Догляд за системним блоком персонального комп’ютера

Про матеріал
Буклет догляд за комп'ютером Добрий день, шановний читачу! Думаєте, Ваш системний блок спокійно працює під столом і все добре? Це зовсім не так. По-перше, системний блок поступово заповнюється пилом.
Перегляд файлу

 

 

 


Добрий день, шановний читачу! Думаєте, Ваш системний блок спокійно працює під столом і все добре? Це зовсім не так.

По-перше, системний блок поступово заповнюється пилом.

По-друге, підшипники вентиляторів зношуються, і висихає мастило.

По-третє, теплопровідна паста з часом висихає. Для довгої і безперебійної роботи комп'ютера, необхідний деякий догляд за ним.


Розберемо по пунктах.

1. Пил. Охолодження системного працює так, що вентилятори наганяють повітря всередину корпусу, при цьому засмоктуючи пил, який осідає на всіх компонентах, забиває радіатори, утворюючи шар «вати». Шар пилу і забитий радіатор заважають нормальному відведення тепла від компонентів системного блоку, що за логікою призводить до перегріву, а перегрів в свою чергу призводить до помилок в роботі, мимовільним вимиканням і, врешті-решт, системний блок може вийти з ладу.

Чистити системний блок слід приблизно раз на півроку (наскільки часто, залежить від конкретного випадку, наприклад на підлозі системний блок засмоктує приблизно в 2 рази більше пилу, ніж стоячи на столі). Робиться це пилососом і пензликом. Не торкайтесь пилососом електронних компонентів в системному блоці, можна пошкодити плати. Пилососом забирається пил на нижній частині дозатора і витягується з блоку живлення. Плати й радіатори чистяться м'яким пензликом. Завжди знімайте вентилятор з радіатора процесора, зазвичай під ним стільки пилу, що іноді він втрачає свій сенс.

Так само особливу увагу слід приділити відеоадаптеру.

 

2. Вентилятори. Згодом підшипники виробляють свій ресурс, що призводить до вібрацій, гулу і неприємного шуму. У таких випадках вентилятори просто замінюються на нові. Зазвичай ресурс вентилятора починається від 20000 годин роботи. Так само виробляється мастило, що загрожує повно зупинкою вентилятора. Явище це рідкісне, і краще просто замінити вентилятор, при появі сторонніх шумів або великому терміні служби, благо коштують вони недорого.

3. Термопаста або теплопровідна паста (схожа на зубну), знаходиться під радіаторами, а вірніше між радіатором і процесором / графічним чіпом / чіпсетом. Висихання призводить до перегріву. Швидкість висихання в першу чергу залежить від самої термопасти, але зазвичай цей фактор залежить і від часу, який пройшов після заміни – це не менше двох років, а часто і більше. Ми радимо міняти пасту раз на 1,5 роки, якщо немає ніяких проблем в роботі комп'ютера і він чистий.

Паста наноситься тонким шаром на процесор і зверху встановлюється радіатор.

 

В принципі нічого особливо складного в усьому цьому немає, і основною проблемою є пил. Але якщо у Вас з’явилися якісь сумніви щодо чистки та заміни термопасти – звертайтеся до електромеханіків. Ми завжди раді допомогти у догляді та ремонті вашого персонального комп’ютера!

 

З повагою: група № 36Т

ЛВПУ КТБ

2018-2019 н.р.

docx
Додано
15 березня 2019
Переглядів
598
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку