Джерела українських фразеологізмів

Про матеріал
Презентація до уроку "Джерела українських фразеологізмів" для учнів 6 класу передбачає дослідницьку роботу шестикласників у визначенні джерел українських фразеологізмів, вправи на закріплення вивченого матеріалу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джерела українських фразеологізмів

Номер слайду 2

Доберіть фразеологізми

Номер слайду 3

Прикусити язика. Кури не клюють. Ні світ, ні зоря. Зарубати на носі. Чи можна передати значення фразеологічного звороту одним словом?Чи можна у фразеологічному звороті замінити окремі слова, не порушивши при цьому смислу звороту?

Номер слайду 4

Фразеологізм — неподільне, стійке словосполучення, яке можна замінити синонімічним словом. Однак фразеологізм виразніший, емоційніший, ніж синонімічне слово. Наприклад: Бити байдики (ледарювати)Рукою подати (близько)За царя Гороха (давно)Гаряча голова (запальна, нестримна людина). Фразеологізм є одним членом речення. Наприклад: Діти заливаються сміхом. – Діти сміються.

Номер слайду 5

Роль фразеологізмів в українській мовіУ художній літературі та в розмовному мовленні фразеологізми допомагають виразніше передати певну думку, вони роблять висловлювання яскравим, емоційним. Фразеологізми збагачують нашу мову, роблять її образною, надають мовленню життєрадісності, гумору.

Номер слайду 6

Значення фразеологізмів можна знайти у фразеологічному словнику

Номер слайду 7

Більшість фразеологічних словників укладено не за алфавітом, а гніздовим способом. Так, фразеологізми згруповано навколо ключового (опорного, стрижневого) слова, у середині ж гнізда вислови подані за алфавітом. Часто у словникових статтях до пояснюваних висловів додано фразеологічні синоніми й антоніми. Наприклад: ВІТЕР: вітер у голові (грає, свище і т. ін.) у когось. хто-небудь легковажний, несерйозний. - Ти ж У МЕНЕ ВИРІС ПІД СТЕЛЮ , А В ГОЛОВІ ЩЕ ВІТЕР ВІЄ. Синоніми: горобці цвірінькають у голові. ВІТЕР У Кишенях свистить (гуде, гуляє і т. ін.). Немає грошей. - Хоч у кишенях вітер гуляє, а тато почуває себе людиною. Синоніми : порожня кишеня, копійки нема за душею. Антоніми: повна кишеня, набитий гаманець.

Номер слайду 8

Джерела фразеологізмів. Жива народна мова. Усна народна творчість. Давньогрецька міфологія, антична культура. Біблія. Вислови відомих людей

Номер слайду 9

Найважливішим джерелом є мова народу. Побут і родинні стосунки. Поведінка людини у праціРемесла. Спостереження за явищами природи

Номер слайду 10

Побут і родинні стосунки. Побити горшки;Заварити кашу;Копилити губу;Кліпати очима;Варити воду.

Номер слайду 11

Поведінка людини у праціФразеологізми походять від словосполучень на позначення поведінки людини у праці: Працювати, засукавши рукава;Гнути спину;Наступати на граблі;Гребти лопатою.

Номер слайду 12

Ремесла. Не святі горшки ліплять;Шите білими нитками;На живу нитку;Дати задній хід;Закласти фундамент;Грати першу скрипку.

Номер слайду 13

Спостереження за явищами природи. Спостереження за явищами природи є причиною виникнення багатьох фразеологізмів: Перша ластівка;Як риба у воді;Гладити проти шерсті;Зализувати рани;Звити гніздо;Чекати біля моря погоди.

Номер слайду 14

Усна народна творчість. Ні в казці сказати, ні пером описати. За тридев’ять земель. За сімома замками. Піди туди, не знаю куди... Наказали сім мішків гречаної вовни

Номер слайду 15

Давньогрецька міфологія. Олімпійський спокій;Вогонь Прометея;Сізіфова праця;Аріаднина нитка;Дамоклів меч;Ахіллесова п'ята.

Номер слайду 16

За давньогрецькою легендою, морська богиня Фетіда, бажаючи зробити свого сина Ахілла безсмертним і невразливим для ворожих стріл, скупала його у водах священної річки Стікс. Та, купаючи, вона тримала дитину за п’яту, якої не торкнулася вода, тож п’ята залишилася незахищеною. Ахіллес виріс і став непереможним воїном. Однак в одному з боїв стріла, спрямована рукою бога Аполлона, вразила його в п’яту, і герой загинув. З того часу будь-яке слабке, вразливе місце в людини називають ахіллесовою п’ятою.“Ахіллесова п’ята”

Номер слайду 17

Біблійні вислови. Святе сімейство;Не одним хлібом живе людина;Манна небесна;Адамові діти;Терновий вінець;Ноїв ковчег;Оливкова гілка.

Номер слайду 18

«Оливкова гілка» В Старому Завіті голуб повертається до Ноя з листком оливкового дерева, який є знаком, що вода потопу стала спадати. Гілка оливи стала символом угамування стихії й прощення Богом людей і відповідно початку мирного, спокійного життя. Завдяки популярності Біблії цей образ – голубка з оливковою гілкою в дзьобі – міцно увійшов у світову культуру і вживається як загальновизнаний символ миру. Оливкова гілка є символом миру, перемир'я.

Номер слайду 19

Вислови відомих людей. Караюсь, мучуся, але не каюсь(Т. Шевченко)Лиш боротись – значить жить(І. Франко)Гидке каченя(Г. Х. Андерсен)Останній з могікан(Дж. Ф. Купер)Прийшов, побачив, переміг(Гай Юлій Цезар)

Номер слайду 20

Тарас Григорович Шевченко. Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь;Борітеся — поборете. Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля;Наша дума, наша пісня. Не вмре, не загине…От де, люде, наша слава,Слава України!Ну, що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється, ожива, Як їх почує!..

Номер слайду 21

Джерела фразеологізмів

Номер слайду 22

Скоро казка мовиться, нитка Аріадни,дорогу перейти, сізіфова праця, як з голочки, впіймати за хвіст жар-птицю, вогонь Прометея, спіймати облизня, плутатися під ногами, наріжний камінь, передати куті меду, земля обітована, не святі горшки ліплять. Прочитайте фразеологізми та визначте джерело кожного з них

Номер слайду 23

1. Стригти під один гребінь. 2. Не святі горшки ліплять. 3. Пасти задніх. 4. Закласти фундамент.  5. Грати першу скрипку. 6. Як по нотах. 7. Тріщить по всіх швах. 8. Цей номер не пройде. 9. Дати зелене світло. 10. Під димовою завісою. Прочитайте фразеологізми, поясніть їхнє значення. З мовленням людей якої професії пов'язано виникнення кожного з висловів?

Номер слайду 24

білими нитками шите, на живу нитку, як з голочкибрати в лещата, між молотом і ковадлом, міцного гартузакидати вудку, змотувати вудки, клювати на живця, стріляна птицясхрещувати мечі, приймати бій, брати рубіж, взяти на озброєння, здавати позиції, залишати поле боюувіходити в роль, помінятися ролями, у своєму репертуарі, коронний номер. З яким ремеслом пов′язані фразеологізми?Установіть відповідність. А театрально-музична діяльність. Б рибальство і мисливство. В кравецтво. Г ковальство. Д військова справа.

Номер слайду 25

Проаналізуйте подані групи фразеологізмів. Що дає підстави об'єднувати їх? Ні пари з уст, язика проковтнути, води у рот набрати. Кури не клюють, хоч греблю гати, голці ніде впасти. Тягнути ноги - п’ятами накивати, припуститися. Пасти задніх - іти попереду, грати першу скрипку

Номер слайду 26

Фразеологізми мають синоніми та антоніми. Пригадайте, які слова називаються синонімами/антонімами.

Номер слайду 27

Хоч в око стрель. Хоч греблю гати. Проковтнути язика. Глек розбити. Як муха в окропі До поданих фразеологізмів дібрати:1 – синоніми2 – антоніми

Номер слайду 28

Різновидами фразеологізмів є прислів'я, приказки, крилаті вислови, афоризми. Прислів'я – це усталений вислів з повчальним змістом. Наприклад: Одна голова добре, а дві - краще. Не знаючи броду, не лізь у воду. Брехнею світ пройдеш, а назад не вернешся. Скажи мені, хто твій друг, а я скажу, хто ти. Краще добре робити, ніж гарно говорити. Не одежа красить а добрі діла.

Номер слайду 29

Приказка – стислий крилатий вислів, близький  до прислів'я, але без повчального значення. Іноді це укорочене прислів'я. Наприклад: Бджола мала, а й та працює. Сім раз відмір. На злодієві шапка горить. Баба з воза — кобилі легше. Без вірного друга — велика туга. Очам страшно, а руки роблять. Різновидами фразеологізмів є прислів'я, приказки, крилаті вислови, афоризми.

Номер слайду 30

Афоризми або крилаті вислови – це думки відомих людей, поширені завдяки своєму оригінальному змістові, а також стислій влучній формі. Наприклад (крилаті вислови):“Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь“Караюсь, мучуся, але не каюсь” /Т. Шевченко/Бути чи не бути? / в. Шекспір/Наприклад (афоризми): Друзі пізнаються в біді. Хто шукає, той знайде. Хутко казка мовиться, та нешвидко діло робиться. Краще вмерти стоячи, ніж жити на колінах. Різновидами фразеологізмів є прислів'я, приказки, крилаті вислови, афоризми.

pptx
Додав(-ла)
Мовчанюк Ліна
Додано
6 листопада 2021
Переглядів
4694
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку