Доповідь "Дельфінотерапія як метод фізичної реабілітації при синдромі Дауна"

Про матеріал

Поняття Синдром Дауна. Вплив дельфінотерапія на організм дитини. Напрямки дельфінотерапії. Фізіологічний механізм дельфінотерапії. Функції дельфінотерапії. Взаємозв'язок дельфінотерапії з іншими видами естетотерапії.

Перегляд файлу

 

Дельфінотерапія як метод фізичної реабілітації при синдромі Дауна

 

 

За статистикою, кожна 700-тий немовля в світі - незалежно від того, хто його батьки, де вони живуть і який мають стан, - народжується з синдромом Дауна. Для родини це стає неабияким випробуванням на міцність.

Синдром Дауна - випадкова помилка в механізмі передачі спадковості. Ця помилка дарує світу незвичайних дітей - наївних, добрих і дуже довірливих.

На відміну від інших, діти з СД не мають інстинкт до самонавчання. Але у них надзвичайно розвинена здатність до пародії, тому створення необхідного розвиваючого середовища стає одним з вирішальних моментів у підготовці «особливої» дитини до подальшого життя.

У дітей з важкими недугами, як правило, немає друзів. Вони не мають друзів, їм нема з ким грати, ні з ким сваритися і миритися, ні з ким ділитися своїми емоціями. Це важко навіть для дорослої людини і нереально важко для дитини. Дельфіни допомагають вирішити цю проблему! 

У тісному контакті з твариною розвиваються моторні навички, тренуються слабкі м'язи, розширюється кругозір і поліпшується психоемоційний стан дитини з синдромом Дауна. Завдяки заняттям з цими тваринами часто вдається домогтися приголомшливого оздоровчого ефекту: локалізації стресу; поліпшення самопочуття; зниження тривожності, комунікативності.

Одні із факторів фізичного впливу на організм дитини в процесі  дельфінотерапії це:

  •                 механічний вплив,
  •                 температурний режим,
  •                 хімічна взаємодія речовин, що містяться у воді.

Дельфінотерапія ділиться на два напрямки:

  •                 вільна взаємодія із твариною з мінімальною участю фахівців. У даному напрямку пацієнт сам вибудовує свої відносини з дельфіном, вибирає способи взаємодії в рамках припустимих можливостей.
  •                 спеціально організоване спілкування. Спілкування із твариною здійснюється через фахівця, де спілкування з фахівцем для клієнта несе психотерапевтичне значення, а спілкування з дельфіном виступає як тло, середовище. У цьому напрямку дельфінотерапія може вирішувати різні завдання: психотерапевтичні, психокорекційні, психопрофілактичні, фізіотерапевтичні, педагогічні – це залежить від запиту.

Ультразвук з сонара дельфіна благотворно впливає на центральну нервову систему, зміцнює імунітет, поліпшує функцію внутрішніх органів і ендокринних залоз.

До фізіологічних механізмів дельфінотерапії відносяться: ультразвукове, рефлексотерапевтичне, віброакустичне, релаксаційний вплив дельфіна і гідромасаж.

За допомогою спілкування з дельфіном можна:

  • стимулювати процес розвитку особистості;
  • активізувати роботу мозкових структур і всього організму в цілому, виступаючи як сенсорний стимулятор;
  • заповнювати дефіцит позитивних емоцій;
  • стимулювати вербальну експресію, сприяючи мовному й сенсомоторному розвитку аутичних дітей і дітей зі зниженим інтелектом;
  • через тактильну стимуляцію створити умови для емоційного реагування.

Курс дельфінотерапії складається з 3 етапів:

1. Підготовчий. Збір анамнезу, знайомство з індивідуальними особливостями дитини, бесіда з батьками, отримання запиту, спільне складання плану корекційної роботи.

 2. Основний. Проведення корекційної роботи. У роботі переважно використовується ігровий метод. Ігри підбираються таким чином, щоб сприяти рішення поставлених корекційних завдань.

3. Заключний. Порівняння висновків до і після дельфінотерапії.

Спеціальні програми раннього розвитку, в тому числі дельфінотерапія, - професійна допомога батькам і полегшення соціальної адаптації хворої дитини. Людина з синдромом Дауна може і повинна прожити повноцінне і щасливе життя в суспільстві звичайних людей. Одна зайва хромосома в геномі - його право на винятковість.

Взаємозв’язок дельфінотерапії з іншими видами естетотерапії: 

Схема зв’язку дельфінотерапії з іншими видами естетотерапії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел :

 

  1. Лисенко В.І., Загоруйченко І.В., Батозскій Ю.К. Використання дельфінотерапії в реабілітації дітей / / Матер. VI Конгресу педіатрів Росії «Невідкладні стани у дітей». -Москва, 2000.
  2. Смолѐнинов А.Г. «Дельфинотерапиѐ длѐ детей». Киев, 2009.
  3. Федоров А.Ф., Жбанов А.В., Козунова Р.О. Дельфинотерапиѐ: уникальные возможности медицины нового века. СПБ, изд-во «Вектор», 2010.
docx
Пов’язані теми
Фізична культура, Інші матеріали
Інкл
Додано
10 січня 2019
Переглядів
949
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку