Додаткові матеріали до уроку виробничого навчання на тему: "Страви зі смаженої риби"

Про матеріал
Додаткові матеріали до уроку виробничого навчання при вивченні теми "Приготування страв зі смаженої риби", "Приготування напівфабрикатів для смаження риби основним способом". Для майстрів виробничого навчання та здобувачів освіти.
Перегляд файлу

СТРАВИ ЗІ СМАЖЕНОЇ РИБИ.

 ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ, ПОДАВАННЯ.

 

Смаження – це нагрівання продуктів з великою або малою кількістю жиру.

Смаження з невеликою кількістю жиру, тобто основним способом, відбувається у наплитному посуді (сковорода, лист) або на електросковороді. Жиру беруть від 2 - 10% від маси продукту. Смаження у великій кількості жиру (у фритюрі) здійснюють у глибокому посуді, або в електрофритюрниці. Жиру беруть у 4 - 6 разів більше, ніж маса обсмажуваного продукту.

Рибу смажать у невеликій кількості жиру (основним способом), у великій кількості жиру (фритюрі), на відкритому вогні на решітці, або вертелі. Доводять до готовності у жаровій шафі. Для смаження використовують різні види риб, але найсмачніша – судак, осетер, камбала, короп, оселедець, скумбрія, бичок та ін.

Смажена риба має чітко виражений смак, завдяки утворенню на поверхні добре підсмаженої кірочки, містить велику кількість поживних речовин (при смаженні вони майже не втрачаються). У процесі смаження риба поглинає певну кількість жиру, тому калорійність її підвищується.

 

 

 

F:\SERG\Work\Мама\Аттестация2013\Новая папка (2)\Вареная-и-припущенная-рыба.jpg

Риба, смажена цілою

Приготування напівфабрикатів з риби для смаження

Для смаження основним способом

 

Рекомендується використовувати цілу рибу, порційні шматки осетрової риби, з не пластованої риби порційні шматочки-кругляки, нарізані під прямим кутом, а також порційні шматочки  -  під кутом 30º з пластованої риби на філе з шкірою і кістками, філе з шкірою без кісток, на чисте філе. Щоб риба рівномірно просмажувалась рибне філе або ж крупну рибу нарізають на шматки не товстіші ніж 3см, так як у товстого шматка верхній шар може пересмажитися раніше, ніж він буде готовий. Перед паніруванням шкіру надрізають у 2–3 місцях.

Підготовлені напівфабрикати перед смаженням посипають сіллю, меленим перцем, обкачують у просіяному борошні не нижче першого ґатунку або в суміші борошна і сухарів (проста паніровка). Всі напівфабрикати для смаження основним способом панірують безпосередньо перед тепловою обробкою. Шматки риби нарізані з чистого філе, панірують в борошні, так як воно добре утримує сік, який виділяється. Для того щоб сіль і перець рівномірно розподілилися, їх при масовому приготуванні страв змішують з борошном або сухарями

 

Із осетрових готують напівфабрикати для смаження ланкою і порційним шматком. Ланку підготовляють як для варіння, а порційні шматки риби нарізають без шкіри під гострим кутом, додатково обшпарюють, промивають, обсушують, солять, посипають перцем і панірують у борошні

 

Для смаження у фритюрі використовують рибу цілою, порційними шматочками, які нарізають з пластованої риби на чисте філе. Рибу нарізають під кутом 30º, обсушують, посипають сіллю, обмочують у молоці, панірують у борошні, змочують у льєзоні і обкачують у білій паніровці (подвійне панірування) або в тісті «кляр». Смажена риба буде смачна, якщо до білої паніровки додати тертий сир. Мета панірування – зменшити витікання соку і випаровування води з поверхні виробів, внаслідок чого утворюється апетитна рум’яна кірочка, готовий виріб буде соковитим.

 

C:\Users\Надя\Desktop\ыыыыыыыыыыыыфффффффффф.jpgC:\Users\Надя\Desktop\уацуацуппппппвыв.jpg

 

 

 

 

 

Нарізування риби під кутом 30º                 Панірування напівфабрикатів

 

Біла паніровка – дрібно потертий черствий пшеничний хліб без скоринки.

Червона паніровка – мелені сухарі з пшеничного хліба.

Хлібна паніровка – пшеничний хліб, нарізаний соломкою або дрібними кубиками.

Для приготування фірмових страв застосовують кокосову стружку, подрібнений мигдаль, кукурудзяні пластівці.

Льєзон (від франц. - зв’язок) – яєчно-молочна суміш. Використовують для того, щоб паніровка краще прикріплялася до поверхні напівфабрикату. Для приготування льєзону яйця або меланж (670 г) змішують з водою або молоком (340 г), сіллю (10 г) і добре перемішують.

Кляр — рідке тісто, в яке занурюють продукти перед обсмажуванням. У процесі приготування кляр утворює хрустку скоринку, що часом є найсмачнішою частиною приготованої страви. Завдяки кляру основа страви — риба — залишається соковитою. Прийом обсмажування у клярі широко застосовується в багатьох кухнях світу, наприклад, в японській — такі страви відомі як темпура.

 

 

 

 

docx
Додано
13 грудня 2020
Переглядів
728
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку