Документація керівника гуртка

Про матеріал
Опрацювавши методичні рекомендації, керівник гуртка позбудеться проблем та питань під час ведення журналу планування та обліку роботи гуртка, робочої навчальної програми, журналу реєстрації первинного, позапланового, цільового інструктажів для вихованців з безпеки життєдіяльності. З метою підвищення професійної складової педагога, активізації ділового потенціалу, індивідуального становлення, рекомендації стануть у нагоді зокрема молодим педагогам.
Перегляд файлу

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

ЦЕНТР ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Оформлення робочої документації керівниками гуртків : журнали, програми, план-конспект

 

Освіта є державним пріоритетом, що забезпечує інноваційний, соціально-економічний і культурний розвиток суспільства.

Держава створює умови для здобуття громадянської освіти, спрямованої на формування компетентностей, пов’язаних з реалізацією особою своїх прав і обов’язків як члена суспільства, усвідомленням цінностей громадянського (вільного демократичного) суспільства, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина.

Метою позашкільної освіти є розвиток здібностей дітей та молоді у сфері освіти, науки, культури, фізичної культури і спорту, технічної та іншої творчості, здобуття ними первинних професійних знань, вмінь і навичок, необхідних для їх соціалізації, подальшої самореалізації та/або професійної діяльності.

Провідна роль у реалізації цих завдань традиційно належить  закладам позашкільної освіти. 

Заклад позашкільної освіти - складова системи позашкільної освіти, яка надає знання, формуючи вміння та навички за інтересами, забезпечує потреби особистості у творчій самореалізації та інтелектуальний, духовний і фізичний розвиток, підготовку до активної професійної та громадської діяльності, створює умови для соціального захисту та організації змістовного дозвілля відповідно до здібностей, обдарувань та стану здоров'я вихованців, учнів і слухачів.

Основними завданнями позашкільної освіти є:

виховання громадянина України;

вільний розвиток особистості та формування її соціально-громадського досвіду;

виховання у вихованців, учнів і слухачів поваги до Конституції України, прав і свобод людини та громадянина, почуття власної гідності, відповідальності перед законом за свої дії;

виховання у вихованців, учнів і слухачів патріотизму, любові до України, поваги до народних звичаїв, традицій, національних цінностей Українського народу, а також інших націй і народів;

виховання у вихованців, учнів і слухачів шанобливого ставлення до родини та людей похилого віку;

створення умов для творчого, інтелектуального, духовного і фізичного розвитку вихованців, учнів і слухачів;

розвиток інклюзивного освітнього середовища у закладах позашкільної освіти, найбільш доступних і наближених до місця проживання дітей, у тому числі дітей з особливими освітніми потребами;

здобуття учнями, вихованцями, слухачами первинних професійних навичок і вмінь, необхідних для їхньої соціалізації, подальшої самореалізації та/або професійної діяльності;

формування у вихованців, учнів і слухачів свідомого й відповідального ставлення до власного здоров'я та здоров'я оточуючих, навичок безпечної поведінки;

задоволення освітньо-культурних потреб вихованців, учнів і слухачів, які не забезпечуються іншими складовими структури освіти;

задоволення потреб вихованців, учнів і слухачів у професійному самовизначенні і творчій самореалізації;

пошук, розвиток та підтримка здібних, обдарованих і талановитих вихованців, учнів і слухачів;

вдосконалення фізичного розвитку вихованців, учнів і слухачів, підготовка спортивного резерву для збірних команд України з різних видів спорту;

організація дозвілля вихованців, учнів і слухачів, пошук його нових форм; профілактика бездоглядності, правопорушень;

виховання в учасників освітнього процесу свідомого ставлення до власної безпеки та безпеки оточуючих;

формування здорового способу життя вихованців, учнів і слухачів;

здійснення інформаційно-методичної та організаційно-масової роботи.

 Заклади позашкільної освіти є і залишаються осередками всієї організаційно-масової роботи з дітьми та молоддю, закладом, що забезпечує їх змістовне дозвілля, організаторами творчих конкурсів, фестивалів, виставок, концертів, змагань тощо, тобто заходів, де діти можуть проявити свої здібності і таланти. Це дає змогу активно проводити виховну та превентивну роботу з дітьми в частині пропаганди здорового способу життя, профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі.  З огляду на зазначене, актуальними питаннями були і залишаються:  пошук шляхів ефективної реалізації завдань позашкільної освіти, визначених відповідними нормативно-правовими документами;  впровадження особистісно-орієнтованих технологій у навчально-виховний процес  закладу;  залучення педагогів до творчої діяльності та дослідно-експериментальної роботи;  модернізація системи науково-методичної роботи на основі інноваційних технологій, удосконалення навчальних програм, змісту, форм та методів навчання і виховання, впровадження передового педагогічного досвіду в практику роботи  закладів позашкільної освіти.

У своїй діяльності керівник гуртка керується Конституцією України, законами України „Про освіту”, „Про позашкільну освіту”, нормативними актами Президента України, постановами Кабінету Міністрів України, Положенням про позашкільний заклад освіти Міністерства освіти і науки України, рішеннями Органу управління майном, розпорядженнями голови обласної ради, іншими нормативно-правовими актами України, Статутом закладу, Правилами внутрішнього трудового розпорядку, наказами і розпорядженнями директора закладу.

Керівник гуртка дотримується положень Конвенції про права дитини. В межах робочого дня керівник гуртка здійснює всі види навчально-методичної, дослідницької роботи відповідно до посади, навчального плану, плану роботи закладу. Веде у встановленому порядку документацію гуртка, своєчасно надає адміністрації закладу звітні дані.

 Офіційно-ділова сфера діяльності суспільства знаходить найповніше відображення у документах. Документ – це діловий папір, який закріплює інформацію про факти, події,  об’єктивної дійсності та розумової діяльності людей. Документаційне забезпечення – важлива складова діяльності будь-якої установи або закладу, що обумовлює актуальність питання щодо ведення ділової документації відповідно до нормативно-правових актів, зокрема і в позашкільному навчальному закладі.  На виконання вимог Примірної інструкції з ведення ділової документації в  закладах позашкільної освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту від 23.08.2012 № 947 укладено методичні рекомендації, які покликані допомогти керівнику гуртків у правильному веденні документації. Наряду з підвищенням рівня якості позашкільної освіти,  зростанням вимог до педагогічного професіоналізму й особистих якостей педагога, зростають вимоги до ведення ділової документації керівника гуртка.

Опрацювавши методичні рекомендації, керівник гуртка позбудеться проблем та питань під час ведення журналу планування та обліку роботи гуртка, робочої навчальної програми, журналу реєстрації первинного, позапланового, цільового інструктажів для вихованців з безпеки життєдіяльності. З метою підвищення професійної складової педагога, активізації ділового потенціалу, індивідуального становлення, рекомендації стануть у нагоді зокрема молодим педагогам.

 

ПОСАДОВІ ОБВ’ЯЗКИ КЕРІВНИКА ГУРТКА

ЗАКЛАДУ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

  1. Один раз на рік проходити медичний огляд і надавати особисту медичну книжку до 01 вересня.
  2. Укомплектовувати гурток вихованцями з 1 по 15 вересня поточного навчального року (групи вихованців 2-го та наступних років навчання починають заняття 1 вересня). Даний час вважається робочим часом керівника гуртка. Прийом вихованців у гурток здійснюється на основі заповнення батьками Згоди та електронному запису до гуртка.
  3. Надавати позашкільну освіту вихованцям. Забезпечувати високий науково-педагогічний та організаційно-методичний рівень занять.
  4. Керівник гуртка забезпечує під час проведення занять дотримання правил охорони праці, техніки безпеки і протипожежного захисту, проводить інструктаж з охорони праці вихованців, учнів, слухачів з обов’язковою реєстрацією в журналі обліку гурткової роботи та журналі реєстрації інструктажів для вихованців з безпеки життєдіяльності.
  5. Керівник гуртка працює за затвердженою належним чином навчальною програмою, планом роботи  КЗПО “ЦПО” ДОР” та розкладом занять. Бере участь у розробці та реалізації освітніх програм. 
  6.  Веде журнал обліку роботи гуртка по всіх розділах.
  7. Проводити заняття гуртка дистанційно за наданим посиланням в години, які передбачені розкладом занять.
  8. Надавати дані про склад гуртка за відповідною формою та формою ПЗ-1.
  9. Проводити інструктажі для вихованців з безпеки життєдіяльності із записом у відповідному журналі.
  10.     Надавати на перевірку журнал та іншу документацію гуртка у грудні та у травні згідно затвердженого графіку.
  11. Керівник гуртка несе відповідальність за збереження контингенту вихованців та результативність роботи гуртка.
  12. Приділяє належну увагу роботі з обдарованими і талановитими дітьми, з дітьми з особливими потребами, залишеними без батьківського піклування.
  13. Виявляє творчі здібності вихованців, учнів, слухачів, сприяє їхньому розвитку, формуванню стійких професійних інтересів і нахилів. Здійснює допрофесійну підготовку вихованців, учнів, слухачів.
  14. Надає практичну допомогу вихованцям, учням, слухачам в оволодінні вміннями та навичками з обраного виду діяльності, готує і забезпечує участь вихованців, учнів, слухачів у фестивалях, конкурсах, змаганнях, виступах, концертах, виставках, масових заходах всіх рівнів.
  15. Надає в межах своєї компетенції консультативну допомогу батькам (особам, що їх замінюють) а також педагогічним працівникам.
  16. Оперативно сповіщає адміністрацію про кожний нещасний випадок, вживає заходів щодо надання першої до лікарняної допомоги.
  17. Підвищує свій професійний рівень, бере участь у методичній роботі різних форм, відвідує відкриті заняття педагогів закладів позашкільної освіти, займається самоосвітою, а також в якості члена журі, судді змагань та конкурсів різного рівня.
  18. Забезпечує збереження обладнання устаткування, інвентарю; вносить пропозиції щодо розвитку матеріально-технічної бази гуртка (секції, творчого об’єднання).
  19. Дотримується етичних норм поведінки, що відповідають громадському статусу педагога в побуті, громадських місцях.

 

 

 

Керівник гуртка має право : 

  1. Брати участь в управлінні закладу згідно зі Статутом КЗПО “ЦПО” ДОР”. 
  2. На захист професійної гідності та честі.
  3. Ознайомлюватися зі скаргами та іншими документами, що містять оцінку його роботи, надавати щодо них пояснення.
  4. На захист своїх інтересів самостійно чи через представника, зокрема,

адвоката, у разі дисциплінарного чи службового розслідування, пов’язаного з порушенням педагогом норм професійної етики.

  1. На конфіденційність дисциплінарного (службового) розслідування, за винятком випадків, передбачених законодавством України.
  2. Вільно обирати і використовувати методики навчання та виховання, навчальних посібників і матеріалів, підручників, методів оцінювання знань.
  3. Вимагати від адміністрації КЗПО “ЦПО” ДОР”  сприяння у виконанні своїх обов’язків і реалізації прав, що передбачені Посадовою інструкцією.
  4. На підвищення кваліфікації, проходження атестації на добровільній основі на відповідну кваліфікаційну категорію, розряд.
  5. Надавати вихованцям, учням, слухачам під час занять та на перерві обов’язкових для виконання розпоряджень щодо організації занять і дотримання дисципліни; притягнення їх до дисциплінарної відповідальності у випадках та порядку, встановлених Статутом КЗПО “ЦПО” ДОР”. 

 

ОБОВЯЗКОВА ДОКУМЕНТАЦІЯ КЕРІВНИКА ГУРТКА:

Отже, у керівника гуртка повинні бути:

  1. Навчальна програма гуртка.
  2. Календарно-тематичний план (на кожний напрямок та на кожний рік навчання окремий)
  3. Журнали планування та обліку роботи гуртка (на кожен рівень окремий)
  4. Розклад занять гуртка.
  5. Плани-конспекти занять.
  6. Згоди батьків.
  7. Медичні довідки вихованців у гуртках з фізичним навантаженням.
  8. Журнал реєстрації інструктажів для вихованців з безпеки життєдіяльності.
  9. Інструкції з безпеки життєдіяльності (можливо в електронному вигляді).
  10. Звіти про роботу гуртка.
  11. Грамоти, дипломи тощо (оригінали або копії).
  12. Сертифікати щодо підвищення кваліфікації.
  13. Особиста медична книжка.

 

Навчальна програма за напрямом позашкільної освіти – це нормативний документ, що визначає мету, завдання, зміст, обсяг, порядок, способи організації навчально-виховної діяльності та вимоги до її результатів. Навчальні програми мають відповідати вимогам, визначеним у методичних рекомендаціях щодо змісту та оформлення навчальних програм з позашкільної освіти (лист Інституту інноваційних технологій і змісту освіти від 05.06.2013 №14.1/10-1685 ) та бути схваленими на засіданні педагогічної ради на початку навчального року.

За необхідністю педагог може вносити зміни до навчальної програми (не більше 30% її обсягу).

 

 Журнал планування та обліку роботи гуртка є державним обліковим фінансовим документом, який обов’язково повинен вести керівник гуртка.

 Перед заповненням журналу необхідно познайомитись із посадовою інструкцією  керівника гуртка та вказівками до ведення журналу планування та обліку роботи гуртка, вказаних на звороті титульної сторінки журналу. Після цього слід поставити підписи, які свідчитимуть, що педагог ознайомлений із вищезазначеними матеріалами.

 Журнал заповнюється керівником гуртка після кожного проведеного заняття.

 Усі записи в журналі повинні вестися чітко і розбірливо, відповідно до норм українського правопису. Разом з тим, неприпустимо:

- написання тем занять на декілька днів, місяців наперед, заклеювання раніше написаного тексту;

-  виправлення (закреслення або за допомогою коректора), підтирання годин, дат проведення занять, кількості відпрацьованих годин тощо;

- виправлення і змінювання розкладу, перенос занять (без узгодження з адміністрацією).

 Журнал ведеться керівником гуртка. Він несе особисту відповідальність за стан його ведення.

 На обкладинці журналу вказується назва гуртка, назва закладу та навчальний рік. Керівник гуртка зазначає своє прізвище, ім’я, по батькові

 У розділі “Мета і основний зміст роботи гуртка” записується назва гуртка, викладаються основні положення пояснювальної записки програми роботи гуртка, мета і зміст роботи, рівень навчання, рік навчання (ця інформація береться з програми гуртка),  а також дані про програму, за якою педагог складає календарно-тематичний план роботи гуртка. Внизу зазначається розклад роботи гуртка. Зміни в розкладі роботи гуртків допускаються на початку кожного семестру і затверджуються наказом директора КЗПО “ЦПО” ДОР”. План роботи гуртка затверджується керівництвом КЗПО “ЦПО” ДОР”. Свій підпис ставить керівник гуртка. Підписи розшифровуються.

 У розділах “План роботи гуртка” зазначаються теми занять, кількість годин, відведених для їх вивчення (календарно-тематичний план з навчальної програми), наприкінці необхідно підсумувати кількість годин та вказати скільки їх буде разом, записуються календарні строки (число, місяць), коли буде вивчатися тема. Плани роботи гуртка заповнюються обов’язково: на 1-ий семестр, на 2-ий семестр. Внизу керівник гуртка ставить свій підпис та розшифровує його.

У розділі “Відомості про членів гуртка” заповнюються, за згодою батьків, всі графи з 1-ї по 10-у. У графі 3 зазначати число, місяць та рік народження вихованця.  Можна відмічати дітей, які належать до пільгових категорій.

 У розділі “Облік відвідування” записується список вихованців, який надалі переписується з урахуванням руху дітей на кожній наступній сторінці журналу даного розділу. Також записується число, місяць проведення заняття. Керівник гуртка в дні занять групи перевіряє присутність дітей та вживає такі умовні знаки: був відсутній з невідомої причини – “нб”, був відсутній з поважної причини – “пов”, був хворий – “хв”.

10. У розділі “Облік роботи гуртка” на кожному занятті записується  дата, тема заняття, його тривалість та ставиться підпис керівника гуртка. Якщо заняття гуртка не проводились, керівник гуртка зазначає період та поважну причину (листок непрацездатності, основна чи додаткова відпустки, участь у лабораторно-екзаменаційній сесії, курси підвищення кваліфікації, відрядження, тощо) за хронологією. Разом з тим, з метою виконання програми, пропущений матеріал вивчається в обов’язковому порядку шляхом ущільнення тем. Для розділів “Облік відвідування” та “Облік роботи гуртка” на кожен місяць відводиться окрема сторінка.

 11. Обов’язково протягом навчального року керівник гуртка веде розділ “Масова та суспільно-корисна робота гуртка”, в який записує масові заходи, участь у конкурсах, виставках, фестивалях тощо, результативність участі.

12. Розділ “Методична та практична допомога керівникам гуртків відповідного профілю, створених у школах та інших установах” ведеться у разі надання такої допомоги.

13. У розділі “Список закінчених робіт гуртка” записуються роботи, які зберігаються у керівника гуртка і брали участь у виставках.

14. Журнал планування та обліку роботи гуртка систематично перевіряється адміністрацією КЗПО “ЦПО” ДОР” . Результати перевірки заносяться до розділу “Висновки та зауваження до роботи гуртка”. Якщо під час перевірки виявлені зауваження до роботи гуртка, керівник гуртка повинен їх усунути у десятиденний термін.

15. Журнал планування та обліку роботи гуртка зберігається в КЗПО “ЦПО” ДОР”, після закінчення навчального року здається в архів.

           

  Розклад занять гуртка за поданням керівника гуртка затверджується або змінюється наказом директора  КЗПО “ЦПО” ДОР”. Керівник гуртка обов’язково проводить організаційні (на початку навчального року) та звітні (в кінці навчального року) батьківські збори. Розклад занять гуртка складається із урахуванням бажання батьків, вікових особливостей дітей, вимог навчальної програми, санітарно-гігієнічних вимог. Заняття для дітей віком: 5-6 років – 30 хвилин 6-7 років – 35 хвилин 7-18 років – 45 хвилин  Обов’язковою є перерва між заняттями різних груп не менше 5 хвилин. Заняття слід розпочинати не раніше, ніж через годину після закінчення шкільних уроків. 

Змінювати розклад занять гуртка без наказу недопустимо.

Заняття — основна форма навчання, як в загальноосвітньому, так і в  закладі позашкільної освіти. Через нього проходять усі діти. І треба, щоб він обов’язково був сучасним, методично грамотним, цікавим. Заняття в гуртку - та навчальна ситуація, той “сценічний” майданчик, де не тільки викладаються знання, а й розкриваються, формуються та реалізуються особистісні особливості вихованців. Враховуючи специфіку роботи в гуртках кожен керівник вишукує, випробує власні знахідки, що відповідають його напряму роботи, його вихованцям. План-конспект заняття (додаток 1), який ведеться у довільній формі, може бути писаний від руки, друкований, в електронному вигляді.

Основні вимоги до якісного сучасного заняття: - науковість - використання новітніх досягнень науки, передової педагогічної практики; - системність - побудова заняття на основі закономірностей навчально-виховного процесу; зв'язок з раніше отриманими знаннями та вміннями, опора на вже досягнутий рівень розвитку вихованців; - оптимальність - реалізація на занятті в оптимальному співвідношенні всіх дидактичних принципів та правил; забезпечення належних умов для продуктивної пізнавальної діяльності вихованців з урахуванням їх інтересів, нахилів, потреб;  ефективність - ефективне використання педагогічних засобів; зв’язок з життям, особистим досвідом дітей; формування практично-необхідних знань, умінь, навичок, раціональних прийомів мислення та діяльності; формування уміння вчитися; - можливість відтворення.

Сучасне заняття у КЗПО “ЦПО” ДОР” повинне бути здоров’язберігаючим, тобто мають бути створені належні умови для його проведення. Ці умови полягають у використанні елементарної діагностики втомлюваності вихованців на занятті, створенні необхідного психологічного клімату, здійсненні індивідуального та диференційованого підходу в процесі навчання, дотриманні санітарно-гігієнічних умов реалізації навчально-виховного процесу.

Використання елементарної діагностики втомлюваності вихованців на занятті – це порівняльний аналіз виразу облич дітей, використання методу кольорової діагностики, оцінка часу виконання вихованцями певного виду завдань тощо. Зменшення втоми дітей – використання дидактичних ігор, інтерактивної діяльності (робота в групах, парах, трійках); включення в заняття динамічних пауз, фізкультхвилинок; використання творчих завдань; введення мистецького матеріалу, застосування якого благотворно впливає на емоційну сферу; емоційна подача навчального матеріалу; використання наочності, гумору тощо. Створення психологічного клімату – доброзичливе відношення до вихованців; включення в навчальний процес життєвого досвіду дітей; створення “ситуації успіху” тощо. Важливим фактором успішного навчання є емоційний стан дитини. Треба знати те, чим живе дитяча душа. Плануйте різноманітні види роботи на занятті. Допомагайте дитині розкритись. Наприклад, педагог будь-якого гуртка може запропонувати вихованцям намалювати щастя й горе, важку працю й веселе свято, любов і розлуку, а потім мотивувати свої бачення цих понять, поділитися враженнями та мріями. Малюнки й пояснення їхніх авторів розповідають багато. Педагогу треба проаналізувати ці роботи, зробити висновки, аби дитині було комфортніше в сім'ї , на заняттях в гуртку, допомогти позбутись комплексів, підтримати політ фантазії. Здійснення індивідуального та диференційованого підходу в процесі навчання – це використання відповідних педагогічних технологій, форм, методів; обов’язковість диференційованих завдань тощо. Дотримання санітарно-гігієнічних умов реалізації навчально-виховного процесу – це виконання норм освітлення, вологості, температури повітря; організація динамічних, ігрових, танцювальних перерв тощо.  

Згода батьків (додаток 2) на вступ до  КЗПО “ЦПО” ДОР” – основний документ на зарахування дитини на навчання. Керівники гуртків вписують у  журнал планування та обліку роботи гуртка вихованців за наявності Згоди батьків або осіб, що їх замінюють, а для гуртків з фізичним навантаженням ще із наявністю медичної довідки про відсутність протипоказань для занять в такому гуртку.

З метою збереження здоров’я дітей, попередження та профілактики дитячого травматизму з вихованцями КЗПО “ЦПО” ДОР” проводяться інструктажі з безпеки життєдіяльності. Вони містять питання охорони здоров’я, пожежної, радіаційної безпеки, безпеки дорожнього руху, реагування на надзвичайні ситуації, безпеки побуту тощо. Запис про їхнє проведення робиться у Журналі реєстрації інструктажів для вихованців з безпеки життєдіяльності (первинного, позапланового, цільового). Порядок проведення, тематика й організація проведення інструктажів з безпеки життєдіяльності вихованцям, учням, слухачам визначаються Положенням про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 26.12.2017    № 1669, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.01.2018 за                  № 100/31552. Вступний інструктаж з безпеки життєдіяльності проводиться один раз на рік при зарахуванні до гуртка із записом у журналі планування та обліку роботи гуртка.

Первинний інструктаж з безпеки життєдіяльності проводиться перед початком навчальних  занять (одночасно зі вступним інструктажем) для кожної гурткової групи окремо, з урахуванням специфіки гуртка, місця проведення. Повторний інструктаж з безпеки життєдіяльності такого ж самого змісту, як і первинний, проводиться керівником гуртка на першому занятті у січні. Позаплановий інструктаж проводиться при виявленні порушень вимог безпеки вихованцями, учнями, слухачами під час освітнього процесу, що призвели до травм, аварій, пожеж тощо, при зміні умов виконання навчальних завдань, інших видів занять, передбачених навчальними планами.

Цільовий інструктаж проводиться під час організації масових заходів (екскурсій, походів, спортивних заходів, змагань тощо), а, також, при ліквідації аварій, незвичайних ситуацій, стихійного лиха.

Інструкції з безпеки життєдіяльності вихованців затверджуються наказом по закладу і надаються педагогу в електронному вигляді.

Інструкції з безпеки поведінки вихованців на заняттях гуртка розробляються керівником гуртка і проводяться на робочому місці.

Звіти про роботу гуртка надаються кожні два тижні шляхом завантаження в особисту папку на Google диск у довільний формі інформації щодо проведених занять, заходів, участі у конкурсах, фестивалях тощо та       2-3 фотографій з них. За підсумками І та ІІ семестрів надається повний звіт про роботу гуртка (додаток 3), до якого додаються Грамоти, дипломи тощо (оригінали або копії), сертифікати про підвищення кваліфікації.

Особиста медична книжка - це офіційний медичний документ для роботи в Україні, містить дані про проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій і студентів, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб.

Наявність правильно оформленої особистої медичної книжки – контрольована процедура і її відсутність загрожує суворим покаранням аж до кримінальної відповідальності. 

 

Позашкільна освіта сприяє вільному розвиткові особистості, вчить дитину найголовнішому – життю. 

В. О. Сухомлинський писав: “Гуртки – важлива форма виховання підлітків. Цінність гурткової роботи полягає в тому, що кожен може протягом тривалого часу випробувати свої здібності, задатки, пробувати в конкретній справі свої схильності, знайти улюблену роботу. Без гуртків, в яких вирує допитлива думка, не можна уявити ні інтелектуального, ні емоційно-естетичного виховання. Кожен гурток - центр творчої праці і повноцінного інтелектуального життя”.  

 

                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 

Директору комунального закладу позашкільної освіти “Центр позашкільної освіти” Дніпропетровської обласної ради”

СХЕМА-КОНСПЕКТ ГУРТКОВОГО ЗАНЯТТЯ

Дата,  місце, час проведення

Тема заняття.

Мета заняття (навчальна, розвивальна, виховна).

Завдання заняття.

Методи:

- словесні (розповідь, бесіда, пояснення, лекція, інструктаж тощо);

- наочні (демонстрація предметів, явищ, посібників тощо);

- практичні (практична робота, навчальні вправи, ігрові вправи, лабораторні досліди, екскурсія, похід тощо).

Рівні повідомлення навчального матеріалу (не обов 'язково):

 - інформаційний (навчальний матеріал подасться у вигляді готової  інформації  -  (розповідь, демонстрування, пояснення);

     - інформаційно-операційний (водночас з інформаційним способом відтворення навчального матеріалу розгорнуто пояснюється функціонування об'єкта вивчення та способи оперування ним);

- проблемний (визначається проблема і намічається шлях її розв'язання, наприклад, розгортання низки логічних міркувань і доведень).

Методи виховання (необов'язково):

- переконання;

- емоційний вплив;

- стимулювання.

Терміни (в т. ч. додаткові до даної теми).

Тип заняття (засвоєння нових знань, умінь та навичок; формування практичних умінь та навичок; застосування вмінь та навичок; узагальнення; комбінований).

Форма заняття: індивідуальне, групове, фронтальне.

Обладнання: таблиці, плакати, саморобні посібники, схеми, моделі, ТЗН, роздатковий матеріал, демонстраційний матеріал, діаграми, література тощо.

Конспект теоретичної частини (нотатки, перелік питань, фото тощо).

 

Хід заняття  (його структура)

(залежить від типу заняття, інших параметрів)

I. Вступна частина

- повідомлення теми та мети заняття, очікуваних результатів;

- актуалізація опорних знань;

        - мотивація навчальної діяльності гуртківців.

II. Основна частина

- висвітлення керівником матеріалу нової теми;

- оволодіння   новими   теоретичними   знаннями,   ознайомлення   з   термінами,   способами  практичних дій;

- залучення учнів до самостійного осмислення нового матеріалу, самостійна робота учнів;

- підведення гуртківців до узагальнень, висновків.

III. Заключне частина

- обгрунтування гуртківцями можливості використання отриманих знань, умінь, навичок;

- загальний підсумок заняття із зазначенням його позитивних та негативних моментів;

- повідомлення завдань на наступне заняття;

- рекомендована література.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     Додаток 2

 

Директору комунального закладу позашкільної освіти “Центр позашкільної освіти” Дніпропетровської обласної ради”

Згода

Я,

прізвище, ім 'я, по бащв/ові одного з батьків або одбби, яка їх замінює

даю згоду на відвідування гуртка “____________________________________” комунального закладу позашкільної освіти “Центр позашкільної освіти” Дніпропетровської обласної ради” моїм сином/донькою

  

  власне ім'я та прізвище дитини

______________ року народження,_____________________________________

дата, місяць, рік домашня адреса, телефон дитини,

учнем/ученицею класу _____________________________________________

___________________________________________________________________

 повна назва закладу освіти

З навчальною програмою гуртка ознайомлена/ознайомлений.

Даю згоду на обробку персональних даних дитини.

Не заперечую проти розміщення фотографій моєї дитини на сайті закладу та на сторінках закладу у соціальних мережах.

Несу персональну відповідальність за безпеку моєї дитини під час її пересування до місця проведення заняття гуртка та у зворотному напрямку.

Пільгова категорія -_____________________________________________

          Контактний телефон ______________________________________

 

 

Дата                                                                                   Підпис

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

 

Директору комунального закладу позашкільної освіти “Центр позашкільної освіти” Дніпропетровської обласної ради”

 

ЗВІТ

про роботу гуртка _________________________________

КЗПО “ЦПО” ДОР”

у _____семестрі __________________ навчального року

 

  1. Заплановано провести занять у І семестрі (відповідно до програми) _____ год.
  2.               Фактично проведено занять у І семестрі ______ год., з них дистанційно _____
  3.               Причини різниці, якщо є, між кількістю запланованих та фактично проведених занять (потрібне підкреслити)

лікарняний         відпустка         курси

Інше ______________________________________________________________

  1.               Які тематичні заходи, окрім визначених програмою, проведені або взяли участь (назва, кількість учасників)  вказати - офлайн, онлайн

Організовані та проведені ____________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________

Взяли участь у ______________________________________________________

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

  1.               У яких конкурсах, фестивалях брали участь

 

Рівень

Назва конкурсу, фестивалю

Кількість учасників

Результативність

Прізвище, імя призера, лауреата, переможця (якщо не колектив)

Районний, міський

 

 

 

 

 

Обласний

 

 

 

 

 

 

Всеукраїнський

 

 

 

 

 

 

Міжнародний

 

 

 

 

 

 

 

  1.               Запрошення знакових осіб на заходи гуртка _____________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

  1.               Ксерокопії грамот, подяк, дипломів додаються.
  2.               2-3 фото, виведені на принтері (формат А4), додаються.
  3.               Участь керівника гуртка у семінарах, конференціях, майстер-класах, проходження тематичних курсів тощо _________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Керівник гуртка  ___________________         _________________


 

ЛІТЕРАТУРА

 

 

  1. Закон України “Про освіту”  2145-VIII
  2. Закон України “Про позашкільну освіту” 1841-II
  3. Портал “Всеосвіта” https://vseosvita.ua/
  4. Посадова  інструкція керівника гуртка комунального закладу позашкільної освіти “Центр позашкільної освіти” Дніпропетровської обласної ради”
  5. Методичні рекомендації щодо змісту та оформлення навчальних програм з позашкільної освіти (лист Інституту інноваційних технологій і змісту освіти від 05.06.2013 №14.1/10-1685 ).
  6. Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження переліку типів позашкільних навчальних закладів і Положення про позашкільний навчальний заклад” від 06.05.2001 № 433.
  7. Наказ Міністерства освіти і науки України від 26.12.2017  № 1669 “Про затвердження Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.01.2018 за № 100/31552.

 

 

docx
Додано
7 лютого 2023
Переглядів
5106
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку