Дослідницький урок "Перлина Сумщини - заповідник Михайлівська цілина"

Про матеріал
Дослідницький урок. Перлина Сумщини - заповідник Михайлівська цілина Мета Дати інформацію про одну з семи перлин рідного краю – заповідник Михайлівська цілина. Ознайомити учнів з екологічною ситуацією в степовому природному заповіднику. Розвивати соціальну та природничу компетентності, вчити працювати в групах, спільно шукаючи інформацію, формувати екологічну грамотність, навички дбайливого ставлення до природи. Очікувані результати: • сформоване відповідальне та дбайливе ставлення до природи, що базується на екологічній свідомості та самосвідомості; • сформована стійка потреба власного свідомого дотримання екологічних принципів природокористування; • розвинута навичка екологічної культури і бажання активної участі в суспільно корисній праці з захисту, догляду та оптимізації стану довкілля, пропаганді в найширших межах екологічних знань. Хід уроку І. Організаційний момент. 1. Повідомлення синоптиків про стан природи в день проведення уроку. 2. Емоційне налаштування. ІІ. Основний етап уроку. 1. Вступне слово вчителя. - На уроці ми підведемо підсумок двотижневого дослідження груп: Група “Вікіпедія”; Група “Рослини заповідника”; Група “Тварини заповідника”; Група “Туристична”. Присвячено наше дослідження перлині сумського степу – заповіднику Михайлівська цілина. Степ. Безкрайнє зелене море зі сріблястими ковиловими хвилями зливається з небом десь за обрієм. Тут побачите, який вигляд у давнину мала Сумщина. Тут привертають до себе увагу сотні яскравих метеликів і малопомітні рожевокрилі, блакитнокрилі, сірі та зелені коники. Особливо багато в степу бджіл і джмелів, що забезпечують перехресне запилення рослин. Подихати цим повітрям, тихо і обережно поспостерігати за природою можна в межах екологічних стежок “Заповідний степ” та “Михайлівською цілиною”. 2. Оголошення регламенту уроку. 3. Виступ груп за регламентом. 4. Виготовлення рекламних листівок в групах. ІІІ. Підсумок уроку. 1. Виставка рекламних листівок. 2. Нагородження учасників. ІІІ. Рефлексія. - Збудуємо класну башту настрою і подивимось, який колір нашого спільного настрою. - Розкажіть, в кого протягом уроку настрій змінився. Поясніть чому.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідницький урок Перлина Сумщини - заповідник Михайлівська цілина. Повідомлення синоптиків про стан природи в день проведення уроку. Дата. Стан неба. Повітря. Вітер. Опади.Інші явища природи. Оберіть цеглинку за кольором свого настрою. Поясніть вибірчервоний - спокійнийжовтий - радіснийсиній - ображенийзелений - сумнийоранжевий - піднесенийблакитний - тривожний

Номер слайду 2

Регламент уроку. Повідомлення від дослідницьких груп: Група “Вікіпедія”;Група “Рослини заповідника”;Група “Тварини заповідника”;Група “Туристична”. Виготовлення ювілейної рекламної листівки.

Номер слайду 3

Миха́йлівська цілина́ — степовий природний заповідник в Україні. Розташований у межах Сумської області, на заході Лебединського району, на північний захід від села Степового, та частково в межах Недригайлівського району. Створений у 1928 році. Площа на час створення — 202,5 гектари. Указом президента України від 11 грудня 2009 року виокремлений у заповідник, зі збільшенням площі до 882,9 га. ГРУПА “ВІКІПЕДІЯ”

Номер слайду 4

ГРУПА “РОСЛИНИ ЗАПОВІДНИКА”Анемона лісова. Горицвіт весняний. Волошка сумська. Сон лучний. У степах Михайлівської цілини зростають рослини, занесені до Червоної книги України. Прочитайте назви рослин. Назвіть ту, про яку ви хотіли б дізнатися більше.

Номер слайду 5

ГРУПА “ТВАРИНИ ЗАПОВІДНИКА”Махаон. Сова вухата. Зяблик. Хом’як звичайний. У степах Михайлівської цілини зростають тварини, занесені до Червоної книги України. Прочитайте назви тварин. Назвіть ту, про яку ви хотіли б дізнатися більше.

Номер слайду 6

Відвідувати природний заповідник «Михайлівська цілина» дозволяється виключно з дозволу адміністрації – як правило, в супроводі співробітників і тільки в межах екологічних стежок. Для проведення екскурсій у заповіднику науково обґрунтована одна екологічна стежка. Вона знайомить охочих із найцікавішими об’єктами природи лучного степу та історією краю. Окрім того, поблизу заповідника, в селі Великі Луки, розташовані об’єкти зеленого туризму. Є старовинні хати-мазанки. Вони знайомлять із сільськими традиціями, народними промислами та ремеслами, природним потенціалом, допомагають відчути гостинність сільського населення. ГРУПА “ТУРИСТИЧНА”

Номер слайду 7

Перегляд відео про заповідник Михайлівська цілина. Виготовлення рекламної листівки для ознайомлення з природозахисним об’єктом Сумщини

Номер слайду 8

pptx
Додано
28 жовтня 2023
Переглядів
201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку