Дуель - шоу " Хто зверху ? "

Про матеріал

узагальнити і систематизувати знання з основних понять фізики; формувати вміння використовувати здобуті теоретичні знання на практиці; прищеплювати любов до фізики; виховувати бережливе відношення до природи. Розвивати пізнавальні здібності учнів, інтерес до фізики як до науки, що нерозривно пов'язана з життям, творчу активність, вміння приймати правильне рішення, логічно мислити, працювати в колективі.

Перегляд файлу

 

 

Дуельшоу

 

 

\

 

 

 

 

Описание: C:\Users\Люда\Desktop\images.jpg     (Для учнів 9 класу)

Описание: http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTUElFG2EF5PXYOadUbppA8fdck4FgOWtPD2k2dpJeHBLH0z9fG 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                    Підготувала

вчитель фізики

Меринова О. М.

2018 р.

Дуель – шоу «Хто зверху?»

Цілі: узагальнити і систематизувати знання з основних понять фізики; формувати вміння використовувати здобуті  теоретичні знання на практиці; прищеплювати любов до фізики;  виховувати  бережливе відношення до природи. Розвивати пізнавальні здібності учнів, інтерес до фізики як до науки, що нерозривно пов’язана з життям, творчу активність, вміння приймати правильне рішення, логічно мислити, працювати в колективі.

Пояснення: У шоу беруть участь дві команди — хлопців та дівчат. Щоб перемогти, дівчатам доведеться запитати себе: що вони знають про світ чоловіків-фізиків і як вони до цього ставляться? Хлопці-фізики, в свою чергу, повинні зробити те ж саме щодо дівчат-фізиків.

Дуель чоловічого і жіночого світів ділиться на п’ять раундів, що складаються з бліцопитувань, різних конкурсів та змагальних ігор. Шоу складається з п’яти  конкурсів (накопичення балів). Переможець визначається у фінальному, шостому раунді, де бали переможця зростають удвічі. Ведучі є капітанами команд. Тобто ведуча є капітаном команди дівчат, а ведучий – капітан команди хлопців. Команда складається з чотирьох учасників.

Хід роботи

Ведучий. Доброго дня! Доброго дня пані та панове! Вас вітає шоу  «Хто зверху?»! 

Ведуча. Хто розумніший, чоловіки чи жінки? Уже тисячі років людство шукає відповідь на це запитання. Та сьогодні ми переконаємося в тому, що  дівчата не лише найчарівніша половина людства, а й найрозумніша.

Ведучий. Й найнаївніша… Адже сьогодні, хлопці покажуть, хто править світом. З Богом ! То ж  давайте представляти наших учасників.

Мені сьогодні неймовірно пощастило, в мене команда така, що просто як кажуть: «Мама не горюй!». В моїй команді:

1.

2.

3

Перемогти у цієї команди не-ре-аль-но. Хіба не знаю, можливо там є доктора наук!

Ведуча. Дякую мій колега, дійсно, дуже сильні супротивники, але за моєю спиною найчарівніші, найрозумніші дівчата школи, і поки що не доктора наук, але все може бути!  І  серед нас є...

1.

2.

3.

Ведучий. Дуже у вас така гарна команда. Але у нас є ще й верховний суддя цієї неперевершеної гри – пані  Олена Миколаївна!

 Суддя. Мої вітання ведучим,  дівчатам, хлопцям та глядачам. Давайте домовимось так – за мною  об’єктивність, за Вами – запальна гра. І нехай переможуть найсильніші!

Ведуча. Тобто ми – дівчата.

Ведучий. Дякуємо пані суддя. 

Суддя. На шляху до перемоги у кожної команди є п’ять  конкурсів та фінальне завдання. Кожен конкурс оцінюється у  10 балів. Але команда переможець у кожному конкурсі може поповнити свою скарбничку ще на п’ять  балів, якщо  зможе відгадати ім’я запрошеного гостя, про якого я коротко розповім вам. А переможець фіналу дістане можливість  подвоїти попередню кількість балів. Все зрозуміло?

За ходом гри спостерігатиме вельмишановне журі у складі:

1.

2.

І так, починаємо.

Ведучий. У нас залишилася одна незавершена справа  – хто починає перший раунд?

Ведуча. Дякую, дякую Андрію. Ти справжній джентльмен.

Суддя. То ж починають дівчата! Отже, перший конкурс, перший раунд.

(Звучить музика)

Раун 1

«Збери літери»

Суддя. Дівчатка, ми знаємо, що у вас немає проблем з інтелектом. Доказом цього стане наш наступний конкурс «Збери літери». Зараз наші асистенти виносять Вам необхідний реквізит.

Правила наступні:  я зачитую питання, дівчата їх відгадують і вибудовують слово з літер, які  в них на футболках. Слово складаємо зліва направо. На це їм дається 1 хвилина. Команда, яка склала більшу кількість слів отримує 10 балів, команда, яка  склала меншу кількість слів – 0 балів. Ф, А, З, А, Р, П, Ш, К.

Якщо ви готові, а ви вже готові. Три, два, один – час пішов.

  1. Око автомобіля. (фара)
  2. В електриків є нуль і є …. (фаза)
  3. Як називають воду в газоподібному стані? (пара)
  4. М'ясо, після механічної обробки? (фарш)
  5. В жінок - це прикраса та помітний аксесуар, у чоловіків – засіб  захисту унікального інструменту людини, який  відповідає за утворення звуку?  (шарф)
  6. Найкраще місце відпочинку в спекотну пору року, де зелені насадження  забезпечують зниження температури повітря через  випаровування вологи та захищають від  шуму? (парк)

Суддя.  Ви себе показали гарно. У мене для вас, шановні хлопці є також запитання на які вам потрібно дуже оперативно  скласти правильну відповідь. На це є 60 с.

 Ознайомтеся з літерами. Г, Р, І, М, С, А, О, Н. Час пішов!

  1. Як називають звук, що чутно в небі після блискавки? (Грім)
  2. Дрібні краплі води, що утворились на поверхні Землі і предметах в результаті конденсації. (Роса).
  3. З нього ліплять бабу. (сніг)
  4. В ньому шукають голку магнітом. (сіно)
  5. Урочиста пісня, яка вихваляє та прославляє кого-небудь або що-небудь (первісно божество)? (гімн)
  6. І літературний твір, і чоловіче ім'я. (Рома)

Суддя.  Шановне журі,  враховуючи Вашу компетентність і всеобізнаність, будь-ласка поставте всі крапки над і.

Журі. Рахунок__________ На користь_______.

(Звучить музика)

Бонусне запитання: 

Гість 1. Німецький  фізик.  Народився  у  бідній  родині.  Навчався  в  Ерлангемському  університеті,  але  так  і  не  закінчив  його. Працював вчителем  у Швейцарії.  В 1826  р.  відкрив  свій  головний  закон електричного  кола. У 1881  р. на Міжнародному  конгресі  електриків його  ім’ям була названа одиниця  електричного опору. (Георг Симон Ом).

Суддя.  Шановне журі,  я звертаюся по Ваш вердикт.

Журі. Рахунок__________ На користь_______.

Раунд 2

Показуха

Суддя.  Ми продовжуємо. Дуже  хочеться на вас подивитися. Адже наступний конкурс «Показуха», будемо сміятися до сліз. Я думаю вже всі здогадалися чим ми будемо займатися в цьому конкурсі, але все ж таки, я поясню правила.

 Отже, виберемо одного учасника із вашої команди дамо йому аркушик із записаним словосполученням, а йому потрібно його показати. Дорога команда, ви вгадуєте, а хтось з вас показує.   Звичайно, виграє та команда, яка відгадає фразу якнайшвидше. Команда – переможець отримує +10 балів. У Вас є на те, щоб показати  60 с. Час пішов.

Фраза – «Сила тяжіння»

Суддя.  Кого ж вибрати з вас?

Фраза – «Рівноприскорений рух»

Суддя. Шановне журі, просимо Вас до слова.

Журі. Команда дівчат впорались за____с., а команда хлопців  впорались за _с. Перемагають____________  і отримує до своєї сопілочки  балів + 10.

(Звучить музика)

Бонусне запитання:

Гість 2. Народився  у 1643  р.  в  сім'ї  фермера-орендатора  в  графстві Лінкольн. У 1665 р. закінчив Кембріджський університет. Через  три  роки  керував  фізико-математичною  кафедрою Кембріджського університету. Ще  через  чотири  роки  його  обрали  членом  Лондонського Королівського  товариства.  Пізніше  він  став  президентом  цього товариства. 1699 р. він став директором Монетного двору Англії. Досліджуючи  земну  і  небесну  механіку,  створив  працю «Математичні основи натуральної філософії». Він відкрив кілька фундаментальних законів фізики і один з них називається «закон всесвітнього тяжіння». (Ньютон)

Суддя.  Шановне журі,  давайте поговоримо про бали.

Журі.  Рахунок__________ На користь_______.

(Звучить музика)

 

 

 

Раунд 3

«Хто я?»

Суддя.  Зараз ми переходимо до конкурсу  «Хто я?».

На картині зображений предмет чи то персонаж, який пов’язаний з фізикою. Головна задача вгадати, що це за персонаж. Дорогі учасники, ваша поведінка має бути виваженою, можна відповідати «так» або «ні», а сам учасник буде ставити запитання. На виконання завдання ви маєте 60 секунд.

Починають дівчата.

 (Команда відгадує картинку). Амперметр

Суддя. Кого з цих трьох богатирів ви хочете бачити в цьому раунді? У вас є 60 с.

(Команда відгадує картинку) Підручник «Фізика 9 клас»

Суддя. Шановне журі, скажіть будь-ласка, як Вам цей конкурс і що ви думаєте?

Журі.  Обидва учасника – просто мо-ло-дці, але пощастило в цьому конкурсі команді - ____.

(Звучить музика)

Бонусне запитання:

Гість 3. видатний французький фізик і математик, один з основоположників електродинаміки. Ввів у фізику поняття «електричний струм» і побудував першу теорію магнетизму.  Працював також у галузі механіки, теорії імовірностей і математичного аналізу.На його честь названо одиницю сили струму.  (Андре Марі Ампер)

 Суддя. Який у нас рахунок?

Журі.  Рахунок__________ На користь_______.

(Звучить музика)

Раунд 4

«Бліц»

Суддя.  Ми переходимо до наступного конкурсу «Бліц», де команда показує свій сукупний інтелект. Я буду ставити запитання і за 60 с команда має дати якомога більше правильних відповідей. Відповідь має бути лаконічною «Чоловік» або «Жінка». Зараз ви продемонструєте як Ваші знання  допоможуть Вам. Команда, що дасть більше правильних відповідей отримає до своєї скарбнички +10 балів, команда суперниця не отримає нічого.

 Я думаю дівчата, Ви  не проти, якщо хлопці перші. Отже дорогенькі хлопчики Ваша хвилина пішла.

  1. Хто з українців вперше злітав у космос? (чоловік)
  2. Кому важче визначити колір та відтінок? (чоловік)
  3. У якому сузір’ї знаходиться Полярна зірка?  (жінка, Мала Ведмедиця)
  4. Кому яблуко підказало закон всесвітнього тяжіння? (чоловіку, Ньютон)
  5. Хто вперше сказав, що планета Земля за формою куля? (чоловік, Піфагор)
  6. Секунди та хвилини придумав (чоловік)
  7. Хто був двічі нагороджений Нобелівською премією з фізики та хімії? (жінка, Марія Складовська-Кюрі)
  8. Хто найчастіше отримували Нобелівську премію? ( чоловіки)
  9. Хто отримав Нобелівську премію за розробку оболонкової моделі ядра? (жінка, Марія Геппер Майєр)
  10. Хто з фізиків уперше провів слідство і викрив шахраїв? (чоловік, Архімед)
  11. На честь кого названо одиницю вимірювання енергії? (чоловіка, Джоуль)
  12. У кого вища температура тіла, у чоловіка чи жінки? (чоловіка)
  13. Відкриття руху молекул речовини пов’язане з ім’ям … (чоловіка, Броун)
  14.  Одиниця вимірювання електричного заряду. (чоловік, Кулон)
  15.  Винахідник радіо. ( чоловік, А.С. Попов)

Суддя.  Ось так ви розподілилися своєю хвилиною. А тепер дивіться, як це зроблять дівчата.

Ви готові? Час пішов.

  1. Хто увів термін «фізика»? (чоловік, Арістотель)
  2. Найбільш гаряча  планета Сонячної системи. (жінка, Венера)
  3. Закон, який виражає зв'язок між силою струму, напругою та опором в електричному колі, носить ім’я…. (чоловіка, Ома)
  4.  Людина, яка допомогла Ейштейну отримати Нобелівську премію…(жінка, дружина Мілева Маріч)
  5. Хто кидав гармати з похилої вежі  в італійському місті Піза? (чоловік Галілй)
  6. Хто вперше отримав Нобелівську премію? (чоловік)
  7. Кого у світі більше, чоловіків чи жінок? (чоловіків)
  8.  Кого ховали в трьох трунах: дерев’яна, свинцева та ще одна дерев’яна. (жінку, Марію-Складовську Кюрі)
  9. Ким було побудовано телескоп вперше? (чоловіком, Галілей)
  10.                 Ким було відкрито сьому планету Сонячної системи? (чоловіком, Гершелем)
  11. Основоположник космонавтики? (чоловік, Ціолковський) 
  12. Кому належить наступний вислів: «Дайте мені точку опори, і я переверну світ»?  (чоловіку, Архімеду).
  13.  Кому належать слова «Знання – сила»? (чоловіку, Ф. Бекон)
  14.  Хто автор планетарної моделі атома? ( чоловік, Ернест Резерфорд.)

Суддя. Які ми маємо результати?

Журі.  Рахунок__________ На користь_______.

(Звучить музика)

Бонусне запитання:

Гість 4. давньогрецький учений, фізик, механік і математик. Установив правило важеля, відкрив закон гідростатики, запровадив ряд астрономічних приладів, зокрема модель небесної сфери. (Архімед)

Суддя. Який рахунок?

Журі.  Рахунок__________ На користь_______.

(Звучить музика)

Раунд 5. «Я умію»

Суддя. Наступний конкурс має назву «Я умію». Зараз Вам доведеться продемонструвати свої практичні вміння. Перед кожною командою знаходиться набір приладів. Потрібно  зібрати діючу модель: скласти електричне коло за поданою схемою та виміряти силу струму та напругу джерела струму.  Для цього завдання я прошу пройти команди до своїх робочих місць. Для виконання цього завдання дається 90 с. Перемагає команда, яка впорається першою.

Команда переможець отримує +10 балів, до свого загального рахунку. Ну що готові? Тож починаймо!

Суддя. Які ми маємо результати?

Журі.  Рахунок__________ На користь_______.

(Звучить музика)

Бонусне запитання:

Гість 5. Італійський фізик, астроном. Відкрив закони падіння тіл і коливання маятника , перший указав на існування інерції. Винайшов термоскоп – прилад для вимірювання температури, перший застосував телескоп для астрономічних досліджень, відкрив супутники Юпітера, сонячні плями і фази Венери. (Галілео Галілей)

Суддя. Який рахунок?

Журі. Рахунок__________ На користь_______.

Фінал

Суддя. Настав час фіналу і саме фінал визначить хто переможе. У фіналі є можливість подвоїти бали вдвічі.

Саме зараз фінал істини.  Отже, розумники  - за одну хвилину, кожна команда повинна дати якомога більше правильних відповідей. Та команда, яка дасть більшу кількість відповідей і переможе у фіналі. Ну що дівчатка готові? То ж починаймо. Три, два, один – час пішов.

Запитання до дівчат.

  1.     Прилад для вимірювання маси тил. (Терези.)
  2.     Чим вимірюється сила струму в колі? (Амперметром.)
  3.     Прилад для вимірювання швидкості? (Cпідометр.)
  4.     Якому вченому за легендою впало на голову яблуко? (І. Ньютону.)
  5.     Перший космонавт незалежної України. (Ю. Каденюк.)
  6.     На його честь названо одиницю вимірювання енергії. (Дж. Джоуль.)
  7.     У  якій  місцевості  спостерігаються “сухі”  дощі? (Пустеля  Сахара.)
  8.     Хто автор планетарної моделі атома? (Ернест Резерфорд.)
  9.     Чому  в  мороз   сніг  рипить  під  ногами? (Руйнуються кристалики – сніжинки.)
  10. Найбільш поширена в природі рідина. (Вода)
  11. Назвіть прилад для розгляду дрібних  предметів. (Лупа)
  12. Орган сприймання світла живими істотами. (Око)
  13. Якою  ложкою  краще  їсти  гарячу  страву:  дерев'яною  чи  металевою? (Дерев'яною)
  14. Назвіть тварину, що орієнтується в середовищі за допомогою ультразвуку.

( Кажан, дельфін, кашалоти, тюлені)

Суддя.  Тепер Ваша черга, дорогі хлопчики, блиснути своїм інтелектом. Час пішов.

  1.                 Який вимірювальний прилад носить при co6i більшість людей? (Годинник.)
  2.                 Чим вимірюється напруга в колі? (Вольтметром.)
  3.                 Яку величину вимірюють мензуркою? (Об'єм.)
  4.  Biн уперше вигукнув «Еврика!». (Архімед.)
  5. Батько радіо. (О. Попов)
  6. Теоретично й експериментально обґрунтував закон, який виражає зв'язок між силою струму, напругою та опором в електричному кол, цей закон носить його ім'я. (Г. С. Ом.)
  7. Коли  швидше  висихає  білизна:  в  морозну  погоду  чи  у відлигу? (В морозну погоду.)
  8. Рідина,  якою  заповнюють  вузенькі  трубочки  термометрів. (Ртуть, спирт)
  9. Тривалість одного оберту земної кулі. (Доба)
  10. Головне джерело світла на Землі. (Сонце)
  11. Лінзи в оправі для корекції зору. (Окуляри)
  12. Скільки  важить  тіло,  яке  вільно  падає? (0,  воно  перебуває  в стані невагомості)
  13. Чому аромат квітів відчувається на відстані? (Дифузія)
  14. Чому  в  холодному  приміщенні  найпершими  мерзнуть  ноги? (Знизу холодніше повітря)

Суддя. Хто переміг у фіналі?

Журі. У фіналі перемогли ________, отже їхня попередня кількість балів подвоюється і заробили вони ________ балів.

(Звучить музика)

Суддя. Видатний давньогрецький філософ Сократ зробив свого часу висновок: «Чим більше я знаю, тим більше я не знаю». Людина приходить у світ для того, щоб постійно вдосконалювати, насамперед – себе, свій духовний світ, свої знання, уміння, навички, здібності. Саме тому протягом, майже, всього життя людина наполегливо навчається. І не важливо чоловік ти чи жінка. Важливо лише те, що всі ми відчуваємо потребу в збагаченні знаннями, отриманні задоволення від інтелектуальної спроможності.  Тож будьте розумними!!!!

 А великий  російський  письменник  Л.Толстой  казав,  що  людину можна оцінювати дробом, знаменник якого становить те  хороше, що вона думає про себе сама, а чисельник — те хороше,  що  про  цю  людину  думають  інші.  Бажаємо  усім,  щоб  щастя  додавалося,  а  горе  віднімалося,  щоб  достаток  множився,  а любов ділилась.

 

 

doc
Пов’язані теми
Фізика, Позакласні заходи
Інкл
Додано
25 вересня 2018
Переглядів
2273
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку