Презентація з фізики на тему "Принцип роботи АЕС"

Про матеріал

Презентація з фізики на тему "Принцип роботи АЕС"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вступ в атомну енергетику«Принцип роботи АЕС»

Номер слайду 2

Атомна електростанціяце електростанція, в якій атомна енергія перетворюється в електричну.

Номер слайду 3

20 грудня 1951 року ядерний реактор вперше в історії людства виробив придатну для використання кількість електроенергії.4 червня 1953 року Комісія з Атомної Енергії США оголосила, що реактор EBR-1 став першим реактором у світі, що продемонстрував  брідінг плутонію з урану. 30 грудня 1963 року реактор був офіційно зупинений. 26 серпня 1966 року його було оголошено національним історичним пам'ятником. 1972 року на розроблюваному з 1958-го року родовищі урану в Габоні були виявлені сліди ланцюгової реакції. 27 червня 1954 року в СРСР, в місті  Обнінську, запущена перша у світі АЕС. Світовими лідерами у виробництві ядерної електроенергії є:   США - 103 блоків АЕС; Франція - 59 блоків АЕС; Японія - 55 блоків АЕС; Росія - 34 блоків АЕС; Україна 4 АЕС (15 блоків). Найбільша АЕС в Європі – Запорізька АЕС в місті Енергодарі. Найбільша АЕС у світі  Касівадзакі-Каріва знаходиться в Японії. Історія розвитку світової ядерної енергетики

Номер слайду 4

Принцип роботи АЕСЕнергія, що виділяється в активній зоні реактора, передається теплоносію першого контуру. Далі теплоносій подається насосами в теплообмінник (парогенератор), де нагріває до кипіння воду другого контуру. Отримана при цьому пара надходить у турбіни, обертаючі електрогенератори. На виході з турбін пара надходить у конденсатор, де охолоджується великою кількістю води, що надходять з водосховища.

Номер слайду 5

Ядерний реактор. Склад ядерного реактора:ядерне паливо;сповільнювач і відбивач нейтронів;теплоносій (охолоджувач);регулюючі стержні;детектори контролю;конструкції в реакторі (технологічні канали, захисні екрани, опорні решітки);корпус;приводи регулюючих стержнів;біологічний захист.

Номер слайду 6

Паливо для АЕСТаблетка урану 9 г =26892000 к. Дж;7470 к. Вт/год;927 кг вугілля;612 л нафти;486 м3природного газу;1917 кг деревини;648 л бензину.

Номер слайду 7

Роль урану у ядерній енергетиціУран – єдиний елемент таблиці Менделєєва, що зустрічається в Перші місця у списку найбільш багатих ураном держав займають Австралія, Казахстан і ПАР. За ними ідуть Намібія, Канада, Нігерія, Узбекистан і США. Україна має значні запаси уранової руди на Кіровоградщині.

Номер слайду 8

Відпрацьоване ядерне паливо. Ядерне паливо в процесі виконання своєї «основної функції» піддається відповідним хімічним перетворенням. ВЯП - відпрацьоване ядерне паливо. Запорізька АЕС перша та поки єдина з АЕС України, яка має сухе сховище відпрацьованого палива.

Номер слайду 9

Основні проблеми ядерної енергетики. Теплове забруднення навколишнього середовища. Ядерна безпека. Великі проблеми з утилізацією ядерних відходів.

Номер слайду 10

Переваги атомної енергетики. Дешевизна виробництва електроенергії; Екологічна чистота атомної енергетики (за винятком лише теплового забруднення вод); відсутність суворої географічної прив'язки атомних електростанцій щодо великих джерел палива. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Викиди ТЕС і АЕС потужністю 1000 МВт за рік (тонн) Теплова електростанція. Атомна електростанція. Викидів вуглецю10 106нема. Окису сірки124000нема. Попелу та сажі7300нема. Канцерогенних речовин0,012нема. П’ятиоксиду ванадію37нема. Твердих відходів80000нема

Номер слайду 11

Атомна енергетика є надійною основою енергетичної самостійності України, найбільш розвиненим і високотехнологічним сектором її економії. За атомною енергетикою – майбутнє!

Номер слайду 12

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.4
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Кадкин Евгений
    2 Атомна електростанція - це електростанція, в якій атомна енергія перетворюється в електричну А що таке "атомна енергія"? 4 Принцип роботи АЕС Енергія, що виділяється в активній зоні реактора.... Звідки береться ця енергія? Для чого 2 контура? 5 Склад ядерного реактора: ядерне паливо; сповільнювач і відбивач нейтронів; теплоносій (охолоджувач); регулюючі стержні; детектори контролю; конструкції в реакторі (технологічні канали, захисні екрани, опорні решітки); корпус;приводи регулюючих стержнів; біологічний захист. На цьому слайді має бути приведена не зовнішній вигляд реактору, а його схема! Що таке ядерне паливо?! Для чого сповільнювач та яка це речовина? Теплоносій - яка речовина? Що таке "регулюючі стержні"? Що таке "біологічний захист"? 6 Таблетка урану 9 г = 26892000 кДж; 7470 кВт/год; Який уран?! (U238,U235) та скільки кожного ізотопу? Де знаходиться ця таблетка? 7 Уран – єдиний елемент таблиці Менделєєва, що зустрічається в ??? Крім того, не єдиний! 8 Відпрацьоване ядерне паливо Ядерне паливо в процесі виконання своєї «основної функції» піддається відповідним хімічним перетворенням. Запорізька АЕС перша та поки єдина з АЕС України, яка має сухе сховище відпрацьованого палива. Ядерне паливо (ЯП) в процесі виконання своєї «основної функції» піддається не відповідним хімічним перетворенням, а фізичним перетворенням, а саме поділу ядер урану, який є у ЯП! А що таке "сухе"? А є "мокре"? Для чого сховище? Для 9 класу краще просто сказати, що є тимчасове сховище для ВЯП і, після витримки (треба сказати для чого витримка), ВЯП поступає на переробку або на захоронення (проблема - установок для переробки та для захоронення в Україні ще немає) 9 Основні проблеми ядерної енергетики: Теплове забруднення навколишнього середовища. Ядерна безпека. Великі проблеми з утилізацією ядерних відходів. Теплове забруднення навколишнього середовища - проблема всіх теплових станцій. Ядерна безпека -да, це важливо, а для будь-яких підприємств (особливо для хімічних)) є проблема безпеки і запобіганням аваріям. Великі проблеми з утилізацією відходів є у всіх підприємств (особливо для хімічних)). Деякі хімічні відходи більш небезпечні ніж ядерні! 11 Атомна енергетика є надійною основою енергетичної самостійності України, найбільш розвиненим і високотехнологічним сектором її економії. За атомною енергетикою – майбутнє! Якщо приводиться така схема то потрібно пояснити скдадові, наприклад реактор спалювач- що це таке? Для 9 класу схема має бути більш простою За атомною енергетикою – майбутнє, якщо використовувати переробку ВЯП та реакторів бридерів (див слайд 3 буліт 2, але потрібно пояснення)!
    Загальна:
    2.7
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    3.0
  2. Крупник Людмила Віталіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Хоменко Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шоколовский Миша
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Сиротюк В.Д.)
Додано
3 січня 2018
Переглядів
17521
Оцінка розробки
4.4 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку