Додатковий матеріал до уроку "Ці дивовижні жаби"

Про матеріал
Матеріал допоможе учням краще засвоїти тему "Різноманітність тварин у природі. Земноводні." , ознайомить здобувачів освіти з розвитком та способом життя представників світу земноводних - жабами.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Вона дихає повітрям, для цього в неї є легені. Стрибає по землі – для цього в неї є лапи. Жаба стрибає на довжину, яка більш ніж у 50 разів перевищує довжину її тіла.

   Шкіра жабок – просто диво! Вона гладенька, блискуча, слизька. Спробує хто-небудь поласувати жабкою, а вона – раз!  - та й висковзне. Крізь вологу шкіру жаба може дихати і пити. Щоб утамувати спрагу їй достатньо посидіти у мокрій від роси траві або калюжі. Шкіра жаби нещільно прилягає до тіла, а накинута, наче халат і закріплена тільки в декількох місцях. Коли шкіра старіє, втрачає свої захисні властивості, жаба її скидає та з’їдає – щоб добро не пропадало. А сама вже красується в новій «сукні».

   Комах вона ловить своїм дивовижним язиком. Він липкий і здатний на льоту хапати жертву. У жаби не має зубів. Вона не може жувати і ковтає здобич цілком. Але щоб ковтнути муху, жабі доводиться жмуритися. Очі втягуються і проштовхують їжу в горло.

 

 

 

 

 

 

У теплій калюжі чи на мілководді, де вода гарно прогрівається сонцем, можна побачити маленьких істот з великими головами. Це пуголовки – дитинчата жаби. Вони з’являються з ікринок, які жаба відкладає у воду. Через деякий час у пуголовків зявляються маленькі задні лапки. Потім починають проростати передні лапки. Коли передні і задні лапки стануть достатаньо великими, хвіст почне зменшуватися, поки нарешті зовсім не зникне. Так пуголовок перетвориться на жабу.

Рогата жаба

Рогатою її назвали за шкірясті ріжки над очима. Це найпрожерливіша жаба у світі. Вона їсть все, що рухається, й намагається запхнути у величезний рот навіть тих. Хто більший за неї.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жерлянка

Коли не було холодильників. Щоб молоко не скисало. У глечик кидали холодушку – жерлянку. Горбики, що вкривають її тіло. Виділяють пінистий слиз. Він не отруйний для людей. Але вбиває бактерії. Які спричиняють скисання молока.

 

 

Древолаз

   Індіанці використовували отруту цих жаб для виготовлення отруєних стріл. Однієї маленької жаби вистачало, щоб 20 стріл перетворилися на смертоносну зброю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ринодерма

Самці цих жаб – дуже турботливі татусі: виношують дитинчат в горловому мішку. Пуголовки розвиваються в пінистій рідині, а перетворившись на жабок, перебираються до батька в рот і вистрибують назовні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://wikukrfaq.ru/fotografii/3671-sami-nezvichajni-vidi-zhab-u-sviti-opis-fakti-i.html

http://www.chl.kiev.ua/Bibliograf/Rukovychka/13.htm#4

http://museumkiev.org/zoo/cadastre/species_index_ua.html

 givotniymir.ru  

 http://life.pravda.com.ua/society/2012/11/12/115

Ілюстрації з ресурсу Інтернету

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Петровська Наталія Віталіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
8 березня 2021
Переглядів
2140
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку