Джозеф-Редьярд Кіплінг (1865-1936). Англійський поет і прозаїк, життя і творчість якого були тісно пов’язані з Індією

Про матеріал
Презентація створена для використання на уроках зарубіжної літератури у 5 класах. Тема: "Джозеф-Редьярд Кіплінг". У матеріалі подані біографічні відомості про автора, цікаві факти про Індію та описані творчі здобутки Кіплінга.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джозеф-Редьярд Кіплінг(1865-1936) Англійський поет і прозаїк, життя і творчість якого були тісно пов’язані з Індією.

Номер слайду 2

Індія Індія – одна із найдревніших цивілізацій світу. В Індії проживає більше 1 млрд. чоловік. Найбільші міста країни – Бомбей, Калькутта, Делі та Мадрас. Столиця – Нью-Делі. Площа – 3,287,000 кв.км.

Номер слайду 3

Цікаво знати. Національна тварина Індії – тигр. Національний птах – павич. Національна квітка – лотос. Національний фрукт – манго. Національна валюта – індійська рупія.

Номер слайду 4

Редьярд Кіплінг народився 30 грудня 1865 року в Бомбеї, в родині Джона Локвуда Кіплінга, ректора та професора Бомбейської школи мистецтв, і Аліси Кіплінг.

Номер слайду 5

Батько, великий спеціаліст по історії індійського мистецтва, був директором бомбейського музею. Мати походила з відомої лондонської сім’ї, була поетесою; два діди були священниками.

Номер слайду 6

1871 р. – Редьярд та його молодша сестра їдуть навчатися до Англії. Вони жили в приватному пансіоні, де панували жорстокі правила, а за найменшу провину дітей карали різками. Через стрес хлопчик на деякий час втратив зір. Після його відновлення, Кіплінг змушений був усе життя носити окуляри. Розрадою для дітей були їхні приїзди на свята до родичів матері, в сім’ю художника прерафаелитської школи Едуарда Берн-Джонса.

Номер слайду 7

1878-1882 р.р. – Рей навчається в Девонському училищі, де сини офіцерів готуються до вступу в престижні військові академії. Редьярд завжди мріяв стати військовим.

Номер слайду 8

Оскільки училище не надає дипломів для вступу до Оксфорду або Кембриджу, а короткозорість не дозволяє Кіплінгу обирати військову кар’єру, на цьому його освіта закінчується.

Номер слайду 9

1882 р. – проживши 11 років в Англії, Редьярд повертається в Індію та влаштовується помічником редактора в англомовне видання «Громадянська та військова газета». Для газети він постійно пише оповідання та вірші.

Номер слайду 10

У 1886 р. видається перша збірка віршів письменника «Департаментські пісні» і стає дуже популярною.

Номер слайду 11

1887 р. – Кіплінг переходить до газети «Піонер» в Аллахабаді та пише 6 збірок коротких оповідань для серії «Бібліотека Індійської залізничної дороги», що приносить йому велику популярність як в Індії, так і по всій Британській імперії.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

1892 р. – повернувшись до Америки, він одружується з сестрою американського видавця Балест’єра – Кароліні.1892-1896 рр. – під час медового місяця, проведеного в Японії, Кіплінги втрачають усі гроші через банкрутство банку. В Америці вони живуть у будинку Балест’єрів в Братльборо (штат Вермонт), де у них народилося дві доньки.

Номер слайду 14

У Вермонті Кіплінг пише оповідання та вірші — «Книгу джунглів» (1894) та «Другу книгу джунглів» (1895), що сягають своїм корінням до «Панчатантри».

Номер слайду 15

У 1898 р., під час перебування у Нью-Йорку, в сім’ї Кіплінгів народився син.

Номер слайду 16

У 1902 р. Кіплінг купує заміський будинок у графстві Сассекс, де залишається до кінця життя. У цьому ж році він пише збірку «Казки просто так», завдяки якій міг жартівливо пояснити наймолодшим читачам, чому слон має такий довгий хобот («Казочка про Слоненя»), чому у верблюда з'явився горб («Звідки у Верблюда горб»), а у леопарда — плями («Чому Леопарди плямисті»), чому описав кота, який гуляв, як собі сам знав («Кіт, який завжди гуляє на самоті») і чванливого метелика, який тупав ніжкою («Метелик, який тупнув ніжкою»).

Номер слайду 17

1907 р. – Кіплінг отримує Нобелівську премію з літератури «За спостережливість, яскраву фантазію, зрілість ідей та великий талант оповідача». У цьому ж році Кіплінг також отримав титул доктора університетів Оксфорда, Кембриджа, Единбурга, Монреалю та Парижу.

Номер слайду 18

Цікаво знати!1922 р. – під час подорожі по Франції Кіплінг знайомиться з англійським королем Георгом V, який стає його другом на все життя.

Номер слайду 19

18 січня 1936 р. – Кіплінг помирає в Лондоні, залишивши по собі велику кількість творів про дітей і для дітей.

pptx
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
456
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку