Дослідницький проект "Домашні лікарі"

Про матеріал

Конспект вміщує матеріали дослідницького проекту, що проводиться в Галереї кімнатних рослин на засіданнях гуртка "Лікарня на підвіконні". Має велике практичне застосування.

Перегляд файлу

Тема: Домашні лікарі

Мета: довести, що рослини в домашньому інтер'єрі не тільки тішать погляд, а й приносять відчутну користь.

 

  1. Особливості сучасного житла людини.

    З давніх-давен людина прагнула прикрасити своє житло рослинами. Відчуваючи себе єдиним цілим з природою, людина переносив її частку в свій будинок, зверталася до рослин за зціленням. Але прагнення це було скоріше інтуїтивним. 

     Сучасні блага цивілізації принесли в наш дім не лише тепло та затишок. Багато матеріалів, які використовуються при будівництві та обробці приміщення, шкідливі й навіть небезпечні. Крім звичайної пилу, вчені виявили в повітрі звичайної квартири  понад 1000 шкідливих речовин, у тому числі 250 високотоксичних і 15 канцерогенних, тобто таких, що сприяють розвитку онкологічних захворювань. Крім того, повітряне середовище містить умовно-патогенні мікроорганізми, такі як стафілокок, мікроскопічні гриби плісняви. Ці організми, потрапляючи в сприятливі умови на слизових оболонках верхніх дихальних шляхів, можуть викликати гострі респіраторні та алергічні захворювання. Часто повітря приміщень має підвищений вміст хімічних сполук, які виділяються матеріалами, меблями, вихлопними газами, отруйних хімічних сполук, серед яких фенол, ацетон, формальдегіди, аміак, оксиди азоту та вуглецю, аерозолі важких металів.

 

2. Наші рятівники – кімнатні рослини.

    Допомогти справитися з цією проблемою людині допоможуть кімнатні рослини. В даний час вченими встановлено, що крім естетичних властивостей, рослини володіють ще однією корисною функцією - кімнатні рослини поліпшують склад повітря і очищають атмосферу.

 І навіть найсучасніші технічні засоби не завжди забезпечують здорову повітряне середовище. Рослини ж часто служать фільтром шкідливих речовин. Також летючі виділення багатьох кімнатних рослин володіють фітонцидними властивостями, тобто здатністю пригнічувати життєдіяльність мікроорганізмів.

    Рослини завжди чутливо вловлюють найменші зміни стану середовища, тому що ними рухає природна боротьба за виживання. Кімнатні рослини, особливо які живуть у нашому домі давно, адаптуються, пристосовуються до впливу синтетичних матеріалів, залізобетонних стін, побутової техніки та електроніки. Рослини змінюють себе і пристосовують до себе оточення, у міру сил змінюючи і облагороджуючи ситуацію, в якій опинилися. Допомагають пристосуватися до середовища вони і людям, що живуть поруч з ними і які піклуються про них.

    Вони наповнюють квартиру таким необхідним киснем, підвищуючи вміст летких іонів. Якщо в кімнаті є комп'ютер або телевізор, то кількість таких іонів різко знижується. Рекомендується розмістити там хвойні (туя, кипарис) або кактуси.

Кімнатні рослини очищають повітря. Створюючи для себе сприятливі умови в забрудненому середовищі, вони дбають і про нас, знищуючи шкідливі сполуки.

 

3. Найкращі лікарі

 

Хлорофітум вважається найкращим очищувачем повітря. Учені навіть провели відповідні випробування, в яких ця рослина перевершила технічні пристрої для очищення повітря. Для того, щоб повністю нейтралізувати шкідливий вплив довкілля, у звичайній квартирі має бути не менше 10 хлорофітумів.

 

  Різні плющі, спатифілуми та алое не менш корисні для здоров'я, ніж хлорофітум. Найприємніше, що всі ці рослини дуже невибагливі й вимагають від нас не так багато уваги.

    Виробляють корисні для нас фітонциди й цитрусові, розмарин, мирт, інжир, герань. Крім того, вони дезінфікують повітря, знищуючи шкідливі мікроби, кількість яких знижується майже в 4 рази.

    Кактус опунція позбавить кімнату від цвілі, протигрибковим засобом вважаються також кавове дерево, лавр, плющ, лимон і фікус. Ці рослини можна розміщувати в затемнених і сирих приміщеннях.

    Мирт допомагає вилікуватися від бронхіту, а дифенбахія очищає повітря від токсинів.

 Фуксія - ваш домашній лікар

   Однією з найкрасивіших та одночасно і найбільш невибагливих кімнатних рослин є фуксія гібридна. Свою родову назву вона отримала на честь відомого ботаніка Фукса.   Це вічнозелені ніжні кущики з невеликими зеленими листками, розташованими супротивно. Особливо гарні вони при ампельному вирощуванні. Дуже ефектні у фуксії квіти, вони звисають на довгих тонких квітконіжках і нагадують яскраві китайські ліхтарики. Квіти можуть бути білими, рожевими, червоними, фіолетовими, двоколірними, махровими. Крім того, що фуксія має незвичайної краси квіти, вона ще й цвіте від ранньої весни до пізньої осені.

 Догляд за рослиною навесні та влітку полягає в гарному поливі, обприскуванні водою й щотижневому підживленні розчином добрив. Щоб цвітіння було рясним і добре розвивались молоді пагони, фуксію потрібно щовесни пересаджувати, підрізаючи корені та обрізаючи частину пагонів.

  Фуксія не тільки гарна невибаглива кімнатна рослина, яка радує око ніжним листям та яскравими великими пониклими квітами, але є й цілющою - підтримує енергетику атмосфери квартири в природному рухомому стані. В присутності цієї рослини сама атмосфера житла змінюється, вона надає людям веселого бадьорого настрою. Добре мати фуксію, якщо в квартирі є маленькі діти. Вона допоможе батькам знайти підхід до дитини. Її також потрібно дарувати тим людям, для яких земне життя стало нецікавим, а оточуючі люди - нудними, тобто під час депресії. Фуксія оберігає від хронічних захворювань травну систему, молочні залози, жовчний міхур. Фуксія не потребує багато світла - її можна вирощувати навіть біля північних вікон, хоча бажано розташовувати на вікнах, що виходять на схід чи захід.

Каланхое. За цією екзотичною назвою в оранжереях багатьох ботанічних садів до часу ховалася скромна рослина з тропіків, що належить до поширеної родини товстянкових. Ботаніки знають її давно. Були чутки, ніби вона швидко загоює рани. Незважаючи на те, що рослинознавці пропонували її до уваги медиків, ентузіастів не траплялось. Але що малося, те сталося... У хворих з трофічними виразками, інфікованими ранами, пролежнями, гнійними процесами з омертвінням тканин після застосування соку й мазі каланхое рани незабаром очищаються від гнійних і некротичних мас, швидше загоюються виразки. Це рятує людей від тяжких страждань, які тривали місяцями.

    Отоларингологи з успіхом вживають препарати каланхое при консервативному лікуванні та після операцій з причин хронічних тонзилітів, після оперативного втручання при хронічному гнійному запаленні середнього вуха. По допомогу до нього вдаються акушери-гінекологи тоді, коли вже безсилі відомі методи. Послуговуються препаратами каланхое також і окулісти.

 

Алое - невибаглива і популярна кімнатна рослина - по праву іменується «домашнім лікарем». Лікувальні властивості соку, що отримується з його товстих, м'ясистих листків, використовуються в народній медицині довгі століття. Що ж робить сік алое незамінним засобом для медицини і косметології? Його справді чудові здібності пояснюються наявністю речовини під назвою алантоїн.

Однак не можна забувати і про те, що сік алое - справжнє джерело вітамінів. Він містить натуральні антиоксиданти - вітаміни комплексу B (у тому числі - дуже рідко зустрічається в рослинах В12), C і E. До його складу також входить бета-каротин - провітамін А, необхідний для здоров'я і молодості шкіри.

     Зволожуючі властивості соку алое віра зробили його незамінним сировиною для виробництва кремів і мазей. Сучасна косметична промисловість дуже широко використовує алое у всіх засобах для догляду за волоссям та шкірою. Але якщо це чудове рослина стоїть на вашому підвіконні, ви можете використовувати натуральний сік або кашку з його листя.

   Оскільки сік алое має протизапальні властивості, його можна використовувати при опіках, порізах, подряпинах і запаленні шкіри, для розгладження зморшок, зменшення свербежу та набряків після укусів комах. Сік алое може стати незамінним помічником при лікуванні синців, вугрової висипки, дрібних дефектів шкіри, дерматиту, шкірних виразок, екземи, псоріазу. На жаль, багато жінок стикаються з таким захворюванням, як варикоз вен. Сік алое допомагає боротися з цим неприємним і небезпечним недугою, оскільки його цілющі речовини проникають глибоко під шкіру.

   Ранозагоювальні властивості алое були відомі ще стародавнім єгиптянам. Його сік здатний не тільки прискорити загоєння ран, але і зменшити рубці. Він як би покриває шкіру захисним шаром, запобігає ріст хвороботворних бактерій і виникненню грибкових інфекцій. Сік алое використовується при запальних процесах порожнини рота і гортані, стоматитах, пародонтозу, а також при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

    У медичній промисловості випускається водний екстракт алое. Він застосовується для ін'єкцій при лікуванні очних хвороб, запаленнях жіночої статевої сфери, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, а також при трофічних виразках шкіри та бронхіальної астми.
    У домашніх умовах сік алое одержують у такий спосіб: бічні пагони рослини витримують на протязі 10 днів при температурі 6-8 ° С в холодильнику. Після цього їх миють кип'яченою водою, пропускають через м'ясорубку і віджимають через декілька шарів марлі. Отриманий сік кип'ятять протягом 3 хвилин. Але варто пам'ятати, що будь-які препарати алое не можна застосовувати при маткових кровотечах, вагітності, циститі і геморої.

 

4. Квіти - очі природи (власні роздуми)

   Помешкання добрих і щиросердних людей завжди видно здалеку. Там буяють зеленим листям і яскравим квітом рослини. Вони можуть радувати наш зір у невеликому палісаднику, в прилаштованому на балконі ящику чи просто на підвіконні. Малесенькі незабудки і витончені троянди однаково привабливі. Щедро нам дарують свій аромат біленькі скромні квіти жасмину і розкішні півонії. Кожна квітка - це окраса нашого життя.

   Той, хто любить квіти, піклується про них, знає, що у рослин також є душа. Вони дуже чутливі і вміють віддано любити людину, яка не шкодує праці і часу, щоб за ними доглядати.

 

  Квіти дарують нам не тільки свою красу. Вони - частинка всієї живої зеленої природи, завдяки якій ми маємо змогу дихати чистим повітрям. Адже рослинність, яка прикрашає нашу Землю, часто називають легенями планети.

    А ще у квітів є особливе багатство - цілющі лікарські властивості. Ціла скарбничка природи схована у кожній, навіть найменшій квіточці. Іноді ми навіть не здогадуємося, що найпростіші лісові, польові, лугові квіти - справжні лікарі. Тендітні рожеві дзвоники наперстянки лікують серце. Духмяний цвіт липи допомагає здолати температуру під час грипу та інших вірусних захворювань. Розсипані фіолетовими краплями на полі сокирки один з найкращих засобів для лікування очей.

    Завжди під рукою у нас домашні квіти, які прикрашають оселю. І вони також наші природні помічники, які не тільки звеселяють житло зеленою барвою, своїм цвітом, але й поліпшують мікроклімат, допомагають зняти стрес. Хто з нас не знає такої рослини, як алое? її часто називають квіткою, хоч має лише колючі листки. Але алое також квітка. Тільки цвіте дуже рідко. Зате лікує нас від багатьох хвороб, навіть душевних. Коли маємо поганий настрій, відчуваємо втому, варто трішки посидіти біля цієї кімнатної рослини, щоб поліпшилося самопочуття.

 

Це тільки один приклад нашого спілкування з квітами. Навести їх можна безліч. Треба тільки прислухатися і придивлятися до природи, яка нас оточує.

 

5. Енергія домашніх рослин

   Кожна квітка має  свій особливий діапазон коливань, які в певній мірі співвідносяться з енергетикою людини. Якщо людина  перебуває в гармонійній взаємодії з рослиною, то це може її оздоровити та омолодити.

    Герань (пеларгонія) поглинає негатив. Ця скромна й дуже поширена рослина є своєрідним індикатором енергетики в усьому приміщенні. Цікаво, що герань ніби поглинає негативну енергію та прекрасно росте саме в місцях, дуже неблагополучних у цьому плані. Вашу втому й роздратування герань може «проковтнути», перетворивши на красиві та яскраві квіти. У кімнаті, яку прикрашає герань, не можна навіть посваритися або серйозно посперечатися. Ця рослина повністю усуне негативну енергію, яку ви випромінюєте.

   Аглаонема-  оптимістична квітка. Ця рослина знижує загальний рівень тривожності, збуджує оптимізм. Аглаонема необхідна  тим людям, які приймають все близько до серця і турбуються через кожну дрібницю. Також вона дуже ефективний фільтр для важких думок. Уловлюючи і нейтралізуючи їх, вона знижує загальний рівень тривоги і емоційно нестійкі люди починають оптимістичніше дивитися на речі, бачити повсякденне життя  більш позитивним.

    Азалія очищає й допомагає. Це дуже гарна яскрава квітка, який очищає організм від негативу та живить його позитивною енергетикою. У результаті людина, яка милується азалією, відчуває приплив бадьорості. А ще азалія – прекрасний лікар. Її енергетичне поле може допомогти хворій людині боротися з хворобою. Квітка стимулює в людях бажання створити щось красиве. Допомагає по-новому оцінити власну роботу, додає  впевненості та без зайвих сумнівів перейти від мрії до справи. Якщо ви хочете бути оригінальними, вирощуйте цю рослину. Всі, хто тримає її в будинку, втілюють свої задуми.

   Акаліфа - квітка гармонїі. Ця квітка прекрасний помічник в досягненні гармонії у дружніх відносинах. Акаліфа допомагає партнерам настроїтися на одну хвилю, розвиває альтруїзм, гасить агресію та ліквідовує прояви  боязкості, скутості і невпевненості. Найбільш  ефективною  є квітуча акаліфа. Її суцвіття випускають імпульси, які сприяють зниженню психологічної напруги. Навіть якщо ваші відносини стійкі, розмістіть в спальні акаліфу, і ви  отримаєте  більше задоволення від життя.

 

   Алое  - найкращий лікар. Про те, що алое має безліч корисних властивостей, ми знаємо з дитинства. Але, виявляється, енергетичні вібрації алое можуть відновити енергетичне поле людини. А ще алое може омолодити людину, тому рекомендується тримати цю рослину в кімнатах людей похилого віку. Також алое здатне лікували лише своєю присутністю навіть на відстані. Завдяки ньому наступає  загальне зміцнення організму, посилення імунітету, зняття гострих болів, позбавлення від хронічних недуг. Чим менше пошкоджень має рослина, тим ефект буде сильніше. Якщо для приготування лікарських препаратів вам потрібне листя, краще мати в будинку два алое. Ця рослина на відміну від більшості рослин виділяє кисень в нічний час.

   Пуансетія  - зелений охоронець будинку. Вона не пускає в дім негативну енергію, пропускаючи у ваш будинок лише позитивну енергетику та позитивно наставлених  гостей. Єдина умова, щоб в ваш дім заходила тільки позитивна енергія – необхідно виростити цю квітку вдома, що зробити досить складно.

   Антуріум піднімає настрій. Це  життєрадісна рослина, дивлячись на яку похмурі люди залишають свої невеселі думки і починають частіше посміхатися. Вона підвищує настрій, створює відчуття свята.  Якщо  її подарувати хронічному буркотуну антуріум гарантує терапевтичну дію на сумну особу. Також  ця квітка стане хорошим другом для всіх, хто страждає від різких перепадів настрою. А ще вона коректує і відновлює біополе. Це своєрідний розподільник позитивної енергії. Вона перерозподіляє енергію й переганяє її надлишок туди, де її бракує.

   Аспарагус відновлює біополе. Він  відновлює і коректує біополе, а також  уловлює найменші зміни в енерго - інформаційному стані біополя свого власника. Дія аспарагуса розповсюджується на всіх членів сім’ї, але найбільше допомагає тим, людям   хто за ним  доглядає.

   Вріезія лікує. Вріезія підвищує опір негативним діям електромагнітного випромінювання, та позитивно впливає на людей із слабким  подавленим імунітетом. Людям, які часто простуджуються, та  страждають від авітамінозу, обов’язково повинні мати цю рослину вдома.

   Гібіскус береже сімейні відносини. Ця рослина сприяє відновленню нормальних сімейних відносин і досягнення взаєморозуміння між батьками і дітьми. Сумісні сімейні сварки  поряд з квітучим гібіскусом здатні вирішити навіть затяжний конфлікт. Він нейтралізує негативні наслідки різких необдуманих слів, відновлює взаєморозуміння і створює атмосферу доброзичливості. Якщо у вашій сім’ї існує брак терпіння і розуміння, допоможе  тільки він.

   Гортензія  - квітка – терапевт. Гортензія направляє енергію в потрібному напрямку  і вважається  терапевтичною рослиною. Також ця квітка  допоможе довести до кінця розпочаті справи, зосередитися, заспокоїтися. Під її впливом пошук варіантів і шляхів до виконання задуманого стає цікавішим. Гортензія допомагає не відволікатися на дрібниці і не витрачати час на марно.

  Диффенбахія -  очисник повітря. Рослина очищує  та зволожує повітря в квартирах, нейтралізує токсичні речовини, які виділяють пластикові покриття, лаки, аерозолі, клеї, миючі засоби. Диффенбахія це могутній фільтр, вона також  затримує велику частину шкідливих речовин, що проникають з вулиці. Але будьте обережним, тому що всі частини рослини отруйні!

   Драцена – захисник. Драцена це помічник  для всіх, кому не вистачає щирості у відносинах з близькими. Вона створює сприятливі умови для копіткої і сидячої роботи. Оберігає своїх хазяїнів від недбалості та розпущеності. Крім того, рослина захищає від поганого впливу оточуючих. Її рекомендують тримати в будинку, де діти вступають в перехідний вік.

  Каланхое оздоровлює. Ця квітка володіє сильною антивірусною активністю. Рослина укріплює імунітет і сприяє відновленню сил, чим ближче людина знаходиться  біля каланхое, тим сильніший ефект  її дії. Для загального зміцнення організму рекомендується щодня торкатися до листя каланхое.

  Клеродендрум лагодить риси характеру.       Рослина  гасить прояви незадоволеності і образливості, та розвиває такі якості, як терпимість і розуміння. Як відомо, хронічна образливість негативно впливає не тільки на душевний, але і на фізичний стан людини і може спровокувати появу самих різних недуг. З часом образливість переростає в бажання помсти (енергія помсти володіє величезною руйнівною силою). Ця рослина коректує деякі властивості характеру людини – гасить гординю, зарозумілість,  додає поблажливості до помилок і розуміння обставин життя іншої людини.

   Колеус для розвитку бізнесу. Колеус буде прекрасним помічником для енергійних бізнесменів і підприємців, особливо представникам малого і середнього бізнесу. Він допоможе знайти нові шляхи розвитку, додасть впевненість. Цій прекрасній  рослині під силу обернути помилку на користь. Він допоможе швидко відновитися після невдач, а у критичний момент ухвалити правильне і раціональне рішення.

   Фіалка -   квітка – вихователь. Вона чудово доповнює та взаємодіє з енергією дітей. Фіалка забирає агресію, дратівливість і примхливість. Ці квіти не виживають у домівках, де часто бувають сварки і скандали. А ось стареньких людей фіалка «вмовляє» трохи менше бурчати.

 

6. Як про них піклуватися

 

     Декоративні рослини завжди були справжньою окрасою житла. Їх різноманітні за формою і кольором листя та квіти пожвавлюють інтер’єр.

   Рослини у вазонах, особливо ті, що цвітуть, мають не тільки декоративне, а й екологічне значення: поглинаючи вуглекислоту і виділяючи кисень, вони тим самим освіжають повітря.

   Успіх кімнатного квітникарства залежить від правильного добору рослин, які за своїми природними властивостями добре розвиваються і ростуть у кімнатних умовах.

    Рослини, що ростуть у приміщенні, можна поділити на кілька груп:

  • перша – це рослини з гарними квітами;
  • друга – декоративно-листяні, в яких красиве яскраво-зелене, червоно-зелене і різноколірне за забарвленням витіювате за формою й побудовою листя;
  • третя – в’юнкі та звислі рослини.

   У кімнатах розводять кактуси, вирощують цитрини та мандарини, інші плодові дерева, які, прикрашають оселю, водночас плодоносять.

 

    Зелений колір кімнатних рослин позитивно впливає на нервову систему та зір, діючи заспокійливо.

    Випаровуючи вологу з поверхні листя, кімнатні рослини зволожують повітря. у той же час листя кімнатних рослин, як пилосос, вбирає пил, тому мити їх потрібно не рідше, як раз на місяць. У противному разі з «пилососів» вони перетворяться на концентраторів пилу.

     Одне з основних правил озеленення закритих приміщень – помірна, навіть невелика кількість рослин у кімнатах.

     Рослини виділяють леткі речовини – так звані фітонциди. Коли їх у повітрі недостатньо, людина почуває себе мляво, швидко втомлюється, в неї погіршується стан здоров’я, можуть виникати різні тяжкі захворювання. однак, якщо в повітрі надмірна кількість таких речовин, вони виявляються теж шкідливими і можуть викликати головний біль, алергію та інші недуги.

    Альтернативою спілкуванню з лісовими деревами завжди були кімнатні рослини. З їх допомогою ми цілком можемо відшкодувати собі брак контактів з дикою природою. Слід зазначити, що всі квіти виділяють фітонциди, які згубно діють на хвороботворні мікроби. При цьому вибір кімнатних рослин – справжнє мистецтво. Рослини, як і люди, мають свій характер і мають виражений біоенергетичний вплив на людину. Є гіпотеза, що рослини можуть ставитися до нас дружелюбно або ж вороже. Проте не всі фахівці її поділяють.

   Рослина не може бути ворогом. Є лише поділ: рослини для дому та рослини для офісу. Не рекомендується тримати вдома великі рослини, призначені для великих приміщень. Заповнюючи собою великий простір, вони і енергії дають і споживають багато. Деякі рослини вбирають в себе негативну енергію. Але в офісі це навіть добре. Приклад – монстера. Краще не ставити її будинку – багато забираючи, вона може негативно впливати на господаря. А в офісі все навпаки. Кактуси, якщо тримати їх в офісі біля комп’ютера, захищають від поглядів конкурентів, що називається «від зурочення».

 

   На думку фахівців, крім біоенергетичного впливу, рослини дають безмежні можливості для оздоровлення повітря в квартирі та офісі. Коли біологи відкрили антибактеріальні властивості амариліса, агапантуса, зіферантеса, гіпеаструма та інших рослин, виявилося, що багато шкідливих бактерій гинуть від них швидше, ніж від бактерицидної лампи. І якщо з листя регулярно змивати пил, то повітря в приміщенні стає на 40% чистіше. Домашня флора ароматизує і зволожує повітря, полегшуючи нам дихання.

 

Звичайно ж, підбір рослин в будинку залежить від уподобань господаря. Але відомо, що людина не просто так вибирає ту чи іншу квітку. Вибір залежить від того, яких саме якостей не вистачає в характері людини. Гіацинт – цікавість. Герань – нерозсудливість. Кактус – символ завзятості, цілеспрямованості і самодостатності. Хризантема – радість, відкритість, веселощі та відпочинок. Троянда – щастя, радість.

    Для оздоровлення повітря в кімнаті корисно тримати такі рослини, як мирт, розмарин, хлорофітум. А до прикладу, герань, листя якої містять сильну ефірну олію, послаблює головний біль, знімає втому, нормалізує сон. Здається, ніби рослина за помахом чарівної палички вбирає погані емоції.

     З давнини люди приписували рослинам магічні якості. Одні квіти заводили в будинку, щоб вони приносили господарям удачу в справах і багатство, інші – щоб зміцнити в сім’ї мир. Наприклад, азалія благотворно впливає на шлюб. Ось чому її дарують молодятам. А фіалку вирощують як символ ніжності, романтики і любові. Кактус, згідно з повір’ям, чатує будинок від лихої людини і від пристріту. Причому ставити його рекомендується у всіх місцях контакту із зовнішнім світом – у вікон і дверей. Він вважається поглиначем комп’ютерного випромінювання, але фахівці не дуже-то в це вірять. Лимон знезаражує повітря, вбиває шкідливі мікроби і дарує будинку свіжий аромат. А ще він приносить багатство, як і інша рослина – товстянка, яку так і називають – грошове дерево. Недарма воно часто стоїть в бухгалтеріях. Товстянка допомагає впоратися з фінансовими проблемами. Правда, сподіватися, що ці проблеми вона вирішить без вашої участі, все-таки не варто.

 

   За свою турботу про наше здоров'я квіти вимагають догляду та уваги. Домашнім рослинам потрібно забезпечити необхідне освітлення, температуру повітря та вологість ґрунту. Не забувайте змивати з них пил. Деякі квітникарі переконані також, що рослини люблять, коли з ними спілкуються і вмикають їм класичну музику. Принаймні, вони завжди радують собою тих, хто їх любить і розуміє.

 

doc
Додано
8 серпня 2018
Переглядів
1470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку