Екологічні проблеми Чорного моря . Презентація

Про матеріал
Проблема Чорного моря. Інтенсивна господарська діяльність у басейні Чорного моря призвела до виникнення складних екологічних проблем. Це, насамперед, синдром морської евтрофікції, пов'язаний з інтенсивним надходженям з річковим стоком біогенних елементів, що спричинило масове "цвітіння" водоростей, зменшення вмісту розчиненого кисню, загибель бентосних організмів. Постійним явищем стали "червоні припливи" в прибережних водах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічні проблеми Чорного моря. Підготувала учитель географії: Донкоглова Наталя Олександрівна

Номер слайду 2

Вступ. На сьогоднішній день екологія Чорного моря знаходиться в кризовому стані. Вплив негативних природних і антропогенних чинників неминуче веде до зміни екосистеми. В основному акваторію спіткали ті ж проблеми, що і інші моря. Розглянемо їх детальніше.

Номер слайду 3

Цветіння Чорного моря. Одна з актуальних проблем Чорного моря – це цвітіння води, надлишок водоростей, тобто евтрофікація. Рослини використовують більшу частину кисню, розчинного в воді. Тваринам і рибам його не вистачає, отже вони гинуть. На знімках із супутників можна побачити, як відрізняється колір води Чорного моря від інших.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Забруднення нафтопродуктами. Чергова проблема – це забруднення нафтопродуктами. Дана акваторія займає перше місце за ступенем забруднення нафтою. Найбільш брудні ділянки – це прибережні райони, особливо порти. Іноді трапляються аварійні розливи нафти, і екосистемі потрібно кілька років, щоб відновитися. Чорне море забруднюється промисловими і побутовими відходами. Це і сміття, і хімічні елементи, і важкі метали, і рідкі речовини. Все це погіршує стан води. Різні предмети, які плавають у воді, сприймаються мешканцями моря як їжа. Вони вмирають, поглинаючи їх.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Поява чужорідних видів. Не меншою проблемою вважається поява у воді Чорного моря чужорідних видів. Найбільш стійкі з них приживаються в акваторії, розмножуються, знищують місцеві види планктону і змінюють екологію моря. Чужорідні види та інші фактори в свою чергу призводять до зменшення біологічного різноманіття екосистеми.

Номер слайду 8

БраконьєрствоІ ще одна проблема – це браконьєрство. Вона не настільки глобальна, як попередні, але не менш небезпечна. Потрібно підвищити міри покарання за незаконний і безконтрольний вилов риби. Щоб зберегти екосистему і поліпшити екологію моря, потрібна ефективна діяльність усіх країн, розташованих на чорноморському узбережжі. На законодавчому рівні було підписано Конвенцію про захист Чорного моря від забруднень. Також створені органи координації природоохоронних програм акваторії.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Вирішення екологічних проблем Чорного моря. Крім того, необхідний контроль за шкідливими промисловими і побутовими викидами в море. Необхідно регулювати процеси вилову риби та створювати умови для поліпшення життя морських тварин. Ще потрібно використовувати техніку для очищення води і прибережних зон. Самі люди можуть подбати про екологію Чорного моря, не кидаючи сміття в воду, вимагаючи від органів управління покращувати екологічну ситуацію акваторії. Якщо ми будемо небайдужими до екологічних проблем, кожен внесе невеликий внесок, то ми зможемо врятувати Чорне море від екологічної катастрофи.

Номер слайду 11

 Що кожен із нас може зробити для його  порятунку?- Не кидайте пластикових пляшок у річки. А побачивши пляшку, витягніть її з води  і віднесіть до  сміттєвого бачка чи віддайте на утилізацію.- Розповідайте друзям і знайомим про сучасний стан Чорного моря. Чим більше людей знатиме про ці проблеми, тим більш  зростатиме екологічна свідомість суспільства.- Організовуйте акції та беріть участь у прибиранні прибережних територій річок та моря.- Не викидайте засоби особистої гігієни (вушні палички, лінзи тощо) у каналізацію – через неї вони легко потрапляють до річок, а з них – до моря.- Обирайте засоби для прання без вмісту фосфатів.- Не будьте байдужими, коли  знаєте про факти скидання неочищених стічних вод.

Номер слайду 12

Будь чемним із «Гостинним морем»!

Номер слайду 13

А зараз розповім 14 секретів Чорного моря, про які, майже, напевно, ви ще не знаєте: 1. Давньогрецька назва моря — Понт Аксинський, що в перекладі з грецької означає «Негостинне море». З часом, після вдалого освоєння берегів грецькими колоністами, море стало називатися Понтом Евксинським, що означає «Гостинне море». Також Чорне море називають Евксинським, Скіфським, Руським, Понтійським. 2. Головна версія походження назви «Чорне море» — чорний колір води на глибині. Ще одна версія — розчинений у морській воді сірководень призводив до того, що металеві предмети, як-от днища суден, якорі, занурені у воду, ставали чорними через окиснення. 3. У це важко повірити, та ще 8000 років тому Чорне море було величезним прісноводним озером, дещо схожим на Каспійське море. Воно набуло нинішнього вигляду внаслідок землетрусу та розколу суші.

Номер слайду 14

 5. Чорне море насичене сірководнем, саме через нього у водах нижче 200 метрів майже немає життя. Так відбувається через накопичення відмерлої органіки з поверхневого шару та нанесеної з річок, а також через недостатнє постачання нижчих шарів киснем, що характерно для такого внутрішнього й майже відокремленого моря, як Чорне. 6. Через невеликий рівень мінералізації Чорного моря, його вода майже не подразнює шкіру. 7. З кожним роком Чорне море стає все більш солоним через поступове зменшення водності річок України. Проте станом на 2018 рік порівняно з іншими морями солоність Чорного моря є невисокою — близько 18%. 8. Іноді, у серпні, можна побачити, що Чорне море світиться. Це відбувається здебільшого через ночесвітку — невеличку одноклітинну тваринку із джгутиком, яка має здатність до біолюмінісценції, тобто біологічного ферментативного окислення, яке відбувається з участю ферменту люциферази і супроводжується світінням.

Номер слайду 15

 9. Основне джерело цвітіння та забруднення Чорного моря — це людина. А саме — неочищені побутові та промислові стоки.10. Нещодавно на дні Чорного моря знайшли «корабель Одіссея», якому, за попередніми оцінками, 2400 років. Це поки найстаріший у світі корабель, що так добре зберігся.11. У морі живуть два види дельфінів — дельфін звичайний (білобочка) та афаліна (рідкісний вид). Також можна зустріти морську свиню «азовку» (вразливий вид) та ще нещодавно можна було побачити монаха-тюленя (зниклий вид згідно з даними Червоної книги України). Всі вони потерпають від риболовецьких сіток.12. Одні з найбільш унікальних тварин Чорного моря — осетрові риби. Вони є ровесниками динозаврів і збереглися практично незмінними за 200 мільйонів років. Саме осетрові дають чорну ікру. На жаль, через браконьєрський вилов усі осетрові занесені до Червоної книги України та Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. А два види — осетер атлантичний та осетер шип — в Україні визнано вимерлими.13. До небезпечних мешканців Чорного моря можна віднести морського дракончика великого та ската-хвостокола.14. Єдина акула, що живе в Чорному морі, називається катран, але вона веде відлюдькуватий спосіб життя і шанси її зустріти в людини — майже нульові.

Номер слайду 16

pptx
Додано
15 листопада 2022
Переглядів
7606
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку