Документ "Інтегрований_урок. Розучування пісні «Розмалюю писанку». Малювання писанки. Писанка – символ українського народу"

Про матеріал
Інтегрований_урок. Розучування пісні «Розмалюю писанку». Малювання писанки. Писанка – символ українського народуІнтегрований_урок. Розучування пісні «Розмалюю писанку». Малювання писанки. Писанка – символ українського народуІнтегрований_урок. Розучування пісні «Розмалюю писанку». Малювання писанки. Писанка – символ українського народу
Перегляд файлу

Посилання на презентацію: http://surl.li/smbg.

Клас: 2

Тема. Розучування пісні «Розмалюю писанку». Малювання писанки. Писанка – символ українського народу

Мета: вчити дітей оздоблювати писанку, розучити пісню «Розмалюю писанку», ознайомити учнів із традиціями писанкарства в Україні, кольоровою гамою, розкрити зміст деяких писанкарських символів; формувати естетичні почуття, смак; розвивати творчі здібності, уяву, фантазію; виховувати почуття національної гордості за свій народ, його культуру, мистецтво, здатність зберігати традиції.

Очікувані результати: учень знає пісню «Розмалюю писанку», розпізнає деякі писанкарські символи та вміє їх зображувати.

Інтеграція з предметами. 1. Образотворче мистецтво, 2. Музичне мистецтво, 3. Я досліджую світ

Обладнання: комп’ютерна презентація, простий олівець, фломастери, маркери, аркуші А4 з намальованою формою яйця, текст пісні «Розмалюю писанку»

Джерела:  http://surl.li/skpi, http://surl.li/skpl, http://surl.li/skpt.

Хід уроку

І. Організація початку уроку

1. Привітання

 - Ось знову лунає дзвінок,

Запрошує всіх на урок.

Будемо дружно ми працювати,

Створювати та фантазувати!

- Добрий день, любі діти!
 

2. Перевірка готовності до уроку

 - Сьогодні для роботи на уроці вам знадобляться фломастери або маркери, простий олівець, аркуш А4, які є у вас на партах та творчий настрій. Чи всі готові до уроку? Ніхто не забув свій свій творчий настрій?
 

3. Емоційне налаштування на урок

 - Кожному з вас хочу побажати на цьому уроці бути:                                                                                                            

У – успішним

С – самовпевненим

П – працьовитим

І – інформованим

Х – хоробрим

У – уважним

Тобто я вам бажаю УСПІХУ!
 

ІІ. Повідомлення теми, мети та завдання уроку

  • Сьогодні у нас незвичайний урок. На цьому уроці ми з вами познайомимося із традиціями писанкарства в Україні, кольоровою гаммою, дізнаємося зміст деяких писанкарських символів, вивчимо пісню про писанку та навчимося її оздоблювати.
     

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

  •                   На сьогоднішньому уроці ми з вами дізнаємося багато цікавого про прикрашання пташиних яєць до великодніх свят і навчимося самостійно оздоблювати писанку! А ще я хочу, щоб ви допомогли мені дати відповіді на запитання в кінці уроку. Ось вони.

(Слайд)

  1. Символом чого є яйце?
  2. В що вірили українці, розписуючи  писанки?
  3. Що значать певні символи та кольори на писанках?
     

ІV . Актуалізація та коригування опорних знань з усіх інтегрованих предметів

  1. Вступна розповідь про Великдень
  • Великдень — це свято відродження природи. Великодня обрядовість українців збереглася до сьогодні.
  • Існує декілька різновидів прикрашання пташиних яєць до великодніх свят. Це крашанки — фарбовані однокольорові яйця; крапанки — яйця, прикрашені різнокольоровими крапочками; дряпанки, на яких малюнок продряпують гострим предметом; мальованки, які дбайливо розмальовують народні майстри; і, нарешті, найчарівніші, найзагадковіші — писанки.
  • Для наших пращурів яйце було символом зародження життя, сонця. Найперше яйце, за легендою, мало всередині не жовток із білком, а зародок цілого світу. Розмальовані яйця присвячувалися сонцю й весні й розписувалися напередодні найбільшого свята весни.

  •  
    1.                   Розповідь про писанку. Слухання та розучування пісні «Розмалюю писанку»
  • Писанка – один із яскравих видів декоративно-прикладного мистецтва України. Веселі писанки радують око, сприймаються як зразок високого мистецького смаку. 
  • Свою назву писанка отримала від слова «писати», «розписувати». Писанкою в народі називають мистецьки розписані або орнаментовані пташині яйця. Дуже багато вірувань і легенд пов’язано з орнаментованим або пофарбованим яйцем — писанкою чи крашанкою.
  • З поняттям «писанка» з’явилося і поняття «писанкарство». Писанкарство – це чисте гладкофарбоване або оздоблене візерунками яйце. Запам’ятайте!
  • Із запровадженням християнства змінюється поступово і символіка писанки. Вона стала символом радості і віри у Воскресіння Ісуса Христа як символу всепрощення. Цікаво, що писанкарство було притаманне лише тим етнічним групам, які стали називатися українцями.
  • Історія писанок сягає в далеке минуле українського народу і пов’язана ще з язичницьким ритуалом возвеличення одвічного закону весняного відродження землі. Знамениті в усьому світі українські писанки беруть свій початок від прадавніх вірувань нашого народу. 
  • Про писанку складено багато пісень. Сьогодні ми з вами прослухаємо одну з них під назвою «Розмалюю писанку» та вивчимо її.
  • Давайте перший раз прослухаємо пісню. (Слухаємо пісню)
  • Про що розповідається в пісні?
  • Що хоче намалювати автор на писанці?
  • Давайте другий раз прослухаємо пісню (Повторне слухання)
  • Тепер вивчимо нашу пісню. Текст ви бачите на слайді. (Вчимо пісню за алгоритмом розучування пісні. Вчитель читає, розучується по рядкам, 1 куплет, і т.д.)
  • Тепер давайте заспіваємо цю гарну пісню! (Виконуємо пісню 2 рази)

 

  1. Фізкультхвилинка
  • Дуже гарно ми виконали пісню, втомилися. Давайте трохи відпочинемо!
  • Трава маленька-маленька (діти присідають).
    Дерева високі-високі (встають та підіймати руки догори).
    Вітер дерева гойдає-гойдає (повертаються навколо себе).
    То вправо, то вліво нахиляє (нахиляються вправо та вліво).
    То вгору, то назад (тягнуться вгору та назад).
    То вниз нахиляє (нахиляються вперед).
    Птахи летять-відлітають (махають руками-«крилами»).
    Учні за парти тихенько сідають (діти сідають за парти).
  • Чудово, молодці!
    1. Розповідь про символи та кольори на писанках
  • А тепер знову повернемося до наших писанок, будемо знайомитися з символами, які на них зображені. Розгляньмо, які символи прикрашають писанки та що кожен з них означає.
  • Колесо Колесо - як знак єднання найвищого спокою із напруженою силою - є вершиною досконалості, образом Вічності Божої і уявленням того безсмертя, яке у природі виражене повторенням відродження життя. У загальнохристиянському розумінні колесо є символом безсмертя і майбутнього небесного існування, образом безмежної Божої любові.
  • CонцеСонце - як центр і основа небесного простору - є носієм світла і життя. Бог – це світло, і тому сонце є символом Бога.
  • ХрестХрест - чотириріг, як символ Всесвіту - є знаком чотирьох сторін світу, чотирьох вітрів, чотирьох під року і чотирьох темпераментів. У християнстві хрест – це святий знак відкупу, яким церква все починає, благословляє і освячує. Тому належить йому перше місце серед християнських символів.

 

  • Разом із геометричними символами прикрашають наші писанки солярні (космічні) символи. Вважалося, що писанка, розписана ними, не лише милує око, але й просить сонце оберігати людей від хвороб, нещастя, злого ока.

 

  • ЗіркаЗірка – у давнину зірку пов'язували з Великою богинею. Зорю зображували по-різному: шести- семи-, восьмипроменева.
  • СваргаСварга - знак святого вогню і сонця.У християнствісварга є символом Божественної Величі. У ранньому християнств ісварга охороняла від злих духів.
  • БлискавкаБлискавка – небесний вогонь, одночасно караючий і освячуючий; це поява сонячної сили і провісник божественного; до чого вона доторкається, те стає освяченим. В християнстві – це блиск Божої Ласки.
  • На писанках стилізовано зображують дерева й квіти, овочі й фрукти, навіть цілі рослини. Писанки, мальовані рослинними символами і вживані у відповідних звичаях й обрядах, мали магічну силу: допомагали рослинам рости, вчасно дозрівати і давати багатий урожай.
  • ГілкаГілка - як частинка дерева є важливим символом культури. Це образ живучості Божої Ласки, завжди нових проявів добродійності та заклик до нових добрих справ. Освячена лоза оберігає від хвороб та злих сил. Гілка на Трійцю є первістком природи, даром весняного цвітіння та символом безкінечного життя та Божої ласки.
  • Дубовий листокДубовий листок – пов'язаний з Богом Перуном. Є знаком чоловічої сили, мужності та витривалості. А в Святому Письмі дуб– є святим знаком, Божою Справедливістю.
  • Колосся і зерноКолосся і зерно- є образним відображенням предків, святою їжею і пристанищем сонячного божества.
  • Якщо ми завітаємо на Гуцульщину, то побачимо надзвичайно цікаві й красиві писанки із зображеннями тварин. Ці символи мали подвійне значення. Вони мали надати авторові писанки такої сили, здоров’я та витривалості, як у тварини, що він зображував, а тваринам — довгого й плідного життя.
  • ПівеньПівень - передвісник дня - провідникбожогосонця та сторож, якийохороняє добро відвпливу зла. У християнствіпівень, як передвісниксвітла, є символом Христа, світла, що перемогло темряву. Птахи символізуютьблагочестяСвятих та їхпіднесення до Бога.
  • КіньКінь – У архаїчній міфології Бог-Сонце їде по небу на вогняних конях. Кінь - символ невтомності руху сонця та нестриманої швидкості плинної води.
  • РибаРиба - символізує воду, а також, як і вода, є символом життя та смерті. Через її незвичайну якість примноження вона є поширеним знаком щастя. У християнстві - це символ новохрещених.

  • Знаки-символи  поєднувались з символікою кольору, тому кожен колір на писанці мав певне символічне значення, були дуже важливі для сприйняття писанки як оберегу.

 

  • Ось ми й познайомились із таким цікавим видом декоративно-прикладного мистецтва, як писанкарство. (Пригадуємо ще раз, що таке писанкарство)
  • Цікавий факт! Не лише в Україні, знають про писанку, а й по всьому світу! Тому люди увіковічнили красу і велич української писанки у вигляді пам'ятників.  (Слайд)

 

V .Творче перенесення знань і навичок учнів у нові ситуації

  1. Оздоблення писанки
  •        А зараз усі приготуйте фломастери або маркери, прости олівчик та свій аркуш із формою майбутньої писанки. У вас вже є форма яйця на аркуші, ми з вами будемо її прикрашати,!
  •        Зараз ми з вами переглянемо відео, де прикрашають писанку. (Після цього вчитель демонструє готовий малюнок)
  •        Які елементи ви побачили?
  •        Під час оздоблення своєї писанки, ви можете пофантазувати та зробити свій індивідуальний стиль!
  •        Починаємо! (На дошці виведені символи та приклади готових писанок)

2. Індивідуальна допомога учням.

VІ. Узагальнення та систематизація навчальних досягнень дітей

  1.                Відповіді на запитання
  • Давайте з вами пригадаємо, що сьогодні дізналися та дамо відповіді на запитання.
  • Символом чого є яйце?
  • В що вірили українці, розписуючи писанки?
  • Що значать певні символи та кольори на писанках?
  1. Повторне виконання пісні «Розмалюю писанку»
  •        На початку уроку ми з вами вивчили пісню «Розмалюю писанку». Давайте пригадаємо її та заспіваємо ще раз. (Виконання пісні)
  •        Коли прийдете додому, обов’язково заспівайте цю пісню батькам, бабусям і дідусям, щоб вони почули ваш гарний спів!

VІІ. Підбиття підсумків інтегрованого уроку. Рефлексія «Мікрофон»

  • Сьогодні на уроці ми з вами навчилися оздоблювати писанку, вивчили пісню про писанку, а також познайомилися із традиціями писанкарства в Україні, кольоровою гаммою, дізналися зміст деяких писанкарських символів. Дякую, що були сьогодні активні та слухняні!

Рефлексія «Мікрофон»

Діти висловлюються за структурами:

  • Сьогодні я запам’ятав, що …
  • Мені дуже сподобалося, коли ми…
  • Я не досить гарно навчився/вивчив…
docx
Додано
2 липня 2022
Переглядів
744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку