Екологічна година "Збережемо первоцвіти нашого краю"

Про матеріал

Охорона та збереження первоцвітів - справа кожного. Екологічний захід має на меті привернути увагу до проблеми охорони та збереження ранньоквітучих рослин, розширює знання учнів про ролинний світ рідного краю, спонукає до творчої та пошукової діяльності, формує інтерес до навколишнього середовища;

Перегляд файлу

ДНЗ “Черкаський професійний автодорожній ліцей

/Files/images/2017_lyutiy/DSC_0217.JPG

 

ЕКОЛОГІЧНА ГОДИНА

"ЗБЕРЕЖЕМО ПЕРВОЦВІТИ НАШОГО КРАЮ"

/Files/images/2017_lyutiy/DSC_0203.JPG

 

 

 

 

 

 

Підготували: Кикоть В.П.

Соболевська О.М.

Чорноус О.М.

 

 

 

 

 

 

 

 

Черкаси 2017

ЕКОЛОГІЧНА ГОДИНА

"Збережемо первоцвіти нашого краю"

 

Пов’язане зображення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: привернути увагу до проблеми охорони та збереження ранньоквітучих рослин; розширити знання учнів про рослинний світ рідного краю, спонукати до творчої та пошукової  діяльності; формувати інтерес до навколишнього середовища; розвивати увагу, спостережливість, бажання допомогти довкіллю; виховувати почуття  любові та дбайливе і гуманне ставлення до  природи.

Форма проведення: круглий стіл

Обладнання: фото первоцвітів, емблеми, слайди презентації, відеоролики: “Перші квіти весни”, “Первоцвіти нашого краю”, “Самый красивый вальс”, “Охорона та збереження первоцвітів”, “Первоцвіти з Червоної книги”, вірші, легенди, пісні, доповіді, кросворди.

 

Звучить пісня Н. Шостак «Горицвіт»

 

Ведуча

Результат пошуку зображень за запитом "фото первоцвітів"Доброго дня, дорогі друзі!!

 Слова цієї пісні про гарячу квітку горицвіту, полум’яну квітку кохання надихають нас саме на любов до природи. Я думаю, що серед вас немає жодного, хто міг би сказати: "Я не люблю природу". Але дійсно, ми часто говоримо, що любимо її та нажаль... Чому, залишившись з нею наодинці, багато хто стає схожим на ту людину, яка не знає елементарних правил поведінки у природі?

b4c5786965ceВідеоролик  “Перші квіти весни”

Ведуча Незабаром весна… Зелене царство природи поступово пробуджується, а на прогрітих сонцем галявинах зацвітуть дивовижні рослини – первоцвіти. Вони пристосувались цвісти тоді, коли в лісі на деревах ще немає листя, і кожен теплий сонячний промінчик доходить до самої Землі. Перші квіти після тривалої зими приносять величезну втіху для душі. Одна з кращих рис людського характеру – це любов до природи. Чи може бути щось красивішим за квітку, що розкриває назустріч Сонцю свої пелюстки? Чи може бути щось красивішим від пелюсток, що тягнуться до Сонця, і вкриті, мов намисто, краплинами роси? Прогулянка до лісу ранньої весни – просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів… Але не поспішайте рвати це чудо!...

Сьогодні ми зібралися з вами, щоб ще більше дізнатися про ці первістки весни, як захистити перші квіти весни та усвідомити їх чарівну красу, а в цьому нам допоможуть:

 Чорноус Оксана Миколаївна, викладач екології;

  • Соболевська Оксана Миколаївна, викладач біології, еколоії;
  • Худік Вікторія, учасниця Всеукраїнського конкурсу “Енергія і середовище” та  виконавець проекту “Збереження водних ресурсів Дніпра”;
  • Манук’ян Каріне, учасниця Всеукраїнського конкурсу “До чистих джерел” та  виконавець проекту “ Аналіз та оцінка екологічного стану водних ресурсів м. Черкас”;
  • Дубіченко Вікторія, учасниця Всеукраїнського учнівського  конкурсу МАН, виконавець наукового проекту “Вивчення та аналіз екологічного стану території ДНЗ “ЧПАЛ”;  
  • Кикоть Валентина Пантелеймонівна - ведуча, викладач біології, екології, координатор науково-дослідницької роботи з обдарованими учнями, керівник наукових проектів з екології.

 

Ми з вами обговоримо проблеми збереження первоцвітів та вислухаємо думки учасників круглого столу. А отже,  зробимо відповідні висновки щодо проблеми збереження.

 

Первоцвіти нашого краю

Результат пошуку зображень за запитом "фото первоцвітів"Біолог Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Розпускання квітів у них відбувається ще до появи листків на деревах. У багатьох первоцвітів забарвлення яскраве, весняне. Квіти золотисті, блискучі, неначе сонце, голубі, як весняне небо, бузкові та білосніжні. Кожної весни під лісовим покривом відбувається чудо. Зацвітають ранньоквітучі рослини. “Яка краса!”. Підсніжник складчастий, підсніжник звичайний (білосніжний), сон-трава, шафран сітчастий, цибуля ведмежа, вовчі ягоди пахучі, тюльпан дібровний, проліски дволиста та сибірська, ряст Маршала, ряст порожнистий та ущільнений, горицвіт весняний, конвалія – це не повний перелік первоцвітів, що зустрічаються в області. Всі ці рослини знаходяться на межі зникнення, більшість з них занесена до Червоної книги України.

Ведуча Краса первоцвітів оспівується в піснях, про них складені вірші та  легенди. Тож послухайте.

Відеоролик “Первоцвіти нашого краю”

            “Підсніжник /Манук’ян К./

Ще спить земля солодким сном. 

Ще трави сплять в краю лелечім.

Пов’язане зображенняА десь під снігом, за бугром,

Підсніжник розправляє плечі.

До сонця тягне пелюстки

Крізь сніг, і вітер, і морози.

Він промовляє : «Я живий!

Весну стрічайте на порозі!»

         “Сон-трава” /Дубіченко В./

 Колихає ніжно теплий вітер

Квіти сон-трави коло вікна,

І чомусь так хочеться радіти,

І співати, вже прийшла весна!                

Результат пошуку зображень за запитом "фото первоцвітів""Сон-трава", - казала ще бабуся,-

"Символ спокою, кохання й чистоти!"

 Я дивлюсь на неї і молюся,

 Щоб усі  були щасливі на Землі.

 “Проліски” /Худік В./

Тендітні проліски блакитні,

Такі ви милі  і тендітні,

Немов дзвіночки весняні,

Гойдаєтесь серед снігів.

 Ще холод ходить сонним гаєм

І сніг вас часом укриває,

Та ви всміхаєтесь. Чудні.

Результат пошуку зображень за запитом "фото первоцвітів"Радієте своїй весні.

 І я радію разом з вами.

Зривать для  вази вас не стану,

Хай колір ваш зігріє душу,

Оберігати вас я мушу.

       “Мати- й- мачуха” /Манукян К./

Кажуть, мати-чарівна лебідка.

Кажуть, мачуха-темна душа.

Результат пошуку зображень за запитом "фото первоцвітів"Та росте мати-й-мачухи квітка

І від цього радіє душа.

Сонця теплого ніжні посланці

У зеленій шовковій траві,

Весни ранньої крихітні бранці

Посміхаються щиро мені.                         

 Притулюся я тихо до листя,

Аромат свіжих квітів вдихну,

І засну, наче в казці-колисці,

Обіймаючи теплу весну.

 

Відеоролик  “Цікавинки”

 

Учениця /Худік В./

 

Підсніжник – лікарська рослина. Використовують при виготовленні серцевих препаратів, а також для лікування нервових захворювань.

Крокус – згідно з легендою був закоханий в чарівну німфу, вони ніколи не розлучалися. Коли Богам набридло спостерігати за нею, вони перетворили її в кущ, а юнака в прекрасну рослину, що назвали шафраном.

 

Учениця /Дубіченко Вікторія/

 

Результат пошуку зображень за запитом "фото первоцвітів"Сон-трава – колись у давні часи за широким листям переховувався біс. Переслідуючи його, Архангел Михайло, пустив у нього стрілу блискавки, яка  і прострелила рослину, після цього листя перетворилося у вузенькі смужки, тої самої хвилини нечиста сила не може і наблизитися до сон-трави, а саму рослину стали вважати не тільки оберегом від усякого чаклунства і  лихого ока , а і символом перемоги.

 

Учениця /Манукян К./

Первоцвіт весняний - рослина з легенд Одна з середньовічних легенд

тверджувала, що первоцвіт виріс на місці ключів від раю, які випали з рук апостола Петра. А трапилось це так: коли Петро почув, що чорти нібито підробили ключі від раю і хочуть заселити райський сад нечистою силою, то він так розгубився, що ключі випали з його рук і полетіли на землю. В давнину цій рослині приписували здатність виявляти заховані скарби. Це була своєрідна магічна ключ-трава. Вважалось також, що рослина має приворотну силу. Старовинні жерці-друїди варили з первоцвіту приворотне зілля — любовний напій.

Ведуча Прикро, що останніми роками кількість первоцвітів значно скоротилася. Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку. Рослини, які так нелегко виборювали право пестити людей свіжістю весняного оновлення, раптом опинились в тенетах людської жорстокості. І саме з вини людей зазнають бездушного винищення. Не знищуйте квіти! Квітка у вазі – полонянка, яка приречена на загибель. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто прийде слідом за вами у ліс.

Відеоролик “Охорона та збереження первоцвітів”

Охорона первоцвітів

Результат пошуку зображень за запитом "фото первоцвітів"Еколог    Первоцвіти – це безцінний дар природи, перша посмішка весни. Ці рослини знаходяться на межі зникнення та занесені до Червоної книги України. Громадяни, які з знищують рослини, види яких занесені до Червоної книги України, погіршують середовище існування, що призводить до їх загибелі, а здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин порушують закони України: "Про рослинний світ", "Про Червону Книгу України". Порушення Законодавства у сфері охорони природи, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, що занесені до Червоної книги України, тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України.

 Біолог Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. При зриванні стебла з трьома первоцвітами гинуть 45-60 цибулин, ушкоджуються сусідні рослини. А для того, щоб з насіння виросла повноцінна конвалія необхідно 7-8 років.  Масовий збір первоцвітів знижує чисельність їх популяцій. Первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти - зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комашок, котрі захищають ліс від шкідників. Дерева почнуть хворіти й всихати. Цей ланцюжок неважко продовжити й до самої людини, яка, образно кажучи, рубає гілку, на якій сидить...

 Ведуча Так, збираючи первоцвіти – ми губимо їх, а купуючи –допомагаємо губити. Саме масовий збір – одна з головних причин різкого зменшення чисельності ранньоквітуючих видів рослин, занесених до Червоної книги України. Із лісу краще принести гарний настрій, спогади про тишу та аромат весняного повітря, напоєного чарівними квітами. Польові та лісові рослини найкрасивіші там, де вони виросли, тож залишимо Землі її квіти.

Еколог Ранньоквітучі види рослин, які занесені до Червоної книги

України, охороняються на території Канівського природного заповідника, комплексної пам’ятки природи загальнодержавного значення „Холодний Яр”, ботанічного заказника загальнодержавного значення Русько - Полянський, ботанічних заказників місцевого значення: „Білосніжний”, „Тюльпан дібровний”, „Берестове”, „Підсніжник”, „Іркліївський”, „Червонохиженський”, ландшафтного заказника Мошногірський”, заповідного урочища Перуни. 

За незаконний збір та продаж первоцвітів передбачена адміністративна відповідальність – накладення штрафних санкцій у розмірі понад 500 гривень. Тож задумаймось, чи варто порушувати природоохоронне законодавство заради невеликого прибутку.

Пов’язане зображенняВідеоролик “Первоцвіти з Червоної книги”

Учениця /Худік Вікторія/ Частина первоцвітів до Червоної книги не занесена. Це проліски, рясти, анемони, первоцвіти та інші. Поки що ці рослини не є рідкісними. Але масове зривання їх може привести до того, що і ці види опиняться на межі зникнення. Тож із лісу краще принести гарний настрій, спогади про тишу та аромат весняного повітря, напоєного чарівними квітами. Щороку в Україні з метою збереження ранньоквітучих видів рослин проводиться кампанія "Первоцвіт", направлена на припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими первоцвітами. Вона починається із першими підсніжниками, а закінчується, коли відцвітають останні конвалії.

Звучить пісня Наталії Май “Проліски”

Учениця /Дубіченко Вікторія/

Завдання природоохоронної акції «Первоцвіт» – привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин і спрямувати зусилля учнів, молоді, пересічних громадян на практичні дії щодо захисту первоцвітів. Дуже важливою складовою акції «Первоцвіт» є пропаганда відмови від купівлі первоцвітів. Збираючи та продаючи первоцвіти, ми знищуємо їх, а купуючи – допомагаємо знищувати. Рідкісні весняні квіти краще не чіпати: вони красиві в природному середовищі. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто після вас прийде до лісу.

Результат пошуку зображень за запитом "фото первоцвітів"Біолог Запрошуємо всіх небайдужих прислухатися до порад, а ще краще – до свого розуму і совісті, та активно підтримати зусилля для збереження нашого майбутнього та майбутнього наших дітей і всіх наступних поколінь. Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного угрупування, є їх невід’ємною частиною і потребують людського захисту. У акції «Первоцвіт» участь може брати кожний. Головне – не зривати ранньоквітучі рослини і не купувати їх. І найголовніше, можна відновити пам’ятки мистецтва, історії, але неможливо відреставрувати зниклі види рослин або тварин, які «творяться» природою десятки тисяч років. Їх краса теж хоче жити.

Еколог З метою збереження перших весняних квітучих рослин, Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області з залученням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій екологічного спрямування проводяться роз’яснювальні роботи серед населення, забезпечується розміщення інформації щодо ранньоквітучих видів рослин в друкованих виданнях, здійснюються пошукові дослідження нових місць зростання рідкісних видів з метою включення цих територій до мережі природно-заповідного фонду Черкаської області.

 

Відеоролик “Дівчина-весна” Н. Бучинська

 

Вироблені рішення  щодо проведення акції “Первоцвіт”

/кожний з учасників групи вносить пропозицію/

  провести рейди на захист ранньоквітучих рослин у місцях їх продажу (з плакатами та гаслами), а також здійснювати спостереження за квітами у природі /викладач екології Чорноус О.М./;

 доречно під час уроків біології організувати гру-вікторину на знання первоцвітів, згадати приказки, загадки, легенди, вірші, пісні про лісові квіти /Манукян Каріне/ ;

 організувати перегляд науково-популярних фільмів про охорону рідкісних та зникаючих видів рослин /викладач біології Соболевська О.М. /;

 провести конкурс малюнків та плакатів у ліцеї, тощо /Худік Вікторія/;

–оформити стенди, зробити фотомонтаж у будь-якому загально­доступному місці /Дубіченко Вікторія/;

 запропонувати учням заповнити анкету з висвітленням таких питань: які ви знаєте первоцвіти, їх зовнішній вигляд, значення для природи та в житті людини, екологічні особливості, як потрібно оберігати ранні квіти, чому перші весняні квіти з’являються не в кожному лісі та інші питання /викладач біології Соболевська О.М./;

– практикувати введення первоцвітів в культуру ліцейних  ділянок, як засіб пропаганди ідеї захисту цих рослин /викладач екології Чорноус О.М./.

– запросити студентів ЧНУ на проведення тематичних уроків та позакласних заходів/ Кикоть В.П./;

– здіснювати розяснювальну роботу серед населення, випустити литівки /Дубіченко Вікторія/.

 

Відеоролик “Самый красивый вальс”

Ведуча. Отже, краса беззахисна. Та чи потрібна природі така “любов”, і чи єдиний це спосіб наблизитись до природи, якщо заради скороминучої втіхи, люди знищують цілі галявини тепер, вже рідкісних рослин? Тож озернімося! Яка прекрасна наша земля!

Скоро… весна і вже сама згадка про неї будить в серці світлу радість. Прихід весни - це свято відновлення і відродження природи. З приходом весни незабаром наступить найкраще весняне свято – свято жінки, матері, і найперше, що ми повинні зробити - подарувати квіти, але памятаємо про первоцвіти.....

Навесні висівають квіти, співають веснянки. Саме про такі квіти дарує Вам пісню Богдан Сімонов.

Пісня “Чорнобривці” /у виконанні Сімонова Богдана/

Ми звертаємося до всіх вас відчинити браму ХХІ століття, пам’ятати слова римського філософа Сенеки, сказані ще в І столітті нашої ери: “Жити щасливо і жити в злагоді з природою – одне й те саме”. Тож нехай розтануть криги людських сердець, прийде весна і в наші душі, а ми об’єднаємося в одну Велику родину, бо всі ми – Діти сонця.

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "фото первоцвітів"

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бузнякова Наталія Вікторівна
    Дякую за цікавий матеріал!!!!!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Екологія, Позакласні заходи
Додано
12 січня 2018
Переглядів
8370
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку