"Екологічні задачі на уроках математики у 1 класі"

Про матеріал

Екологічне виховання можливе не тільки на уроках природознавства, читання чи письма. Дуже цікаво я проводжу екологічні хвилинки і на уроках математики. У наступному матеріалі пропоную задачі на зменшення числа на кілька одиниць екологічного спрямування для 1 класу.

Перегляд файлу

Екологічні задачі на уроках математики у 1 класі

Аналіз методичної та наукової літератури, екологічної ситуації в світі свідчить, що проблема формування екологічної культури школярів з метою становлення екологічного мислення у процесі навчання та виховання є досить актуальною. Її популярність та цінність визначається сьогоденною екологічною світовою кризою.

     Тому особливі надії суспільство покладає на школу. Саме вона озброює особистість основами знань про навколишній світ, що є важливим компонентом екологічної культури особистості… Школа повинна потурбуватися також про вчасне виховання у дітей готовності до екологічної діяльності… 

Одним із важливих завдань початкової школи на сучасному етапі є екологічне виховання молодших школярів — психолого-педагогічний процес, спрямований на формування в учнів шанобливого ставлення до природи та екологічної культури в цілому.

Екологічне виховання можливе не тільки на уроках природознавства, читання чи письма. Дуже цікаво я проводжу екологічні хвилинки і на уроках математики. Нижче пропоную задачі на зменшення числа на кілька одиниць для 1 класу.

Люди по-різному називають цей гриб: боровик, печура, коровик, біловик, коров’ятник, ведмежатник, струєнь, корівка. На Україні про нього кажуть: справжній гриб. І хай навіть як багато у лісі грибів, найбільш жаданим є саме білий гриб. Адже своїми поживними та смаковими якостями це найцінніший їстівний гриб. Недаремно ж його називають царем усіх грибів.

  1.               Білий гриб живе 11 днів, а гриб лисичка на 1 день менше. Скільки днів живе лисичка?
  2.               Найшвидше серед грибів росте підосичник . За п’ять днів він  виростає 12 см, а білий гриб на 2 см менше. Яка висота білого гриба?
  3.               Білий гриб за п’ять днів виростає 10 см, а лисичка на 6 см менше. Яка висота лисички?

 У літню спеку зайцям допомагають рятуватися від перегрівання  вуха. Вони активно виводять тепло з організму. Під час дощу зайці підгинають вуха, щоб у них не потрапляла вода і вони не застудилися. Зуби у зайців ростуть все життя. Вони стираються, коли зайці гризуть їжу,  але рости ніколи не припиняють.

  1.               Серед зайців  є заєць-русак та заєць-біляк. Вага зайця-русака – 6кг, а вага зайця-біляка на 2кг менше. Яка вага зайця-біляка?

Ведмідь — один з найбільш грізних хижаків в дикій природі.
Виявляється, що в тривалу сплячку впадають не всі представники цих тварин, а тільки ті, хто живе в місцевостях з перемінним кліматом. Жителі тропічних регіонів, а також білий ведмідь, в такий сон не впадають.... 

  1.               У самки білого ведмедя народжується 3 дитинчат, а у гімалайського ведмедя – на 1 маля менше. Скільки дитинчат народжується у гімалайського ведмедя?

Людина вважається єдиною загрозою для оленів. Оленина та красиві роги - ось дві причина популярності полювання на оленів. Але тільки у самців є роги, які вони скидають навесні.

  1.               Олень плямистий живе 18 років, а полярний олень живе на 3 роки менше. Скільки років живе полярний  олень?

Сови — птахи, що налічують безліч видів, але всіх їх об’єднують хижа натура і нічний спосіб життя. У багатьох народів сова є символом мудрості. Цей птах дуже корисний, тому що знищує гризунів.

  1.               Сова звичайна живе 18 років, а полярна сова — на 3 роки менше. Скільки років живе полярна сова?
  2.               Сова полярна насиджує 14 яєць, а сова вухата на 10 яєць менше. Скільки яєць насиджує вухата сова?

Слон — найбільший ссавець, який живе на планеті Земля. Існує всього два види цих тварин — азіатський (індійський) і африканський.

  1.               Африканські слони є найбільшими. Вага самця африканського слона 5 тонн,а вага самки — на 2 тонни менша. Яка вага самки африканського слона?

 Існує 2 види бегемотів: звичайний і карликовий.

  1.     Друге  місце по вазі серед ссавців посідає бегемот. Вага африканського слона 5 т, а вага бегемота на 1 т менше. Яка вага  бегемота?

            Носороги зустрічаються тільки в Африці і Азії. Зараз відомо 5 видів носорогів. Ці тварини знаходяться на межі вимирання і занесені до Червоної книги.

  1.          Третє місце по вазі серед ссавців посідає носоріг. Вага африканського слона 5 т, а вага носорога на 2 т менше. Яка вага  носорога?

           Лелеки — дивовижні птахи. Їх існує багато різних видів, деколи зовсім не схожих один на одного. Лелеки висиджують яйця по черзі — самка займається цим вночі, а самець — вдень. Чорні лелеки селяться подалі від людей, а білі, навпаки, як найближче. Чорний лелека занесений до Червоної книги .

  1.          Лелека білий  відкладає 6 яєць, а лелека чорний  — на 2 яйця  менше. Скільки яєць відкладає лелека чорний?
  2.          Маса тіла білого лелеки  5 кг, а лелеки  чорного на 2 кг менше. Якою є маса тіла лелеки чорного?
  3.          Тривалість життя лелеки білого – 10 років, а лелеки чорного на 3 роки менше. Яка тривалість життя лелеки чорного?

          Метелики народжуються, щоб померти, давши життя новому поколінню. Більшість метеликів живе всього кілька днів. Метелик Махаон занесений до Червоної книги України.

  1.          Розмах крил метелика Махаона звичайного 8 см, а білана капустяного — на 3 см менша. Яким є розмах крил білана капустяного?

Змії поглинають свою здобич одним ковтком. Але вони можуть переносити сплячку в три роки, абсолютно не харчуючись при цьому.

 

  1.          Найбільшими у світі зміями вчені вважають анаконду та сітчастого пітона. Довжина анаконди досягає 11м. А довжина пітона на 1 м менша. Яка довжина пітона?

Чи знаєте Ви, чому в давнину було прийнято кидати жабу у відро з молоком? Справа в тому, що холодильників в ту пору не було, а у жаби волога шкіра має бактерицидні властивості, саме тому молоко з жабою ніколи не скисало. 

У світі існує багато видів жаб.  Жаба зелена, яка мешкає на території України  занесена до Червоної книги і потребує нашого захисту.

  Гігантська жаба Голіаф є найбільшою представницею свого виду. Її максимальна довжина 36 см, а вага може перевищувати 3 кілограми.

  1.          Літаючі жаби Малайзії можуть стрибнути на довжину 15м, а гігантська жаба Голіаф на 12 м менше. На яку довжину стрибає жаба Голіаф?
  2.          Довжина жаби зеленої – 9см, а  жаба сіра на  4 см довша. Яка довжина жаби сірої?

Всім відомо, що ящірки здатні відкидати свій хвіст в разі небезпеки. Більшість ящірок відкладають яйця, які розвиваються окремо від тіла самки, і з яких згодом вилуплюються дитинчата. Однак деякі види рептилій здатні до яйцеживородження. Серед них і ящірка живородна(живородяща).

  1.          У старих самок ящірки живородної народжується 12 дитинчат, а у молодих самок на 6 менше. Скільки дитинчат народжується у молодих самок?
  2.          Довжина ящірки прудкої  25см, а довжина ящірки зеленої   на 5 см менше. Яка довжина тіла зеленої ящірки?

Використані джерела:

  1. Коляда М.Г. Таємниці тваринного світу: дивовижні факти з життя тварин.- Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО»,2007.- 288с.
  2. Савченко О. Дидактика початкової освіти : піруч. для вищ. навч. закл.- 2-ге вид.- К.: Грамота, 2013.- 504 с.
  3. Тварини : Дит.енцикл.:Авт.-упоряд.П.Р.Ляхов.-К.: «Школа», 2005.-510с.
  4. Энциклопедия животных и растений /справочное издание/. Д.Фолькер, Г.Андреас.- Харьков: «Клуб семейного досуга», 2016.-416с.
  5. http://dovidka.biz.ua/rozpovid-pro-biliy-grib/
  6. http://cikavo.net/fakti-pro-sloniv/
  7. https://uk.wikipedia.org
  8. http://www.eco-live.com.ua/content/tsіkavі-fakti-pro-tvarin
docx
Додано
3 квітня 2018
Переглядів
2754
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку