Екологічний захід "Земля-наш дім, і нам у ньому жити"

Про матеріал

Екологічний захід до Дня Землі, що має на меті привернути увагу учнів до проблем збереження нашої планети, до екологічних проблем Землі, розвивати в них почуття почуття патріотизму, відповідальності за майбутнє планети; виховувати прагнення до гармонії, людяності, доброти.

Перегляд файлу

/Files/images/berezen_2017/DSC_0719.JPGКартинки по запросу заливка для страницыhttps://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTxm026UYvLYd-O-op9KFZ7owfY6wpI-AcaN_KDBzZVQuXeLsbO5wКартинки по запросу заливка для страницыКартинки по запросу заливка для страницы

ЕКОЛОГІЧНИЙ ЗАХІД

 «ЗЕМЛЯ – НАШ ДІМ, І НАМ У НЬОМУ ЖИТИ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета проекту: привернути увагу учнів до екологічних проблем Землі, розвивати в них почуття почуття патріотизму, відповідальності за майбутнє планети; виховувати прагнення до гармонії, людяності, доброти.

 

Звучить пісня  Катя Бойко Земля моя  /демонстрація слайду теми/

 

ВЕДУЧИЙ 1 Здраствуй, моя рідна земле! Якою прекрасною і величною ти є... ЗЕМЛЯ — рідна і близька, дорога і  українська, бать­ківська, улюблена, велика, родюча, багата , тепла і щедра, холодна, пахуча і прекрасна, квітуча  і неозора, наша, неосяжна і весняна, осіння, убога, добра і плодюча, свята, зелена, чудова, життєдайна, урожайна, запашна, миролюбна, приваблива, найкраща, сіра, сумна, году­вальниця; земля предків. Прекрасна,  багата, щедра наша Земля. Вона чарує нас барвами лісів, степів, полів і лук, барвами золотої осені, казковою красою зими, буянням весни. Ми прийшли на цю Землю, щоб жити, працювати, розвиватися і творити.    

 

ВЕДУЧИЙ 2  Кожного ранку ми відкриваємо двері нашого дому в новий день. По один бік дверей залишається наш маленький домашній світ, родина, дитинство; а по другий – світ зовнішній. Цей світ величезний, ім’я якому – Земля. 

Демонстрація презентації «Земля»

Відеоролик «Моя планета”

 

ВЕДУЧИЙ 1

22 квітня - святкування Дня Землі Це свято єднання народів планети у справі захисту навколишнього середовища і збереження тих щедрот і природних  ресурсів, якими наділила нас природа. Вперше  День Землі був відзначений у 1970 і з того часу проводиться щорічно 22 квітня. Це свято чистої Води, Землі  і Повітря. Свято, яке має на меті об’єднати людей планети щодо захисту навколишнього природного середовища, привернути увагу людей до проблем екології нашої планети. Цей день – нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина має можливість замислитися над тим, що вона може зробити для вирішення екологічних проблем. Вей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглі території, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля. 

ВЕДУЧИЙ 2 Всі ми живемо, але не часто помічаємо наскільки життя на Землі є дивовижним, скільки видів тварин на ній живе, скільки різних рослин, це навіть важко уявити. Пропонуємо вам ознайомитися з нашою планетою ближче.

 

Цікаві факти про планету Земля.

  • Нашій планеті більш ніж 4,5 млд. років. Останні дослідження засвідчили, що Земля зовсім трохи молодша Сонця – вона з’явилася лише на 10 мільйонів років пізніше.
  • Найхолоднішим місцем на Землі вважається Полюс недоступності в Антарктиді. Середньорічна температура там становить -57.8 градусів за Цельсієм.
  • «Долина смерті» в штаті Каліфорнія, США вважається найспекотнішим місцем на Землі. У 1917 році протягом 43 днів там трималася температура понад 48,9 градусів за Цельсієм. Проте в Лівії є містечко Аль-Азіза, де максимальна зафіксована температура повітря становила 57,8 градусів за Цельсію.
  • У Долині смерті, найсухішому і найгарячішому місці на земній кулі, живе понад 15 видів птахів, 40 видів ссавців, 44 види плазунів, 12 видів амфібій, 13 видів риб і 545 видів рослин.
  • Вчені підрахували, що життя буде існувати на Землі 1,75

    млд. р., якщо не станеться ядерний апокаліпсис, між 1,75

    та 3,25 млд. р. Земля перейде з населеної зони в гарячу

Відеоролик  “Красивий кліп про Україну “

 

Ведучий 1. «Дивлячись на Землю з космосу, ти розумієш, що всі ми, незалежно від того, на якому континенті живемо, і в якому місті, всі ми - брати і сестри, Земля - наш спільний  дім, який ми повинні оберігати і про який повинні піклуватися».  Її  обличчя під впливом діяльності людини постійно змінюється.                 Ми - люди кінця XX століття - майже ненароком для себе раптом опинились у подвійній ролі свідків і винуватців катастрофічних змін на  Землі. Глобальні проблеми сучасності, стосуються не лише однієї окремо взятої держави, а й усіх країн світу. Виникли ці  проблеми не сьогодні й не вчора. Як свідчать стародавні літописи, ще близько 4 тисяч років тому Вавілонський цар Хаммураті, а пізніше - китайські й монгольські імператори та європейські монархи вже дбали про збереження природи й видавали накази про охорону лісів, трав`яного покриву степів, водних джерел.

ВЕДУЧИЙ 2 Весь наш сьогоднішній добробут, наш поступ у завтра передусім залежить від Землі, від  її щедрості, її безсмертя. Як зберегти нам живу силу землі, її вічну родючість? Як примножити плоди землі, досягти того, щоб нива наша завтра була багатішою? Це складне питання стоїть перед нами і вимагає його розв'язання.

 

Звучить пісня Ю. Рай «Балада про Землю»

 

Учень 1.  Вірш “Земля”/Манукян Каріне/

Така планета наша, ніби казка!          
Чарівна, дивовижна і ясна.
Бо ж гріє Землю сонечкова ласка,
Водичкою вмивається вона,
У гарних квітах дивно розквітає,
В зелених травах, в чарівних лісах.
Світанок ніжний пташка зустрічає
І все дзвенить, купається в піснях.
А над усім цим дивом синє небо,
Хмарки біленькі хтось намалював.
І нам здається всім, що так і треба,
Та хто ж нам світ такий подарував?
Таку красу, таке безмежне диво,
Ці звуки, форми, барви-кольори,
Хто це підніс в дарунок милостиво?
Це просто диво, що не говори.
 

ВЕДУЧИЙ 2

Кого не чарували рожеві літні світанки і тихі зоряні ночі, солов’їні співи та барвисті килими квітів, тривожний шум лісу перед бурею чи щедрі дари осені? Стоїш іноді, наче зачарований, вдивляєшся, ніби вперше, в це неземне диво. Подивіться навкруги, яка безмежна різноманітність живого світу оточує нас. Сонце, вітер, гори, ліси, моря, річки, птахи, риби - усе це природа. Вона своєю дією виховує людину, облагороджує її душу.

Відеоролик Андрій Князь - Синє небо-жовте поле

Учень 2Свята природа” /Двірний Денис/

Свята природа! В ній таке привілля
Та незбагненна радість і краса.
То ж придивися до свого довкілля,
Побачиш, як виблискує роса,
Як розквітають на світанку квіти,
Як пахнуть трави на лугу.
І надвечір’я гарно в ній зустріти,
І закохатися у райдугу-дугу,
У неба синь бездонну полетіти,
Пташині хори чути голосні…
І запашне повітря просто пити,
Та зустрічати ранки осяйні…
Пірнати в води чисті і прозорі,
Йти по землі, у гори і ліси…

А ввечері стрічати тихі зорі,
Відкрити щире серце для краси…

 

ВЕДУЧИЙ 1 Одвічні цінності: благословенна земля, тихі небеса та цілюща вода… Ось той скарб її величності Природи, що оповитий легендами, оспіваний у піснях та прекрасних поезіях. І ми надіємось, що кожен з нас, тут присутніх, ні сьогодні, ні через багато років не залишиться байдужим до долі нашої планети.

І як би хотілось очистити всю Землю-планету від війн, які ще мають місце на планеті, епідемій, стихійного лиха, голоду і холоду, смерті. І залишити на Землі-планеті життєдайні моря і океани, чисті ріки і озера, землю родючою і чистою, криниці — джерельними, слово — високим, душу — глибокою, матір — безсмертною, а людину вічною. І тоді на Землі-планеті завжди буде сонце завтрашнього дня. Хай квітують наші сади, хай сміється веселкою небо, хай кришталево чисте повітря п’янить нас ароматом весняних квітів і пташиним дзвінким щебетом

 

Відеоролик «Не спи, моя рідна Земля»

 

Учень 3«Прости нас, Земле»  /Пилипенко Анастасія/

«Прости нас, Земле, нас – людей століття

 Яке надбало стільки лиходій,

 Що вистачить на кілька поколінь

 Внаслідок людської перемоги над усім живим,

 Що просить допомоги.

 Прости нам, Земле,спалені ліси,

 Прости ґрунти збіднілі й неродючі

 І атом той, що вирвався на волю,

 Перевернув людську нелегку долю.

 Прости нас, Земле, все-таки,  прости,

 Бо голова всьому живому – ти.

 Можливо, розум людства не засне –

 І він проснеться і тебе спасе»

 

ВЕДУЧИЙ 2 Все доступнiшою стає тривожна iнформацiя про забруднення навкiлля. Люди намагаються перебудувати свої взаємини з природою, бо екологiчна криза охопила практично вже увесь свiт. Проблема порятунку Землi виходить на перший план людських турбот: дiють запровадженi програми щодо економiчного використання природних ресурсiв, контролюється ступiнь забруднення бiосфери вiдходами виробництва, проводяться оздоровчо-гiгiєнiчнi заходи, поглиблюється наукова  виховна робота з екологiї.

ВЕДУЧИЙ 1 Та цього буде замало, якщо ми не настроємо свої душi на спасiння неньки-природи, нашої годувальницi. Кожен повинен розумiти, що вiн - частка великої сiм'ї, яка, потрапивши у бiду, намагається вижити i продовжитись у майбутнiх поколiннях. Тому-то так важливо плекати в серцi любов до своєї Батькiвщини, дiлитися нею з iншими, передавати нащадкам. Я вбачаю в цьому щире покликання кожного сина або дочки Землi, бо "Земля багата - народ багатий", - вчить нас народна мудрiсть.

 

Демонстрація відеоролика “Бережіть природу нашої планети”

 

Учень 4 «Така природа» /Заблодська Анна/

Така природа всіх нас зустрічає!
І скільки ти б не жив на цій Землі.
Вона дивує, радує, вражає,
І в зрілості, і доки ще малі.
І не дає ніколи збайдужіти,
Підносить нам сюрпризи повсякчас.
То ж бережіть цю Землю, любі діти,
Вона родила і зростила нас.
Вона нам мати, бо життя дарує,
Годує всіх, для нас цвіте й росте.
І щедрістю безмежною дивує,
Та пам’ятайте завжди і про те,
Що ми тут гості, а природа вічна,
Вона й до нас уже давно була.
Така ж чудова, дивна і лірична…
Не заподійте цьому світу зла.

 

ВЕДУЧИЙ 2 Так, світ навколо нас такий чарівний, такий квітучий і радісний, що людині тільки б захоплюватись ним та берегти цю чудову і неповторну красу, та життя нас заставляє замислитись, бо не все так добре, якби хотілося. Людська діяльність багато знищує природних ресурсів, нищить бездумно свою Землю і може настати незабаром такий час, коли природа стане проти людей, щоб людство задумалось, що наша Земля жива, що вона вимагає до себе кращого ставлення і накаже людей. То щоб цього не сталося, треба вже сьогодні задуматись над своєю діяльністю і навчитися жити на планеті в гармонії з природою, не тільки споглядати її красу і користуватись її благами, але й дбати про її цілісність і непорушність. Відчувати її потреби, прислухатись про що співає Земля.

ВЕДУЧИЙ 1 Перлина нашої природи, Україна, як нiколи, саме зараз потребує нашого дбайливого ставлення i захисту. Не забувайте, що наша доля – це доля нашої рідної Землі. Українцi, якi завжди славилися своєю працездатнiстю, дбайливiстю i любов'ю до природи, зможуть запобiгти подальшому руйнуванню найсвятiшого - рiдної землi. Треба тiльки серцем пам'ятати, що ми - одна славна родина i земля у нас, як i мати, - на всiх одна!

 

Відеоролик "Квітуча Україна"  

/ на сцену виходить дівчина “Земля” з запаленою свічкою/

 

 

 

 

Картинки по запросу водні эмблемы

 

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шаповал Алла Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Білик Ірина Петрівна
    Дуже гарна розробка! Дякую
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Екологія, Позакласні заходи
Додано
12 січня 2018
Переглядів
6048
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку