими барвами. Зараз це сучасна європейська столиця з височенними хмарочосами та торгівельними центрами, великою кількістю парків та скверів. Багатий Київ музеями та бібліотеками, інститутами та університетами. У ньому розміщується всі центральні органи влади, такі як Верховна Рада та Адміністрація Президента.

Київ - це чудове місто, прекрасна столиця України. Він поєднує у собі історичне минуле та динамічне сучасне.

Картинки по запросу київ фото

Легенда

Давно-давно жила колись жінка. І було в неї три сини. Росли вони чесними, сміливими, дуже любили свою матусю. Підросли вони і вирішили піти у світ. Вирушив у дорогу найстарший син. Мати на згадку про себе подарувала йому золоту корону з трьома промінцями. Пішов син між люди. Його назвали Тризуб. Настала черга середнього сина. Йому мати подарувала в дорогу синьо-жовту тканину. Своїми звитяжними ділами прославляв він свою матір. Одержав він ім’я Прапор. А там, де був найменший син, завжди лунала дзвінкоголоса пісня. Адже мати своєму наймолодшому синові подарувала красивий солов’їний голос. І одержав син за свій голос і величний спів ім’я Гімн.

E:\Школа\Рисунки и картинки\картинки про Украину\7.jpg

Герб – це знак роду, міста, держави. У перекладі з німецької слово герб означає «спадщина». І це не випадково: адже з давніх-давен різними знаками мітили (таврували) худобу, володарі позначали гербами -  родовими знаками – свою маєтність. Отже, герб здавна був неодмінною ознакою (атрибутом) влади, передусім володіння майном, землею.

 

Державний герб символізує державу і позначає межі її володінь, належну їй власність.

 

Україна має законодавчо затверджений (стаття 20 Конституції) малий Державний Герб України – золотий тризуб на синьому тлі. Тризуб можна намалювати так, що він буде переплетінням літер заповітного для кожного українця слова «воля».

 

Тризуб належить до найстародавніших священних знаків. Зображення тризуба на території України знайдено на пам’ятках трипільської культури (близько 6тис. років тому). Древні боги зображувалися з тризубом. Він увінчував жезли скіфських царів.

У Київській Русі тризуб поширився з Х ст. як великокняжий знак.

 

Чи звернули увагу,що тризуб містить число три? Це число вважалося магічним. Згадайте, що у народних казках розповідається про трьох богатирів, три бажання та три завдання, які має виконати герой, про три дороги тощо. Відображає тризуб триєдність життя: батько-мати-дитя, які символізують собою силу, мудрість і любов.

 

Глибокі корені в історії української державності мають і інші герби. У славного Війська Запорізького герб був викарбуваний на військовій печатці і зображував козака з мушкетом (самопалом). Цей герб теж по праву вважається загальнонаціональним символом українського народу.

 

***

 

 

Прапор України

Прапор – це державний символ,

Він є в кожної держави,

Це для всіх ознака сили,

Це для всіх ознака слави.

Синьо-жовтий прапор маєм:

Синє – небо, жовте – жито,

Прапор свій оберігаєм,

Він святиня, всі ми знаєм.

Вірш Н.Поклад

 

Прапор – це певного кольору чи кольорів і форми полотнище з емблемами та іншими прикрасами, яке є символом країни, території, організації, партії, навіть однієї особи. Залежно від ритуалу прапор кріпиться до древка, піднімається на щоглі, просто вивішується чи розстеляється.

 

Українські національні кольори — синій і жовтий. З давніх-давен українська земля була хліборобським краєм. Синє небо над золотою нивою — ось який прекрасний зміст нині вкладає у національні кольори кожен українець-патріот. Отже, наш прапор — синьо-жовтий. А чи можна сказати, що він жовто-синій? Ні, оскільки за правилами геральдики (історичної дисципліни, що вивчає герби) кольори «читаються» згори донизу. До прапора виявляють пошану, схиляючи голову чи вклоняючись, а часом і стають на одне коліно. Військові віддають прапорові честь.

 

***

Гімн — урочиста пісня. У Стародавній Греції гімни прославляли богів і героїв. Нині ми можемо почути про гімн Батьківщині, гімн природі.

Національний  гімн — патріотична пісня, символ єднання нації. Державний гімн затверджується законом.

Державний гімн України називається «Ще не вмерла України і слава, і воля…». Слова гімну  написав поет Павло Чубинський, а музику – композитор Михайло Вербицький.

Конституцією встановлено, що всі урочисті збори загальнодержавного значення розпочинаються і закінчуються виконанням Державного Гімну України.

Коли вносять чи виносять прапор, коли виконують гімн, потрібно обов'язково вставати, цим  ми виявляємо пошану до наших державних святинь.

Картинки по запросу гімн україни

Конституція  це Основний Закон, що закріплює суспільний і державний устрій країни, функції органів державної влади, основні права та обов’язки громадян. 

28 червня 1996 року Верховна Рада ухвалила Конституцію України. Відтоді цей день в Україні відзначається як державне свято.

Основні розділи Конституції визначають загальні засади функціонування української держави, основні права, свободи та обов’язки людини і громадянина, завдання та функції діяльності Верховної Ради України, Президента, Кабінету Міністрів та інших органів виконавчої влади, засади здійснення правосуддя, територіальний устрій держави.

Цікаво, що першою вітчизняною конституцією вважається Конституція гетьмана Пилипа Орлика. Ми можемо пишатися тим, що ця Конституція, прийнята 5 квітня 1710 року, була однією з перших в Європі та світі.

 

http://www.kharkivosvita.net.ua/files/u1/konsituzij.jpeg

Леонід Макарович Кравчук

перший Президент

незалежної України.

http://y.delfi.ua/norm/3566/92044_Ui61Qt.jpeg
Леонід Данилович Кучма –

другий Президент

незалежної України.

http://timer.od.ua/wp-content/uploads/2009/03/kuchma3.jpg

Віктор Андрійович Ющенко –

третій Президент

незалежної України.

 

http://www.abc-people.com/data/yuschenko/yuschenko2.jpg

Віктор Федорович Янукович –

четвертий Президент

незалежної України.

 

 

http://cit.ua/images/news/2011-07/5/812.jpg

 

 

 

Картинки по запросу порошенко

 

 

 

Національні символи

У кожного народу є свої національні символи, які вирізняють його з-поміж інших, вказують на його самобутність і неповторність. Для українців найпоширенішими народними символами є верба, тополя, калина, дуб, барвінок, а також вишиті рушники, вишиванки, писанки, річка Дніпро.

Рослинні символи

Верба, калина, тополя, дуб, барвінок – рослинні символи України. Їх поважають і шанують, про них складено безліч пісень, легенд, приказок. Наприклад: «Без верби і калини нема України!», «Де вода, там і верба».

Картинки по запросу верба

                      Верба

Верба є символом краси і безперервності життя.

Калина – символ невмирущості роду, крові, вогню. Кетягами калини прикрашали весільний коровай. А на весільному рушнику вишивали калину з дубом як символи дівочої краси та чоловічої сили.

Картинки по запросу калинаКартинки по запросу калина і дуб

 

            Калина                                        Калина і дуб

Зі стрункою тополею порівнювали гнучкий дівочий стан, вона була символом нещасливої жіночої долі.

  Картинки по запросу тополя              Картинки по запросу барвінок

        Тополя                                         Барвінок

 

Барвінок вважався символом вічного кохання.

 

Рушники

У давнину наші предки прикрашали хату рушниками. Їх вішали над іконами, використовували в багатьох обрядах. Хлібом-сіллю на вишитому рушнику зустрічали почесних гостей, рушником накривали хліб на столі. Коли син вирушав у дорогу, мати дарувала йому рушник як оберіг.

Вишивали рушники різноманітними орнаментами, залежно від їхнього призначення. Наприклад, символ Сонця вишивався восьмикутною квіткою, а символ Води – вужем, що згорнувся літерою S. Калина на рушнику символізувала безсмертя роду, а численні ромби мали оберігати хату від злих духів.

 

Похожее изображение

 

 

Вишиванки

Вишиванка – національний одяг українців. Її оздоблювали різноманітними рослинними орнаментами (виноградом, калиною тощо), геометричними фігурами (ромбами, лініями, хрестами), стилізованими тваринами. Таким чином звичайна сорочка ставала оберегом.

Дніпро

Славутич – так у давнину називали Дніпро – найдовшу річку України. Її довжина на території нашої країни становить 1121км.

 

Похожее изображение

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
21 вересня 2020
Переглядів
399
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку