Духовність і патріотизм, поєднання цих двох напрямків у навчально - виховному процесі дошкільнят

Про матеріал
Пропоную презентацію, як поширення власного досвіду своєї роботи в поєднанні двох напрямків розвитку у навчально - виховному процесі дошкільнят - це духовність і патріотизм. Матеріал підготовлений до консультації для вихователів, яка має ціль надихнути педагогів виховувати нове покоління українців з добрим серцем та сильним духом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Духовність і патріотизм, поєднання цих напрямків розвитку, у навчально – виховному процесі дошкільнят.

Номер слайду 2

Духовність – це категорія людського буття, що зумовлює його комунікативний характер, виражає здатність людини до творення культури й самотворення. З перекладу латинської мови похідне від слова spiritus - «дух», означає що людина може не тільки пізнавати чи відображати навколишній світ, але й творити його;Духовність - це стан душі, поведінка кожного з нас у надзвичайних життєвих обставинах, це наші думки, мова, вчинки, внутрішні властивості людини. Духовність – це внутрішній світ людини, її зв’язок з Богом.

Номер слайду 3

А що ж таке патріотизм? Слово «патріотизм» прийшло з грецької πατρίς, що означає «земля батька, предка», та латинською «патріа» - батьківщина) – це громадянське почуття, змістом якого є любов до Батьківщини і готовність пожертвувати своїми інтересами заради неї, відданість своєму народові, гордість за надбання національної культури, особливе емоційне переживання своєї приналежності до країни та свого громадянства, мови, історії, традицій.

Номер слайду 4

Тому, в сучасних умовах важливу роль відіграє і розвиток патріотичної особистості, і формування духовного світогляду дитини. Адже вони тісно переплітаються. Однією з важливих педагогічних задач, визначених Законом України «Про дошкільну освіту», є виховання в дітей любові до України, шанобливого ставлення до родини, поваги до народних традицій і звичаїв, державної та рідної мови, національних цінностей українського народу, а також цінностей інших націй і народів, свідомого ставлення до себе, оточення та довкілля.

Номер слайду 5

Керуючись наказом Міністерства освіти і науки України, затверджена Концепцією національно – патріотичного виховання в системі освіти України та Заходи щодо її реалізації до 2025 року. У період війни, яку російська федерація розв’язала і веде проти України, виникає нагальна необхідність переосмислення зробленого і здійснення системних заходів, спрямованих на посилення національно – патріотичного виховання дітей та формування нового українця. Базовий компонент дошкільної освіти передбачає перехід дошкільної освіти до креативних технологій виховання і навчання, модернізацію змісту дошкільної освіти шляхом забезпечення різнобічного розвитку дітей дошкільного віку відповідно до їхніх задатків, нахилів, здібностей, індивідуальних, вікових особливостей, культурних потреб. (Богуш, 2012: 12)

Номер слайду 6

І перед нами, педагогами поставлена мета – виховувати наших діток справжніми патріотами з духовно – моральними цінностями. Метою і завданням навчання духовно-морального спрямування у дошкільних закладах є формування дитини на засадах християнської моралі, плекання духовності, доброти, людяності, милосердя, чесності, працьовитості, виховання духовно багатої особистості, яка усвідомлювала б свою відповідальність перед Україною і рідним народом. 

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

pptx
Додано
25 травня 2023
Переглядів
161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку