Дослідження «чорних скриньок» в ППЗ «Початки електроніки»

Про матеріал
Як потрібно за допомогою вимірювань та логіки встановити, яка деталь чи деталі знаходяться в «чорній скриньці»? В програмі «Початки електроніки» це досить непогано реалізується. Невідома деталь може бути резистором, конденсатором, котушкою індуктивності, батарейкою або генератором.
Перегляд файлу

Дослідження «чорних скриньок» в ППЗ «Початки електроніки»

П.М. Клініч, Солобковецький ЗЗСО , Ярмолинецький р-н, Хмельницька обл.

.

 

Поняття «чорних скриньок» з’явилось досить давно. Суть його полягає в тому, що потрібно за допомогою вимірювань та логіки встановити, яка деталь чи деталі знаходяться в «чорній скриньці». В програмі «Початки електроніки» це досить непогано реалізується. Невідома деталь може бути резистором, конденсатором, котушкою індуктивності, батарейкою або генератором. Ці деталі у випадковій послідовності дістаються зі скриньки зі знаком «?». При цьому у вікні «Параметри деталі» про саму деталь, зрозуміло, немає ніяких даних. Знаючи властивості п’яти вищеперечислених приладів та маючи деякі знання у користуванні мультиметром та осцилографом можна створити алгоритм чи правила дослідження «чорних скриньок».

1. Батарейку та генератор не можна підключати до входу мультиметра в режимі амперметра та омметра. В першому випадку ми по суті закорочуємо джерело струму на провідник з досить малим опором, сила струму може бути значною і реальний мультиметр вийде з ладу(перегоряє шунт приладу). Знаючи, що омметр – це послідовно ввімкнені батарейка, змінний резистор та міліамперметр, можна зрозуміти, що батарейку та генератор також до мультиметра в режимі омметра не можна підключати – струм через міліамперметр може бути великим(особливо, коли опір резистора, яким омметр виставляють на «0», буде малим). В результаті вимірювальний прилад вийде з ладу(згорить котушка  міліамперметра).

Невідому деталь потрібно підключити до вольтметра мультиметра в режимі постійної і(або) змінної напруги, починаючи з найвищої межі вимірювань. Якщо є покази вольтметра постійного струму, то невідома деталь батарейка. Якщо будуть покази в режимі вольтметра змінного струму, то це – генератор. Вольтметр покаже відповідну напругу. (Зауваження: батарейка і мультиметр у цій програмі на монтажний стіл одночасно не встановлюються). Якщо вольтметр нічого не показує, то значить це або резистор, або конденсатор, або котушка індуктивності.

2. Будь-яку з цих деталей(резистор, або конденсатор, або котушка) можна підключити до омметра.

3.Якщо омметр на будь-якій межі вимірювань покаже «-1»(нескінченність), то це конденсатор, бо постійного струму він не проводить. Якщо будуть інші покази, то це  або резистор, або котушка.

4. Якщо це або резистор, або котушка, то потрібно використовувати генератор змінного струму, осцилограф та скласти схему з конденсатором змінної ємності, як у випадку дослідження резонансу: змінюючи ємність конденсатора(або генератора) в деяких межах можна побачити збільшення(резонанс) або зменшення  амплітуди коливань на екрані осцилографа. Якщо це так, то невідома деталь е котушкою індуктивності, інакше – це резистор і його опір можна виміряти омметром. Можна зробити і простіше, згадавши формулу та скориставшись генератором та вольтметром змінного струму чи лампочкою. Якщо змінювати частоту генератора, то індуктивний опір теж буде змінюватись, лампочка мінятиме яскравість світіння.

http://pmklinich.blogspot.com/

doc
Додав(-ла)
Клініч Павло
Додано
19 жовтня 2020
Переглядів
345
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку