Дослідження вмісту нітратів у продуктах

Про матеріал
Нітрати головний компонент живлення рослин і натуральним компонентом харчових продуктів рослинного походження. В той же час у тварин та людини високі дози нітратів можуть викликати отруєння і привести до смерті. Основним джерелом потрапляння в організм людини є продукти рослинного походження, овочі (82-92%).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження вмісту нітратів в овочах та фруктах ,які пропанують супермаркети

Номер слайду 2

Мета роботи: дослідити вміст нітратів в овочах та фруктах, які знаходяться на прилавках супермаркетів. Методи роботи: експериментальні

Номер слайду 3

Актуальність роботи Нітрати і нітрити дуже поширені в природі,головним чином у ґрунті та воді. Нітрати головний компонент живлення рослин і натуральним компонентом харчових продуктів рослинного походження. В той же час у тварин та людини високі дози нітратів можуть викликати отруєння і привести до смерті. Основним джерелом потрапляння в організм людини є продукти рослинного походження, овочі (82-92%). Присутність нітратів в рослинах - норма,вони є джерелами Нітрогену в організмах,але надлишок небажаний.

Номер слайду 4

Об’єкт дослідження: овочі та фрукти Предмет дослідження: вміст нітратів в овочах та фруктах, які пропанують супермаркети Результати дослідження: встановити відповідність якості досліджених продуктів рекламі.

Номер слайду 5

Межа вмісту нітратів (мг NO3/кг) у продуктах рослинного походження

Номер слайду 6

Практична частина експерименту В п’ять великих пробірок помістили по 10 мл рослинного соку капусти, огірка, зеленої цибулі, буряка і салату (на білому фоні). В кожну пробірку долили по кілька крапель розчину дифеніламіну в концентрованій сульфатній кислоті. Синє забарвлення розчину означає присутність нітрат - йонів : NO3- + дифеніламін => розчин синього кольору Перший етап дослідження: 1. Були взяті овочі,куплені в супермаркеті З ними були зроблені слідуючи маніпуляції: - миття; - вичавлювання соку. 2. Провели дослідження на вміст нітратів в овочах.

Номер слайду 7

Робота в лабораторії Закритий відділ санітарно-епідеміологічної станції, спеціаліст Ковальова В.О.

Номер слайду 8

Вміст нітратів в овочах

Номер слайду 9

Другий етап експерименту В овочах : зеленій цибулі, огірку,буряку,капусту спробували зменшити вміст нітратів. Для цього зелену цибулю та салат поставили як букет у воду на пряме сонячне світло на 2-3 години. Огірок очистили від шкірки, порізали кубиками і 2-3 рази залили теплою водою, витримавши по 5-10 хвилин, а буряк відварили. 2. Провели повторне дослідження вмісту нітратів в овочах.

Номер слайду 10

Зменьшення кількості нітратів після обробки

Номер слайду 11

Висновки : Дослідивши продукцію супермаркетів я зрозумів,що небезпека отруєння нітратами дійсно існує. Але не можна це перебільшувати, так як нітрати хімічно активні і при зберіганні їхній вміст у плодах зменшується на 30-50%. Під час миття та чищення втрачається 10-15%,під час варіння -40-70% Зменшити вплив нітратів можливо за допомогою аскорбінової кислоти. Не можна перебільшувати вживання поза сезонних тепличних овочів: вживання 2 кг тепличних огірків за один раз може викликати отруєння,часто отруєння відбувається під час вживання кавунів та динь,які рекомендовано купляти наприкінці серпня.

Номер слайду 12

Особливості вмісту нітратів в рослинах

Номер слайду 13

Рекомендації для дітей та батьків  дорослі повинні знати і пояснювати дітям,що в овочах та фруктах містяться нітрати;  овочі та фрукти можуть бути небезпечними, якщо вміст нітратів перевищує норму; для зменшення вмісту нітратів не обхідно знімати верхню шкірку в овочах та фруктах

ppt
Додано
16 січня 2021
Переглядів
1902
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку