Доповідь на тему "Будова Землі".

Про матеріал

Доповідь на тему "Будова Землі". Розглянуто методи вивчення внутрішньої будови Землі, будову материкової та океанічної земної кори та ядра Землі.

Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

 

 

 

 

 

 

Вивчення будови Землі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виконав:

Перевірив:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Харків 2018


1. Методи вивчення внутрішньої будови Землі

 

Сучасні уявлення про внутрішню будову Землі (рис.1) базуються на основі проведення різноманітних геологічних робіт і наукових досліджень на поверхні Землі (геологозйомочні роботи, розвідка і розробка родовищ та ін.), на основі проходження підземних гірських виробок (шахти, штольні та ін.) і буріння свердловин, а також на основі вивчення фізичних полів Землі – магнітного, гравітаційного, теплового і вивчення розповсюдження в Землі сейсмічних хвиль.

Крім того, додаткову інформацію про будову Землі люди отримують у результаті вивчення таких природних явищ, як виверження вулканів і землетруси.

 

 

Рис.1 Процентне співвідношення шарів Землі.

У результаті використання всіх вказаних методів і шляхів вивчення Землі, вчені отримують інформацію про склад і будову Землі, вік гірських порід, розповсюдження температури в Землі, розповсюдження фізичних полів та ін.

З допомогою поверхневих геологічних досліджень, проходження гірських виробок і буріння свердловин можливе вивчення лише верхньої частини твердої оболонки Землі – земної кори.

Наприклад, найбільш глибока свердловина на Землі, пробурена на Кольському півострові (Кольська надглибока), має глибину лише 12200 м, а найбільш глибокі гірські виробки знаходяться у Південно-Африканській республіці на родовищі золота Вітватерсранд і мають глибину близько 3 км.

2 Земна кора

Земна кора поділяється на материкову та океанічну. Материкова земна кора складається із трьох шарів гірських порід: осадовий, гранітний, базальтовий (рис. 2). Океанічна земна кора складається із двох шарів гірських порід: осадовий та базальтовий (рис. 2)

Рис. 2. Материкова та океанічна земна кора.

3 Мантія

Мантія поділяється на верхню, середню та нижню (рис.3).

Верхня мантія, простягається від підошви земної кори до глибини 650-670 км і характеризується зростанням з глибиною швидкості поширення сейсмічних хвиль. Однак у межах верхньої мантії виявлено шар, в якому різко знижується швидкість поширення сейсмічних хвиль, особливо поперечних. Вважають, що речовина в цьому шарі перебуває в стані часткового розплавлення, має знижену в’язкість і високу пластичність. Цей шар стали називати астеносферою (від грецького “астенос” – м’який). Астеносфера відіграє вирішальну роль у тектонічних процесах, які відбуваються у верхній твердій оболонці Землі. Ця верхня тверда оболонка Землі називається літосферою (тобто, кам’яною оболонкою Землі). Літосфера складається із земної кори і верхньої частини верхньою мантії. Літосфера ніби “плаває” в пластичній астеносфері.

Середня мантія або шар Голіцина виділяється в інтервалі глибин 650- 950 км. Середня мантія за складом принципово не відрізняється від верхньої.

Нижня мантія простягається до глибини 2900 км. Даний шар підкреслює собою границю між мантією і ядром. 

4 Ядро

Ядро Землі (рис.3) (33,5% загальної маси планети) розташоване в центрі Землі. Розташовано ядро на глибині 2900-6371 км. Радіус ядра становить 3500 км. Його склад та особливості ще до кінця не визначені. Припускають, що зовнішнє ядро рідке, а внутрішнє складає тверду частину ядра. Температура в ядрі, ймовірно, сягає 5000С.

Рис. 3. Внутрішня будова Землі.

Маса Землі й густина її речовини визначають силу земного тяжіння. Коли б вона мала меншу масу, то б не могла утримати наявні сьогодні повітряну та водну оболонки. А якби її маса була більшою, то Земля могла, б у значно більшій кількості утримувала такі гази, як водень і метан. Відповідно, склад і вертикальна протяжність атмосфери були б іншими.

doc
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
11 грудня 2018
Переглядів
5315
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку