Доповідь "Що таке діабет?"

Про матеріал

Доповідь "Що таке діабет?".

Розглянуто симптоми та класифікацію цукрового діабету. Надано процентне співвідношення людей, які хворіють на діабет 1 і 2 типів.

Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЗОШ №

 

 

 

Що таке діабет?

 

 

 

 

 

 

 

Виконав:

Перевірив:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Харків 2018


 

Символ, затверджений ООН для позначення діабету.

З симптомами цукрового діабету людство знайоме дуже давно. Єгипетські автори «Папірусу Еберса» описали цю хворобу близько трьох з половиною тисяч років тому, і навіть запропонували свої методи лікування недуги. Протягом століть з'являлися нові способи діагностики і лікування діабету, наприклад, стародавні лікарі помітили, що сеча хворих притягує до себе ос і мух.

Цукровий діабет - це захворювання ендокринної природи, викликане абсолютним або відносним недоліком гормону підшлункової залози інсуліну. В результаті дефіциту інсуліну порушується метаболізм глюкози, і замість того, щоб засвоюватися клітинами організму, вона починає накопичуватися в крові. Тим часом тканини у відсутності глюкози відчувають енергетичний голод, і через деякий час починають гинути. Цей неухильно прогресуючий процес призводить, в кінцевому рахунку, до пошкодження всіх систем організму і порушення їх функції. Цукровий діабет дуже поширений, особливо в розвинених країнах, і виявляється у кожної п'ятої людини середнього віку.

Класифікація цукрового діабету.

Існує велика кількість різних класифікацій цукрового діабету, але найбільш поширеним є поділ захворювання на два типи:

Перший тип цукрового діабету характерний для молодих пацієнтів і пов'язаний з порушенням синтезу інсуліну підшлунковою залозою. При ін'єкційному введенні інсуліну все симптоми швидко зникають, тому по-іншому цей тип діабету називається інсулінозалежний (рис. 1).

Другий тип захворювання розвивається з віком і пов'язаний з появою первинної інсулінорезистентності, тобто клітини організму по ряду причин стають не чутливими до інсуліну. В цьому випадку укол інсуліну не дасть практично ніякого ефекту, тому другий тип цукрового діабету лікарі назвали інсуліннезалежним (рис 1).

Рис 1. Процентне співвідношення людей, які хворіють на діабет 1 і 2 типів.

Причини цукрового діабету.

Головною причиною інсулінозалежного цукрового діабету 1 типу є поява антитіл до тканин власної підшлункової залози. Імунна система, призначена для захисту від зовнішніх інфекційних загроз, починає планомірно вбивати клітини цього органу. Найбільш частими винуватцями, що запускають аутоімунний механізм, є:

  • перенесені вірусні інфекції (краснуха, герпес, паротит);
  • токсичний вплив деяких агентів (пестициди, лікарські засоби).

Однак найчастіше справжню причину початку захворювання встановити не вдається, так як аутоімунний процес може запускатися різними механізмами. Для розвитку цього типу захворювання характерна наявність генетичної схильності, і найчастіше їм починають страждати в молодому віці і навіть дитинстві.

Цукровий діабет 2 типу також може бути обумовлений несприятливою спадковістю (у людей, чиї найближчі родичі мають такий діагноз, ризик захворіти збільшується від двох до шести разів), але навіть в цьому випадку потрібен певний провокуючий фактор і найчастіше їм стає наявність зайвої ваги.

doc
Додано
10 грудня 2018
Переглядів
1138
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку