Два кольори - назавжди у моєму серці.

Про матеріал
ознайомити здобувачів освіти з історією створення Прапора України; розвивати критичне мислення, вміння використовувати знання на практиці; виховувати патріотизм і національну гідність, розуміння своєї причетності до долі України; формувати ціннісне ставлення до Державного прапора України.
Перегляд файлу

Виховна година

«Два кольори – назавжди у моєму серці!»

 

Мета: ознайомити ліцеїстів з історією створення Прапора України; розвивати критичне мислення, вміння використовувати знання на практиці; виховувати патріотизм і національну гідність, розуміння своєї причетності до долі України; формувати ціннісне ставлення до Державного прапора України.

Обладнання: роздатковий матеріал, відео «Державні символи України».

Хід виховної години

          І. Організаційний момент.

Слово класного керівника: Одним  з найважливіших елементів процесу становлення державності будь – якої країни є визначення національної символіки як невід'ємної ознаки незалежності. Кожен народ має свою історію і свої святині, серед яких прапор, герб, гімн. Саме про прапор буде йти мова. Тема для вас не нова, але я сподіваюся, що дізнаєтесь ви чимало нового і цікавого для вас.

Є священний диво-птах в синьо-жовтих кольорах;

Нас ніколи не покине, хоч летить на всіх вітрах.

Він веде вперед вождя, він присяга, він суддя,

Бачить нас крізь мури-стіни і спитає- чи козак…

Онде прапор України- честі нашої маяк!

 

            Державний прапор – одна з офіційних емблем держави, яка символізує її суверенітет. Український державний прапор являє собою синьо  - жовте прямокутне полотнище з двох рівних за шириною, горизонтально розташованих смуг: верхньої синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Поєднання кольорів може трактуватись багатозначно: це й чисте, мирне небо над жовтим хлібним ланом – символом праці, достатку, це й золоте Сонце у синьому космосі.

Шановні здобувачі освіти , пропоную вашій увазі відео «Державні символи України ». https://cutt.ly/PfHyGHv

ІІ. Основна частина виховної години

   Слово класного керівника: Ліцеїсти, давайте повернемось на декілька століть назад і дізнаємось більше про нашого прапора . 

Як кожний вільний народ, ми, українці, маємо свій прапор. Його ще називають хоругвою або знаменом. Історія розповідає, що великий князь Олег на честь перемоги над Візантією велів вивісити знамена. А князь Володимир вже водив свою бойову дружину на ворогів під хоругвами, у тому числі й синьо-жовтими.

 Жовто-блакитні барви символізували Київську Державу ще до хрещення Русі. Слов'яни обожнювали свої знамена і вірили, що у воєнний час вони святіші від ідолів.

Після прийняття християнства ці кольори освячувалися образом животворного Хреста. З XVIII століття полкові й сотенні козацькі прапори Війська Запорозького все частіше виробляються з блакитного полотнища, на якому жовтою фарбою наносять хрест, зорі, зброю, постаті святих.

У козацьку добу синьо-жовті барви начастіше зустрічались у західно-украінських землях. В часи Національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, крім малинового прапора, козацькі полки мали різні знамена: зелені, сині, жовті та інші.

Із середини XIX століття активізується український національно-визвольний рух. Головна руська Рада, яка зібралася у Львові, ухвалила за національний прапор колишню емблему Галицького князівства – зображення золотого лева на блакитному тлі.

Українські січові стрільці мали прапор із зображенням архістратига Михаїла з мечем в одній руці і щитом – у іншій. А на щиті – золотий лев на блакитному тлі.

У Радянському Союзі питання про Національну символіку (зокрема прапора) неодноразово порушувалося демократичними силами наприкінці 1980-х років. 12 грудня 1989 року воно піднімалося на другому з'їзді народних депутатів СРСР.

23 березня 1990 року перша сесія Тернопільської міської Ради народних депутатів XXI скликання ухвалила постанову про національну символіку. Один із її пунктів містив рішення про встановлення українського національного прапора на будівлі міської ради поруч з державним прапором УРСР.

28 квітня 1990 року аналогічні рішення були прийняті Львівською обласною Радою народних депутатів. 24 липня 1990 року на Хрещатику біля будинку Київської міськради було піднято синьо-жовтий прапор.

Після проголошення незалежності України Верховна Рада України 28 січня 1992 року ухвалила постанову «Про затвердження Державним Прапором України національного прапора». Освячення Державного Прапора було проведено священиком Петром Бойком, після чого здійснена урочиста хода і внесення прапора до Верховної Ради.

23 серпня 2004 року. Указом Президента України було встановлено свято –День Державного Прапора України, яке щорічно відзначається 23 серпня.

Нині Державний прапор постійно майорить над будинком Верховної Ради України, резиденцією Президента України, над будинками обласних і районних Рад, над представництвами нашої держави у інших країнах світу.

Синьо-жовтий прапор України піднімається під час відкриття міжнародних конференцій, під час офіційних церемоній, під час вручення призів переможцям міжнародних спортивних змагань.

Слово класного керівника : Тепер ви однозначно більше знаєте про наший державний символ . І саме настав час для вікторини. Цікаво, як добре ви запам’ятали попередній матеріал.

 Зміст запитань вікторини

1. Яким словом можна замінити поняття «символ»? (Знак, ознака)

2. Коли вперше з’явилися синьо-жовті прапори? (В дохристиянські часи)

3. Яка квітка вважалася священною в українців-язичників і чому? (брат-і-сестра, поєднання кольорів)

4. Який колір використовувався козаками на полі бою поруч із синьо-жовтими стягами? (Малиновий)

5. В якому місті було піднято український прапор у 1989 році? (У Львові)

6. Як перекладається з праслов’янської мови слово «прапор»? (Лечу, рухаюсь)

7. Назвіть якомога більше варіантів пояснень поєднань жовтого і блакитного.

8. Коли в Україні святкується День Державного Прапора? (23 серпня).

9. Коли сесія Верховної Ради проголосила синьо-жовтий прапор Державним Прапором України? (28.02.1998)

10. Поясніть значення виразу: «Людина піднімається на Еверест для себе, але прапор на Евересті вона встановлює для своєї країни» (Маргарет Тетчер).

Слово класного керівника: Дякую вам за активну учать, безперечно ви всі молодці! Я знайшла декілька цікавих фактів про наший прапор і цікаво Чи знали ви, що …

  1. Найбільший український прапор, який був намальований, з’явився у Києві в червні 2014 року. Волонтери розмалювали на Оболонській набережній величезну ділянку бетонного укосу у кольори державного прапора  України. В акції взяли участь тисячі киян.
  2. У Книгу рекордів України 23 серпня 2007 року попав найбільший прапор України: 1350 метрів квадратних. Це 30 на 45 метрів, який пошила вдова донецького шахтаря Марія Бєляткова. Стяг називають «Донецьким прапором».
  3. З нагоди 25 річниці Незалежності України у Книгу рекордів Гіннеса внесли світовий рекорд – найбільший у світі килим із квітів у синьо-жовтих кольорах. Це 13 тис 57 метрів квадратних квіткової гами. А коли квіти розпустилися, килим став більшим на 8 метрів квадратних.
  4. У Китаї є так звана «Книга Змін», яка включає у себе позначення деяких колірних комбінацій. У цій Книзі поєднання синього і жовтого кольорів ( коли синій над жовтим ) означає біду. А ось якщо кольори розміщені навпаки- благополуччя. Існує чутка про розмову Л. Кравчука із китайською художницею Мао Мао у 1992 році . китаянка нібито дуже просила тодішнього президента України поміняти розташування кольорів на нашому прапорі. Вона стверджувала, що таке поєднання принесе молодій Україні багато бід та нещастя.
  5. Наш Прапор побував у США, Антарктиді і навіть на найвищому вулкані у світі (це у Тихому океані, масив Тому).

 

 

ІІІ. Заключна частина виховної години.

 

Слово класного керівника : Для кожної держави прапор- це лице країни. Під цим прапором зустрічають іноземних гостей, приймають присягу військовослужбовці, працюють посольства України, його урочисто піднімають у дні слави та перемог наших олімпійців, а зараз під цим прапором наші бійці виборюють перемогу в ім’я свободи України, йдуть у двобій за справедливість, за чисте небо, за святу правду! За Україну! Дякую за увагу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
22 квітня 2022
Переглядів
1008
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку