«Друге життя паперу» Експериментально-дослідницьке заняття у рамках навчального проєкту «ПАПІР у нашому житті»

Про матеріал
Яким має бути сучасний урок, аби зворушити дитячі душі, запам’ятатися? Він має бути співтворчістю вчителя та учня. А справжня творчість ґрунтується на майстерності вчителя володіти всіма секретами своєї професії. Творчо налаштований учитель прагне побороти стандартний підхід, одноманітність у вирішенні щоденних освітніх завдань. Таких занять чекають діти як свята, оскільки вони захопленні атмосферою пошуку. Таке заняття є продовженням проєкту з мистецтва, математики, інформатики та технологій "Папір у нашому житті"
Перегляд файлу

Навчально-дослідницький проєкт: ПАПІР у нашому житті

Актуальність проблеми: провівши досліди з папером, вивчаючи її особливості та властивості можна дізнатися багато нового і цікавого.

Мета дослідження: дізнатися різні властивості паперу.

Завдання дослідження: з'ясувати, як виготовляють папір. Познайомитися з різними властивостями паперу.

Гіпотеза дослідження: знаючи особливості паперу і його властивості, можна дізнатися, чому він є цікавим.

Характеристика проєкту:

  • дослідницько-інформаційний;
  • міжпредметний (математика, мистецтво, технології, інформатика);
  • груповий;
  • короткостроковий;

Мета та завдання:

  • формувати вміння застосовувати свої знання на практиці;
  • проводити досліди, спостереження та обробляти одержані результати;
  • тренувати навички роботи в групі;
  • набувати навички пошуку відповідей на цікаві запитання;
  • формувати пізнавальний інтерес до повсякденних речей.

 

Формування та розвиток ключових компетентностей:

Ініціативність і підприємливість

Уміння: генерувати нові ідеї, оцінювати переваги і ризики ; готовність використовувати досвід історії різних країн для самопізнання й досягнення добробуту.

Уміння вчитися впродовж життя

Уміння: визначати власні навчальні цілі в соціальній сфері й галузі знань про минуле; знаходити й опрацьовувати джерела соціальної та історичної інформації; критично аналізувати й узагальнювати здобуті відомості й досвід.

Інформаційно-цифрова компетентність

Уміння: використовувати цифрові технології для пошуку потрібної історичної та соціальної інформації,

Ресурси: комп’ютер, проєктор, інтернет-ресурси, сканер, принтер, друкарська машинка, папір, фотоапарат, кольоровий папір, картон, ножиці, пензлик, вода.

Джерела: https://navro.org/papir-vazhlyvyj-element-nashoho-zhyttya/,

https://zpf.company/paper-museum/istoriya-stvorennya-paperu/,

https://jak.koshachek.com/articles/rol-paperu-v-zhitti-ljudstva.html,

https://moyaosvita.com.ua/istoriya/yak-caj-lun-vinajshov-papir/

 

 

«Друге життя паперу»

Експериментально-дослідницьке заняття

у рамках навчального проєкту «ПАПІР у нашому житті»

 

Ведуча 1. Щодня ми використовуємо багато паперу. Як відомо, 2-річна дитина може легко знищити цілу пачку паперів приблизно за 5 хвилин, якщо батьки не відвертаються на тривалий період часу. Ми говоримо не лише про сім’ї з дітьми.  А й про ту діяльність, пов'язану з людьми, які не мають жодного відношення до друку та письменства.

Ведуча 2. Фактично, великий відсоток паперу викидається, тому що ми не вважаємо його всім корисним - ми говоримо про маленькі клаптики паперу для нотаток, пачки пластівців, сухі сніданки, ліки, квитки на трамвай і туалетний папір, чеки, рукави для серветок та ін. Список може бути досить великим.

Ведуча 1. Усе це потрапляє у смітник. За статистикою, в 1 тонні побутових відходів міститься близько 20-40% паперових відходів. Проблема в тому, що ці осколки неможливо відокремити від цілого кластера. Тому вкрай важливо класифікувати та збирати макулатуру.

Ведуча 2. Знання як зброя. Тож, можливо, знаючи, на що здатна макулатура, вам буде легше зрозуміти масштаб проблеми, і у вас виникне бажання збирати макулатуру та заохотити інших.

Ведуча 1. Макулатура (Makulatur, від maculo - бруднити) - це вироби з паперу та картону, паперові відходи, які відслужили свій термін. Макулатура широко використовується у виробництві картону та паперу. З однієї тонни цієї сировини можна виготовити близько 750 кг паперу. Що може зробити макулатура? Як виявилося, багато чого…

Ведуча 2. Найбільше макулатури потребує виготовлення гофрованого картону, що використовується для пакування різноманітної продукції. Виробництво гофрованого картону є найбільшим споживачем макулатури, а основним її компонентом є старі картонні ящики й коробки

Вчитель. Перший дослід називається паперова гармошка. Візьмемо дві склянки, поставимо на стіл. Покладемо на них смужку паперу. Якщо зараз покласти на смужку коробок з сірниками, то смужка прогнеться і коробок впаде.

А тепер візьмемо і складемо папірець в гармошку.

Покладемо цю гармошку на стакани, а зверху покладемо сірники. Бачите! Коробок не падає.Складений в гармошку папір стає міцнішим і може витримати велике навантаження. Вона стає ніби товщі. На що схоже? Гофрований картон. Тобто змінюючи форму паперу, можна використовувати її по-різному.

Ведуча 1. У тонні сміття близько 30% паперових відходів. Але, потрапивши на смітник, вони губляться безповоротно і переробленню не підлягають. Тому макулатуру заготовлюють окремо.

Ведуча 2. Її ділять на 13 сортів - від відходів білого паперу до старої шпалери і мішків від цементу. Сучасні технології дозволяють перетворювати макулатуру не тільки на туалетний папір, але й на тканину, газетний папір, звичайний, а також технічний і покрівельний картон.

Ведуча 1. Тари для яєць, саме ті, що ми обираємо при покупці, також виготовляють з макулатури. А ще з макулатури виготовляють папір. Наприклад, газетний. Газетним, зазвичай, називають тонший папір сірувато-бежевого кольору. Його використовують для нотаток, записів та друку книг, блокнотів, та газет.

 

Вчитель. Проведемо ще один дослід на міцність паперу. Візьмемо три смужки паперу однакового розміру. З першою смужкою не будемо нічого робити. Другу надріжемо небагато. А третю змочимо у воді. А тепер спробуємо розірвати всі ці смужки по черзі.

Ціла смужка рветься важко. Надрізана смужка порвалася легше, а мокру порвати виявилося найлегше. Цей досвід підтверджує, що папір складається з волокон, які переплетені між собою. Ми порушили волокна, і папір рветься легко.

 

Ведуча 1. Ще одним аспектом використання макулатури можна назвати гігієнічний. Так, саме з макулатури виготовляють більшість сортів туалетного паперу, серветок та паперових рушників, одноразовий посуд. Причому використання макулатури дозволяє зменшити витрати на виробництво цих товарів, за деякими оцінками, на 30–50%.
 

Ведуча 2. Макулатура – відмінна сировина для виготовлення теплоізоляційних матеріалів, наприклад ековати, що на 81% складається з переробленого газетного паперу. Він має хороші звукоізоляційні властивості, практично не містить шкідливих для людини речовин, тому може використовуватись в житлових приміщеннях.

 

Ведуча 1. З макулатури також виробляють плитний тепло- і звукоізоляційний матеріал, що використовують, як і ековату, для облицювання приміщень – як житлових, так і офісних, чи складів.

 

Ведуча 2. Макулатура також слугує основою для виготовлення таких покрівельних матеріалів, як руберойд та пергамін – це листки картону просякнуті бітумом і дьогтем та їх сумішами.

 

Вчитель. Третій дослід. А як ви думаєте: що падає швидше? Аркуш паперу або монета, гладкий аркуш паперу або зім'ятий? Візьмемо в одну руку аркуш паперу, а в іншу монетку. Випустимо з рук їх одночасно. Монета відразу швидко впала, а папір падає повільно, крутиться. Як ви думаєте чому? Думаєте тому, що монета важче? Тоді візьмімо два однакових аркуші паперу, один зім'яв, а інший залишимо рівним. М'ятий впав швидше. Чому? А тому, що рівному аркушу заважало падати повітря. Так придумали парашут.


Ведуча 1. Отже, вторинне використання паперу широко розповсюджене в європейських країнах. Україна робить перші кроки у цьому напрямку. Задача кожного екологічно свідомого громадянина раціональне використання та утилізація паперу. Ці заходи збережуть сотні дерев.
 

Вчитель. Проведемо ще один красивий дослід. Чи зможуть зацвісти паперові квіти? Виріжемо з різноколірного паперу квіти. Зігнемо пелюстки. Візьмемо миску з водою і покладемо їх у воду. Ми бачимо, що квіти почали розпускатися як за помахом чарівної палички! Можна зробити ціле море квітів. Коли папір намокає, трубочки волокон наповнюються водою, папір розбухає і розпрямляється. Наші квіти розпустилися.
 

Ведуча 2. Також варто не забувати про те, що для вас сміття – для когось цінний ресурс. Так використаний чистий папір може слугувати сировиною для чудових дитячих виробів, які не лише будуть сприяти розвитку дитячої моторики та уяви, але й будуть змалечку привчати нове покоління дбайливо ставитися до природних ресурсів.

 

Творчий експеримент з туалетним папером

Портативна колонка  Для того, щоб зробити собі колонку, вам знадобиться одна втулка, два одноразові стаканчики та клей. Картонний валик виступатиме у ролі підставки, а стаканчики у ролі підсилювачів.

Як бачите, гільза від туалетного паперу – річ практично незамінна у господарстві. Як показав досвід, далеко не всі використані розхідники потрібно викидати. Дайте їм шанс. Ми запропонували вам лише кілька варіантів застосування картонній втулкі, але навіть їх цілком достатньо, щоб дати їй право на нове життя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДРУГЕ ЖИТТЯ ПАПЕРУу рамках навчального проєкту «ПАПІР у нашому житті»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Усе це потрапляє в смітник

Номер слайду 4

Знання як зброя

Номер слайду 5

Гофрований картон

Номер слайду 6

Перший дослід. Паперова гармошка

Номер слайду 7

Сучасні технологіїУ тонні сміття близько 30% паперових відходів. Але, потрапивши на смітник, вони губляться безповоротно і переробленню не підлягають. Тому макулатуру заготовлюють окремо.Її ділять на 13 сортів - від відходів білого паперу до старої шпалери і мішків від цементу. Сучасні технології дозволяють перетворювати макулатуру не тільки на туалетний папір, але й на тканину, газетний папір, звичайний, а також технічний і покрівельний картон.

Номер слайду 8

Другий дослід

Номер слайду 9

Гігієнічний аспект. Використання макулатури дозволяє зменшити витрати на виробництво цих товарів, за деякими оцінками, на 30–50%.

Номер слайду 10

ЕКОВін має хороші звукоізоляційні властивості, практично не містить шкідливих для людини речовин, тому може використовуватись в житлових приміщеннях.

Номер слайду 11

Третій дослід. Що падає швидше?

Номер слайду 12

Четвертий дослід. Паперові квіти

Номер слайду 13

Творчий експеримент. Акустичні колонки власноруч

Номер слайду 14

Треба пам'ятати, що…Також варто не забувати про те, що для вас сміття – для когось цінний ресурс. Так використаний чистий папір може слугувати сировиною для чудових дитячих виробів, які не лише будуть сприяти розвитку дитячої моторики та уяви, але й будуть змалечку привчати нове покоління дбайливо ставитися до природних ресурсів.

Номер слайду 15

ДРУГЕ ЖИТТЯ ПАПЕРУу рамках навчального проєкту «ПАПІР у нашому житті»

zip
Додано
15 липня 2023
Переглядів
248
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку