Презентація створена з метою ознайомлення учнів з добуванням солі методом випарювання розчину, а також діти краще розумітимуть роботу місцевого сільзаводу, тобто ведеться краєзнавча робота
Сотні років тому древнє місто, що постало завдяки виробництву солі, стало відомим на всю Україну. Саме дрогобицьку сіль брав з собою на Січ кошовий отаман Війська Запорізького Петро Конашевич-Сагайдачний. Збираючись в дорогу, козаки дрогобицьких сіл, окрім хліба і сала, клали у свій клунок й дрогобицьку сіль.
Номер слайду 2
Сьогодні на гербі нашого міста – дев’ять соляних топок – свідчення витоків виникнення міста.
Номер слайду 3
Номер слайду 4
Номер слайду 5
Номер слайду 6
Номер слайду 7
На даний час сировинною базою підприємства служить шурф №1(szyb Krolewski № 1), який введений в експлуатацію ще в 1473 році. Поперечий розріз цього шурфа 3,5 х 2,5 м , глибина 48,0 м, а насос для викачки розсолу встановлений на глибину 47,7 м.
Номер слайду 8
Дебіт шурфа складає 55 м3/добу, середня мінералізація розсолу 300 г/л.
Номер слайду 9
Розсіл з шурфа №1 подається по розсолопроводу в дерев'яні розсолозбірники (побудовані відповідно в 1873-1878 роках), а з них один раз в зміну самопливом подається на два черені для випарки солі.
Номер слайду 10
Випарні установки складаються із черенів , які нагадують ванну чотирикутної форми звареної з листової сталі товщиною 8-10 мм. Висота бортів кожного череня складає 0,7 м , довжина 12 м і ширина 8 м.
Номер слайду 11
Черінь розміщується над газоходами топок і зверху перекритий по всій довжині і ширині дерев'яним ковпаком від центру якого відходить паровитяжна труба чотирикутної форми
Номер слайду 12
Механічний вигріб розміщений під вигрібним ковпаком і приводиться в рух електродвигуном через редуктор при допомозі ланцюга Галля.
Номер слайду 13
Розсіл в черенях нагрівається до температури кипіння 105-108° С. При такій температурі добре йде процес випарювання.
Номер слайду 14
Внаслідок випаровування води проходить перенасищення розсолу і виділення кристалічної солі, яка осідає на дні черенів. Сіль, яка випала, вигрібається з днища череня при допомозі скребкового механізму в лоток транспортера. Із лотка сіль з вмістом вологи до 12 % подається в центрифугу, в якій вона обезводнюється.
Номер слайду 15
Для сушіння солі, як сипучого матеріалу , використовується сушильний барабан, який обігрівається повітрям нагрітим до 260-300° С топковими газами в особливому теплообміннику, який називається калорифером.
Номер слайду 16
Сіль з бункерів подається в фасувально-пакувальний автомат. Фасування солі в поліетиленову плівку проводиться на автоматі з продуктивністю 50 пакетів /хвилину, масою 0,75 кг.
Номер слайду 17
В підсумку ми маємо готову дрогобицьку сіль
Номер слайду 18
За якістю і властивостями дрогобицька сіль є однією з найкращих як в Україні,так і в Європі.
Номер слайду 19
Купуйте йодовану сіль Біжить в магазини народ Вже коло прилавків тісно Бо в солі дрогобицькій-йод Від зобу ця сіль корисна. І діти, й дорослі – усі Для вас ми співаємо хором Купуйте йодовану сіль Вкраїнську, в ній йод з натрій хлором