Дослідницький проєкт "Моделювання 3D ручкою"

Про матеріал
Учнівський проект до Всеукраїнського інженерного тижня 2024, виконаний учнями 2 та 4 класу. Дана розробка стане у нагоді вчителям, які бажають долучити своїх вихованців до спільного виконання цікавого завдання та надати їм впевненості у власних силах та можливостях.
Перегляд файлу

image

Актуальність

Світ стоїть на шляху прогресу. Щодня наше життя поповнюється новими технологіями. Змінюються технології та інструменти в образотворчому мистецтві. 3D ручка - один із самих цікавих та популярних гаджетів, які були створені за останнє десятиріччя. Цей пристрій можна застосовувати не лише в побуті для домашніх розваг, а також для вирішення професійних завдань.

image

Мета проєкту:

виготовити об’ємну фігуру за допомогою 3D ручки.

Завдання:

1.Дізнатися про історію створення 3D ручки, види 3D ручок, принцип її роботи.

2.Вивчити галузь застосування 3D ручки.

3. Скласти пам’ятку “Правила безпечного користування 3D ручкою”.

4.Майстер клас з використанням 3D ручки.

5. Організувати виставку виробів.

Предмет дослідження:

вивчення 3D моделювання на прикладі 3D ручки.

Гіпотеза:

ми думаємо, що 3D ручка - це гаджет для моделювання, який зацікавлює,

розвиває просторову уяву та може використовуватися в навчальній діяльності.

image

Історія виникнення 3D ручки

У 2012 році три винахідника Пітер Ділворт, Даніель Коуен і Максвелл Боуг винайшли прототип 3D ручки. Вона отримала назву 3Doodler. Принцип дії свого прототипу винахідники описали так:”Пластикова нитка заправляється в ручку, де розм'якшується під впливом температури і видавлюється через сопло. При зіткненні з повітрям матеріал охолоджується і твердне, завдяки чому можна створювати об'ємні вироби”.

image

Що таке 3D ручка і для чого вона потрібна 3D ручка - це компактний замінник 3D принтера, інструмент для малювання пластиком, що дозволяє створювати тривимірні об'єкти. Вона виглядає як звичайна ручка, щоб було звично і зручно тримати її в руці. Використовується для творчості, корекції виробів, надрукованих за допомогою 3D-принтера та дрібного побутового ремонту пластикових предметів. Завдяки поширенню 3D-ручок з'явився новий вид мистецтва – 3D pen art.

Моделювання 3D ручкою сподобається і дітям, і дорослим.З її допомогою розвивається уява, фантазія, просторове мислення, а також дрібна моторика, що особливо важливо для дітей. 3D -ручка - незамінний гаджет для творчих людей: декораторів, архітекторів, конструкторів, дизайнерів. З її допомогою легко створювати ескізи, моделі з найдрібнішими деталями і тривимірні конструкції. Цей інноваційних інструмент може зацікавити і вчителів. За допомогою 3D ручки учні зможуть створювати геометричні фігури, моделі молекул, створювати силуети історичних пам’ятників та інше.

image

Принцип роботи 3D ручки

3D ручка дуже схожа на клейовий пістолет, але внутрішній механізм сильно відрізняється. 3D ручка функціонує за допомогою нагрівального елемента, вентилятора і мотора.

Все починається з завантаження пластикової нитки, яка може бути виготовлена з будь-якого матеріалу, найчастіше це ABS або PLA. Після завантаження нитки нагрівальний елемент розігріває її до точки плавлення-

Після нагрівання і розплавлення нитка виходить через сопло.

Розплавлений матеріал охолоджується і твердне миттєво.

image

Галузь застосування 3D ручки

1.     Для мистецтва та творчості. Цей інструмент дає необмежені можливості для реалізації творчих ідей. Є багато готових трафаретів, на яких можна малювати по площині, а потім з’єднувати деталі в об’ємний виріб. Можна прикрашати вже готові вироби. Наприклад, свій телефон, обгортку щоденника,рюкзак або сумочку.

image

2.     Для навчання та ігор. Виготовлені власними руками пластикові вироби будуть такими ж цінними для дітей, як малюнки та поробки з пластиліну. Хлопчики можуть зробити іграшкових солдатиків або машинки, а дівчатка ляльок та одяг для них.

image

3.     Для дизайнерів та модел’єрів. За допомогою 3D ручки можна зробити плаття, оправи для окулярів або взуття. Художники можуть намалювати об’ємні картини.

image

4.     Для архітекторів та істориків. Можна створювати силуети архітектурних споруд для учнівських презентацій.

image

image

Правила безпечного користування 3D ручкою

1.        На використовувати ручку не за призначенням.

2.        Не занурювати у воду, не кидати.

3.        Використовувати лише рекомендовані матеріали для творчості.

4.        Не пробувати на смак матеріали або саму ручку.

5.        Бути обережними з нагрівальними елементами ручки.

6.        Не проштовхувати пластик у ручку під час роботи самостійно.

7.        Не допускати потрапляння остатків пластика у ручку. Якщо у вас закінчується пластик, рекомендуємо виймати його з ручки.

8.        Не залишати ввімкнену ручку в електричну мережу без нагляду.

9.        Робити перерви під час роботи.

10.   Не залишати гарячу ручку на папері, пакетах, одязі або столі.

Використовувати підставку.

11.Не торкатися гарячою ручкою частин тіла свого або іншої людини задля уникнення опіків.

Майстер клас з використанням 3D ручки. Свою 3D ручку та набір пластику ми отримали по пошті від нашої вчительки Гайди О.М.Також в наборі були готові трафарети.

image

image

Раніше ми чули про такий гаджет, але не мали можливості ним малювати. То ми вирішили навчитися самим користуватися 3D ручкою та провести майстер клас для своєї родини, бабусі та тата.

Спочатку ми познайомились з правилами користування 3D ручкою та приступили до малювання. Ми вирішили скористатися шаблонами та виготовити корону. Це було духе захопливо. наші тато та бабуся включилися в процес. У всіх вийшло красиво та оригінально.

image

image

image

image

Висновок На сьогоднішній день можна з упевненістю сказати, що 3D ручка - це гаджет, який допомагає розкрити в людині талант до малювання і який назавжди може змінити уявлення про те, що таке малювання. Виріб, зроблений 3D ручкою - найкращій подарунок на будь яке свято! Нам дуже сподобалось моделювання 3D ручкою і ми зробили ще кілька моделей!

Наші роботи

image


image