ДПА - 2019 з фізики у 9 класі. Варіанти завдань.

Про матеріал
Зміст завдань відповідає чинній навчальній програмі з фізики для загальноосвітніх навчальних закладів і укладено на підставі орієнтовних вимог до змісту атестаційних робіт для учнів 9 класу, відповідно до листа МОН №1/9-196 від 27березня 2019 року із завдань різних типів і рівнів складності з усіх розділів базового курсу фізики співвідносно навчальному часу, передбаченому на вивчення певної теми. Завдання надають можливість визначити розуміння учнями основних фізичних понять і законів, уміння аналізувати фізичні явища та процеси, сформованість навичок розв’язання задач. ДПА по даному матеріалу була проведена у Володимирівській ЗОШ І-ІІ ступенів Соледарської міської ради Донецької області
Перегляд файлу

 

 

ДПА

9 клас

                                                                                                    2019рік                            

Пояснювальна записка

 

Державна підсумкова атестація з фізики у 9 класі в 2018/2019 навчальному році у Володимирівській ЗОШ І-ІІ ступенів проводилась відповідно до «Порядку проведення державної підсумкової атестації», наказу МОН «Про проведення в 2018/2019 навчальному році державної підсумкової атестації осіб, які здобувають загальну середню освіту» та листа МОН «Щодо методичних рекомендацій про проведення державної підсумкової атестації у закладах загальної середньої освіти в 2018/2019 навчальному році».

Зміст завдань відповідає чинній навчальній програмі з фізики для загальноосвітніх навчальних закладів і укладено на підставі орієнтовних вимог до змісту атестаційних робіт для учнів 9 класу, відповідно до листа МОН №1/9-196 від 27березня 2019 року із завдань різних типів і рівнів складності з усіх розділів базового курсу фізики співвідносно навчальному часу, передбаченому на вивчення певної теми. Завдання надають можливість визначити розуміння учнями основних фізичних понять і законів, уміння аналізувати фізичні явища та процеси, сформованість навичок розв’язання задач.

Завдання 1.1–1.10(1-10) з вибором однієї правильної відповіді – ці завдання, розраховані на засвоєння основних понять, репродуктивне відображення навчального матеріалу, нескладні розрахунки. Завдання цього типу записано в тестовій формі, учень має вибрати одну із чотирьох запропонованих йому відповідей. Завдання вважається виконаним правильно, якщо в бланку відповідей указано тільки одну літеру, якою позначено правильну відповідь. Кожна правильна відповідь оцінюється в 0,5бала.

Завдання 2.1–2.3(11-13)завдання на встановлення відповідності. До кожного завдання у двох колонках подано інформацію, яку позначено літерами (праворуч) і цифрами (ліворуч ). Виконуючи завдання, необхідно встановити відповідність інформації, позначеної цифрами і літерами (утворити логічні пари). Кожна правильно встановлена відповідність оцінюється в 0,5бала.

Розв’язання завдань 1.1-1.10 та 2.1-2.3  (1-13) фіксується на бланках відповідей зі штампом школи.

Завдання 3.1(14)якісне запитання. Відповідаючи письмово на якісне запитання, учень повинен дати повну обґрунтовану відповідь. Якщо у відповіді учня є помилки або неправильні твердження, то відповідь не зараховується – 0балів, , якщо частково правильно наведені пояснення, але і відповідь неповна, – 1бал,  якщо правильно наведені пояснення, але відповідь неповна, – 2бали, а 3бали учень отримує за ґрунтовну розширену відповідь.

Завдання 3.2(15)задача, виконання якої перевіряє вміння учнів розв’язувати типові задачі, при цьому не вимагається розгорнутого запису розв’язування. Завдання вважається виконаним правильно, якщо учень правильно записав кінцеву формулу та кінцеве числове значення (3бали), якщо учень записав лише робочі формули і не провів обчислень – оцінка 2бали, якщо учень частково записав робочі формули і не провів обчислень – оцінка 1бал. У всіх інших випадках виконання завдання не зараховується – оцінка 0балів.

Завдання 4.1 і 4.2(16-17)це задачі комбінованого типу, які розв’язуються стандартним або оригінальним способом.

Під час оцінювання цих завдань враховуються основні вимоги щодо оформлення розв’язку задачі, а саме: запис умови задачі в скороченому вигляді; перетворення одиниць фізичних величин в одиниці Міжнародної системи одиниць; чітке виконання рисунка, графіка, схеми; стисле пояснення обраного методу розв’язання задачі; логічна послідовність вибору фізичних формул і виведення кінцевої формули; перевірка одиниць шуканої величини; математичне обчислення значення шуканої величини; аналіз і перевірка вірогідності отриманого результату. Закреслення та виправлення, зроблені учнем під час оформлення задач, не вважаються помилкою. Максимальна кількість балів, яку отримує учень за виконання цього завдання, – 5балів.

Ступінь повноти оформлення відповіді, оригінальність розв’язання оцінюються, на розсуд учителя, від 0 до 5балів. А саме: 

5балів виставляється за повне, обґрунтоване розв’язання завдань; 

4бали – за умови повного розв’язання задачі, якщо допущено незначні неточності, які не впливають на правильність ходу розв’язання (наприклад, позначення на рисунку, незначні помилки в обчисленнях та записі розмірностей фізичних величин тощо);

3бали виставляється за умови правильного запису умови задачі (у тому числі переведення значень фізичних величин згідно з вимогами Міжнародної системи одиниць), якщо є обґрунтування основних формул до розв’язання задачі, логічна послідовність вибору формул, але не до кінця (або з помилками) зроблене математичне обчислення шуканої величини; 

2бали – за умови дотримання правильних вимог алгоритму розв’язання задач, переведення значень фізичних величин згідно з вимогами Міжнародної системи одиниць, проте не виведено формулу для обчислення кінцевого результату або задачу розв’язано не до кінця;

1бал - виставляється в разі правильного запису умови задачі, наведення деяких елементів розв’язання задачі, але якщо допущено помилки, що зазначено вище.

У всіх інших випадках робота не зараховується.

Розв’язання завдань 3.1, 3.2, 4.1 та 4.2 (13-17) виконуються на аркушах зі штампом школи.

Відповідність кількості набраних учнем балів оцінці за 12-бальною системою оцінювання навчальних досягнень наведено в таблиці:

 

Кількість набраних балів

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Оцінка за 12-бальною системою оцінювання

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

На виконання письмової атестаційної роботи відводиться 90 хвилин.

Під час атестації учні не можуть користуватися додатковою літературою, оскільки всі необхідні для розв’язування дані наведено в тексті завдання. Дозволяється використовувати калькулятор та Періодичну систему хімічних елементів Д.І.Менделєєва.

           

Варіант №1

1.1 (1) Одиницею вимірювання шляху  (ℓ) в Міжнародній системі одиниць є …

А. 1км;         Б. 1м;         В. 1см;         Г. 1дм.

1.2 (2) Який прилад застосовують для вимірювання температури середовища? А. ареометр;         Б. спідометр;         В. термометр;         Г. дозиметр.

1.3 (3) Процес проходження електричного струму через газ називають...

А. електролізом;  Б. газовим розрядом;  В. іонізацією;  Г. рекомбінацією.

1.4 (4) Закон Ома для ділянки електричного кола математично записується так... А. Іimage;         Б. I =image;         В. R = image;         Г. image.

1.5 (5) За 0 градусів за шкалою Цельсія взято:

А. температуру кипіння води;

Б. температуру танення льоду;

В. температуру, при якій комфортно; Г. нормальну температуру людського тіла. 

1.6 (6) α-випромінювання – це потік...

А. ядер атомів Гелію;                          Б. швидких електронів; В. нейтронів;                                        Г. електромагнітних хвиль.

1.7 (7) Тіло набуває позитивного заряду у випадку:

А. втрати електронів;                          Б. втрати протонів;

В. приєднання електронів;                 Г. приєднання нейтронів.

image1.8 (8)  Сила Ампера , що діє на провідник зі струмом(див. рис.), напрямлена : 

А. до нас;    Б. від нас;    В. вниз;    Г. вгору.

1.9 (9) Яке з перелічених джерел світла є природнім?

А. електрична дуга;    Б. свічка;    В. зоря;    Г. лампа денного світла.

1.10 (10) Продовжте твердження: Рухомий блок …

А. дає виграш у відстані у 2 рази;          Б. дає виграш у силі у 2 рази;

В. дає виграш у роботі у 2 рази;             Г. виграшу в силі не дає.

2.1 (11) Установіть відповідність роботою та силою і шляхом, який між механічною проходить тіло під її дією:

Сила, шлях                                                            Робота

1)              5Н,      4м;                                                 А)   6Дж;

2)              30Н,   0,2м;                                                 Б)  10Дж; 3)   0,5Н,    10м;                                                 В)   5Дж; 4)      4Н,   2,5м;                                                 Г)  20Дж;

Д)  15Дж.

2.2 (12) Установіть відповідність розташування кольорів у спектрі:

1)  блакитний;                                  А) між блакитним і фіолетовим;

2)  зелений;                                       Б) між жовтим і блакитним;

3)  синій;                                           В) між оранжевим і зеленим; 4) жовтий;                                        Г) між зеленим і синім;

  Д) між червоним і жовтим.

2.3 (13) Установіть відповідність моментів сил для умови рівноваги важеля:

Сила та плече                                                      Сила та плече сили ліворуч                                                        сили праворуч

1)       3Н,   0,2м;                                                 А)  2Н,    0,5м;

2)       1Н,   0,5м;                                                 Б)   8Н,    0,1м;

3)       2Н,   0,4м;                                                 В)   2Н,    0,3м;

4)       5Н,   0,2м;                                                 Г)   2Н,   0,25м;

Д)   3Н,     0,3м.

3.1                       (14) Поясніть, чому людина після купання виходячи з води, температура якої 25°С, а навколишнього середовища 35°С, перші декілька хвилин відчуває прохолоду.

3.2                       (15) Велосипедист першу половину шляху рухався зі швидкістю 30м/с, а другу – зі швидкістю 20м/с. Якою була середня швидкість на всьому шляху.

4.1                       (16) Два провідники при послідовному з’єднанні мають опір 27Ом, при паралельному з’єднанні – 6Ом. Який опір цих провідників?

4.2                       (17) У залізну посудину з водою, температура яких 10°С, вкинули шматок льоду масою 100г при температурі  -10°С. Яка температура встановиться в посудині, якщо маса посудини 200г, маса води 100г? Питомі теплоємності заліза, води та льоду відповідно дорівнюють 0,46кДж/(кг•°С),4200Дж/(кг•°С) та 2100Дж/(кг•°С).

           

Варіант №2

1.1        (1) 1Одиницею вимірювання часу  (t) в Міжнародній системі одиниць є …

А. 1год;         Б. 1хв;         В. 1с;         Г. 1доба.

1.2        (2) Який прилад застосовують для вимірювання дози радіоактивного випромінювання?

А. вольтметр;         Б. амперметр;         В. ватметр;         Г. дозиметр.

1.3        (3) Кількість теплоти – фізична величина, що характеризує...

А. зміну температури;

Б. потенціальну енергію тіла;

В. кінетичну енергію руху тіла;

Г. енергію, передану під час теплообміну.

1.4        (4) Силу взаємодії двох точкових зарядів визначають за формулою...

А. image;     Б. F = mg;      В. image      Г. F = - kx.

1.5        (5) Якого виду теплопередачі не існує?

А. теплопровідності;  Б. випромінювання;  В. конвекції; .Г. роботи.

1.6        (6) Вкажіть частинки, які вилітають при ланцюговій реакції поділу ядер Урану разом з ядрами-осколками:

А. протони;      Б. нейтрони;      В. α-частинки;      Г. β-частинки.

1.7        (7) Яка фізична величина не є характеристикою електричного струму? А. сила струму;     Б. напруга;     В. опір;     Г. потужність.

1.8        image(8) Укажіть, у якому випадку сила Ампера, що діє на провідник зі струмом, який знаходиться між полюсами магніту (див. рис.), спрямована до нас.

imageА.  А);            Б.  Б);            В.  В);            Г.  Г).

1.9        (9) Кут між падаючим променем і поверхнею розмежування двох середовищ на рисунку позначено …

А.  α;            Б.  β;            В.  γ;            Г.  θ.

1.10   (10) Який з наведених простих механізмів не дає виграшу в силі?

А. важіль;    Б. рухомий блок;    В. нерухомий блок;    Г. похила площина. 2.1 (11) Установіть відповідність між механічною потужністю та роботою і часом її виконання :

Робота, час                                                           Потужність

1)       7Дж,  0,7с;                                                 А)   4,9Вт; 2)    20мДж,    2с;                                                 Б)   0,1Вт;

3)              3кДж,   30с;                                                 В)   10Вт;

4)              50Дж,   25с;                                                 Г)  100Вт;

Д)      2Вт.

2.2 (12) Установіть відповідність між швидкістю, вираженою в різних одиницях:

1)         90км/год ;                                               А)      9м/с;

2)         18км/год;                                                 Б)    25м/с;

3)         72км/год;                                                 В)    10м/с; 4)   36км/год;                                                  Г)       5м/с; Д)    20м/с.

2.3 (13) Установіть відповідність між умовними позначеннями та назвою елемента електричного кола:

 

1)                                                          imageА)  гальванічний елемент;

2)                                                          Б)  вимикач;         

3)                                                        В)  запобіжник;

4)                                                          Г)  резистор;

                        Д)  лампа розжарювання.

3.1                       (14) Металічна кулька котиться до полюса магніту. Поясніть, яким є рух кульки: рівномірним чи прискореним.

3.2                       (15) Предмет розміщено на відстані 0,2м від збиральної лінзи, фокусна відстань якої 0,1м. На якій відстані від лінзи буде утворено зображення  цього предмета?

4.1                       (16) Яку роботу виконує електродвигун пральної машини за 10хвилин, якщо напруга в мережі 380В, а опір обмотки 200Ом? ККД електродвигуна 70%.

4.2                       (17) Моторний човен за 2години проходить за течією річки 50км, а за 3години проти течії – 60км. Визначте швидкість течії річки.

           

Варіант №3

1.1 (1) Одиницею вимірювання швидкості  (υ) в Міжнародній системі одиниць є …

А. 1км/год;         Б. 1м/с;         В. 1см/с;         Г. 1км/с. 1.2 (2) Яке з перелічених слів означає одиницю вимірювання фізичної величини?

А. кілограм;         Б. маса;         В. терези;         Г. метроном.

1.3   (3) Періодом обертання тіла називають...

А. час, за який тіло здійснює один повний оберт;

Б. кількість обертів, здійснених тілом за одиницю часу;

В. величину, прямо пропорційну частоті обертання;

Г. величину, одиницею вимірювання якої є секунда.

1.4   (4) Електричний опір провідника математично виражається так... А. Іimage;         Б.image;         В. R = image;         Г. image.

1.5   (5) Яким способом здійснюється передача енергії від Сонця до Землі?

А. теплопровідністю;                   Б. випромінюванням; 

В. конвекцією;    Г. всіма перерахованими у відповідях А-В способами. 1.6 (6) Яке з наведених тверджень правильне при β-розпаді?

А. змінюється масове число;

Б. змінюються масове число і порядковий номер;

В. змінюється порядковий номер;

Г) ні масове число, ні порядковий номер не змінюються.

1.7        (7) Тіло набуває негативного заряду у випадку:

А. втрати електронів;                          Б. втрати протонів;

В. приєднання електронів;                 Г. приєднання нейтронів.

1.8        image(8) На якому з рисунків правильно показано напрям сили Ампера?

                            А.  А);                

Б.  Б);

В.  В);

Г.  Г).

1.9        (9) Якою буквою позначено кут заломлення світла?

А.  α;            Б.  β;            В.  γ;            Г.  α + β.

1.10   (10) На рисунку зображено надувну кульку.

Порівняйте  тиск повітря в точках 1, 2, 3:

imageА. у 2 більший, ніж в 1 і 3;     Б. у 3 більший, ніж в 1 і 2;

В. у 1 більший, ніж в 2 і 3;     Г. в усіх точках однаковий.

2.1 (11) Установіть відповідність між силою струму та зарядом, що пройшов через провідник за вказаний час:

Заряд, час                                                       Сила струму

1)              5Кл,    10с;                                                 А)    0,5А;

2)              15Кл,   0,2с;                                                 Б)        3А;

3)              200Кл,    20с;                                                 В)      10А;

4)              24Кл ,     8с;                                                 Г)       75А; Д)       4кА.

2.2 (12) Установіть відповідність між значеннями температури за шкалами Цельсія та Кельвіна:

1)    36°С;                                                 А)     0К; 2)  273°С;                                                 Б)  373К;

3) -273°С;                                                В)  546К; 4)  100°С;                                                 Г)  309К;  Д)  -36К.

2.3 (13) Установіть відповідність між шляхом, який проходить пружинний маятник, та кількістю повних коливань за умови, що маятник відхиляється від положення рівноваги на 3см:

Шлях, що проходить                              Кількість повних коливань маятник ℓ                                                          маятника N

1)              0,36м;                                                 А)   2;

2)              24см;                                                 Б)    1;

3)              1200мм;                                                В)  10; 4)     0,12м;                                                Г)    5; Д)    3.

3.1                       (14) Поясніть, чому сушені фрукти в компоті спочатку спливають, а потім тонуть.

3.2                       (15) Маса не порожнистого куба, виготовленого з деякої речовини, дорівнює 2,4кг. Якою стане маса цього куба, якщо довжину його ребра зменшити у 2 рази?

4.1                       (16) По горизонтальному столу за допомогою динамометра рівномірно тягнуть брусок вагою 10Н. Динамометр показує 2Н. На брусок встановлюють тягарець масою

500г. Якими стануть показання динамометра, якщо брусок знов буде рухатися рівномірно?

4.2                       (17) Три електричні лампи потужністю 50Вт, 25Вт і 25Вт розраховані на напругу 110В. Їх потрібно ввімкнути в мережу напругу 220В так, щоб кожна з них споживала номінальну потужність. Накресліть схему ввімкнення і визначте силу струму в кожній лампі.

           

Варіант №4

1.1        (1) Одиницею вимірювання маси  (m) в Міжнародній системі одиниць є …

А. 1кг;         Б. 1г;         В. 1мг;         Г. 1т.

1.2        (2) Який прилад застосовують для вимірювання сили струму в електричному колі?

А. вольтметр;         Б. амперметр;         В. ватметр;         Г. дозиметр.

1.3        (3) Позитивно заряджений іон – це атом..

А. до якого приєднався один або кілька протонів;

Б. що втратив один або кілька електронів;

В. що втратив один або кілька протонів;

Г. до якого приєднався один або кілька електронів.

1.4        (4) Закон всесвітнього тяжіння математично записується формулою...

А. image;     Б. F = mg;      В. image     Г. F = - kx.

1.5        (5) У якому з перелічених нижче випадків енергія від одного тіла до іншого передається в основному конвекцією?

А. при смаженні яєчні на гарячій сковорідці;

Б. при нагріванні повітря в кімнаті від радіатора центрального опалення; В. при нагріванні шин автомобіля в результаті гальмування;

Г. при нагріванні земної поверхні Сонцем. 

1.6        (6) Вкажіть ізотоп, який не дописаний в рівнянні реакції:    2713Al + γ → 11H+?.

А. 2612Mg;        Б. 2611Na;        В. 2613Al;        Г. 2612C.

1.7        (7) Яка фізична величина завжди є однаковою в колі для всіх провідників, з’єднаних паралельно?

А. сила струму;     Б. напруга;     В. опір;     Г. потужність.

1.8(8) Укажіть рисунок, на якому

imageправильно вказано       графічне зображення ліній магнітного поля навколо провідника зі струмом.

А.  А);            Б.  Б);            В.  В);            Г.  Г).

1.9        (9) Як називається точка, в якій перетинаються після заломлення в лінзі промені, що падали на лінзу паралельно головній оптичній осі?

А. оптична вісь;   Б. оптичний центр;   В. фокус;   Г. паралельний центр.

1.10   (10) Тіло вагою 15Н перемістилося по горизонтальному шляху на відстань 3м.

Укажіть значення роботи сили тяжіння в цьому випадку.

А. 0Дж;     Б. 3Дж;     В. 45Дж;     Г. 450Дж.

2.1 (11) Установіть відповідність між швидкістю та шляхом, що пройшло тіло за вказаний час:

Шлях, час                                                               Швидкість

1)            3600км,   100год;                                               А)   360км/год;

2)            7,2км,       2год;                                                 Б)           10м/с;

3)            200м,          10с;                                                 В)             1м/с;

4)            36км,        2год;                                                 Г)     18км/год; Д)      72км/год.

2.2 (12) Установіть відповідність між формами запису числових значень фізичних величини з використанням префіксів та записам цих значень у Міжнародній системі фізичних величин:

1)                5мс;                                                А)  5•10-7с;

2)                0,5мкс;                                                 Б)  5•10-8с;

3)                0,05мс;                                                 В)  5•10-3с; 4)     50нс;                                                  Г)  5•10-5с; Д)  5•10-9с.

2.3 (13) Установіть відповідність між ділянками графіка нагрівання тіла та фізичними процесами, які їм відповідають:

1)       АВ;                                                 А) нагрівання пари;

2)       imageВС;                                                 Б) кипіння;

3)       СD;                                                 В) нагрівання тіла в твердому стані;

4)       DE;                                                 Г) нагрівання рідини;

                                                                                                                                Д) плавлення.

 

3.1                       (14) Поясніть, коли морозиво скоріше розтане: під хутровим покривалом чи під струєю повітря вентилятора.

3.2                       (15) Який тиск діє на нижню і верхню поверхні кубика, що знаходиться у воді, якщо довжина його ребра дорівнює 2см, а глибина занурення верхньої грані кубика від поверхні води 10см? Густина води -1000кг/м3, g = 10м/с2.

4.1                       (16) По дорозі, розташованій паралельно залізничній колії, рухається велосипедист зі швидкістю 7,2км/год. У деякий момент його наздоганяє потяг завдовжки 120м і обганяє за 6с. Яка швидкість руху потяга?

4.2                       (17) Кулька масою 10г має заряд 10мКл і висить на шовковій нитці. Коли до неї піднесли кульку, заряджену таким самим за модулем негативним зарядом, сила натягу нитки збільшилась вдвічі. Яка відстань між центрами кульок?

           

Варіант №5 1.1 (1) Одиницею вимірювання об’єму  (V) в Міжнародній системі одиниць є …

А. 1м2;         Б. 1мм3;         В. 1см3;         Г. 1м3.

1.2 (2) Яке з перелічених слів означає фізичну величину?

А. кілограм;         Б. вага;         В. терези;         Г. метроном. 1.3 (3) Силу, що діє на провідник зі струмом у магнітному полі, називають силою... А. Ерстеда;       Б. Фарадея;      В. Ампера;      Г. Кулона.

1.4        (4) Робота електричного струму на ділянці електричного кола визначається за формулою...

А. A = Fs;         Б. P = UI;         В. A = UIt;          Г. A = ΔE.

1.5        (5) Як змінюється температура води під час кипіння?

А. збільшується;  Б. зменшується;  В. не змінюється;  Г. стрибками.

1.6        (6) Яка частинка використовується в ядерній реакції  147N + ? = 178O + 11H ? А. 42He;       Б. image;       В. 11H;       Г. 10n.

1.7        (7) Є перелік частинок: 1) атом, 2) протон, 3) нейтрон, 4) іон, 5) електрон.

Виберіть лише ті частинки, які мають електричний заряд.

А. 2,4,5;       Б. 1,3;         В.  1,2,3;         Г. 3         Д. 5.

1.8        image(8) Сталевий магніт ламають навпіл. Укажіть  правильний варіант змін, які при цьому відбуваються.

А. на місці зламу ділянки А і В магнітних властивостей не мають;

Б. ділянка А стане північним магнітним полюсом, а В - південним;

В. ділянка А стане південним магнітним полюсом, а В - північним;

Г. правий шматок буде мати тільки північний полюс, а лівий – тільки південний.

1.9        (9) На якому з рисунків зображено дзеркальне відбивання світла?

imageА.  А);

Б.  Б);

В.  В);

Г.  Г).

1.10   (10) У якому середовищі можливий реактивний рух?

А. у воді;  Б. у вакуумі;  В. у повітрі;  Г. в усіх перелічених середовищах.

2.1 (11) Установіть відповідність між густиною речовини та масою і об’ємом тіла:

Маса,  об’єм                                                          Густина речовини

1)                       5,4г,         2см3;                                                А)     10,8г/см3;

2)                       15600кг,          2м3;                                                Б)        7,8г/см3;

3)                       6,8г,      0,5см3;                                               В)     2700кг/м3;

4)                       5кг,  5000см3;                                                Г)      1000кг/м3;

Д)    13600кг/м3.

2.2 (12) Установіть відповідність між домінуючою дією електричного струму та прикладом її застосування:

1)  теплова дія;                                            А) апарат для електрофорезу;

2)  магнітна дія;                                           Б) світлодіодна лампа;

3)  хімічна дія;                                             В) електричний двигун; 4) світлова дія;                                            Г) електрична праска; Д) рух реактивного літака.

2.3 (13) Користуючись графіками руху тіл, встановити відповідно швидкості цих тіл:

1)         imageІ;                                   А)    0м/с;

2)         ІІ;                                   Б)    6м/с;

3)         IІІ;                                  В) 4,5м/с; 4)  ІV;                                  Г)  18м/с;                                             Д)    3м/с.

3.1                       (14) Поясніть, чому постійні магніти не можна піддавати інтенсивним ударам і нагріванню.

3.2                       image(15) Чотири однакових провідника, опорами 5Ом кожний, з'єднано, як показано на рисунку. Яким буде загальний опір, якщо струм підвести до точок А і С?

4.1                       (16) Ескалатор метро піднімає пасажира, що стоїть нерухомо на ньому, протягом 1хвилини. По нерухомому ескалатору пасажир піднімається пішки протягом 3хвилин. Скільки часу витратить пасажир на підйом пішки по ескалатору, який рухається?

4.2                       (17) Скільки часу повинен працювати електричний чайник, щоб нагріти 0,5л води від 20°С до кипіння, якщо сила струму в мережі 1,2А, а опір спіралі електрочайника 260Ом. Питома теплоємність води 4200Дж/(кг•°С).

           

Варіант №6

1.Одиницею вимірювання густини  (ρ) в Міжнародній системі одиниць є …

А. 1 г/см3;         Б. 1кг/м3;         В. 1кг/л;         Г. 1г/мл.

2.Який прилад застосовують для вимірювання швидкості руху тіла?

А. ареометр;         Б. спідометр;         В. термометр;         Г. дозиметр.

3.Механічним рухом називають зміну положення...

А) тіла відносно інших тіл;

Б) тіла в просторі відносно інших тіл з плином часу;

В) тіла в просторі;

Г) тіл з плином часу.

4.Маса m речовини, яка виділяється на електроді під час електролізу,визначається за формулою...

                                                P                         Q

image                            А. m = image;        Б. m=       ;        В. m = kIt;          Г. m = ρV.

g

5.Порівняйте кількість теплоти, що витрачається на випаровування під час кипіння, з кількістю теплоти, що виділяється під час конденсації такої самої маси води.

А. під час конденсації теплоти поглинається більше, ніж виділяється; Б. кількість теплоти, потрібна для випаровування води, більша за кількість

теплоти, що виділяється при конденсації;

В. кількість теплоти, що виділяється під час конденсації, більша за кількість

теплоти, що виділяється при випаровуванні під час кипіння; Г. в обох процесах кількість теплоти однакова.

6.Вкажіть частинки, які спричиняють ланцюгову реакцію поділу ядер Урану:  А. α-частинки;     Б. β-частинки;     В. нейтрони;     Г. протони.

 

7.Яка фізична величина завжди є однаковою в колі для всіх провідників, з’єднаних послідовно? А. сила струму;     Б. напруга;     В. опір;     Г. потужність.

 

8.Силу, діє на провідник зі струмом у магнітному полі, називають силою ... А. Кулона;     Б. Ерстеда;     В. Ампера;     Г. Фарадея.

 

image9.Якою буквою позначено кут відбивання світла?

А.  α;            Б.  β;            В.  γ;            Г.  α + β.

 

10.У яких із перелічених пристроїв використовується важіль?

А. терези;  Б. ножиці;  В. кусачки;  Г. в усіх перелічених пристроях.

 

11.Установіть відповідність між вагою та масою тіла:

Маса                                                           Вага

1)                                        500г;                                                 А)  50мН;

2)                                        500кг;                                                 Б)     50Н;

3)                                        5г;                                                 В)       5Н;

4)                                        5000000мг;                                                  Г)     5кН;

 Д)    5МН.

12.Установіть відповідність між назвою джерела струму та його типом:

1)    акумулятор;                                       А) світлове джерело струму;

2)    термопара;                                          Б) одноразове джерело струму;

3)    сонячний елемент;                             В) хімічне джерело струму;

4)    imageелектрофорна машина;                      Г) теплове джерело струму; Д) механічне джерело струму. 13.Користуючись графіками залежності видовження тіл під час деформації від сили, встановити відповідно жорсткість цих тіл:

1)         І;                                  А)    9Н/м;

2)         ІІ;                                  Б) 7,5Н/м;

3)         IІІ;                                 В)  18Н/м;

4)         ІV;                                 Г) 1,5Н/м;

                                            Д)    3Н/м.

14.Поясніть, чому піднімається кришка каструлі, у якій кипить вода.

image15. Чотири однакових провідника, опорами 5Ом кожний, з'єднано, як показано на рисунку. Яким буде загальний опір, якщо струм підвести до точок А і D?

16.Шматок сплаву зі свинцю та олова масою 664г має густину 8,3г/см3. Визначте масу свинцю у сплаві. Вважати , що об’єм сплаву дорівнює сумі об’ємів складових. Густина олова 7,3г/см3, свинцю – 11,3г/см3.

17.На скільки градусів нагріється мідний паяльник масою 200г, якщо йому надати такої самої кількості теплоти, що йде на нагрівання олова масою 10г від 20 до 232°С?

Теплоємності     міді     та     олова     відповідно     дорівнюють     0,38кДж/(кг•°С)     та

0,23кДж/(кг•°С).

 

           

Варіант №7

1.Одиницею вимірювання ваги  (Р) в Міжнародній системі одиниць є …

А. 1кг;         Б. 1Па;         В. 1Н;         Г. 1Дж.

2.Яке з перелічених слів означає речовину?

А. ареометр;         Б. склянка;         В. скло;         Г. сутінки.

3.Який рух називають тепловим?

А. безладний і хаотичний рух частинок, з яких складаються тіла;

Б. упорядкований рух частинок, з яких складаються тіла;

В. нерівномірний рух тіл;

Г. прямолінійний рух тіла.

4.Густина речовини визначається за формулою...

image                                                 𝑚                                                                                            2.

А. ρ = ;        Б. S = ab;        В. V = abc;          Г. S = a

𝑉

5.Процес переходу речовини з газоподібного стану в рідкий:

А. конденсація;  Б. кристалізація;  В. випаровування;  Г. плавлення.

6.Який матеріал є найкращим для захисту від γ-випромінювань?

А. папір;      Б. свинець;      В. деревина;      Г) скло.

7.Є перелік частинок: 1) атом, 2) протон, 3) нейтрон, 4) іон, 5) електрон. Виберіть лише ті частинки, які не мають електричного заряду.

А. 2,4,5;       Б. 1,3;         В.  1,2,3;         Г. 3         Д. 5.

8.Хто вперше провів дослід, що демонструє взаємодію провідника зі струмом і магнітної стрілки?

А. Дж.Джоуль;     Б. Т.Х.Ерстед;     В. Л.Гальвані;     Г. А.Вольта.

9.Як повинні падати на лінзу промені, щоб після заломлення в лінзі вони йшли паралельно головній оптичній осі?

А. перпендикулярно лінзі;        Б. через передній фокус; 

В. паралельно головній осі;      Г. перпендикулярно головній осі.

10.Прикладом реактивного руху є:

А. плавання риб;    Б. біг зайця;    В. плавання медузи;    Г. політ сокола.

11.Використовуючи рівняння руху тіл, встановити відповідно швидкості кожного з них:

1)                     х = -30 + 3t;                                                А)  -30м/с;

2)                     х = 3 - 3t;                                                  Б)      1м/с;

3)                     х = -3 + t;                                                 В)     3м/с;

4)                     х = 3 - t;                                                 Г)     -1м/с; Д)     -3м/с.

12.Дві заряджені краплі води зливаються в одну. Установіть відповідність між їх зарядами до злиття і зарядом утвореної краплі:

1)                5нКл,      -3нКл;                                             А)     1нКл;

2)                4нКл,     3нКл;                                                 Б)      0нКл;

3)                -12нКл,      12нКл;                                               В)      7нКл;

4)                15нКл,      -10нКл;                                               Г)      2нКл; Д)      5нКл.

image13.Користуючись рисунком з зображенням векторів сил, що діють на тіло, встановити відповідно назви цих сил:

1)         І;                   А)  сила тяжіння;

2)         ІІ;                   Б)  сила реакції опори;

3)         IІІ;                  В)  вага тіла;

4)         ІV;                  Г)  сила тертя;                             Д)  сила тяги.

14.Поясніть, чому на точних вимірювальних приладах (наприклад на мікрометрах) вказують температуру (зазвичай 20°С).

15.Посудина з олією має масу 590г. Та сама посудина без олії має масу 122г. Яка місткість посудини, якщо густина олії – 900кг/м3?

16.Маса тіла збільшилась на 20%, а його швидкість зменшилася на 90%. На скільки відсотків змінилася кінетична енергія цього тіла?

17.Динамометр, до якого підвішений суцільний тягарець, показує 5Н. Якщо тягарець занурити у воду, то динамометр показуватиме 3Н. Визначте густину речовини тягарця (густина води – 1000кг/м3).

           

Варіант №8

1.Одиницею вимірювання сили  (F) в Міжнародній системі одиниць є …

А. 1кг;         Б. 1Па;         В. 1Н;         Г. 1Дж.

2.Який прилад застосовують для вимірювання електричної напруги?

А. вольтметр;         Б. амперметр;         В. ватметр;         Г. дозиметр.

3.Силою земного тяжіння називають силу, з якою...

А. Земля притягує до себе тіла;

Б. Сонце притягує до себе планети;

В. тіла тиснуть на землю;

Г. два тіла притягуються одне до одного.

imageimageimageimage4.Визачальна формула сили струму електричного кола записується так... A

А. І;         Б. I =;         В. R = ;         Г. .

5.Який вид теплопередачі спостерігається при нагріванні корпусу космічного корабля під час польоту навколо Землі?

А. теплопровідністю;                   Б. випромінюванням; 

В. конвекцією;    Г. всіма перерахованими у відповідях А-В способами.

6.Що таке γ-випромінювання?

А. потік ядер атомів Гелію;              Б. потік швидких електронів;

В. потік нейтронів;                   Г. електромагнітне випромінювання.

image7.Дві      легкі однакові     кульки підвішені на      шовкових нитках. Кульки    зарядили     однаковими однойменними зарядами. На якому малюнку зображено ці кульки? 

А. А;         Б. Б;         В. В;         Г. А і В.

8.Біля провідника зі струмом розмістили магнітну стрілку. Що буде зі стрілкою, якщо змінити напрям струму в провіднику?

А. стрілка повернеться на  180°;           Б. стрілка повернеться на  360°;

В. стрілка повернеться на  45°;             Г. стрілка повернеться на  90°.

9.Промінь світла переходить з одного середовища в інше.  Яке середовище є більш оптично густим?  

image                            А. перше;                                Б. друге;                             1

В. оптична густина середовищ однакова;

2 Г. в даному випадку визначити неможливо.

10.Порівняйте сили, що діють на комара й автомобіль, який рухається, під час їх зіткнення.

А. Fа > Fк;         Б. Fа < Fк;         В. Fа = Fк;         Г. Fа = Fк = 0.

11.Установіть відповідність між тиском твердого тіла та силою тиску і площею на, яку вона діє:

Сила тиску, площа                                                        Тиск

1)            250Н,            25м2;                                                 А)     100Па;

2)            50кН,           5,0м2;                                                 Б)          1Па;

3)            2500Н,  250000см2;                                                 В)    100кПа; 4)    250Н,   25000дм2;                                                  Г)        10Па;

Д)      10кПа.

12.Установіть відповідність між назвою сили та її аналітичним записом:

1) сила тертя ковзання;                              А)  F = ρgV; 2) сила Архімеда;                                        Б)  F = kx;

3) сила земного тяжіння;                            В)  F = mg; 4) сила пружності;                                       Г)  F = μN; Д)  F = mа.

13.Установіть відповідність між середовищами та носіями електричного заряду відповідно в них:

1)     метали;                                           А)  позитивні та негативні йони;

2)     електроліти;                                   Б)  електрони;

3)     повітря;                                          В)  електрони та «дірки»;

4)     напівпровідники;                          Г)  протони;

                                                             Д)  електрони та йони.

14.Поясніть, чому і як протягом сонячного дня змінюються розміри тіні від електричної опори.

15.Визначте роботу, що виконується під час піднімання гранітної плити об’ємом 0,3м3 на висоту 10м. Густина граніту – 2500кг/м3.

16.Обчисліть вартість електроенергії за 2 години роботи електродвигуна потужністю 6кВт, якщо його ККД 60%. Вартість 1кВт•год становить 90копійок.

          17.У     коло,     зображене     на    рисунку

imageувімкнено три резистори опорами R1 = 3Ом,    R2 = 4Ом, R3 = 9Ом. Покази вольтметра 6В. Які покази амперметра? Якими будуть покази

вольтметра, якщо його ввімкнути в точках А і В? Опором з’єднувальних провідників знехтувати.

           

Варіант №9

1.Одиницею вимірювання тиску  (р) в Міжнародній системі одиниць є …

А. 1кг;         Б. 1Па;         В. 1Н;         Г. 1Дж.

2.Яке з перелічених слів означає фізичний прилад?

А. ареометр;         Б. склянка;         В. скло;         Г. сутінки.

3.Вакантне місце в системі електронних зв’язків між атомами напівпровідника (тобто місце, не зайняте електроном), якому приписують позитивний заряд, називають...

А. анодом;   Б. катодом;   В. позитивним іоном;   Г. діркою.

4.Закон Архімеда математично записується так...

А.F = kx;         Б. F = ρgV;         В. F = μN;         Г. F = mg.

5.Процес переходу речовини з рідкого стану в твердий:

А. конденсація;  Б. кристалізація;  В. випаровування;  Г. плавлення.

6.Під час α-розпаду утворюється ядро елемента, порядковий номер якого в періодичній системі хімічних елементів на...

А. 2 одиниці більший, ніж порядковий номер початкового елемента;

Б. одиницю більший, ніж порядковий номер початкового елемента;

В. 2 одиниці менший, ніж порядковий номер початкового елемента;

Г. одиницю менший, ніж порядковий номер початкового елемента.

image7.На малюнку зображено три пари заряджених легких однакових кульок, підвішених на шовкових нитках. Заряд однієї з кульок вказано на малюнках. В якому випадку заряд другої кульки є негативним?

А. А;         Б. А і Б;         В. В;         Г. А і В. 

8.Як відомо, на провідник зі струмом, розіщений між полюсами магніту, діє сила, і провідник рухається. У яких пристроях використовується це явище?

А. у компасах;                                             Б. в електродвигунах;

В. в електронагрівальних приладах;         Г. в електромагнітах.

9.Укажіть набір кольорів, які застосовуються для створення кольорового зображення на екрані телевізора.

А. червоний, жовтий, блакитний;            Б. червоний, жовтий, фіолетовий;

В. блакитний, зелений, жовтогарячий;   Г. червоний, зелений, синій.

image10.Тіло, починаючи з точки 1, рухається по траєкторії, вказаній на рисунку. У якому положенні переміщення тіла буде максимальним (найбільшим)?

А. 2;         Б. 3;         В. 4;         Г. 5.

11.Установіть відповідність між тиском твердого тіла та масою тіла і площею на, яку воно діє:

Маса тіла, площа                                                        Тиск

1)     25кг,            25м2;                                                 А)      100Па; 2)      25т,           2,5м2;                                                 Б)       0,1Па;

3)  250кг,  250000см2;                                                 В)    100кПа; 4)    25кг,   25000дм2;                                                  Г)        10Па; Д)            Па.

12.Установіть відповідність між хімічним елементом та складом його атома:

1)  image                      А)  7 протонів, 3 нейтрони, 7 електронів; 2)  С126                    Б)  11 протонів, 12 нейтронів, 11 електронів;

3)     Na1123                  В)  92 протони, 146 нейтронів, 92 електронів;

4)     U92238                  Г)  3 протони, 4 нейтрони, 3 електрони;

                                Д)  6 протонів, 6 нейтронів, 6 електронів.

13.Установіть відповідність між рисунками зображення електричних кіл та явищами, які спричинює в них замикання ключів 1:

 

image

1)         І;                  А)  лише загориться лампа;

2)         ІІ;                  Б)  дзвенітиме лише дзвоник;

3)         IІІ;                  В)  загориться лампа і задзвенить дзвоник; 4)  ІV;                  Г)  не буде горіти лампа і не задзвенить дзвоник;                             Д)  спричинить коротке замикання.

14.Поясніть, чи бувають на Місці сонячні затемнення і якщо так, то що в цей час спостерігається на Землі.

15.Швидкість руху кулі 800м/с, швидкість звуку в повітрі при 15°С дорівнює 340м/с. На скільки секунд відстане звук від кулі при проходженні відстані 1200м?

16.На скільки градусів нагріється свинцева кулька, якщо вона впаде з висоти 140м на сталеву плиту? Уся механічна енергія перетворюється на теплову. 

СPb = 0.13кДж/(кг•°С), g = 10м/с2.

17.Яку силу потрібно прикласти, щоб утримати під водою корковий брусок, об’єм якого 2дм3? Густина корка 240кг/м3, води – 1000кг/м3, g = 10м/с2.

           

Варіант №10

1.Одиницею вимірювання сили струму  (I) в Міжнародній системі одиниць є …

А. 1Ом;         Б. 1В;         В. 1Н;         Г. 1А.

2.Який прилад застосовують для вимірювання густина рідини?

А. ареометр;         Б. спідометр;         В. ватметр;         Г. дозиметр.

3.Електричний заряд – фізична величина, яка характеризує властивість частинок або тіл вступати в...

А. електромагнітну взаємодію;           Б. ядерну взаємодію; В. теплову взаємодію;                          Г. гравітаційну взаємодію.

4.Імпульс тіла визначається за формулою...

А. p = mυ;        Б. p = Ft;        В. P = mg;          Г. p image.

5.У якому такті обидва клапани двигуна внутрішнього згоряння закриті, а поршень рухається вниз?

А. стиснення; Б. робочий хід; В. випускання; Г. усмоктування.

6.Вкажіть частинку, яка не дописана в рівнянні реакції:  5525Mn + 11Н → 5526Fе+?

А. 11Н;          Б. 10n;          В. 01n;          Г. image.

7.Позитивно зарядженою паличкою торкнулися стрижня електроскопа.(див.

imageрисунок). Як був заряджений електроскоп?

А. позитивно;           Б. негативно; 

В. міг бути заряджений позитивно,

міг і негативно;

Г. електроскоп не був заряджений.

8.Укажіть на чому ґрунтується принцип дії генератора змінного струму.

А. на явищі електромагнітної індукції;    Б. на явищі електризації;

В. на магнітній дії струму;                         Г. на взаємодії постійних магнітів.

image9.Промінь світла переходить з одного середовища в інше.  Яке середовище є більш оптично густим?  

А. перше;                                Б. друге;

В. оптична густина середовищ однакова;

                            Г. в даному випадку визначити неможливо.                                    1        2

10.Якою є поведінка тіла, якщо сума всіх прикладених до нього сил дорівнює нулю.

А. перебуває в стані спокою;

Б. рухається рівномірно і прямолінійно;

В. рухається з прискоренням;

Г. може перебувати у спокою, а може рухатися рівномірно і прямолінійно.

11.Установіть відповідність між потенціальною енергією тіла та його масою і висотою над нульовим рівнем:

Маса тіла, висота                                                Потенціальна енергія

1)                   5кг,    10м;                                                 А)        5Дж;

2)                   0,5кг,       1м;                                                 Б)       5кДж;

3)                   5000г,   100м;                                                 В)    0,5кДж; 4)     0,5т,   10мм;                                                 Г)       50Дж; Д)      500Дж.

12.Установіть відповідність між рухомим тілом і причиною, що зумовила такий характер руху:

Рухоме тіло                                    Сили, що діють на тіло

1)  яблуко падає;                                     А) сила тяжіння;

2)  автомобіль набирає швидкості;       Б) сила тяжіння, сила опору повітря; 

3)  космічний корабель обертається     В) сила тяжіння, сила реакції опори, навколо Землі;                                        сила тертя, сила опору повітря;

4)  лижник рухається вниз                     Г) сила тяжіння, сила реакції опори, схилом гори;                                           сила тертя, сила тяги, сила опору   повітря;

Д) сила тяжіння, сила реакції опори. 13.Установіть відповідність між номером такту чотиритактного ДВЗ та його назвою:

1)     І                                                                 А)  робочий хід;

2)     ІІ                                                                Б)  випуск відпрацьованих газів;

3)     IІІ                                                               В)  стиснення суміші;

4)     ІV                                                               Г)  впуск пальної суміші;

image                                                                                    Д)  впуск відпрацьованих газів.

 

14.Поясніть, хто частіше махає крилами під час польоту: муха чи комар.

15.Визначте масу цинку під час електролізу ZnSO4, якщо витрачено 2кВт•год енергії і на клемах була напруга - 4В. Електрохімічний еквівалент цинку складає 0,34•10-6 кг/Кл.

16.У праве і ліве коліна сполучених посудин налито воду і гас. Яким є відношення висот рідин у колінах, якщо рідини перебувають у рівновазі? Густина води 1000кг/м3, гасу - 800кг/м3.

17.Автомобіль проходить першу третину шляху зі швидкістю υ1, а ту частину шляху, що залишилася, зі швидкістю υ2 = 50км/год. Визначте швидкість руху автомобіля на першій ділянці шляху, якщо середня швидкість руху υс = 37,5км/год.

           

Варіант №11

1.Одиницею вимірювання електричного опору  (R) в Міжнародній системі одиниць є …

А. 1Ом;         Б. 1В;         В. 1Н;         Г. 1А. 2.Яке з перелічених слів означає фізичне явище?

А. ареометр;         Б. склянка;         В. скло;         Г. сутінки. 3. Виберіть правильне визначення світлового променя: А. відрізок, уздовж якого передається світлова енергія;

Б. пучок світла;

В. лінія, уздовж якої поширюється світло; Г. пряма, що сполучає джерело світла та предмет.

4.Другий закон Ньютона математично записується так...

А.F = -kx;         Б. F = ρgV;         В. F = ma;         Г. F = mg.

5.Як змінюється температура куска льоду під час плавлення?

А. збільшується;  Б. зменшується;  В. не змінюється;  Г. стрибками. 6. Ядерні сили діють між...

А. нуклонами в ядрі атома;      Б. будь-якими зарядженими частинками;

В. протонами й електронами в атомі;  Г. нейтронами й електронами в атомі.

image7.Три тіла, показані на рис.1, мають заряди. Які з тіл відштовхуються?

А. 1 і 2;         Б. 2 і 3;         В. 1 і 3;         Г. 1, 2 і 3.

 

8.Укажіть        правильне графічне зображення магнітного поля постійного магніту.

А. А;         Б. Б;         В. В;         Г. Г.

image9.На рисунку показано промінь, що падає на плоске дзеркало. Виберіть правильне твердження.

А. відбитий промінь лежить у площині рисунка;

Б. відбивання світла від дзеркальної поверхні є дифузним;

В. промінь відбивається від дзеркала під кутом більшим, ніж кут падіння;

Г. кут падіння променя – це кут між падаючим променем та площиною дзеркала.

10.Чи діє сила тяжіння на тіла, що перебувають у космічному кораблі у стані невагомості?

А. Діє.      Б. Не діє.      В. Діє частково.      Г. Неможливо сказати.

11.Використовуючи рівняння швидкості тіл, встановити відповідно прискорення кожного з них:

Рівняння швидкості                                       Прискорення

1)              υ = 5 - 4t;                                                А)     1м/с2;

2)              υ = -5 + 4t;                                                 Б)     4м/с2;

3)              υ = 4 - 5t;                                                 В)     5м/с2; 4)   υ = -4 + 5t;                                                 Г)    -4м/с2; Д)    -5м/с2.

12.Установіть відповідність між коефіцієнтом жорсткості тіла та силою пружності і видовженням тіла:

Сила пружності,                                                            Коефіцієнт видовження тіла                                                       жорсткості тіла

1)       100Н,     2см;                                                А)         50Н/м;

2)       400Н,  20см;                                                 Б)     5000Н/м;

3)       30Н,   3мм;                                                 В)     2000Н/м; 4)    10Н,    5см;                                                 Г)       200Н/м;

Д)   10000Н/м.

13.Установіть відповідність між умовними позначеннями вимірювального приладу та його назвою:

 

1)                                                 imageА)  амперметр;                              

2)                                                 Б)  ватметр;              

3)                                                 В)  омметр;              

4)                                             Г)  вольтметр;          

                        Д) гальванометр.

14.Поясніть, чому ми не чуємо всі звуки, які видають кажани.

15.До кінців важеля прикладені сили 36Н і 12Н. Яка довжина важеля, що перебуває у стані рівноваги, якщо точка опори розташована на 10см ближче до одного з кінців важеля?

16.На яку висоту підніметься ліфт, маса якого 1т, за 1,5хв? Двигун ліфта споживає струм силою 22А і ввімкнений до мережі напругою 380В. У розрахунках вважати, що g = 10м/с2.

17.Вантажний трамвайний вагон при силі струму 110А і напрузі 600В розвиває силу тяги 3кН. З якою швидкістю він рухається по горизонтальній ділянці шляху, якщо ККД електроустановки 60%?

           

Варіант №12

1.Одиницею вимірювання електричної напруги (U) в Міжнародній системі одиниць є …

А. 1Ом;         Б. 1В;         В. 1Н;         Г. 1А.

2.Укажіть яке із перелічених явищ не є фізичним:

А. дифузія;         Б. деформація;         В. дисперсія;         Г. дезінформація.

3.Суть явища електромагнітної індукції полягає у...

А. виникненні магнітного поля навколо провідника зі струмом;

Б. виникненні електричного поля навколо провідника зі струмом;

В. виникненні індукційного електричного струму в замкненому провіднику, розташованому в змінному магнітному полі;

Г. виникненні сили притягання між двома різнойменно зарядженими частинками.

4.Закон Гука математично записується так...

А.F = kx;         Б. F = ρgV;         В. F = μN;         Г. F = mg.

5.У якому з перелічених нижче випадків енергія від одного тіла до іншого передається в основному теплопровідністю?

А. при смаженні яєчні на гарячій сковорідці;

imageБ. при нагріванні повітря в кімнаті від радіатора центрального опалення; В. при нагріванні шин автомобіля в результаті гальмування;

Г. при нагріванні земної поверхні Сонцем. 

6.Атом якого хімічного елемента зображено на малюнку? А. гідрогену;  Б. нітрогену;  В. оксигену;  Г. урану.

7.Продовжте твердження: Під час електризації тертям двох тіл одне об одне...

А. тіла набувають різних за модулем і знаком зарядів;

Б. одне тіло заряджається, а друге ні;

В. обидва тіла набувають однакового за модулем, але протилежного зарядів; Г. обидва тіла набувають однакового за знаком, але різного за модулем заряду.

image8.Напрям силових ліній магнітного поля навколо двох провідників зі струмом вказано на рисунку стрілками. Який напрям струму в провідниках?

А. у провіднику 1 – угору, у провіднику 2 - униз;

Б. у провіднику 1 – униз, у провіднику 2 - угору; В. в обох провідниках угору;

Г. в обох провідниках униз.

9.Укажіть, який з наведених предметів є приймачем світлової енергії:

А. сонце;  Б. дуга електрозварювання;  В. око людини;  Г. запалена свічка.

10.Яку механічну енергію має горобець, що сидить на гільці дерева?

А. кінетичну;   Б. потенціальну;   В. внутрішню;   Г. потенціальну і кінетичну.

11.Установіть відповідність між кінетичною енергією тіла та його масою і швидкістю:

Маса тіла, швидкість                              Кінетична енергія

1)     2,5кг,   4м/с;                                                А)        5Дж;

2)     1ц,   2м/с;                                                 Б)      2кДж; 3)  250г,    4м/с;                                                 В)       2Дж;

4)      1т,    2м/с;                                                 Г)  0,2кДж;

Д)     20Дж.

12.Установіть відповідність між назвою фізичної величини та її позначенням:

1)     механічна робота;                                             А)     Ек;

2)     механічна потужність;                                     Б)      N;

3)     потенціальна енергія;                                       В)     F; 4)  кінетична енергія;                                             Г)     Eр; Д)      А.

13.Установіть відповідність між зарядами однакових тіл до і після їх дотикання:

1)       5нКл,  -1нКл;                                           А)   0нКл,  0нКл;

2)       2нКл,  -4нКл;                                           Б)   3нКл,  3нКл;

3)       8нКл,  -2нКл;                                           В)   2нКл,  2нКл; 4)   5нКл,  -5нКл;                                           Г)   2нКл,  1нКл;

 Д)  -1нКл,  -1нКл.

14.Поясніть, які процеси будуть відбуватися у відрі з водою та льодом, що мають однакову температуру - 0°С.

15.На скільки збільшиться внутрішня енергія 10кг льоду, узятого за температури 0°С, у результаті перетворення його на пару, що має температуру 100°С.

16.Автомобіль масою 3т рухається рівномірно зі швидкістю 36км/год. Визначте потужність, яку розвиває  двигун автомобіля, якщо коефіцієнт тертя 0,06. Вважати g=10м/с.

image17.На рисунку зображено графік залежності сили струму в споживачі від напруги. Який заряд проходить через споживач протягом 10с за напруги на ньому 10В? Який опір провідника?

           

Варіант №13

1.Одиницею вимірювання прискорення  (а) в Міжнародній системі одиниць є …

А. 1А;         Б. 1м/с2;         В. 1см/с2;         Г. 1м/с.

2.Яке з перелічених слів означає фізичне тіло?

А. світанок;         Б. склянка;         В. скло;         Г. сутінки.

3.Амплітудою коливань фізичного тіла називають фізичну величину...

А. одиницею якої в Міжнародній системі одиниць є герц (Гц);

Б. що дорівнює часу, за який відбувається одне повне коливання;

В. що дорівнює максимальній відстані, на яку віддаляється тіло від

положення рівноваги;

Г. що дорівнює кількості повних коливань, які здійснює тіло за одиницю

часу.

4.Потужність електричного струму визначається за формулою...

А. P = a + b;         Б. P = UI;         В. A = UIt;          Г. P = mg.

5.За 100 градусів за шкалою Цельсія взято:

А. температуру кипіння води;   Б. нормальну температуру людського тіла.

В. температуру танення льоду; Г.. температуру, при якій комфортно.

6.У ядрі атома Германію 32 протони і 40 нейтронів. Яка кількість електронів у цьому атомі?

А. 18;          Б. 40;          В. 32;          Г. 72.

image7.Дві кульки, що мають однаковий за модулем заряд, підвішені до ниток. Як заряджені ці кульки, якщо в полі негативно зарядженої кулі на підставці вони відхиляються так, як показано на рисунку?

А. А – негативно, В – позитивно;         Б. обидві позитивно;   

В. обидві негативно;                              Г. А – позитивно, В – негативно.

image8. Сила Ампера , що діє на провідник зі струмом(див.

рис.), напрямлена : 

А. до нас;    Б. від нас;    В. вниз;    Г. вгору.

9.Повне затемнення Сонця можна спостерігати …

А. у будь якій точці на Землі;      Б. в області півтіні;

В. в області тіні та півтіні;           Г. в області тіні.

image10.У якій точці на рисунку нерухомий м’яч має найбільшу кінетичну енергію 

А. 1;          Б. 2;          В. 3;          Г. в усіх однакову.

11.Установіть відповідність між імпульсом тіла та його масою і швидкістю:

Маса тіла, швидкість                                     Імпульс тіла

1)  2,5кг,    4м/с;                                                А) 2000кг•м/с; 2)      1ц,   2м/с;                                                 Б)        1кг•м/с;

3)  250г,    4м/с;                                                 В)   200кг•м/с; 4)      1т,    2м/с;                                                 Г)       2кг•м/с; Д)     10кг•м/с.

12.Установіть відповідність між силами, що діють на тіло під час його руху по горизонтальній опорі, та коефіцієнтом тертя ковзання:

Сила тертя, сила реакції опори                          Коефіцієнт тертя

1)                1Н,    2Н;                                                А)     0,4;

2)                0,7Н,   2,1Н;                                                 Б)     0,5;

3)                3кН,  15кН;                                                 В)     0,2;

4)                0,5Н,      2Н;                                                 Г)    0,25; Д)    0,33.

13.Установіть відповідність між зображенням сил, що діють на тіла і їхніми рівнодійними:

Діючі сили                              Рівнодійна

 

image1)                                                             А)      6Н;          

 

2)                                                                    Б)    7,5Н;

 

3)                                                              В)    4,5Н;     

 

4)                                                                    Г)       0Н; 

Д)     2,5Н.

14.Поясніть, як можна визначити, яка з двох однакових металевих пластинок намагнічена, а яка ні.

image15.Повітряна куля загальною масою 600кг і об’ємом 800м3 піднялася на певну висоту. Якою є густина повітря на цій висоті?

16.Щоб перекусити дріт завтовшки 3мм, використали обценьки, зображені на рисунку. Яку роботу виконано при перекушуванні дроту, якщо до ручок обценьок прикладене зусилля 200Н?

17.У заглибину, зроблену в льоду, вливають свинець. Скільки влили свинцю, якщо він охолов до температури 0°С і при цьому розтопив лід масою 270г? Початкова температура льоду 0°С, свинцю 327°С, питома теплоємність свинцю 0,13кДж/(кг•°С), питома теплота плавлення льоду та свинцю відповідно дорівнюють 330кДж/кг і 25кДж/кг, температура плавлення свинцю - 327°С.

                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бланк  відповідей на завдання

державної підсумкової атестації з фізики

за курс базової середньої школи учня/учениці 9класу

 

 

 

____________________________________________

 

прізвище, ім’я, по батькові учня (учениці)

 

 

 

 

Варіант №___

 

 

 

 

 

 

 

У завданнях 1.1-1.10 правильну відповідь позначайте тільки так  image 

image 

У завданнях 2.1-2.3 установіть відповідність.

image 

 

Кількість отриманих балів за виконання завдань:

1.1-1.10_______________________________________ 2.1-2.3 ________________________________________ 3.1      _________________________________________ 3.2      _________________________________________ 4.1      _________________________________________ 4.2      _________________________________________

 

Всього балів_______________________________________

Оцінка __________________________________

 

Голова комісії:      ________________             Н.В.Аврамова__________

 

Члени комісії:       ________________             О.В.Момотов___________

                                ________________            Т.В.Кравченко____________

  

pdf
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Інші матеріали
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
28 листопада 2020
Переглядів
2711
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку