Дослідницький практикум по біології у 6 класі. Дослідження 4 «Вегетативне розмноження рослин»

Про матеріал

Дослідницький практикум передбачає самостійну (або з допомогою дорослих) роботу учнів у позаурочний час. Його мета – вироблення особистого досвіду дослідницької діяльності у процесі розв'язування пізнавальних завдань.

Перегляд файлу

Дослідницький практикум з біології

у 6 класі

 

 

 

Юний друже!

Сьогодні ти маєш можливість відкрити для себе цікаву та захоплюючу науку біологію, яка допоможе тобі зазирнути в таємниці природи.

Тож рушаймо в країну експериментів!

Правила Юного Дослідника

  •                       Щодня дивися до своїх дослідів.
  •                       Поділи сторінку блокнота на дві частини: контроль та дослід.

Запам’ятай: кожен експеримент повинен перевірятися контролем, тоді можна буде робити точніші висновки.

  • Занотовуй в блокноті зміни, що відбуваються. Навіть відсутність змін треба теж реєструвати.
  •                       Пам’ятай, що сторінка в твоєму блокноті розділена на дві частини. Записуй те, що ти спостерігаєш на відповідній частині сторінки.
  •                       Треба зазначити дату закладки досліду, мету, яку ти собі поставив (напиши всі питання, відповіді на які ти хочеш отримати. Не став одразу багато питань, бо це може утруднити твої дослідження.).
  •                       Якщо в тебе не буде відповідей на всі питання, то спробуй отримати їх з допомогою шкільного підручника, довідкової літератури та вчителя біології. Але спочатку спробуй самостійно зробити якісь висновки, хоч, можливо, пізніше може з’ясуватися що вони невірні.

Запам’ятай, що помилки – це теж шлях пізнання, тому не бійся їх зробити, бійся їх не побачити і не визнати.

  •                       Щоразу, коли ти проводиш запис, вказуй дату.
  •                       День за днем ти будеш бачити зміни, записуй свої спостереження в таблицях. А вже отримані дані треба опрацювати і зробити висновки.
  •                       Для початку проаналізуй свої записи і виділи ті дати, коли були помічені значні зміни із рослиною чи насінням.
  •                       А тепер оформи результати дослідження в своє перше наукове повідомлення.
  •                       Для цього ти повинен детально розповісти про поставлену мету,  описати хід свого дослідження, отримані результати та висновки, які було зроблено.
  •                       Таке повідомлення не повинно містити зайвих деталей, але чітко демонструвати хід і результати дослідження.
  •                       Для того, щоб продемонструвати ці результати своїм однокласникам, зроби відповідні малюнки, фотографії, графіки, таблиці чи інші наочні посібники, які дадуть тобі можливість дуже чітко і конкретно розповісти про твоє маленьке наукове відкриття. Не забудь про контрольний дослід.
  •                       Можливо, ти поставив собі ще якусь мету, то розкажи і про інші результати дослідження. Повідомлення продумай і підготуй так, щоб воно тривало не більше 5 хвилин, бо довші повідомлення сприймаються гірше і до них учні швидко втрачають інтерес.
  •                       Пам’ятай, що твоє повідомлення повинно бути чітким та коротким.

                                            

                                        Я бажаю тобі успіху!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дослідження 4

Тема: Вегетативне розмноження рослин.

C:\Users\Біологія\Desktop\images.jpgМета: ознайомитись з основними способами вегетативного розмноження рослин; формувати вміння розмножувати рослини за допомогою вегетативних органів; розвивати вміння спостерігати, формулювати висновки.

Обладнання: горщики з ґрунтом, горщики з піском, лопатки, посуд з відстояною водою, ножиці, ніж, дерев'яні палички, кімнатні рослини (пеларгонія, традесканція, хлорофітум, бегонія, сенполія, сансев’єра) або деревні (тополя, верба).

Тривалість дослідження: робота передбачає тривале спостереження та догляд за рослинами і виконується протягом 1-1,5 місяця.

 

 

Будь упевнений у своїх силах і здібностях!

Пригадай , що означає цей термін:

  • Вегетативне розмноження – це

Пригадати тобі допоможе підручник

 

   Активно пізнавай та аналізуй нове!

 

Вегетативне розмноження: історія

Вегетативне розмноження рослин було відоме людям з давніх-давен. Древні люди, спостерігаючи в природі вкорінення гілок, присипаних ґрунтом, зрощення тісно притиснутих пагонів, застосовували отримані знання в своїх господарствах. В деяких ізольованих горами куточках Азії досі зберігся давній спосіб щеплення виноградної лози шляхом простого зближення пагонів двох сусідніх кущів (гарного і поганого сортів). У цьому випадку кінці двох молодих пагонів, поміщаються в трубчастий уламок вузької і пустої всередині баранячої кістки. У результаті пагони зростаються між собою. Ієрогліфічні письмена епохи Стародавнього царства (більше 3 тис. років до н.е.) розповідають про високо розвинуте сільське господарство древніх єгиптян. Малюнки цієї епохи зображують і культуру винограду. У ті часи в Єгипті були вже знайомі з живцюванням, підрізуванням і щепленням виноградної лози – для цього вживалися навіть особливі маленькі ножі серповидної форми. В античні часи писалися цілі трактати про землеробство і садівництво, які докладно висвітлювали основні прийоми вегетативного розмноження рослин. Сучасні народи Європи навчилися щепленню у стародавніх римлян. Самі ж римляни, очевидно, перейняли способи щеплення від греків, а ті, в свою чергу, від народів Стародавнього Єгипту. Незважаючи на значне поширення прийомів вегетативного розмноження рослин у господарстві стародавніх народів, жодних кроків на шляху до наукового тлумачення цих явищ у древній час не було зроблено (крім короткого висловлювання Теофраста про те, що підщепа є лише ґрунтом для прищепи, при цьому древній автор стверджував, що кожен з цих двох компонентів при зрощенні зберігає свої особливості незмінними). Слабкою спробою розгадати загадку вегетативного розмноження в XVI ст. здійснив Чезальпіно, який висловився про рослинну душу, яка поширюється від «серця рослини» по стеблу і гілках, відрізки яких завдяки цьому здатні до самостійного укорінення. Тільки з XVIII ст. на явища вегетативного розмноження звертають увагу вчені. До перших робіт у цій області відносяться дослідження Дюгамеля (1758 р.), і зведення робіт Туен (1810 р.).

 

 

Це тобі допоможе!

Дуже багато рослин можна розмножувати живцями. Живцем називається частина вегетативного органа (листка, стебла або кореня), що відтворює всі частини рослини, яких не вистачає і здатна до вкорінення та утворення нового пагону. Залежно від того, яку частину рослини для цього використовують, розрізняють стеблові і листові живці.

 

 

Стеблові живці

Перший вид являє собою відрізану від рослини частину стебла з листям. Як правило, живці зрізаються з бічних пагонів під вузлом, на місці якого розвинеться коріння нової рослини. У деяких видів рослин пагони можна виламати з пазухи листка, не зрізаючи.

Найчастіше для приготування живців використовують однорічні, добре визрілі пагони кімнатних рослин, які розрізають на частини завдовжки 5-7см. На Живець - це що таке? Умови для укорінення живців, їх заготівля і зберіганнячерешку обов'язково повинні бути бруньки. З навскіс нарізаними біля основи стеблами живці можна висаджувати безпосередньо в спеціально підготовлений ґрунт під кутом до його поверхні або в ємності з водою а також у невеликий горщик з піском. Для кращого вкорінення ємність накривають скляною баночкою або поліетиленовим пакетом. Але кожен день укриття слід знімати, щоб провітрити рослини. Якщо живці важко вкорінюються, їх попередньо обробляють дуже слабким розчином спеціальних речовин – стимуляторів росту, що забезпечують коренеутворення. З бруньок живця розвиваються нові пагони. Розмноження рослин даними способом використовується при розведенні фікусів, пеларгоній, фуксій, олеандрів, кімнатних троянд, бальзаміна, циперуса та багатьох інших. Коли здадуться перші коріння, необхідно пересадити вкорінені живці в горщик із землею.

 

Листові живці

У кімнатному квітникарстві отримало широке поширення розмноження деяких рослин листовими живцями (бегонія, сенполія, каланхое, пеперомію.). Якщо розмножувати бегонію, то її лист слід надрізати по головних жилах і покласти на землю. Через невеликий проміжок часу на розрізах починають з’являтися додаткові бруньки і коріння, які вимагають пересадки в індивідуальні горщики.

Якщо розмножують сенполію, пеперомію, то їх листя слід відламати від материнської рослини і посадити в землю живцем. Або поставити у воду для отримання додаткових коренів.

Листя каланхоє необхідно розкласти на піску. З нього утворяться нові молоді рослини, що починають розвиватися з виводкових бруньок.

Сансев’єра може бути розмножена шматочками листка.

Щоб укоренити листові живці, необхідно дотримати ті ж правила, що і відносно стеблових.

 

 

 

Кореневище

Розмноження рослин кореневищами, що представляють собою підземні стебла з бруньками і листям, ефективно у аспідістри, циперуса, папоротей. При пересадці кореневище обтрушують від землі і розрізають на декілька частин, кожну з яких висаджують в окремий горщик. Зрізи слід присипати деревним вугіллям.

 

 

 

 

 

 

 

 

Цибулина

 Цибулинами, які утворюються від бруньок, розташованих в порожнині луски дорослої цибулини, розмножуються такі рослини: гіппеаструм, еухаріс (амазонська лілія).

Молоді цибулини відокремлюють від материнської тільки в той момент, коли у них виростають власні корені. Найчастіше це роблять при пересадці рослин.

 Вивчивши види розмноження і дізнавшись, який з них є найбільш підходящим для тієї чи іншої рослини, ви зможете удосконалити процес розведення кімнатних квітів.

                                                              

 

 

 

 

 

                                                                             

 

                                                          Хід дослідження

C:\Users\Біологія\Desktop\images.jpgПродемонструй грамотність у вирішенні поставлених завдань.

Розмноження кімнатних рослин стебловими живцями.

Спосіб 1

1. Відріжте живець ( верхівкову частину пагона) вибраної вами рослини з 3-5 листками і бруньками завдовжки близько 10см. Два нижніх листочки зріжте.

2. Поставте пагін у посудину з водою так, щоб нижній кінець стебла був занурений на глибину до 2см. Для роботи використовуйте відстояну водопровідну воду.

3. Кожні 3-4 доби змінюйте воду в посудині. Доливайте періодично воду, підтримуючи її на початковому рівні.

4. Спостерігайте утворення додаткових коренів. Коли  вони досягнуть у довжину 2см, посадіть укорінений живець у горщик із ґрунтом на глибину близько 2см і поливайте. Висаджений живець можна накрити скляною банкою. Доки не почнуть утворюватись нові листки, банку не знімайте. Помістіть горщик у місце, куди потрапляє розсіяне світло, і спостерігайте за появою нових пагонів.

 

Результати роботи і спостережень запишіть у таблицю.

Етапи роботи і спостережень

             Дата

Поставка живця у воду

 

Поява корінців

 

Посадка укорінених живців у грунт

 

Утворення нових пагонів

 

 

 

 

 

 

Спосіб 2

1. З пагона традесканції приготуйте живці. Для цього розріжте пагін лезом на частини         довжиною 5-7см так, щоб на пагоні залишилось по 3-4 листки. Два нижніх листка зріжте. Верхній зріз має бути над листком, а нижній – на 1 см нижче за вузол листка, оскільки саме на ньому раніше всього утворюються  корені. 

2. В квіткових вазонах із ґрунтом дерев'яною паличкою зробіть заглибини і висадіть в них живці традесканції на глибину 1-2см.

3. Ущільніть грунт навколо рослини,  полийте висаджені живці водою кімнатної температури і накрийте їх скляною банкою.

4.   Поставте горщики з живцями в тепле і добре освітлювальне місце.

5.  Спостерігайте коли з’являться нові листочки.

 

Результати  спостережень занесіть до таблиці.

Етапи роботи і спостережень

      Дата

Посадка живців у грунт

 

Поява листків

 

 

Розмноження кімнатних рослин листовими живцями.

Спосіб 1

1.  Підготуйте рослини, які ви бажаєте розмножити (можна використовувати живці бегонії, традесканції, сенполії, пеларгонії тощо).

2.  Візьміть листок і покладіть його на скло верхнім боком. В місцях розгалуження крупних жилок безпечним лезом обережно зробіть тонкий надріз з нижнього боку листків у місцях, де сходяться жилки.

3. Надрізані листові живці поставте у склянку з водою або  покладіть надрізами вниз на вологий пісок у заздалегідь підготовлені горщики,  таким чином, щоб черешок був щільно притиснутий до піску, а листкова пластинка ледь піднімалася над ним.

4. Висаджені живці добре полийте, накрийте склом або плівкою й поставте в добре освітлене місце з температурою 20 °С захищене від прямих сонячних променів.

5. Не забувайте щоденно піднімати скло для провітрювання. Слідкуйте, щоб пісок був вологим.

6. Протягом місяця ведіть спостереження за його ростом. Що ви побачили?

7. Коли  на листку з'являться маленькі пагони з коренями і листки досягнуть   довжини 3—5 см, виріжте молоду рослину з маточного листка.

8. В квіткових вазонах із ґрунтом дерев'яною паличкою зробіть заглибини і висадіть в них молоді рослини .

 

Результати  занесіть до таблиці.

Для спостереження рекомендується вибрати три-п’ять видів рослин.

Етапи роботи і спостережень

           Дата

Поставка живця у воду або вологий пісок

 

Поява корінців та пагонів

 

Посадка укорінених живців у грунт

 

Утворення нових пагонів

 

 

 

    Спосіб 2

1. Підготуйте листкові живці сенполії. Для цього від рослини відділяють лист з достатньо довгим черешком до 3см і витримують 1-2 год. у затіненому місці.

2. Висадіть підготовлені листкові живці в горщики зі зволоженим крупним піском, заглибивши їхні черешки не більше ніж на 2 см.

3. Накрийте живці скляною банкою і обприскуйте 2-3 рази на день для підтримання високої вологості.

4. Після того як на поверхні піску з’явиться маленька розетка листків нової рослини, пересадіть її у маленький горщик із супіщаним ґрунтом так, щоб черешки нижніх листків були трохи вище поверхні ґрунту.

       5. Горщики з посадженими рослинами поставте в тепле  затінене місце. Своєчасно поливайте грунт, не перезволожуючи його.

 

Результати  занесіть до таблиці.

Етапи роботи і спостережень

           Дата

Поставка живця у вологий пісок

 

Поява першого листочка

 

Утворення розетки з 4-5 листочків

 

Пересадка у горщик з ґрунтом

 

 

Розмноження кімнатних рослин  частинами листкових живців.

 

11. Відокремте живці з підготовлених для живцювання рослин. Це листки сансев’єри. Листкові живці з сансев’єри розріжте на частини завдовжки 10 см.

2.Утворені живці встромляють на дві третини в пісок, накривши скляною баночкою, ставлять у тепле і світле місце. 

3.Пісок треба регулярно зволожувати, наливаючи води в піддоник. Щодня треба трохи піднімати баночку для провітрювання.

4. Коли біля нижнього зрізу утворяться корені, а потім і бруньки, з яких виростуть невеликі листочки то  молоду рослину можна висадити в горшик із землею.

 

Результати роботи і спостережень записуйте у таблицю.

Етапи роботи і спостережень

           Дата

Поставка живця у вологий пісок

 

Поява  перших коренів

 

Поява бруньок

 

Пересадка у горщик з ґрунтом

 

 

Розмноження кімнатних рослин відсадками.

1.Візьміть квітковий вазон з хлорофітумом чубатим, що має довгі батоги, які несуть на собі розетки. Поруч з хлорофітумом поставте квіткові горщики з ґрунтом за кількістю розеток.

2. В квіткових горщиках з ґрунтом зробіть дерев'яною паличкою заглибини і посадіть в них розетки хлорофітума, не відділяючи їх від материнської рослини.

3. Полийте посаджені живці. Спостерігайте за ними.

4. Коли розетки вкоріняться (з'являться  нові листки), переріжте батоги, що з’єднують

їх із материнською рослиною.

 

Результати роботи і спостережень записуйте у таблицю.

Етапи роботи і спостережень

      Дата

Посадка розетки у грунт

 

Поява листків

 

 

                         

                                                   Це тобі допоможе!

C:\Users\Біологія\Desktop\images.jpg        Пам’ятай, що при посадці рослин потрібно дотримуватись деяких правил:

  • 1.посадити нову рослину у вимитий і відповідного розміру горщик;
  • 2.на дні горщика має бути отвір, щоб у ньому затримувалась вода;
  • 3.з битих черепків або цегли зробити дренаж, щоб грунт не закривав отвір;

4.наповнити горщик на три чверті садово-городньою сумішшю, а поверх неї насипати шар піску, щоб не утворювалась кірка;

5.після висаджування живців грунт, навколо них, потрібно ущільнити, щоб не було пустот, бо при їх наявності живці загнивають, добре полити, накрити нову рослину скляною банкою для зменшення випаровування та поставити у затінок для кращого приживання.

 

Подумай, як набуті знання допоможуть тобі у житті.

        На підставі виконаних досліджень зроби висновки.

  • Зазнач завдяки чому відбувається  вегетативний спосіб розмноження, його значення в житті рослин; які види вегетативного розмноження були тобою використані.
  • Які  ще способи вегетативного розмноження тобі відомі. Наведи приклади рослин, придатних для певних видів вегетативного розмноження.

 

Презентуй результати дослідження

 

 

 

 

docx
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
1195
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку