Додаток до уроку "Українська мова. Читання" (частина 8 (а). Урок 18. Науково-популярне оповідання "Незвичайні ящірки". Африканська народна казка "Якого кольору хамелеон"

Про матеріал
Використання казки "Танець хамелеона" стане в нагоді учителям, які працюють у 2 класі на науково-педагогічним проєктом "Інтелект України", під час підготовки та проведення уроку "Українська мова. Читання" (частина 8 (а). Урок 18. Науково-популярне оповідання "Незвичайні ящірки". Африканська народна казка "Якого кольору хамелеон").
Перегляд файлу

Казка «Танець хамелеона»

Всі великі і маленькі жителі лісового царства  Мадагаскару готувалися до традиційного щорічного свята  «Таланти  теплого сезону».  За результатами цього  конкурсу  звірів та комах розподіляли на  професії. Визначали  якими талантами  вони наділені і чим будуть  корисні   для лісових жителів.   На плато, що знаходиться на східному узбережжі, збиралися юні жителі лісу, які ще не мали професії. Тут було багато співаків, циркачів, акторів, танцівників.   Серед них був і хамелеон Ферсіфер, який жив самітником глибоко в лісі.

Свято вдалося на славу. Учасники один за одним виходили на плато і під звуки музики   та водоспаду виконували свої яскраві номери. Кожен намагався бути цікавим ,яскравим та неповторним.  Чекав своєї черги і Ферсіфер.  Він ніколи не виступав перед публікою і  тому   дуже хвилювався. Ось  і його черга.

  •              Зустрічайте, на сцені  Ферсіфер з танцем «Для неї»! – голосно оголосив ведучий.

Юний танцівник  під легку мелодію вийшов до глядачів і… завмер на місці. Тільки очима ворочав у різні боки..  Він спробував порухати своїми лапами. Ось він  потроху піднімає одну передню, а потім одну задню лапу. Здається, що вони  приклеїлися до каменю. Щоб їх відірвати він  починає в такт музиці ритмічно погойдуватися то назад, то вперед. Здається вийшло відірвати ноги від сцени. Після цього робить крок уперед.  Потім  знову завмирає. Іншу пару ніг зміг відірвати. Й усе починається знову. Тільки очі схвильовано розглядають публіку. Причому одне око дивиться в один бік, а інше в цей час оглядає іншу частину. Так продовжувалося, поки музика не стихла. Виявилося, що багаточасові  тренування не дали  того результату, на який розраховував хамелеон.

За ним   виходили на сцену інші учасники конкурсу, а  Ферсіфер  зійшов зі сцени та сховався за нею й поринув у глибокі роздуми про те, чому жив самітником глибоко в лісі, чому не зміг гарно виступити.   Нікому він не потрібен. А він же  так хотів бути чимось корисним.  Ні, він не буде плакати. Він наступного року зможе все виправити.

Та ось хтось його легенько торкнувся плеча. Це була молоденька Каміліа, яка  йому прислала запрошення на свято. Вона бачила увесь виступ  Ферсіфера і підштовхнула його до сцени. Вже оголошували результати виступів і учасників розподіляли за професіями.

Ферсіфер стояв  і не знав куди себе діти від сорому, від цього колір його шкіри періодично змінювався, та він цього не помічав.

Яким же великим  було його  здивування, коли  голова журі   промовив:

  •              І нарешті серед наших  жителів з’явився той, на кого ми так довго

чекали, той чиї вміння так потрібні для спокою нашої лісової держави, той, хто  поповнить ряди  військових розвідників нашого лісу. Зустрічайте!  Хамелеон Ферсіфер! Він зміг продемонструвати нам  свої уміння  тихо  і неквапно рухатися, миттєво  оглядати велику   територію та   маскуватися так, що  тільки  найспостережливіші члени журі змогли побачити ці вміння.

Так Ферсіфер  дізнався про своє вміння змінювати колір.  Так він  перестав бути самотнім. Його танець бачила тільки Камілія, бо вона теж  змінювала колір. Тепер він не був сам. Він був корисний для інших.

Повна нерухомість і бездоганний камуфляж     допомогли  Ферсіферу стати гарним  охоронцем   та  розвідником на Мадагаскарі.

docx
Додано
4 травня 2021
Переглядів
1180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку