Овочі на нашому столі
Овочі (городина) — певні їстівні частини рослин, переважно трав'янистих, котрі людина вживає як їжу. Овочі часто протиставляють солодким фруктам, ягодам та різноманітному насінню і спеціям. Поняття овочів та їх відмінність від фруктів визначені нечітко та не є науковими, тим не менш термін широко використовується в кулінарії. Овочами можуть бути практично будь-які частини рослини, зокрема листя, плоди, квітки, коренеплоди, стебла, бульби, до них також зазвичай відносять гриби, що не є рослинами. Багато овочів зазвичай вживаються в їжу сирими, тоді як інші готуються різноманітними способами. Овочі — соковиті органи (бруньки, стебла, пагони, листки, суцвіття, плоди, коренеплоди, корені, цибулини, стебло, плоди) трав'янистих рослин, які використовують як продукти харчування і сировину для технічної переробки. Хоча більшість мов мають терміни, в широкому сенсі аналогічні українському терміну «овочі», віднесення конкретних частин рослин до цієї категорії залежить від місцевих кулінарних традицій. Наприклад, в Бразилії авокадо традиційно вживається в їжу з цукром як десерт або додається до молочних коктейлів, і таким чином вважається фруктом, тоді як в Мексиці та США авокадо додається до салатів та соусів і вважається овочем.
Цікаві факти про овочі
Ріпу колись сіяли з рота. Справа в тому, що у ріпи дуже дрібне насіння: у 1 кг їх більше мільйона, і вручну їх просто не розкидати. Однак і плювати - справа не проста, тому кращі "плювальщикі" цінувалися і шанувалися в народі. У бурсі про прочуханку казали: "Це вам не ріпу сіяти!"
Відваром буряка в Росії користувалися як дезинфікуючим засобом, і, природно, їли і вареним і сирим. А потрапив він до нас з Візантії, про що говорить походження російської назви від грецького "сфекелі".
Є багато видів капусти: червонокачанна, білокачанна, кольорова ... Кольорову капусту Марк Твен називав капустою, що закінчила коледж. Брокколі американці називають "капустою з університетською освітою".
Картопля з'явилася в Європі в середині 17-го століття як декоративна рослина. Розповідають, що якийсь адмірал привіз цю рослину до Англії і, коли його виростили, пригостив друзів його стеблами і листям, підсмаженими в маслі. Гості довго плювалися. У XVIII столітті в Росії при дворі це блюдо подавалося як десерт. Перед вживанням її варили і густо посипали цукром.
Горошок був першим овочем, закритим в консервну банку.
Огірок на початку XVIII століття в Англії був великою рідкістю, а лікарі змагалися у пошуках негативних його якостей. Одні вважали його просто отруйним, інші - "охолоджуючим", що викликає простуду.
Помідор дійсно вважався отруйним. Наприклад, у книзі "Повне керівництво з садівництва", виданої в Данії в 1774 р., писалося: "Плоди ці украй шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто їх поїдає". На Русі помідори довго називали "скаженими ягодами".
Морква з 1991 р. в Європі вважається фруктом. У межах ЄЕС більше ніхто не сміє називати її овочем або коренеплодом. Португальцям це дозволяє продовжувати виготовлення і експорт морквяного варення, бо, за європейськими стандартами, варення робиться тільки з фруктів.
Фахівці до цих пір не вирішили, овочем або фруктом є ананас. За часів Катерини II вельможі-гурмани широко використовували його в застіллях, хоча і незвичним для нас чином. Так, граф Олександр Строганов подавав це в оцті, а у графа Завадовського це шинкувати, як капусту, зберігали у діжках і варили з цього борщ й щи.
Одним з найцікавіших овочів є арктичний хрін. Його можна зустріти в далекій Гренландії. Він цвіте навіть тоді, коли настають сильні морози.
9 дивовижних фактів
про овочі
Овочі давно стали невід’ємною частиною нашого життя. Щодня ми їмо їх сирими і вареними, п’ємо у вигляді соків і додаємо до страв у вигляді приправ. Однак, ці здавалося б вже досконально відомі дари природи приховують просто дивовижні факти. Хочете їх знати? – Читайте далі матеріал.
1. Заморожені овочі не поступаються по своїй живильній цінності свіжим.
Всупереч загальноприйнятій думці, в заморожених овочах міститься стільки ж поживних речовин, скільки і в свіжих. Це доводять останні дослідження, проведені FDA (Food and Drug Administration). Аналогічна ситуація і з овочевими соками
2. Капуста брокколі містить більше білка ніж стейк.
Півсклянки брокколі містить більше 2,5 грамів клітковини і 2 грами білка – більше ніж стейк! Але, на відміну від м’яса, цей незвичайний овоч не містить насичених жирних кислот і не підвищує рівень холестерину в крові.
3. Баклажани вельми ефективно знижують рівень холестерину. Завдяки включенню в дієту страв з баклажана, можна швидко й ефективно знизити рівень холестерину та інших шкідливих типів жирів у крові. У наших широтах, отримувати щорічний урожай цих корисних овочів дозволяє посадка баклажан в теплицю з полікарбонату.
4. Шкірка овочів зазвичай містить найбільшу кількість мінеральних та поживних речовин. Морква і огірки у своїй шкірці містять велику кількість поживних речовин, мікроелементів і вітамінів. Очищаючи її, ми їх втрачаємо. Крім того, шкірка містить значну кількість харчової клітковини.
5. Цибуля запобігає виникненню астми і деяких ракових захворювань.
Це можливо завдяки сульфідам, що знаходяться в цибулі, які заспокоюють запальні реакції.
6. Завсідника наших столів – картоплю – можна прирівняти по цінності до золота. Адже вартість всієї картоплі, видобутої за рік на планеті, більша за вартість видобутого дорогоцінного металу. Навіть якщо додати до золота ще і все щорічно одержуване срібло.
7. На звання найбільш древнього овоча в історії людства цілком може претендувати морква. Саме ці висохлі овочі археологи виявили при розкопці будівель кам’яного віку. А римські поети і прозаїки присвячували моркві хвалебні твори, іменуючи її «королевою овочів».
9. У Римській імперії дуже трепетно ставилися і до цибулі. Римляни вважали цей овоч святим і вірили, що наш Всесвіт влаштований як цибулина.
Вчитель початкових класів Криворізької гімназії №94
Пєлих Тетяна Леонідівна