Додатки до STEM- уроку "Яблуко на карті світу"

Про матеріал

Науковий матеріал до уроку "Природознавство" та "Я у світі", що дає можливість учням знайти відповідь на своє проблемне питання за певний проміжок часу.

Перегляд файлу

                                                           Додатки для  STEM -  уроку « Яблуко на карті світу»

 

        Яблуко може символізувати здоров’я, життєву силу, молодість, весну, пізнання навколишнього.

 

Де ж батьківщина яблука?  На думку вчених- дослідників яблуні були одомашнені приблизно 4 тис. років тому.

Батьківщиною перших яблук  є  Казахстан. Мандрівники їздили торгувати, поїдаючи перші культурні плоди, які їм дуже подобалися.

 

Де найбільше у світі вирощують яблук?  Яблука вирощують у багатьох країнах світу, але найбільше їх вирощують у Китаї, яка займає І місце у світі,  як по вирощуванню яблук, так  і по виробництву.  У Китаї вирощують  2/5 частини всього об’єму яблук, які вирощуються у всьому світі.

 

Де найбільше розповсюдження сортів яблук? Найбільше розповсюдження отримала домашня яблуня. Сорти яблук умовно поділяють за швидкістю визрівання: літні, осінні, зимові. Сьогодні існує безліч сортів, що ростуть у різних кліматичних умовах. Найбільше розповсюдження сортів яблук у Китаї.

 

Яблуко у географічних назвах. Казахська назва столиці Казахстану Алмати- що в перекладі як «яблуневий». В Україні використовується варіант Алма-Ата, що можна перекласти як «яблуко» (алма) і «дідусь» (ата).

Місто Нью-Йорк в Америці розшифровується, як «велике яблуко». Виникло воно у 1920 роках.

 

Яка корпорація має символ яблука? Одна із найпотужніших корпорацій у світі-це Американська корпорація  «Apple», виробник персональних і планшетних комп’ютерів, аудіоплеєрів, телефонів і програмного забезпечення.

Корпорація- це об’єднання виробничих, наукових та комерційних інтересів підприємств. Започаткували її двоє молодих людей у себе у гаражі у 1976 р. (20 столітті), зараз це найпотужніша корпорація у світі.

 

Яблуко у науці. За відомою легендою, закон всесвітнього тяжіння був відкритий Ісааком Ньютоном у 1687році (17 столітті), який спостерігав, як у саду падають яблука. Вчений зауважив, якщо розрізати яблуко навпіл (впоперек), то серцевина яблука нагадує зірку, яка є символом пізнання навколишнього світу. ( Штат Кембридж- Великобританія).

 

 

 

Яблуко в мистецтві. Вважається, що яблуко є плодом з дерева пізнання Добра і Зла, тому його зображення  вкрай поширене. Наша українська художниця Катерина Білокур теж не обійшла осторонь теми «Яблука» і присвятила цілу серію картин під назвою «Богданівські яблука». На картинах вони, мов справжні, налиті ароматним соком, а навколо наче весь світ співає і благоденствує. Катерина Білокур зуміла прославити своїм народним мистецтвом Україну на цілий світ.

 

Поширення у світі. Яблуня є одним з найбільш поширених фруктів в світі. В Україні вирощують близько 60 сортів яблук. На яблуні  в Україні припадає 61,6% площі. Зимові яблука збирають у кінці осені, які можуть довго зберігатися при температурі +4, +5 градусів С.

 

Пам’ятники яблуку. В Алмати у Казахстані встановлено мармуровий пам’ятник яблуку, який височить над містом на горі. Тут кидають монетки у воду і загадують бажання .

В Росії в центрі міста Курська теж встановлений пам’ятник яблуку. Пам’ятник вагою 150 кг і висотою 2 м, присвячений знаменитому сорту «Антонівка», яка є символом Курська. Ця скульптура створена у 2004р. (21столітті).

 

Яблуня – колонія - пам’ятник природи. Розташована в Україні в місті Кролевці Сумської області.  Яблуня зростає у вигляді куща, який за площею займає близько 10соток. У яблуні вже давно немає її первісного материнського стовбура, а налічують близько 15 стовбурів- гілок, що приросли до землі. Віття нахиляється до землі і пускає коріння, коли один із стовбурів відмирає. Так яблуня продовжує собі життя. Посадив це деревце 200 років тому князь Мищинський.

 

В якій країні було винайдено нове відкриття? Італійський винахідник помітив, що в яблучному макусі ( при переробці і віджиманні )залишається значна кількість целюлози, з якої після переробки можна виготовляти папір. Винахідник Альберто Волькан виготовив декілька тисяч конвертів із яблучного паперу, що дало можливість розвитку садівництва в Італії.

 

 

 

 

 

Свято яблука в Україні. Яблуко- це символ культурного і генетичного різноманіття, про який людина не повинна забувати. Щороку 19 серпня у нас на Україні відзначається свято Яблучний Спас. В цей день українці висвітлюють яблука нового врожаю і готують смачні та корисні страви. Помічали, що ночі після 19 серпня стають набагато холоднішими, бо саме в цей день відбувається перетворення – прихід осені.

 

Свято яблука у світі. 21 жовтня Всесвітній День яблука  у Великобританії.

День яблука – це святкування і демонстрація різноманіття і багатства природи, а також стимул і знак до того, що ми самі здатні впливати на зміни, що відбуваються навколо.У цей день проходить  «Яблучний фестиваль», який відкривається живою яблучною картиною. Для її виконання використовують до 35.000 яблук різних сортів.

 

Українське яблуко  Ренет Симиренка. На невеличкому хуторі біля Черкас ( наприкінці 19століття у 1887 р.), Антон Симиренко заклав величезний фруктовий сад. Його син Левко Симиренко вчений-садовод запримітив уже немолоду яблуню з розлогою округлою формою крони, яка давала щороку щедрий врожай зелених, а при дозріванні золотавих плодів  чудового смаку. Останнім часом яблуко поширюється по всьому світу. Українське яблуко – Ренет Симиренка підвищує апетит, містить вітаміни В, С, Р. Позитивно впливає на серцево-судинну систему. Підвищує рівень гемоглобіну в крові завдяки вмісту заліза. Дієтологи рекомендують з’їдати кожного  дня  2 – 3 яблука.

 

Найбільші сорти яблук у світі. Найбільше яблук, як правило, отримують з молодих яблунь, але не в перший рік плодоношення, а тільки на 3-4 рік. Вчені- плодовики встановили кількість листя, яке необхідне для того, щоб виріс єдиний плід-гігант, більше 40.

Один з найпоширеніших урожайних сортів- це Кандиль-Синап. Одне яблуко може мати вагу до 150 г, зріють в кінці серпня- на початку вересня, довго зберігаються. Урожайність висока до 170 кг з яблуні, солодкі на смак. Яблуні стійкі до заморозків, хвороб, шкідників. Такі сорти яблук вирощують у Криму з 1883року ( 19 століття).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Аннас Валентина Володимирівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Природознавство 4 клас (Андрусенко І.В.)
Додано
8 квітня 2018
Переглядів
1880
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку