Друга світова війна і Україна

Про матеріал
Історія Другої світової війни на українських землях: причини війни, вибір ОУН (чому вони спочатку підтримали німців), німецька та радянська окупація, українці по обидві боки фронту та в інших арміях, партизанська боротьба після закінчення війни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Друга Світова Війна і Україна. Дмитро Литов, 3-4 травня 2024 р.

Номер слайду 2

2 Чому «світова війна»?Якщо Перша світова війна (1914-1918) охопила всю Європу, то Друга точилася також в Азії, Африці, на Тихому та Атлантичному океанах, вона була справді всесвітньою. Що означають кольори на мапі?

Номер слайду 3

3 Агресори-союзники. Війну почали три держави: Німеччина (диктатор Гітлер), Італія (диктатор Муссоліні) та Японія (група генералів, які діяли від імені імператора Хірохіто).

Номер слайду 4

4 Ще один агресор. Переділити світ прагнула ще одна країна – Радянський Союз (так перейменували колишню Російську Імперію), де керував диктатор Сталін. Щоб назбирати гроші на війну, він влаштував Голодомор.

Номер слайду 5

5 Перші жертви. Коли Німеччина та Японія почали поступово захоплювати сусідні землі (Австрію, Чехословаччину, Китай), великі країни спочатку не реагували. Всі втомилися від Першої світової війни і сподівалися, що агресори заспокоються.

Номер слайду 6

6«Не наша війна»У 1938 році у Мюнхені скликали конференцію, де великі держави домовилися з Гітлером та Муссоліні: ми віддамо вам території малих держав, але ви гарантуєте мир.

Номер слайду 7

7 Угорці захоплюють Закарпаття. Коли німці захопили Чехословаччину, українці на Закарпатті проголосили незалежну державу – Карпатську Україну. Але угорці – союзники Гітлера – розгромили загони волонтерів, Карпатську Січ (на фото) і жорстоко вбили полонених.

Номер слайду 8

8 Диктатори домовилися. У 1939 році Гітлер заключив угоду про дружбу і допомогу з московським диктатором Сталіним. Тепер вони не тільки не заважали один одному, але також допомагали технологіями та продовольством.

Номер слайду 9

9 Початок війни. У вересні 1939 року Гітлер напав на Польщу, а невдовзі з іншого боку напав Сталін. Великі держави оголосили війну Гітлеру, але не Сталіну. Як ви думаєте, чому?

Номер слайду 10

10 Приєднання західної України. Частина Польщі, куди увійшли радянські війська, була населена переважно українцями, і радянська влада проголошувала, нібито «звільнила та об’єднала українців».

Номер слайду 11

11«Рай для робітників та селян»Комуністи проводили політику русифікації. У 1930-ті роки вони спочатку влаштували Голодомор у селі, потім знищили інтелігенцію, а після приєднання західних земель так само почали вбивати місцевих патріотів (серед них був Петро Франко, праворуч).

Номер слайду 12

12 Український спротив шукає союзників. Українські патріоти почали формувати збройні загони для опору окупантам, які проникали на підрадянську територію. Але їх було мало, а командирів – забагато, між ними була конкуренція. Як звали людей на світлинах? (Р. Ш., Т. Б.-Б.)Чому вони спочатку довірилися німцям?

Номер слайду 13

13 Вибір серед поганого і дуже поганого. Було кілька причин, через які ОУН спочатку вирішила співпрацювати з німцями, і лише з 1942 р. почала розривати з ними зв’язки: Британія та Франція були надто далеко, а у 1938 році своїми поступками Гітлеру показали, що вони не готові активно захищати малі держави та народи. ОУН ворогувала з польською владою, а німці теж були ворогами ПольщіСоюз з радянською владою був неприпустимим – тут можна було згадати і Голодомор, і знищення української інтелігенції у 1938 р., і вбивство Коновальця. Загалом, аж до 1941 р. радянська влада вже встигла скоїти багато злочинів, тоді як злочини Гітлера до 1941 р. були ще набагато меншими

Номер слайду 14

14 Гітлер нападає на «друга»У червні 1941 р. Гітлер, який вже захопив багато країн Європи, відчув себе сильним і напав на Сталіна. Радянські війська ганебно відступали, багато хто здався у полон, бо не хотів захищати Сталіна.

Номер слайду 15

15 Сталін мститься мирним людям. Сталін, чиї війська не могли здолати німців, наказав все знищувати і спалювати при відступі. При цьому загинуло багато мирних людей і навіть відступаючі радянські солдати. Серед відомих злочинів – вибух центральної частини Києва, затоплення Дніпровської греблі.

Номер слайду 16

16 Спроби проголосити українську владу. Невдовзі після проголошення німці кинули у концтабір ініціаторів. Так само невдало закінчилася друга спроба, у Києві у жовтні 1941 р.

Номер слайду 17

17 Переслідування патріотів. Німці майже одразу відповіли тим, що почали заарештовувати українських патріотів. До 1942 року вони ще зображували, нібито «терплять», але потім почалися масові розстріли – так само, як і під радянською владою (на фото – Олена Теліга та її газета).

Номер слайду 18

18 Голокост. Гітлер наказав повністю знищити деякі народи, які жили в Україні (євреїв, ромів) – і дорослих, і дітей. Спочатку їх відселяли у окремі квартали, а згодом виводили за місто, після чого їх більше ніхто не бачив.

Номер слайду 19

19 Життя під німцями. На багатьох клубах, крамницях, театрах висіли таблички: «Тільки для німців». Зголоднілих людей змушували їхати на роботу до Німеччини.

Номер слайду 20

20 Партизани«Гітлер не кращий за Сталіна, а навіть гірший!» – тепер це зрозуміло багато українців. Багато хто втікав у ліси. Частина партизанів воювала за Сталіна, а частина – за незалежну Україну.

Номер слайду 21

21 Українська повстанська армія. Дмитро Клячківський, Микола Лебедь та Роман Шухевич об’єднали розрізнені антирадянські повстанські загони в єдину Українську повстанську армію. Серед них лише Лебедь пережив війну.

Номер слайду 22

22 Радянський наступ. Сталін отримав допомогу від союзників (Велика Британія, США та Франція) і поступово почав перемагати німців. Але разом з радянськими військами на українські землі поверталися і радянські репресії.

Номер слайду 23

23 Українці – радянські героїБагато жителів України здійснили подвиги у лавах радянської армії. Серед них були льотчики Іван Кожедуб (збив 64 літаки) та кримський татарин Амет-Хан Султан.

Номер слайду 24

24 В інших арміях. Українці воювали проти агресорів також і в інших арміях: у польській, канадській, американській, французькій.

Номер слайду 25

25 Не за німців, а проти Сталіна. Жителі Галичини, які ще пам’ятали життя без Сталіна, не хотіли повернення радянської влади, тому багато молоді зголосилося до німецької дивізії «Галичина». Це було у 1944 році, коли для багатьох поразка Німеччини вже була неминучою.

Номер слайду 26

26 Перемога союзників. У 1945 році Німеччину та Італію було розгромлено. Муссоліні стратили, Гітлер скінчив життя самогубством. Невдовзі по тому капітулювали і японці на Далекому Сході.

Номер слайду 27

27 Лісова війна. Але перемога Сталіна означала повернення важкого життя для багатьох українців. У 1946-1948 рр. стався новий, «малий Голодомор». В лісах українські патріоти воювали до початку 1950-х років, і навіть заарештовані, повставали у концтаборах.

Номер слайду 28

28 Втрати. Ані Гітлер, ані Сталін не рахувалися з людськими жертвами. Усього у війні загинуло близько 9.5 мільйонів жителів України. Це приблизно як населення 4-х будь-яких областей сучасної України.

Номер слайду 29

29 Дві дати. Весь світ відзначає закінчення війни 8 травня. Лише у Радянському союзі, а потім у росії, відзначали іншу дату – 9 травня, щоб відокремити свою перемогу. В усьому світі гасло цього дня – «Ніколи знову», і лише у росії – «можемо повторити».

Номер слайду 30

30 Джерела і додаткова література10 історій про українців — героїв 7 армій // CREDO: https://credo.pro/2015/04/133705 Беркгоф К. Жнива розпачу: Життя і смерть в Україні під нацистською владою. Київ, «Критика» (2011). Малаков Д. Оті два роки… У Києві при німцях. (2002): https://chtyvo.org.ua/authors/Malakov_Dmytro/Oti_dva_roky_U_Kyievi_pry_nimtsiakh/ Пігідо-Правобережний Ф. «Велика вітчизняна» війна. Київ, «Смолоскип» (2002):https://chtyvo.org.ua/authors/Pihido/Velyka_vitchyzniana_viina/

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
7 травня
Переглядів
150
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку