Екологічна гра "Сміття сортуй - планету врятуй"

Про матеріал
Настільна екологічна гра для дітей середнього шкільного віку "Сміття сортуй - планету врятуй".
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Україні на сміттєзвалища потрапляє майже 95 % відходів і лише маленька частина йде на переробку.

  • Що ми розуміємо під словом «сміття»? Непотріб, який вже вичерпав свою новизну та цінність. Але чи замислювались ви над тим, що сміття – це цінні вторинні ресурси, які після переробки можуть стати корисними речами.

     Проблема утилізації відходів потребує участі з боку держави, проте кожен сьогодні може  почати з себе, а для цього потрібно правильно навчитися сортувати сміття.

     Отож, пропонуємо тобі гру Сміття сортуй – планету врятуй, щоб процес навчання сортуванню відходів був пізнавальним і цікавим.

Мета гри: вчити дітей правильно сортувати сміття в залежності від матеріалу, виробляти звичку раціонально та правильно утилізувати відходи; розвивати мислення, мовлення, пам’ять; виховувати екосвідомість дітей, любов до своєї рідної країни, прагнення бачити її чистою і квітучою.

Формат для друку: папір А4, щільність від 130 г/м, кольоровий друк. Ознайомся з інструкцією по сортуванню та про типи вторинної сировини.

Виріж карточки та, граючи, сортуй.

 

Інструкція по сортуванню сміття

Існує 2 головних принципи сортування:

1. Ємності для сміття повинні бути сухими і чистими.

2. Всю тару слід дуже щільно стискати.

Усю вторсировину прийнято поділяти на такі види:

Макулатура. Сюди відносять книжки, часописи з газетами, паперове пакування тощо. Для того, аби зекономити простір, картонні та паперові вироби потрібно зробити максимально плоскими, а потім скласти у паперовий пакет або ж зв’язати шнурком.

Макулатурою не вважається: квитанції, коробки від сигарет, tetra pak, продукти,  які вже проходили переробку раніше, різна забруднена та волога паперова сировина.

Tetra Pak – це багатошарові упакування з поліетилену, картону чи фольги. Пакування слід ретельно вимити зсередини та стиснути.

Поліетилен: пакети для продуктів, рукавички, стрейч-плівка. Ущільніть поліетилен та складіть у такий же пакет.

Пластик. Всього існує сім різновидів пластику, 5 з них підпадають під переробку. Аби зрозуміти, до якого типу належить пластикова річ, слід подивитись на маркування. Там ви побачите трикутник з цифрою від одного до семи, інколи в маркуванні зустрічаються тільки букви. Якщо маркування немає, або ви побачили на ньому цифри 7 або 3 – такі предмети не підлягають переробці.

Метал: консервні банки, кришечки, інші предмети з металу. Їх потрібно відчистити від бруду та добре утрамбувати.

Скло: пляшечки від лікарських та косметичних засобів, питва і т.д. Бите скло також можна віддати на переробку. Не переробляється порцеляна, а також особливо міцне скло (яке витримує сильні удари і високу температуру).

Відходи, що містять у своїй хімічній структурі токсичні речовини: енергозберігаючі лампи, термометри із ртуттю, акумулятори, розчинники, фарби. Таке сміття не можна викидати у звичайний смітник.

Органіка: дерево, рослини, харчові залишки. Якщо ви проживаєте у приватному будинку, такі відходи можна компостувати, якщо у квартирі – викидати у спеціальний або загальний бак.

Залишкове сміття: це те, що залишилось після того, як ви посортували відходи (скотч, підгузки, гігієнічні прокладки та серветки, обгортки та продукти без маркування, поламані предмети). Цю частину відходів слід відправляти на полігон. Старий одяг, який ще може прослужити, не викидайте, а віддайте у благодійний фонд.

Вітаємо! Ти вмієш сортувати сміття і знаєш, як зберегти природу!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Правила екологічної гри

«Сміття сортуй – планету врятуй».

У грі 150 зображень та 30 карток. На кожній ігровій картці зображено 5 різних предметів. Всі картки різні, але на будь-яких двох картках ви знайдете одну пару малюнків вторсировини одного виду.

Картки гри можна роздрукувати за посиланням:   https://drive.google.com/file/d/1lprQww5Er1xHIdFEFYZK6Io2cghWdbR6/view?usp=sharing

Шукати збіг, звичайно, треба на швидкість. І це не тільки розвиває увагу, реакцію і здатність швидко приймати рішення в екстремальній ситуації, а й вчить сортуванню сміття. А також дуже азартно і весело!

У гру можна грати за 4 варіантами.

 

Варіант гри №1

Гравці отримують по карточці. У центрі столу – стопка з іншими картками (малюнками горілиць). Гравці одночасно відкривають свої картки і шукають збіги вторсировини одного виду на своїй картці і верхній картці в центрі столу. Хто перший знайшов – показує малюнок, називає його і забирає верхню картку, після чого кладе "здобич" нагору своєї стопки. Гра не зупиняється ані на секунду! Перемагає гравець, який набрав найбільше карток.

 

Варіант гри №2

  Гравці отримують однакову кількість карток (це залежить від кількості гравців). Декілька карточок залишаються в центрі. Гравці повинні старатися бути швидшими за других при скиданні карточок із своєї колоди в центр. Для скидання їм потрібно назвати зображення, яке співпадає з верхньою карточкою в центрі (вторсировини одного виду). Гравцям потрібно володіти хорошою реакцією, оскільки карточка в центрі міняється зразу ж, як на неї кладеться карточка із колоди гравця, який сказав правильну відповідь.

 

Варіант гри №3

 У центрі столу стоять картки малюнками догори. Гравці на швидкість називають предмет на картці, який не підлягає вторинній переробці. Хто перший назвав, той забирає картку собі. Гра продовжується до тих пір, поки не закінчаться карточки в центрі. Перемагає гравець, який набрав найбільше карток.

Варіант гри №4

 Гравці отримують однакову кількість карток (це залежить від кількості гравців). Свої картки вони тримають на долоні так, щоб було добре видно всі зображення. Як тільки гравець знаходить зображення вторсировини одного виду на своїй карточці і карточці іншого гравця, він називає його і кладе свою карточку в руку гравця з карточкою, у якого він знайшов співпадіння. Гра продовжується до тих пір, поки всі карточки не опиняться в руках одного гравця, він і програв.

docx
Додано
26 серпня 2022
Переглядів
1865
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку