Екологічні проблеми Індійського океану

Про матеріал
Додаткові матеріали на уроки екології та географії на тему "Екологічні проблеми Індійського океану"
Перегляд файлу

Екологічні проблеми Індійського океану

Проблема

Роз’яснення проблеми

Вирішення проблеми

Забруднення нафтою

Одним з головних речовин, що забруднюють Індійський океан, є нафта. Вона потрапляє в воду з-за періодичних аварій на прибережних нафтовидобувних станціях, а також в результаті корабельних аварій.

Індійський океан має кордон з низкою країн Близького і Середнього Сходу, де широко розвинена нафтовидобуток. Найбільшим районом, багатим «чорним золотом» є Перську затоку. Звідси починаються численні маршрути нафтоналивних танкерів в різні куточки світу. У процесі руху навіть при штатній експлуатації подібні кораблі можуть залишати після себе жирну плівку на воді. Внесок у забруднення океану нафтою вносять також витоку з наземних технологічних трубопроводів і процедури промивання ємностей судів. Коли наливні цистерни танкерів очищають від нафтових залишків, робоча вода зливається в океан.

По-перше, це удосконалення нафтовидобувних станцій, а також зміна маршрутів кораблів з нафтою.

По-друге, зменшити видобування нафти і знаходити заміну, наприклад, перехід на альтернативну сировину.

По-третє, це зміна технології транспортування трубопроводами і танкерами.

Побутове сміття

Основний шлях потрапляння побутового сміття на океанічні простори банальний – його викидають з проходять кораблів. Тут все – від старих рибальських сіток, до пакетів з-під їжі. Причому, серед відходів періодично зустрічаються дуже небезпечні речі, на зразок медичних градусників з ртуттю тощо. Також тверді побутові відходи потрапляють в Індійський океан течією з впадають річок або просто змиваються з берега під час штормів.

По-перше, це становлення великих штрафів за викидання сміття в океан.

По-друге, будівництво сміттєпереробних заводів у місцех де це буде раціонально.

 

Хімікати сільського господарства і промисловості

Однією з особливостей забруднення Індійського океану є масштабне потрапляння в воду хімічних речовин, що використовуються в сільському господарстві, і стічних вод від підприємств. Пов’язано це з тим, що країни, розташовані в прибережній зоні, мають «брудну» промисловість. Сучасні економічні реалії такі, що багато великих компаній з розвинених країн будують промислові майданчики на територіях менш розвинених держав і виносять туди види виробництв, які відрізняються шкідливими викидами або не зовсім безпечними технологіями.

По-перше, встановлення економічних рамок, тобто, запровадження певних законів і правил, щоб розвинених країн не будували промислові майданчики на територіях менш розвинених держав і виносять туди види виробництв, які відрізняються шкідливими викидами або не зовсім безпечними технологіями.

По-друге, удосконалення технологій для зменшення хімічних речовин.

Військові конфлікти

На території деяких країн Сходу періодично трапляються збройні повстання і війни. При використанні флоту, океан приймає додаткове навантаження від військових кораблів. Такий клас судів практично ніколи не підлягає екологічному контролю та завдає природі великої шкоди.

По-перше, це встановлення для військових кораблів екологічних норм які будуть підтримуватися такими організаціями як ОПЕК, СААРК, ЕАСТ, АСЕН, ЛАГ.

 

 

docx
Додано
3 грудня 2021
Переглядів
2226
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку