Досвід роботи шкільної бібліотеки

Про матеріал
Досвід роботи шкільної бібліотеки криворізького ліцею "Джерело" в рамках місячника: "Краєзнавство в шкільній бібліотеці : нові традиції та цінності"
Перегляд файлу

 

Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності.

Народженому своєю батьківщиною, грішно її забути, грішно не знати пісень і танців, письменників і художників, талановитих майстрів мистецтва, мужніх козаків. Батьківщина – це головне звання, а все інше до нього додається: поля, ліса, гори, небо, сонце, луна…бібліотеки, школи, комбінати, агрокомплекси…Все, що відкривається погляду  - все це край рідний. А наше Криворіжжя – це край руди і металу, Червоної балки та скель МОПРу, Ботанічного саду, пам`ятників захисникам Вітчизни та збагачувальних фабрик.

  Дізнатися про свій край і полюбити його це напевно перш за все, полюбити свою вулицю, вулицю дитинства, і дворових собак, посадити дерево біля дому, нагодувати взимку голодуючих птахів. Можливо це намалювати пейзаж, а для когось написати твір про криворізьких козаків. Полюбити свій край – це у своїй душі, у пам`яті,  зберігати його історію: про тих хто заснував наше містечко, хто відкрив руду, хто збудував першу лікарню… Це пам`ятати про тих, хто народився під криворізькими зірками і прославив свою землю в культурі, мистецтві, науці…

Рідний край!.. Як можна забути про те, що споконвіку людина харчується хлібом своєї землі?! Як можна не пам`ятати, що у цій землі – всі сили, всі соки  нашого життя?

Ні, краєзнавство – це не просто наука про минуле рідного краю, про його природні багатства і пам`ятки рідного міста, краєзнавство – це наука серця, яке вміє любити свою землю і в негоду.

Жовтень – місяць 2021 року особливий, місяць коли двері бібліотеки не закриваються зовсім. Це перегляд фільмів, конкурс малюнків,  вікторина – пошук: «Все про моє місто», бібліотечний журфікс з журналістом - краєзнавцем Володимиром Бухтіяровим «Життя та доля Кривого Рога 20 - го століття», з журналістом Олександром Степаненко «Старі і нові вулиці мого міста», засідання літературно – музичної вітальні «Пісні про моє місто» - живий музичний концерт з відомим криворізьким бардом, краєзнавцем Ващенком Ю.В., вокальною групою ради ветеранів житломасиву Чарівний «Кожен любить свої пісні», інформаційний дайджест: книжкова виставка «Літературне Криворіжжя» -  знайомство з літературою, яка зберігає для нас краєзнавчо – історичну спадщину міста.

14 – 18.10 2021 року була проведена вікторина – пошук: «Все про моє місто»    основною метою якої було пробудити «почуття добрі» до рідного міста, його історії, своєї вулиці, свого будинку. Як часто ми говоримо: «Знай і люби свій рідний край». Але як це зробити насправді, в житті? Вікторина не раз досить успішно дозволяла говорити з учнями про те, чим славен наш край, чим він багатий.

20 питань цієї вікторини були присвячені пам`яткам міста, у тому числі і промисловим, його історичним пам`ятникам і людям, які славили і прославляли місто. Питання мали інформаційний характер, що дозволяло пробудити інтерес в учасників вікторини  та мимоволі створити мотивацію пошуку. На думку учасників найбільше зацікавило питання, де треба було дізнатися який криворізький театр із трьох  виступав зі своїми оригінальними постановками в Данії, Швеції, Франції, Албанії, Росії, Німеччині, Польші, Латвії, Венгрії. Чотири старші класи змагалися у своїх знаннях про місто, три з них виявили непідробний інтерес до вікторини, виявивши при цьому знання  про його історичні пам`ятки. Учні 10 –Б, 10 – В класів дали по 20 відповідей і це зауважте доставило їм чимало задоволення. А що у цій справі може бути кращим за перемогу, коли ситуація успіху зіграна і збулася радість, яка стала нагородою за пошук.

Запропоновані  заходи в рамках місячника: «Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності» дали можливість отримати «живу інформацію» від фахівців – краєзнавців, журналістів, письменників та   допомогли залучити учнів ліцею до ознайомлення та вивчення історичного минулого свого краю, усвідомити свої корені, знайти моральні орієнтири в житті, виховати в собі почуття національної гідності, патріотизму.

 

 

docx
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку