Доповідь на тему: "Історія успіху Білла Гейтса"

Про матеріал
Матеріал можна використати під час годин спілкування з метою формування в учнів віри у власні можливості, прагнення до саморозвитку, самовдосконалення, сподівання на позитивні перспективи в майбутньому, створення власної формули успіху.
Перегляд файлу

Доповідь на тему:

 

Історія успіху

Білла Гейтса

Microsoft

 

 

 

 

Історія успіху

Прочитавши історію успіху найвідомішого мільярдера сьогодення Білла Гейтса, та зарядившись неабияким натхненням, я вирішила, що необхідно з вами нею поділитись. І з упевненістю кажу, що увібравши матеріал викладений у наступній статті, ви одразу ж почнете діяти.

Тож, шановні, поїхали!

 

Знайомтеся  Гейтс, Вільям Генрі Гейтс IIІ

Так-так, це  справжнє повне ім'я Білла Гейтса. Майбутній мільярдер народився 28 жовтня 1955 року. Він зростав у чудовій сім'ї: батько був успішним адвокатом, мати  викладачем. Білл вчився у найкрутішій школі Сієтла, але в деяких предметах конкретно відставав.

Ровесники взагалі вважали дуже замкненого в собі та мовчазного хлопчика "місцевим клоуном". А батьки, у свою чергу, навіть водили Білла до психолога. Утім, фахівець, провівши кілька сеансів, порадив їм "не змушувати Білла до традиційної поведінки або послуху".

Родичі завжди вчили Білла самостійно домагатися поставлених цілей. І цей досвід своїх батьків Гейтс перейняв і для виховання власних дітей. Згідно зі складеним заповітом, майже всі зароблені ним кошти будуть переведені благодійним фондам. Діти отримають по 10 млн. доларів (досить скромна сума для такої багатої людини) і найголовніше − прекрасну освіту.

  • Білл вважає, що діти будь-яких батьків, навіть мільярдерів, повинні всього добиватися самі.

 

Юний геній-бунтар

Знайти комп'ютер у 60-х було не так і просто. Тому коли в школі з'явилося це диво техніки, Білл зі своїм другом Полом Алленом прогулювали заняття та сидів за ним цілими днями. Свою першу свою програму Гейтс написав у 13 років. І це була гра в хрестики і нулики. Успіхи юних хакерів, які полюбляли щось "зламати", не залишилися непоміченими. Та це пішло друзям лише на користь!

А от погана успішність майбутнього мільярдера в школі була нічим іншим, як формою бунтарства, оскільки дев'ятий клас всім на подив він закінчив круглим відмінником. А ще Гейтс увійшов в ТОП-10 найкращих школярів Америки. Уже в 10-му класі він не вчився програмуванню, а сам його викладав.

Першим серйозним проектом Гейтса стала програма для оптимізації вуличного руху, яку він продав за 20 000 доларів. І це в 15 років!

Як кинути Гарвард і стати найкращим його студентом

У 1973 році Білл Гейтс вступив до Гарвардського університету, маючи намір далі або піти стопами батька, або стати професором математики. Утім, більшу частину свого перебування в Гарварді він грав у пінбол, бридж і покер.

Та за два роки все змінилося. Одного разу Пол Аллен показав своєму другу свіжий випуск журналу "Популярна механіка" з фотографією першого серійного комп'ютера Altair 8080. Ринок домашніх комп'ютерів народжувався на очах, і напередодні прийдешнього буму терміново потрібне було програмне забезпечення для цих машин. Гейтс відразу подзвонив в MITS, компанію, що створила "Альтаїр", і сказав, що у них з Полом є BASIC, мова програмування, яку можна використовувати на цьому комп'ютері.

Вони блефували − у них на той момент не було нічого! MITS зацікавилася пропозицією, і Гейтсу з Алленом довелося в шаленому темпі працювати, створюючи програмний код і перевіряючи його на інших комп'ютерах. Вони вперше доторкнулися до "Альтаїра" в день презентації своєї BASIC. За всіма законами, блеф повинен був закінчитися невдачею. Але комп'ютер сприйняв програму, як рідну, і MITS відразу захотіла купити права на неї.

Я можу відтворити вихідний код для першого мікрокомп'ютера, написаний ще в 1975‑му. Моє серце належить BASIC, − згадував Гейтс.

Саме в цей день, на переконання Гейтса, з'явився ринок "софта" − комп'ютерного програмного забезпечення. Відтак, Гейтс покинув університет та остаточно зайнявся програмним забезпеченням.

  • Навчаючись в Гарварді, Білл самовпевнено сказав одному професору, що стане мільйонером в 30 років. Натомість він став мільярдером уже в 31!

При цьому в червні 2007 року, через 34 роки після вступу до Гарварда, Білл Гейтс отримав диплом про закінчення цього навчального закладу. Керівництво одного з найпрестижніших університетів світу вирішило видати йому диплом за особливі заслуги.

 

Початок цілої епохи: створення Microsoft

Того ж року (1975-й) Білл Гейтс заснував фірму з розробки програмного забезпечення, назвавши її Micro-Soft − "програми для мікрокомп'ютерів" (потім назву дещо змінили). Попри копітку роботу співробітників, підприємство спершу мало чимало труднощів з поширенням своєї продукції. У фірми не було достатньо коштів, щоб найняти хорошого менеджера зі збуту, тому цю функцію виконувала мама Білла.

Перші п'ять замовників Microsoft збанкрутували, але хлопці не впали у відчай і в 1979 році повернулися в Сієтл.

  • Іноді до нас приходили клієнти, а ми настільки втомлювалися, що засинали просто перед ними, − розповідав Гейтс.

Та удача завжди посміхається тим, хто вірить в неї і наполегливо йде до своєї мети.
Вона не обійшла стороною і Гейтса. У 80-і роки компанія Microsoft уклала контракт з тодішнім комп'ютерним гігантом IBM і стала лідером ринку програмного забезпечення.

І зараз свій девіз "комп'ютер на кожен стіл і в кожен будинок" Microsoft цілком втілила у реальність. У 1986 році акції Microsoft вперше вийшли на біржу, і Білл Гейтс відразу став казковим багатієм. Гігабайти перетворилися в мільярди доларів!

  • Революція закінчена. Білл Гейтс переміг. Нинішня промисловість програмного забезпечення − це Царство Мертвих, − оголосив у 91-му творець фірми-конкурента Lotus Мітч Кепор.

А журнал Forbes у квітні того ж року помістив фотографію Гейтса на обкладинці і поставив питання: "Чи може хтось зупинити його?

У 1993 році кількість зареєстрованих користувачів Microsoft Windows склала 25 мільйонів осіб. Таким чином, Windows був найпопулярнішою в світі операційною системою з графічним інтерфейсом. Потім виходять Windows груп 9X, NT, XP, Vista, Windows 7, 8 і, нарешті, 10. Усі вони отримують шалену популярність. Не забуваймо й про програмами Microsoft Office, які свого часу здійснили справжню революцію та стали незамінними для кожного з нас.

  • Звісно, операційні системи, створені під керівництвом Гейтса, постійно критикують. Є навіть анекдоти на цю тему: "Та що там Малевич?! Картина Гейтса "Блакитний екран" викликає набагато сильніші емоції, ніж горезвісний "Чорний квадрат". Та це не завадило 90% користувачів встановити собі саме операційку Windows!

Головна подія 2008-го: чому Гейтс пішов з Microsoft

Думати, що одного разу досягнувши вершини Олімпу, ти назавжди залишишся там – велика помилка. Фортуна мінлива. Так, 52-річний Білл Гейтс вирішив відійти від справ. Він залишався головою Ради директорів (але без виконавчих повноважень), а також найбільшим (8,7% акцій Microsoft) власником акцій корпорації.

Своє рішення мільярдер пояснив тим, що хоче присвятити себе благодійності та керівництву спільним з дружиною благодійним фондом Bill & Melinda Gates Foundation, головною метою якого є підтримка проектів у сфері освіти та охорони здоров'я. За свої зусилля у боротьбі із вбогістю Гейтс був удостоєний звання лицаря. Сер Білл Гейтс, звучить, чи не так?)

Гейтс також бере активну участь в інших глобальних проектах – запуск супутників, які забезпечують всесвітні телекомунікації, а також в розробці найбільшого в світі джерела візуальної інформації.

До речі, про сім'ю

Попри всі стереотипи, Гейтса вважають зразковим сім'янином: ще в 1994 році він одружився з Меліндою Френч. Пара виховує двох доньок та сина. Цікаво, що познайомився Білл зі своєю майбутньою дружиною на брифінгу: вона теж працювала в Microsoft.

Як Гейтс обдурив Джобса

Apple і Microsoft пов'язані більше, ніж ви думаєте. Обидві компанії стали першовідкривачами персональних комп'ютерів, а їхні керівники були і друзями, і суперниками, і ворогами.

Під час становлення і розвитку Macintosh на початку 80-х Microsoft була дуже важливим союзником Apple. Тоді обидві компанії розуміли всю важливість створення хорошого софта і це їх зближувало. Перш ніж показати Macintosh всіма світу, Джобс організував спеціальний захід для VIP-гостей, серед яких був Гейтс. Стів Джобс був свято переконаний, що Apple контролює весь бізнес, а Microsoft випускає для них сторонній софт. Але Гейтс був зовсім не дурний. Він розумів, що головною стане компанія, яка представить ПК з графічним інтерфейсом на кращих умовах, ніж конкуренти.

  • Як з'ясувалося, протягом багатьох років Microsoft таємно копіювала Macintosh OS! Гейтс обдурив Джобса. Він ніколи не хотів співпрацювати з Apple. Цілих 15 років між обома компаніями йшла нескінченна війна. Вона не закінчилася навіть після відходу з Apple Стіва і створення NeXT.

Все змінилося, коли в 1997 році Джобс повернувся в Apple, яка перебувала на межі банкрутства. Тоді ж йому довелося звернутися до "старого знайомого" за допомогою. Коли засновник "яблучної" корпорації публічно оголосив про перемир'я, у фанатів компанії стався справжній шок. Дійшло навіть до того, що Стів похвалив додатки Office і Internet Explorer для Mac.

  • Згідно з укладеною угодою, Джобс не міг сказати нічого поганого про Microsoft протягом довгих п'яти років. Але, якщо Білл Гейтс був великим брехуном, то Стів був йому, як мінімум, рівнею.

Після закінчення вимушеного "мовчання" Джобс показав, що так і не пробачив вчиненого своєму колишньому другу та намагався вразити його самолюбство провокативними роликами та рекламою, у яких висміювалися PC.

Попри такі складні стосунки між главами корпорацій, вони обидва вважали один одного дуже талановитими і розумними людьми. Ймовірно, ми ніколи не дізнаємося, що саме було між ними, але навіщо тоді Джобс зберігав лист Білла поруч з ліжком до самої своєї смерті, а Гейтс дійсно важко переживав смерть свого друга?

Ще кілька цікавих фактів про Гейтса

Білл Гейтс відомий своєю любов'ю до книг. Одночасно він не лише їх читає, а ще й пише. Кожному підприємцю варто прочитати його "Дорогу в майбутнє" і "Бізнес зі швидкістю думки".

Мільярдер закоханий в автомобілі. Спочатку у нього був "Порше-911", на якому він ганяв по пустелях штату Нью-Мексико. Полу Аллену навіть довелося визволяти його з в'язниці, куди він потрапив за порушення швидкості. Потім Гейтс купив "Порше-930 Турбо", який охрестив "ракетою". Потім пішли "Мерседес", "Ягуар", "Порше Каррера Кабріолет-964" і, нарешті, "-959", за який він заплатив 380 тисяч доларів, але який він не міг ввезти в Америку: машина не відповідала екологічним стандартам США.

Відтак, Гейтс "задовольнився" "Феррарі-348", який незабаром зіпсував, катаючись в дюнах. При тому Гейтс ніколи не користувався ременями безпеки. З цього приклад брати не варто!


Однією з найважливіших рис характеру Білла Гейтса є вміння визнати талант і розум іншої людини. "Я не наймаю дурнів", − стверджує він. Незважаючи на те, що Білл Гейтс дуже цінує свій час, він розуміє, що головне в бізнесі — інтелектуальний капітал. Його команда — це команда найкращих програмістів. Високопрофесійні фахівці − справжнє багатство Microsoft.

Прагматизм буквально у всьому і наполеглива праця − ще одна особливість мільярдера. Працювати, працювати і ще раз працювати − ось головне гасло Гейтса.

11 правил Білла Гейтса

  1. Білл Гейтс часто відвідує школи і завжди на своїх виступах ділиться своїм досвідом і баченням глобальних проблем. Кожен раз, закінчуючи виступ, він говорить про 11 речі, яких, як він вважає, не навчать у школі. Він говорить про те, як виховання в дусі політкоректності створило покоління дітей, які відірвані від реальності і не зможуть вижити в суворому світі.
  2. Життя не справедливе – звикайте.
  3. Суспільство абсолютно не хвилює Ваша САМООЦІНКА. Від вас чекають ДОСЯГНЕНЬ насамперед.
  4. Ви НЕ БУДЕТЕ заробляти $60,000 в рік відразу після закінчення школи. Ви не станете віце-президентом з особистим водієм, поки ви не заробите на те й інше.
  5. Якщо ви думаєте, що вчитель дуже суворий по відношенню до вас, — це ще квіточки. Зачекайте, поки у вас з’явиться бос.
  6. Якщо у вас щось не вийшло, це не вина ваших батьків, так що не треба скиглити, ВЧІТЬСЯ на своїх помилках. Змініть ставлення до невдач.
  7. Батьки не завжди були такі нудні, як вам зараз здається. Може бути постійна турбота про вас зробила їх такими? Вони вас годують, одягають, постійно слухають які ви чудові. Так що перш ніж критикувати покоління своїх батьків, почніть з себе.
  8. Може у вашій школі не коректно відкрито називати невдах невдахами і у вашій школі вже не залишилось невдах, але не в житті. У деяких школах уже не можливо залишитися на другий рік, тому що вам дається СТІЛЬКИ спроб ЗДАТИ іспити, скільки необхідно для переведення в інший клас. В житті все ЗОВСІМ по-іншому.
  9. Життя не поділяється на семестри. У вас не буде літніх канікул, і ваш роботодавець не буде допомагати вам ЗНАЙТИ СЕБЕ. Вам доведеться робити це самим у свій вільний час.
  10. В телевізорі не показують СПРАВЖНЄ життя. В реальному житті не вийде весь день сидіти в кафе і теревенити з друзями.
  11. Ласкавіше з «ботаніками». Один з них може виявитися вашим босом після закінчення школи.

 

Не так давно був знятий фільм про Білла Гейтса. Він отримав назву «Білл Гейтс: як дивак змінив світ». І як нескладно здогадатися у ньому розповідається історія про дитинство, дорослішання та бізнес шляху Білла Гейтса – людини, яка назавжди увійде в історію. Є й інший фільм «Пірати силіконової долини», але він присвячений не стільки Біллу Гейтсу, скільки всім тим, хто стояв біля витоків IT-технологій.

Що б не говорили про Гейтса, не визнавати його вплив неможливо. Він відомий, він знаменитий, він потрібен цьому світу .

 


 


 


 



 


 


 

 

docx
Додано
5 березня 2021
Переглядів
1952
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку