Доповідь на тему: «Правове забезпечення цілей сталого розвитку»

Про матеріал

Доповідь

на тему: «Правове забезпечення цілей сталого розвитку»

Як додатковий матеріал рекомендую використовувати на уроках громадянської освіти та правознавства.

Перегляд файлу

Доповідь

на тему: «Правове забезпечення цілей сталого розвитку»

     У вересні 2015 року в рамках 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку відбувся Саміт ООН зі сталого розвитку. Підсумковим документом Саміту “Перетворення нашого світу: порядок денний у сфері сталого розвитку до 2030 року” 17 Цілей Сталого Розвитку та 169 завдань.

     Цілі сталого розвитку (ЦСР) охоплюють такі елементи розвитку нашої планети як економічний ріст, соціальну інтеграцію та захист навколишнього середовища. Нові цілі унікальні тим, що закликають до дій всі країни - бідні, багаті і з середнім рівнем доходу – щоб сприяти процвітанню, захисту нашої планети та підвищенню якості життя для майбутніх поколінь.
      Наша країна також приєдналася до глобального процесу виконання цілей і впровадила Стратегію сталого розвитку України на період до 2030 року.    У 2019 році Президент України своїм указом підтримав досягнення Цілей сталого розвитку та результатів їх адаптації з урахуванням специфіки розвитку України, викладених у Національній доповіді "Цілі сталого розвитку: Україна”. 
     Метою Стратегії є забезпечення високого рівня та якості життя населення України, створення сприятливих умов для розвитку нинішнього та майбутніх поколінь. Із 17-ти основних цілей я виділила 5 соціальних цілей сталого розвитку, які орієнтовані на підвищення якості життя та добробуту населення країни, та на розвиток саме соціальної сфери.

 

На мою думку, кожна з 17 цілей є пріоритетними, але все ж таки перші 5 цілей є основними.

Ціль 1. Подолання бідності у всіх її формах та усюди

  Подолання бідності у всіх формах залишається однією з найбільших проблем, що стоять перед людством. У всьому світі понад 800 мільйонів людей досі живуть на суму, меншу за 1,25 дол. на день. Багато з них не забезпечені достатнім харчуванням, чистою питною водою та засобами санітарії. До 2030 року Україна, як і світ в цілому, має побороти бідність. Найбідніші та найвразливіші верстви населення мають бути захищеними за допомогою державних соціальних програм, а їхні права власності та доступу до фінансових ресурсів забезпечені на рівні з іншими.

Завдання:

-Скоротити в 4 рази рівень бідності, зокрема шляхом ліквідації її крайніх форм

- Збільшити охоплення бідного населення адресними програмами соціальної підтримки

(Кабінет Міністрів України; Постанова від 16.09.2022 № 1041Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України)

- Підвищити життєстійкість соціально вразливих верств населення

(Програми соціальної підтримки учасників АТО/ООС),  (Закон України від 09.07.2003№1058 –IVПро загальнообов’язкове пенсійне страхування)

Ціль 2. Подолання голоду, досягнення продовольчої безпеки, поліпшення харчування і сприяння сталому розвитку сільського господарства

До 2030 року кожна людина повинна мати доступ до безпечної, поживної їжі в достатніх для забезпечення своїх потреб обсягах.
 

Продуктивність та доходи малих виробників продуктів харчування мають бути подвоєні, в тому числі за рахунок забезпечення рівного доступу до землі та інших природних ресурсів, фінансів, знань та ринків.

Завдання:

  • Забезпечити доступність збалансованого харчування на рівні науково-обґрунтованих норм для всіх верств населення

- Підвищити вдвічі продуктивність сільського господарства, в першу чергу за рахунок використання інноваційних технологій (Закон України Про безпечність та якість харчових продуктів )

- Забезпечити створення стійких систем виробництва продуктів харчування, що сприяють збереженню екосистем і поступово покращують якість земель та ґрунтів, в першу чергу за рахунок використання інноваційних технологій(Верховна Рада України; Закон від 23.12.1997 № 771/97-ВР. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів.)

- Знизити волатильність цін на продукти харчування(стаття 16 Закону України «Про ціни і ціноутворення»)

 

Ціль3. забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю для всіх у будь-якому віці

До 2030 року необхідно зменшити смертність матерів, дітей та немовлят при народженні. Також важливим завдання в рамках третьої цілі сталого розвитку є подолання епідемій СНІДу, туберкульозу та малярії, а також суттєве скорочення кількості смертей та захворювань внаслідок забруднення повітря, води та ґрунту небезпечними хімічними речовинами.

Завдання:

-Знизити материнську смертність (Право на безоплатну медичну допомогу

стаття 49 Конституції України)

- Мінімізувати смертність, якій можна запобігти, серед дітей віком до 5 років

- Зупинити епідемії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу, у тому числі за рахунок використання інноваційних практик та засобів лікування ( Наказ МОН Про заходи щодо організації профілактики
       передачі ВІЛ від матері до дитини, медичної допомоги
          і соціального супроводу ВІЛ-інфікованих дітей  та їх сімей)

-  Знизити передчасну смертність від неінфекційних захворювань

- Знизити на чверть передчасну смертність населення, у тому числі за рахунок впровадження інноваційних підходів до діагностики захворювань(Основи законодавства України про охорону здоров'я: Закон України від 19.11.1992 р. [статті 10 (п. «а»), 32]

- Забезпечити загальну якісну імунізацію населення з використанням інноваційних препаратів

- Знизити поширеність тютюнокуріння серед населення з використанням інноваційних засобів інформування про негативні наслідки тютюнокуріння

- Здійснити реформу фінансування системи охорони здоров’я

Ціль 4. забезпечення всеохоплюючої і справедливої якісної освіти та заохочення можливості навчання впродовж усього життя для всіх

До 2030 року всі діти повинні отримувати повну безкоштовну та якісну початкову й середню освіту. Чоловіки, як і жінки повинні мати можливість отримати доступну та якісну вищу освіту.

Освітні матеріали повинні включати знання та навики для поширення принципів сталого розвитку.

Завдання:

  • Забезпечити доступність якісної шкільної освіти для всіх дітей та підлітків(Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII )

-          Забезпечити доступність якісного дошкільного розвитку для всіх дітей (Закон України "Про дошкільну освіту")

  • Підвищити якість вищої освіти та забезпечити її тісний зв’язок з наукою, сприяти формуванню в країні міст освіти та науки
  • Збільшити поширеність серед населення знань і навичок, необхідних для отримання гідної роботи та підприємницької діяльності
  • Ліквідувати гендерну нерівність серед шкільних учителів
  • Створити у школах сучасні умови навчання, включаючи інклюзивне, на основі інноваційних підходів

Ціль 5. забезпечення гендерної рівності, розширення прав і можливостей усіх жінок та дівчат

Ціль має за мету позбутися будь-яких прикладів дискримінації жінок та дівчат, а також викорінити будь-які форми жорстокого поводження з жінками, включаючи торгівлю та будь-які форми експлуатації.

Жінки повинні мати право на повні та рівні можливості участі в суспільному, політичному та економічному житті.

Завдання:

- Створити умови для ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок і дівчат(Закон України “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні”)

- Знизити рівень гендерно зумовленого та домашнього насильства, забезпечити ефективне запобігання його проявам та своєчасну допомогу постраждалим (Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків»)

- Заохочувати спільну відповідальність у веденні господарства та вихованні дитини

- Забезпечити рівні можливості представництва на вищих рівнях прийняття рішень у політичному та суспільному житті

- Розширити доступ населення до послуг з планування сім’ї та знизити рівень підліткової народжуваності

- Розширити економічні можливості жінок (Закон України "Про запобігання та протидію домашньому насильству")

 

    Досягнення Цілей сталого розвитку вимагає залучення широкого кола зацікавлених сторін на різних рівнях влади, а також суттєвих фінансових ресурсів.

docx
Додано
6 лютого 2023
Переглядів
523
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку