Дослідження "Мешканці наземно-повітряного середовища"

Про матеріал
Матеріали до теми "Які пристосування організмів до життя в наземно-повітряному середовищі" за підручником Коршевнюк Т.В., Ярошенко О.Г.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження Мешканці наземно-повітряного середовища. НУШ 5 клас

Номер слайду 2

Тобі знадобляться:Інформація з довідкових виданнь про рослини і тва-рин наземно-повітряного середовища, доступ до інтернету,власні спостереження за мешканцями наземно-повітряногосередовища.

Номер слайду 3

Завдання. Дізнайся про пристосування до життя вназемно-повітряному середовищі двох рослин і двох тварин(за власним вибором).

Номер слайду 4

Крок 1. Обери для дослідження дві рослини і дві тварини,які живуть у наземно-повітряному середовищі. Відшукай ін-формацію про пристосування, які допомагають цим організ-мам отримувати кисень, поживні речовини, воду, необхідну кількість тепла та світла, рухатися, захищатися від ворогів.

Номер слайду 5

Рослини

Номер слайду 6

Латаття — багаторічна трав'яниста рослина; її коріння «повзає» по дну водойм, а великі листки плавають на поверхні плеса. Підводне кореневище має товщину до 10 см. Латаття за допомогою кореневищ кріпляться в багні річок, ставків, озер та інших водойм. Має поширення у помірному й тропічному кліматі. Латаття

Номер слайду 7

Живучи постійно у воді, латаття має постійно інтенсивно випаровувати воду, щоб розчини мінеральних солей, що їх засмоктує коріння, піднімалося до листя. І вода випаровується через численні продихи, якими всіяний горішній бік листя. Нижній бік листка забарвлений у темно-фіолетовий колір. Завдяки темному забарвленню він краще прогрівається і випаровування через те посилюється.

Номер слайду 8

Ковила. Ковила́ — однодольна рослина. Росте переважно у помірних і субтропічних регіонах Євразії, Північної й Південної Америк, півночі сходу та півдня Африки. Більшість видів ковили багаторічні, декілька видів — однорічні. Ці трави мають коротке кореневище, що іноді випускає дуже великий пучок жорсткого листя, згорнутого часто в трубку і схожого на дріт.

Номер слайду 9

Помірно морозостійка, світлолюбна та посухостійка рослина. У спустелених степах трапляється лише на ділянках з дещо підвищеною вологістю. Рослина світлолюбна, жаро- та посухостійка, віддає перевагу ґрунтам з достатнім вмістом карбонатів. Розмножується насінням. Як запилення, так і розповсюдження плодів відбувається за допомогою вітру.

Номер слайду 10

Орхідея. Орхідея— наземна трав'яниста рослина.  Поширена в більшості країн світу, але особливо їх багато в тропіках. Стебла справжніх орхідей піднімаються вгору на значну висоту, утворюючи величезну кількість повітряних коренів, які надійно прикріплюють рослину до опори. 

Номер слайду 11

Будова і зовнішній вигляд листя орхідей — прекрасна ілюстрація успішного пристосовування цих рослин до довкілля. У посушливих умовах вони служать накопичувачами вологи. У орхідей, які ростуть на яскравому сонці, листя потовщене, шкірясте, а у рослин, що віддають перевагу тіні,листя, як правило, тонке, складчасте, що дає можливість уловлювати більше світла. Сильні, товсті повітряні корені орхідей добре пристосовані до отримання рідини прямо з повітря.

Номер слайду 12

Тварини

Номер слайду 13

Бобер. Бобер - великий водний гризун з перетинчастими лапами, широким пласким хвостом і густим, водонепроникним хутром. Пристосований до напівводного способу життя: великі легені і печінка забезпечують їм такі запаси повітря та артеріальної крові, що під водою бобри можуть залишатися 10-15 хвилин, пропливаючи за цей час до 750 м. На суші бобри досить незграбні. 

Номер слайду 14

 Між пальцями є плавальні перетинки, сильно розвинені на задніх кінцівках і слабо — на передніх. Кігті на лапах сильні, сплощені. Очі у бобра невеликі; вуха широкі і короткі, ледве виступають над хутром. Вушні отвори і ніздрі замикаються під водою, очі закриваються мигаючими перетинками. Має дуже великі різці і може ними підгризати дерева, корою яких харчується і з яких будує собі житло. У наш час водиться у Канаді та США, у лісовій зоні Євразії, у заплавних лісах лісостепової і степової зон.

Номер слайду 15

Жирафа. Це найвища наземна тварина на планеті. Висота тварин висоти 4,7–5,7 метра, маса — до 550–1930 кг. Шия в жираф надзвичайно довга, попри те що вони, як і більшість ссавців, мають лише 7 шийних хребців. Ця обставина збільшує навантаження на систему кровообігу. Тому серце жирафи особливо сильне.  Темний язик жирафа дуже довгий, з добре розвиненими м'язами: тварина може його висовувати на 45 сантиметріві здатна хапати ним гілки дерев. 

Номер слайду 16

Жирафи мають досить добрий зір, слух і нюх. Це дає їм змогу завчасно помічати небезпеку. Добре контролювати місцевість допомагає, звичайно ж, і високий зріст. Як і усі парнокопитні, жирафи живляться винятково рослинною їжею. Жирафи живуть у саванах Африки. У наші дні їх можна побачити на південь від пустелі Сахара, передусім у степовій місцевості Східної Африки.

Номер слайду 17

Лисиця. Цей звір м'ясоїдно-всеїдний — харчується переважно гризунами та кроликами, а також комахами, рибою й плодами рослин. Це дозволяє йому адаптуватися до різних умов і змінювати своє харчування відповідно до середовища проживання й місяця в році. Лисиця звичайна зареєстрована в таких різноманітних місцях проживання, як тундра, пустеля, ліс. 

Номер слайду 18

З органів чуття у лисиці найрозвиненішими є нюх та слух; зір у тварини негострий тому, наприклад, лисиця може дуже близько підійти до непорушно сидячої або стоячої людини з підвітряного боку. Налякана тварина може бігти дуже швидко, галопом або майже розпластується над землею, далеко витягнувши хвіст. Забарвлення шерсті змінюється, залежно від середовища проживання від яскраво-рудого до більш блідого.

Номер слайду 19

Крок 2. Оформи подану інформацію у вигляді таблиці за зразком.{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Пристосування організмів для отримання: Назва рослин. Кисню. Поживних речовин. Води. Тепла. Світла. Рухатися. Захищатися від ворогів

Номер слайду 20

{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Пристосування організмів для отримання: Назва тварин. Кисню. Поживних речовин. Води. Тепла. Світла. Рухатися. Захищатися від ворогів. Запиши, які організми було досліджено та що вдалосядізнатися про їх пристосування до життя в наземно-повітряному середовищі.

pptx
Додано
20 березня 2023
Переглядів
1197
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку