Додатковий матеріал до уроку "Зняття мірок"

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку "Зняття мірок", щоб познаймити учнів, як знімали мірки до винаходу сантиметрової стрічки
Перегляд файлу

Як знімали мірки до винаходу сантиметрової стрічки?

Щось схоже на сантиметрову стрічку у вигляді вузьких смужок шкіри було відомо ще в Древньому Римі. Але в звичному вигляді сантиметрова стрічка – винахід відносно молодий. За одними даними м'яка лінійка з поділками для зняття мірок, тобто сантиметрова стрічка (сантиметр), була винайдена французьким кравцем у 1810 році, за іншими – її винайшов у 1847 році Алексіс Лавінь — майстер-кравець французької імператриці Марії-Євгенії, засновник першої у світі школи моди Esmod, яка існує й донині.

До винаходу сантиметрової стрічки розміри тіла: відмічали на смужках пергаменту. Кравець вів пергаментний запис розмірів статури кожного клієнта.

Сантиметрова стрічка - для зняття мірок довжиною 150 см з сантиметровими поділками. Винайшов її французький кравець в 1810 році. Зазвичай вона робиться з нерозтяжного матеріалу і закінчується металевими закріпками. Шкала на ній повинна бути нанесена з двох сторін. Вимірювальний інструмент необхідний для зняття мірок і вимірювання відстаней на викройках. Щоб одяг добре сидів на фігурі, все мірки повинні зніматися дуже точно, а тому вимірювальний інструмент завжди необхідно мати під рукою. Щоб уникнути неточності при вимірюванні, потрібно при шитті будь-якої речі користуватися однією і тією ж стрічкою

Кожну мірку позначають великою буквою, яка вказує на вид вимірювання: О — обхват; С — півобхват; Д — довжина; Ш – ширина та маленькою літерою – місце, де знімається мірка: т (талія), с (стегна), г (груди), ш (шия).

Зняття мірок полягає в вимірі основних умовних ліній на фігурі людини. До основних ліній фігури відносяться: лінія шиї, лінія грудей, лінія талії, лінія стегон, лінія колін.

 

Правила зняття мірок

 

1) Мірки знімають по правій стороні фігури.

2) Спочатку знімають мірки обхватів, а потім мірки довжини.

3) При вимірюванні сантиметрову стрічку не слід натягувати чи послаблювати. На обміряли повинна бути легка одяг.

4) Стояти треба прямо, без напруги.

5) Талію попередньо оперізують шнурком.

6) Мірки довжини записують повністю, мірки ширини і обхватів в половинному розмірі, тому що креслення будують на одну половину фігури.

Мірки обхватів знімають і записують в повному розмірі, а півобхватів — знімають у повному розмірі, а записують в половинному розмірі (Ст, Сс). Це тому, що кресленики конструкцій виробу зручно виготовляти тільки на одну половину, адже фігура людини симетрична. Мірку довжини (Дв) вимірюють і записують повністю.

 

doc
Додав(-ла)
Добриця Ірина
Додано
15 грудня 2020
Переглядів
1121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку