Екологічний проект Чисте довкілля - здорова нація

Про матеріал

Екологічний проект: "Чисте довкілля - здорові нація".

Вступ…………………………………………………………….……...…………3

Розділ 1 Сміття – проблема не тільки нашого селища, а й усієї планети земля…………………………………………………………………………………5

1. 1.Як наша місцева влада вирішує проблему сміття в Царичанкі .…11.

  • 1.2.Сміття несе за собою загрозу здоров'ю людині……………...……14
  • Розділ 2 Що робити, щоб зменшити кількість сміття…..……………………..16
  • 2.1. Заходи щодо заборони використання пакетів у магазинах…………..17
  • 2.2. Європа поступово переходить на папір………..………………...19
  • 2.3. Ми прагнемо системних змін заради чистого та безпечного довкілля. ………………….……………………………………………………… .20
  • 2.4. Як ми самі можемо зменшити кількість відходів?......................….......21
  • Розділ 3 Друге життя сміття або мистецтво переробки сміття………. ……23
  • 3.1. Краса з вторсировини ……..…………………………………………...23
  • Висновки……………………………………………………………………………25
  • Список джерел……………………………………………………………….…….26
Перегляд файлу

1

 

 

 

https://gurt.org.ua/uploads/news/images/2014-9/Environment-Green-Book.jpg

Екологічний проект

на тему:

 

Чисте довкілля – здорова нація

 

Роботу виконала:

Косогова Олена Сергіївна

Учениця групи КО - 8

Царичанського аграрного    

                                                                     професійного ліцею

 

Науковий керівник:

Сіра Марина Миколаївна

Вчитель біології та екології

Царичанського аграрного    

                                                                     професійного ліцею


Зміст
 

Вступ…………………………………………………………….……...…………3

Розділ 1 Сміття – проблема не тільки нашого селища, а й усієї планети         земля…………………………………………………………………………………5

          1. 1.  Як наша місцева влада вирішує проблему сміття в Царичанкі   .…11. 

  1.        Сміття несе за собою загрозу здоров’ю людині……………...……14

Розділ 2 Що робити, щоб зменшити кількість сміття  …..……………………..16

       2.1. Заходи щодо заборони використання пакетів у магазинах…………..17

2.2.  Європа поступово переходить на папір        ………..………………...19

2.3. Ми прагнемо системних змін заради чистого та безпечного довкілля. ………………….……………………………………………………… .20 

2.4. Як ми самі можемо зменшити кількість відходів?......................….......21 

Розділ 3 Друге життя сміття або мистецтво переробки сміття………. ……23

3.1. Краса з вторсировини ……..…………………………………………...23

 

Висновки……………………………………………………………………………25

Список джерел……………………………………………………………….…….26

 

 

 

 

 

 

 


Вступ

      Актуальність теми:  Сьогодні ми все частіше чуємо слова «забруднення навколишнього середовища», «забруднення довкілля», «забруднення дитячих майданчиків», і так можна продовжувати довго. Ми вже стали звикати до цих слів і продовжуємо свою бездіяльність. Такі  дії людей на Землі у найближчий час можуть повернутися великим нещастям, бідами усього людства. В наших руках доля природи - наша доля і ми повинні зробити все для того, щоб допомогти рідній природі, тим самим зможемо продовжити життя в наступних поколіннях. Що ж можемо ми, ліцеїсти, зробити для навколишнього середовища а саме для селища Царичанка? З чого треба почати свої дії? Хто в цьому допоможе нам? Як організувати роботу, щоб зберегти чистими вулиці у нашому регіоні? Задумуючись над екологічними проблемами світу, перщ за все треба дбати про чистоту тієї території, де ми проживаємо. Саме такі думки спонукали розробити проект «Чисте довкілля – здорова нація».

     Ми всі дуже добре знаємо, як поводитись, щоб не нашкодити природі, і багато говоримо про її захист та чистоту. Але треба кожному почати з себе. Станьмо розумними господарями на своїй землі і пам’ятаймо, що забруднення, як ланцюгова реакція, може призвести до екологічної катастрофи.

     Предмет та об’єкт дослідження: Об’єктом дослідження є вулиці нашого селища та майданчики, а предметом дослідження – вплив людської діяльності на стан довкілля. 

     Мета проекту: Закріпити знання про природу своєї місцевості; звернути увагу на джерела забруднення (сміттєзвалища) та їх негативний вплив на довкілля; дати оцінку екологічного стану навколишнього середовища і запропонувати заходи щодо його поліпшення; активізувати науково-дослідну роботу ліцеїстів, що сприяє вихованню екологічно свідомих і не байдужих до проблем краю людей; розвивати вміння висловлювати свою думку та захищати її (аргументовано); виховувати почуття господаря своєї землі.  Підвищення екологічної культури і свідомості учнів.

Завдання проекту:

  1. з ꞌ ясувати що з цього приводу думають учні, вчителі, батьки, адже всі вони теж жителі нашого краю;
  2. Запропонувати заходи щодо подолання проблемної ситуації щодо утилізації побутових відходів;
  3. Організувати громадськість села до участі у впорядкуванні сміттєзвалища.
  4. Розробити агітаційні плакати та листівки.
  5. формування в учнівської молоді активної життєвої позиції, готовності брати участь у суспільному і культурному житті міста. 

 

Характеристика проекту:

  1. За кінцевим результатом: практично-зорієнтований;
  2. За змістом: міжпредметний;
  3. За кількістю учасників: колективний;
  4. За тривалістю: довготривалий;
  5. За ступенем самостійності: дослідницький;
  6. За характером контакту: зовнішній.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розділ І

Сміття – проблема не тільки нашого міста, а й усієї планети земля

На сьогоднішній день сучасна людина споживає в рази більше, ніж його предки. Щороку обсяги споживання зростають, а разом з ними зростає і кількість відходів. В даний час проблема забруднення є не просто труднощами, це вже екологічна катастрофа глобального характеру, яку необхідно терміново вирішувати. Частина країн вже зробили певні кроки після усвідомлення всієї небезпеки забруднення побутовими відходами, але в більшості, на жаль, ситуація не змінюється.

Сильний поштовх екологічного забруднення дала промислова революція, яка відбулася в дев’ятнадцятому столітті в Англії. Одним з основних її досягнень стала поява і досить швидке поширення фабрик, на яких поряд з ручною використовувалась машинна праця. Протягом двох століть відбувалася еволюція цих фабрик, які в сучасному світі перетворилися у величезні підприємства, повністю автоматизовані. Необхідно відзначити, що завдяки використанню машин у виробництві вдалося досягти великого технічного прогресу, оскільки без програмованих механізмів і складних пристроїв людині навряд чи вдалося б створити комп’ютер або автомобіль і створити безліч інших речей, без яких сучасна людина просто не уявляє життя. На превеликий жаль, поряд з такими досягненнями технічний прогрес має і масу недоліків, одним з головних серед яких є глобальне забруднення Землі відходами.

Проблема сміттєвого забруднення планети стояла завжди. Наприклад, в середні віки в розвинених країнах Європи видавалися спеціальні закони, що забороняли виливати на вулицю нечистоти та інші відходи життєдіяльності людини. Незважаючи на те, що в ті часи не було ніяких систем переробки сміття (крім того, не було навіть звалищ і місць організованого поховання відходів) проблема сміттєвого забруднення не стояла так гостро – по-перше, люди в той час абсолютно не замислювалися про екологію (вони навіть не знали такого слова), а по-друге, відходи того часу переважно були харчовими і порівняно швидко розкладалися в землі.

Ситуація різко погіршилася коли з’явилися пластмаса та інші синтетичні матеріали, які майже не розкладаються і завдають величезної шкоди флорі і фауні в радіусі сотень кілометрів від територій організованих поховань. Погіршує ситуацію і та обставина, що виробники переслідують виключно власні інтереси, дбаючи про отримання прибутку, змушують споживача купувати все більше товарів і позбавлятися від старих речей, викидаючи їх на звалища, де лежать вони багато років, отруюючи все навколо.

Описание: Світлина від Irina Kraynik. Світлина від Irina Kraynik.   Світлина від Irina Kraynik.

Смт. Царичанка. Стежками нашого лісу. 

 

Кілька десятків років тому в деяких розвинених державах усвідомили, що не можна влаштовувати поховання пластмаси на своїх територіях. Це послужило початком так званої «міграції сміття», суть якої полягає в тому, що пластмасове сміття з розвинених країн переправляють на території бідних країн, переважно африканських. Звичайно, подібне рішення не могло обійтися без наслідків. Багато поселень, розташованих на березі Атлантики, спорожніли, і над ними утворюється постійний смог. Жити в таких місцях неможливо – на континенті гігієна і медицина знаходяться на дуже низькому рівні, а зміг, який виникає через гори пластмасового сміття, в буквальному сенсі вбиває людей.

Звичайно, деякі люди не надають великого значення проблемі сміття, оскільки не розуміють, якої шкоди, крім неприємного запаху, він може нанести. Насправді ж, ситуація критична. У складі відходів можуть перебувати отруйні легкі речовини, хімічні сполуки, важкі метали, які разом з опадами можуть потрапляти у водойми через ґрунтові води.

Якщо говорити про пластмасові відходи, то вони завдають просто колосальної шкоди. Пластик розкладається протягом мільйонів років, в процесі виділяючи різного роду шкідливі речовини. На більшості звалищ пластик спалюють з метою звільнення місця для нових партій відходів, але при спалюванні із пластику виділяються важкі метали, що руйнують озоновий шар. Крім цього, в результаті згорання утворюється дим, який при потраплянні в організм людини або тварини, може привести до смертельно небезпечних захворювань і навіть смерті. Продукти розпаду пластмаси піднімаються в повітря і випадають згодом назад на поверхню Землі у вигляді кислотних дощів.

Звалища і території організованих поховань відходів займають величезні площі, які можна було б з більшою користю використовувати в сільському господарстві. На жаль, рекультивувати ті землі, на яких хоча б кілька років перебувала звалище, майже неможливо, оскільки навіть за короткий період в грунті накопичуються шкідливі речовини, які перешкоджають росту рослин.

Сумна статистика свідчить, що щорічно на одного жителя великого міста доводиться до 5 сотень кілограмів відходів, жителі міст поменше залишають після себе приблизно 150-200 кілограмів відходів. Найбільша кількість промислових відходів припадає на США, Норвегію, Іспанію, Швецію, Нідерланди і Росію.

Результати багатьох досліджень говорять про те, що для розкладання паперу необхідно близько 5-10 років, для банки з-під консервів необхідно 90 років, для розкладання поліетилену – 200-500 років, а, щоб розклалося скло – 1000 років.

Однією з найбільш забруднених країн у світі є Сполучені Штати Америки, де щороку утворюється близько 157 мільйонів тонн сміття. На жаль, проблему побутового сміття в країні майже не вирішують, переробляється лише п’ята частина відходів, все інше звозиться на муніципальні звалища.

У Швеції проблема сміття частково вирішена за допомогою утилізації банок від пива і соків. Люди повертають в спеціалізовані точки прийому дві третини банок. За рік, таким чином, близько 600 тисяч банок відправляється на переробку, що дає можливість заощадити близько 96 відсотків на виробництві нових банок.

Одним з лідерів серед країн з переробки сміття є Німеччина. Жителі країни сортують всі відходи по мішках для сміття, і тільки після цього відправляють його до спеціальних контейнерів.

Як стає зрозуміло з вищесказаного, в останні десятиліття питання зі сміттям стало проблемою – або людство перемагає сміття, або сміття знищує людство. Рішенням проблеми сміттєвого забруднення планети впритул займаються уряди всіх розвинених держав.

Незважаючи на те, що уряди багатьох країн займаються питаннями пошуку методів для боротьби зі сміттям, проблеми залишаються. У багатьох країнах працюють спеціалізовані заводи, які переробляють великий спектр відходів, зокрема, пластика та скла. З економічної точки зору, діяльність таких підприємств дуже вигідна, оскільки приблизно 80 відсотків усіх відходів, що надходять на переробку, знаходять друге життя. Але, як було сказано вище, багато хто з цих підприємств забруднюють навколишнє середовище.

У деяких європейських країнах підтримується добровільний збір і здача сміття в спеціалізовані точки переробки. Наприклад, в Англії люди отримують непогані надбавки до зарплати за те, що здають сміття в центри переробки. Крім того, у багатьох державах на вулицях з’явилися різнокольорові контейнери для сміття, в які складаються різні види відходів. Це значно спрощує і здешевлює переробку сміття. За викидання сміття в недозволених місцях або пристрій несанкціонованих звалищ у багатьох країнах передбачено значний штраф, який часто дорівнює місячному доходу людини, що автоматично відбиває бажання викидати сміття де попало.

Картинки по запросу кольорові баки для сміття

Безсумнівно, заходи, які проводяться на державному рівні і спрямовані на вирішення проблеми відходів, мають важливе значення, проте покладатися виключно на державу не варто – люди повинні самі робити все для того, щоб правильно позбавлятися від відходів.

Існує кілька простих правил, дотримуючись яких, людина зможе зменшити кількість відходів на планеті. В першу чергу, не варто сліпо довіряти рекламі і викидати речі тільки тому, що вони трохи застаріли. Нову техніку або речі потрібно купувати тільки в тому випадку, якщо старі зламалися остаточно або перестали бути потрібними.

Речі, які є непотрібними, можна подарувати комусь чи продати тим, кому вони дійсно потрібні. Це не тільки допоможе поповнити сімейний бюджет, але і продовжить життя самої речі.

Якщо термін придатності продукції підійшов до кінця, його необхідно здавати на вторинну переробку. Сучасна продукція майже на 80 відсотків складається з придатних для переробки матеріалів.

Проблема глобального забруднення відходами планети в даний момент дуже актуальна і такою вона буде залишатися протягом багатьох років – до того часу, поки люди не придумають зовсім нові методи утилізації сміття, які дадуть можливість назавжди покінчити з відходами. А до тих пір кожна людина повинна пам’ятати про важливість переробки відходів, а також дотримуватися нехитрих правил, що дозволяють хоча б трохи зменшити кількість сміття на Землі.

  1.        Як наша місцева влада вирішує проблему сміття в Царичанкі.

Завжди приємно споглядати доглянуті вулиці, прибрані узбіччя, порядок біля кожного будинку, чистий ліс.

Для того, щоб це стало системою, кожен житель повинен постаратися на благо свого улюбленого міста і себе зокрема. А для цього потрібно зовсім небагато – не кидати сміття на вулицях, по узбіччях, в лісі, собі під ноги, а ще потрібно виходити на прибирання. У наших силах всім разом зробити наше селище  чистішим і красивішим. Адже це наш рідний край, наша мала батьківщина!

Місцева влада бореться зі сміттям протягом багатьох років, намагаючись зробити краще.

В рамках проведення місячника «Зелена весна 2018» відбулося весняне прибирання та благоустрій території.

В травні 2018 р. силами працівників комунального відділу виконавчого комітету були прибрані узбіччя вздовж траси.

Проведено щорічні роботи з прибирання сухостою та кронування дерев.

Наший Царичанський аграрний професійний ліцей також долучилися до роботи.

Педагогічний колектив разом з учнями долучилися до акції " За чисте довкілля"

https://lh3.googleusercontent.com/LtWzeTRGMyACxgUpwqfFkOSygCAqcihw6lavC5GiRoqAy-r2HeFthzp3quYB8QBenib2yjO7Myv86FSQJxYWdrWiCA9qh4lUoJjyP03ExugvhsSEmA=w673

https://lh4.googleusercontent.com/VjlSUU3hm-4QvJ3U_voZYuTnaWVvnugW14zc3PZ3fVkoVwufV5wYVRPFPDPUVQ966nVlRjfoe03AVQSdUAiwIMlXqFR2gVnrdDHaxxCwiuWeb2k5PE0=w673

 

https://lh6.googleusercontent.com/kPfDf-i70Dpya_qBhX2AFMZTjtvIAwPwll55eS9D7Ovj-ieEjupRYxsXlfUj9cz51axVVszUhcS2YldPSmdwp-M91vLujgGyGbzgGlaKpkfDhmtqr-Y=w271https://lh3.googleusercontent.com/xuU4lPLvBBrjXjb1CZzQFkejDcodl0FU1C5XQoxGbIi28ZwFeAnVV06MaFXZdPgWEANW3_tuVumb7eDoDKTkQIWz0Ta4C2Yo-VgK-CRzEoHVWqHZotWN=w271

 

 

 

 

 

 

 

 

Проведення акції «Посади дерево!» під керівництвом вчителя екології

Сірої М.М.

http://capl.net.ua/news16-17/img/news035_posady_derevo_1.jpghttp://capl.net.ua/news16-17/img/news035_posady_derevo_3.jpg

 

  1.        Сміття несе за собою  загрозу здоров’ю людині.
    Поліетилен, пластмаса, скло, будівельні відходи, залишки їжі, метали, деревина, дрібне побутове сміття, папір, непотрібні речі. Сморід – хвороби дихальних шляхів, астма, алергія, отруєння, хвороби печінки.
    Виділення хімічних речовин – отруєння, хвороби печінки, нирок, очей, рак.
    Забруднення водойм – неможна купатися, отруєння, хвороби шкіри, лептоспіроз.

Типовий склад відходів:
       папір – 14%
       мілке сміття – 17,9%
       гума, шкіра, деревина – 8,1%
       харчові відходи – 7,5%
       метали – 8,7%
       скло – 8,21%
       інше – 1,6%
отже, сміття, його величезна кількість навкруги  призводить не лише до засміченості, а й до хвороб людини. Перед тим як викинути щось потрібно задуматись про своє майбутнє.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 2

Що  ж робити, щоб зменшити кількість сміття.

  • Впровадити обов`язкову систему роздільного збору й сортування сміття (Разом сміття, по одному цінна сировина).
  • Штраф за викидання сміття.
  • Друге життя непотрібних речей.
  • Організація чисте довкілля.
  • Креативні ємності для сміття.
  • Агітаційна робота.

Нас турбує проблема сміття, багато якого лежить під ногами, оскілький це ресурс, гроші та можливості, особливо якщо поглянути на сміття в межах спільноти, яка у своїй загальній масі могла би допомогти українській економіці.

Ми помітили, що більшість людей не до кінця розуміє цінність сортування побутових відходів. Усі звикли викидати їх у пакет і забувати. Й у цьому немає їхньої провини, адже ніхто не розповідав, що сміття — цінний ресурс, що його можна здавати і є спеціальні контейнери у дворі для роздільного збору відходів.

Для формування звички сортувати сміття у населення потрібно 10-15 років.

За час роботи над проектом ми намагалися пояснити, що звичне прибирання далеке від екологічної активності. Якщо збирати все знайдене сміття в один пакет, то цінна вторсировина — скло, пластик, метал — поїде на полігон, який і без того вже переповнений і є небезпечним для екології місцем. Відсортувавши вуличне сміття за видами вторсировини і здавши в пункти прийому, залежно від кількості, то можна  отримати значні кошти, на які можна купити саджанці дерев, декоративні кущі або квіти, щоб облаштувати територію. Одним слово, зробити не лише красиво, але й максимально корисно.

2.1. Заходи щодо заборони використання пакетів у магазинах.

У країнах Європи вже почали відмовлятися від пластикової упаковки. Низка держав протягом останніх декількох років зробила пластикові мішечки у крамницях та супермаркетах платними або іншими способами обмежила їхнє використання. Зокрема, у Франції, і торбинки поступово стають рідкістю.

 

«Більшість людей і в магазинах одягу, і в продуктових магазинах використовує паперові пакети або навіть картонні коробки.   І навіть у закладах швидкого харчування чи у кафе, коли береш з собою їжу або напої, то пакують їх завжди у картонні стаканчики або паперові тарілки».

 

Нещодавно  Європейці розпочала громадські консультації, щоб вивчити всі можливі способи зменшення вживання цих продуктів, що забруднюють довкілля.  Представник цієї установи, що опікується проблемами навколишнього середовища, зауважують, що ще 50 років тому практично ніхто не знав, що таке одноразовий пластиковий пакунок.

 

«Коли  ми їх вживаємо протягом декількох хвилин, а далі вони забруднюють довкілля протягом десятиріч. З огляду на це вони вивчають всі можливі способи, включно з повною забороною цих пакетів на рівні всієї Європи».

 

В Італії  вже заборонили використання пакетів у магазинах.

 

Найсуворіші в світі санкції за виробництво, імпорт або продаж пластикових пакетів загрожують жителям Танзанії (Африка) – штраф у 2000 доларів або рік в’язниці.

Я вважаю, що й Україні теж треба впроваджувати певні кроки, щоб зменшити обіг шкідливої пластикової упаковки. Це повинно супроводжуватися підняттям на якісно новий рівень процесу збирання макулатури. З тим, щоб ці паперові відходи та різноманітна целюлоза перероблялися саме на сировину, придатну для виготовлення паперових пакетів. Крім того, паперова тара не менш зручна, ніж пластикова, і значно легше утилізується. Починати треба із політичної волі, яка б матеріалізувалася в певних законодавчих актах, які б змушували, стимулювали і заохочували підприємців відмовитися від пластикових пакетів. Зайнятися утилізацією тих видів пластикової тари і в ході реалізації цієї програми запровадити цілу систему екологічних податків та екологічних стимулів.

 

Нещодавно вчені винайшли так звані біопакети. Вони розкладаються на вуглекислий газ і воду всього за 3 роки, тож не мають негативного впливу на навколишнє середовище. Такі торбинки вже продаються і в Україні.

Я провела невелике опитування в нашому ліцеї.

Результати опитування учнів, вчителів.

 

. Чи існує проблема сміття в селищі?

 

«Існує» –90% опитаних;                           «Не існує» –10 %

 

«За» чи «Проти» роздільного сміття?

 

«За» –70% опитаних;                    «Проти» –30 %

 

Чи сортує сміття ваша родина?

 

«Так» –20%      «Ні» - 80%

 

 

 

 

 

Причинами нагромадження сміття вважаю:

 

  • Відсутність належної культури громадян;
  • відсутність необхідної кількості контейнерів для сміття(часто нести сміття просто «немає куди»: поодинокий смітник, який завалений купою сміття, і люди, в кращому випадку, кидають сміття на цю купу, а в гіршому просто під ноги);

 

2.2. Європа поступово переходить на папір

У країнах Європи вже почали відмовлятися від пластикової упаковки. Низка держав протягом останніх декількох років зробила пластикові мішечки у крамницях та супермаркетах платними або іншими способами обмежила їхнє використання. Зокрема, у Франції, і торбинки поступово стають рідкістю.

 

«Більшість людей і в магазинах одягу, і в продуктових магазинах використовує паперові пакети або навіть картонні коробки.   І навіть у закладах швидкого харчування чи у кафе, коли береш з собою їжу або напої, то пакують їх завжди у картонні стаканчики або паперові тарілки».

 

Нещодавно  Європейці розпочала громадські консультації, щоб вивчити всі можливі способи зменшення вживання цих продуктів, що забруднюють довкілля.  Представник цієї установи, що опікується проблемами навколишнього середовища, зауважують, що ще 50 років тому практично ніхто не знав, що таке одноразовий пластиковий пакунок.

 

«Коли  ми їх вживаємо протягом декількох хвилин, а далі вони забруднюють довкілля протягом десятиріч. З огляду на це вони вивчають всі можливі способи, включно з повною забороною цих пакетів на рівні всієї Європи».

 

В Італії  вже заборонили використання пакетів у магазинах.

 

Найсуворіші в світі санкції за виробництво, імпорт або продаж пластикових пакетів загрожують жителям Танзанії (Африка) – штраф у 2000 доларів або рік в’язниці.

Я вважаю, що й Україні теж треба впроваджувати певні кроки, щоб зменшити обіг шкідливої пластикової упаковки. Це повинно супроводжуватися підняттям на якісно новий рівень процесу збирання макулатури. З тим, щоб ці паперові відходи та різноманітна целюлоза перероблялися саме на сировину, придатну для виготовлення паперових пакетів. Крім того, паперова тара не менш зручна, ніж пластикова, і значно легше утилізується. Починати треба із політичної волі, яка б матеріалізувалася в певних законодавчих актах, які б змушували, стимулювали і заохочували підприємців відмовитися від пластикових пакетів. Зайнятися утилізацією тих видів пластикової тари і в ході реалізації цієї програми запровадити цілу систему екологічних податків та екологічних стимулів.

 

Нещодавно вчені винайшли так звані біопакети. Вони розкладаються на вуглекислий газ і воду всього за 3 роки, тож не мають негативного впливу на навколишнє середовище. Такі торбинки вже продаються і в Україні.

 

 

2.3. Ми прагнемо системних змін заради чистого та безпечного довкілля.

Прості поради, щоб жити екологічно.

  •     Менше купувати

Найкращий спосіб скоротити кількість сміття – це купувати менше речей, які потім треба буде викидати. Приносьте в свою оселю лише те, що вам справді потрібно, від чого дійсно буде користь – ідеться про продукти харчування, одяг чи електроприлади.

 

  •     Вести щоденник покупок

Запишіть усе, що купуєте протягом місяця чи тижня. Ви побачите патерни, про які могли не здогадуватися – наприклад, що надто часто купуєте готову їжу або нагороджуєте себе за складний робочий день новою одежинкою. Часто виявити таку звичку цілком достатньо, щоби її позбутися.

 

  • Купувати якісне

Обирайте якісні товари. Через їхню вищу ціну ви придбаєте їх менше, зате їхній надлишок не захаращуватиме вашої оселі. До того ж,  тоді ви встоїте перед спокусою викинути їх, коли вони ще можуть вам послужити.

 

  •  Звертати увагу на упакування

Там, де це можливо, купуйте продукти на вагу, вкладаючи їх у ваші власні багаторазові контейнери. Обираючи між продуктом, який продається без упакування, і вкладеним у три шари пластику, оберіть перший. А на закупи ходіть зі своїми торбинками.

 

2.4. Як ми самі можемо зменшити кількість відходів?

 

Однак навіть в невеликих містах  абсолютно безкоштовно можна змінити цю ситуацію на краще. Порожній пакет з-під соку має обсяг один літр. Якщо ми його стиснемо, то обсяг зменшиться до 10 разів. Так само ми можемо зробити з ящиками, алюмінієвими банками, тобто з будь-яким сміттям, яке має всередині повітря. Деякі виробники тари почали випуск продукції, що має спеціальну форму. Таку пляшку можна «згорнути», тим самим зменшивши її обсяг в кілька разів. Виробники інформують про таку особливість на етикетці.

На промислових підприємствах за допомогою пресів зменшують обсяг використаних бочок на 60-70%. Тобто для зменшення обсягу сміття достатньо лише видалити з нього повітря стисненням або пресуванням, а це сприяє й зменшенню витрат і палива на вивезення і транспортування сміття.

Для того, що б поліпшити ситуацію зі сміттям, досить почати самому відповідально підходити до цієї проблеми, а також навчати особистим прикладом дітей, родичів та знайомих.

 

9 порад як зменшити кількість відходів:

1. Купуйте предмети з перероблених матеріалів;

2. сортуйте сміття;

3. компостуйте використане сміття;

4. кидайте сміття тільки в контейнери;

5. використовуйте папір з двох сторін. Видрукувані з одного боку листи можуть бути використані на чернетки;

6. відмовтеся від видачі чека в банкоматі, якщо він Вам не потрібен;

7. використовуйте акумулятори (або блок живлення) замість батарейок. Не забувай, що батарейки та акумулятори вимагають безпечної утилізації;

8. посилайте електронні листівки замість паперових;

9. стискуйте пластикову тару перед тим, як її викинути.

 

Реалізувати зазначені вище поради можна в Царичанкі. В нас є пункт прийому вторинною сировини, де мешканці можуть продати вторинну сировину, замість того щоб нею забруднювати навколишнє середовище. В місті громадські активісти також починають виховувати культуру сортування сміття, задля цього встановити  контейнери  для сортування прямісінько в приміщенні ліцею.

«Слід пам’ятати, що змінивши себе, ми зможемо змінити ситуацію в нашій країні. Сортувати сміття та зменшувати його обсяги ми можемо без підтримки влади та спеціальних міських програм. Завдяки ініціативні, жителі починуть розуміти, що побудові відходи це не сміття, а ресурс.

РОЗДІЛ 3

Друге життя сміття або мистецтво переробки сміття

У більшості українців є лише один "сміттєвий" закон: не виносити сміття з хати ввечері, бо "гроші з будинку несеш".

А от як із сміття можна заробити кошти не всі знають.

Наприклад: щоосені на вулицях у нас іде битва з урожаєм - збирання опалого листя. Найчастіше воно потрапляє на смітники, а краще було б готувати з опалого листя компост. Так вже роблять у деяких містах, де компост - цілком дохідний бізнес. А з листя, трави та гілок можна робити органічні добрива.

З пляшок можна зробити в себе на клумбі озеро.

D:\бісер\аніме\luchshie-idei-chto-mozhno-sdelat-iz-plastikovyh-butylok-30.jpg

 

3.1. Краса з вторсировини.

В Україні технології переробки побутових і промислових відходів тільки освоюються або, у кращому випадку, використовуються в промисловому виробництві. У світі такі відходи і вторсировина давно стали об'єктом уваги дизайнерів, що роблять з них красиві і, головне, функціональні речі. Правда, дорогі...

Сімейна компанія Freitag купує в АТП по всьому світу вторсировину і шиє 40 видів сумок, гаманців і чохлів (у тому числі для iPhone і iPad) і продає у 300 магазинах в усьому світі.

А от американська компанія Escama Studio робить сумки й аксесуари з... ключів-кілець від бляшаних банок для напоїв. Матеріал для сумок закуповують на базах втор сировини. Ключі від банок сортуються, миються, шліфуються і потім уже за спеціальною технологією зшиваються в готовий виріб.

Ціни теж кусаються: брошка або кольє - 30-40 доларів, невелика сумка - 90-110 доларів, сумка з довгими ручками - 250 доларів.

В Україні деякі жителі  також використовуються в втор сировину для дизайну власних приміщень або клумб.

Похожее изображениеКартинки по запросу вироби з пластикових пляшок

Висновки

Із вивченої нами проблемної ситуації про утилізацію побутових відходів у регіоні, де ми проживаємо, слід звернути увагу на:

  • відповідальність місцевої влади з питань утилізації відходів;
  • припинення діяльності стихійних сміттєзвалищ;
  • встановлення відповідних сміттєвих баків та своєчасний вивіз сміття;
  • сортування сміття, як це роблять у країнах Європи й Америки: харчове сміття знищується, консервні банки — переробляються; скляні чи пластмасові пляшки використовуються повторно або переробляються і знову запускаються у виробництво;
  • дотримання правила «сміття має потрапляти туди, де воно найменш завдаватиме шкоди людям і природі»;
  • заборонити в жодному разі спалювати сміття;
  • здійснення діяльності із додержанням вимог екологічної безпеки;
  • звернути увагу на екологічні права і законні інтереси інших суб’єктів господарювання;
  • підвищення штрафів за екологічні правопорушення та слідкувати за їх дотриманням;
  • участь у проведенні санітарних і протиепідемічних заходів;
  • ліцеїстам ліцею та жителям селища пропагувати здоровий спосіб життя в екологічно чистому середовищі, насаджувати дерева, кущі, квіти, підтримувати чистоту біля будинків, по берегах річки, ставу, у парках.

      Жодний населений пункт сьогодні самостійно не зможе вирішити свої екологічні проблеми. Тільки спільними зусиллями всього людства ми зможемо досягти позитивних результатів.

Ми повинні пам’ятати:

 Ми на своїй планеті - не тимчасові мешканці, а Мудрі Господарі!


Список використаних джерел

  1. Безручкова С.В. Екологія. 11 клас. Розробки уроків. – Х.: Ранок, 2011. – 208 с.
  2. Білявський Г.О., Фурдуй Р.С. Основи екологічних знань: підручник. – К.: Либідь, 1997. – 288 с.
  3. Бойчук Ю.Д., Солошенко Е. М. Екологія і охорона навколишнього середовища. - К.: Видавничий дім «Княгиня Ольга», 2005. – 302 с.
  4. Джигирей В. С. Екологія та охорона навколишнього природного середовища: навч. посібник. -К.: Знание, КОО., 2004. – 309 с.
  5. Задорожний  К.М. Усі уроки екології. 11 клас. Проф. рівень /               К.М. Задорожний, О.Г. Стадник – Х.: “Основа”, 2011. – 363 с.
  6. Задорожний К.М. Усі уроки екології. 10 клас. Проф. рівень /                К.М. Задорожний, В.І. Садкіна. – Х.: “Основа”, 2010. – 381 с.
  7. Корсак К.В., Плахотнік О.В. Основи екології, - К.: МАУП, 2000. – 238 с.
  8. Природа. Екологія. Для дітей середнього шкільного віку / А.А. Ходоренко – Х.:Фоліо, 2008. – 315 с.
  9. Царик Л.П. Екологія: підручник для 10 класу загальноосвітніх навчальних закладів. Профільний рівень / Л.П. Царик, П.Л. Царик, І.М. Вітенко –     К.: Генеза, 2010. – 240 с. іл.
  10. Царик Л.П. Екологія: підручник для 11 класу загальноосвітніх навчальних закладів. Рівень стандарту, академічний рівень / Л.П. Царик, П.Л. Царик, І.М. Вітенко – К.: Генеза, 2012. – 96 с. іл.

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Екологія, Позакласні заходи
Додано
13 грудня 2018
Переглядів
15473
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку